7 ИДЕИ ЗА ПОДАРЪЦИ СЪС СМИСЪЛ И КАУЗА

Като човек, работещ и движещ се около неправителствените среди, осезаемо различавам коледните празници с внезапен прилив на дарения и желание да се помага. Не казвам, че е лошо, и че корпоративните дарители (най-вече) тогава осъществяват своята CSR… Но тези помощи и инициативи могат да се случват целогодишно. Май ви бях разказвала за тинейджърските си години, когато лично се убедих, че децата в домовете нямат толкова нужда от дрехи и играчки, колкото от любов, време и внимание. Има множество инициативи, в които можете да доброволствате периодично. Конкертно в единия случай се свързахме със софийски кризисен център, изплетох/ме промишлени количества мартеници за базар и накрая ремонтирахме част от къщата им и прекарахме няколко дни с тях – в раздумки, четене на приказки и музика с китари.

Навън е пълно (и все повече ще бъде) с всякакви маркетингови трикове, реклами със звънченца, белобради старци и досадни песни, но… извън този червено-бял миш-маш има няколко лъча светлина, на които попаднах, и в които смятам да се включа тази Коледа. (и вече се!) Дарителски инициативи, които ви дават нещо в знак на признателност, че сте подкрепили каузата – а това “нещо” често е страхотен подарък за някой друг.

Да подкрепиш кауза означава да повярваш, че имаш силата и куража да променяш света около себе си. – “България дарява”

♥  ♥  ♥ 

 1. Мисията на WWF Bulgaria тази Коледа е спасяването на последните вековни гори в България – Те са едва 4%, а над половината от тях не са защитени и във всеки момент могат да бъдат унищожени. Дори само с моите 25 лв., бяха така мили да ми изпратят сертификат за дарение, printable оригами на рис, а скоро и торбичка. Ако дарението ви е над 70 лв., ще получите и емблематичен плюшен рис, който е чудесен подарък.Иначе имат мега готин и кютав онлайн магазин, чрез който можете да подкрепите опазването на вековните български гори, реки, и техните обитатели. Разгледайте всичките им дейности, в които можете да ударите рамо, а на 11 и 12 декември ще има и базар в сграда 10 на Бизнес парка.
 2. На 8 декември няма да се разбия в някоя дискотека в луксозен наш курорт, а ще взема участие с мои дрехи и аксесоари във второто издание на инициативата “Грешният дрешник”. За нея Преси от All Channels Communications обясни:
  “#ГрешниятДрешник се роди около едни обедни разговори, където установихме, че кажи-речи всички мацки в офиса имаме доста дрехи, които не носим. Защото чакаме да се отпуснат, да си купим и обувки за тях, да започнат да ни отиват и т.н.”
   Във второто издание на инициативата отново ще подкрепят “1 Процент Промяна”  и тяхната декемврийска благотворителна кауза – покриване на нуждите на възрастни хора от домове. Не ви виждам “присъстващи” във ивента във фейсбук 
 3. Страхотни ръчно правени коледни украси творят хората от “Светът на Мария” – Аз съм се заплеснала по едни играчки от копчета и мини елхички от плат за офис бюрото.
  Мисията на фондация “Светът на Мария” е да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и да подпомага личностната им реализация. 
 4. Сигурно сте чували за “Оле мале”? – Това е сайт в помощна майките на деца с увреждания и работната им независимост. Под мотото “Търся втора работа”, изпод ръцете на българските майки излизат чудни работи, а тази Коледа си имат 88 страници каталог с красоти. Има няколко начина (тук) да се сдобиете с пухкаво венче или дървена играчка, като сред тях е и възможността за подаръчна кутия “Коледна изненада”. 
   
 5. “От Plet няма как да не ви стане топло. На душите.” Plet са съвременни вълнени шалове, изплетени от български баби.  Хем някоя сладка баба се занимава с нещо смислено, хем вие получавате топла бабешка прегръдка за студените дни, която е уникална и няма друг такъв… дизайн. Докато аз си чакам моята плетка от мен за мен, научи повече за Plet.

  “Любимото им време за плетене е или рано сутрин, или надвечер преди лягане, когато по телевизията няма ни новини, ни сапунени сериали. И така, когато планетите са се подредили така, че да е ни пролет, ни лете, да няма нищо интересно по кабелната и внуците да не са на гости, нашите баби започват творческия процес.”

  Еdit: Бях толкова впечатлена от опаковката и цялостната концепция, когато ми пристигна шалът, че няма как да не отделя специално внимание в кадрите тук.

 6. Покрай Нова година наоколо е пълно с какви ли не рекламни и нерекламни календари, така че ако ползваш такъв, защо той да не бъде с кауза? Ето няколко предложения :
  – цветен календар от Animal Rescue Sofia (thanks to @eatlovemakeup
  – друг сладурски календар с муцунки на Let’s Adopt Bulgaria
  бебеносещ календар 2019 за децата на “Българската Коледа” (thanks to @mybeautymadness)
 7. “Магазин за добри дела” на “Подари книга” (които всъщност не подаряват книги, а време и любов) крие някои страхотни възможности за дарения – като например поемането на разходите за час по функционална грамотност за децата от домовете, пътуването на доброволци до децата или…. просто готина Кутия с коледни късмети, измислени и подбрани лично от малчуганите <3 Аз мисля да спестя главоблъсканиците с късметите за баниците тази година 😉 
   

  ♥  ♥  ♥ 

Споделете ми още подобни инициативи и подаръци с кауза 🙂

Не съм толкова навътре с видеата, за да стигна ВлогМас, но през декември на thriftsheep.com се очаква нещо като БлогМас – задават се немалко статии в коледно настроение и с аромат на домашни печива. Абонирай се (полето вляво/вдясно – зависи дали ме четеш от мобилно устройство или компютър) и не изпускай овчите новости!

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

 

(3) Comments

 1. Ивелина says:

  Здравейте! Поздравления за поста! Искам да споделя още няколко „детски“ каузи:
  1) Детска книжка с кауза в подкрепа на Академията „Анди и Ая“ за децата от глухата общност. Книжките са поредица „Приключенията на Анди и Ая“, в която се разказва за глухото момиченце Дара и нейните играчки жирафа Анди и куклата Ая. От любовта на момиченцето играчките оживяват и имат много приключения заедно. От поредицата вече са излезли две книжки – „Неслучайна среща“ и „Коледни истории“, които са по идеи на децата от Академията. Информация: https://books.deafkids.bg/
  2) Продукти в подкрепа на каузата на „Карин дом“ – терапевтичен център за работа с деца със специални нужди във Варна. Имат вълшебни ръчно изработени неща – плетени шалове, одеяла, ръчно правени бижута, както и други най-различни продукти – календари, тениски, картички и какво ли още не. Вече имат и онлайн магазин и приемат поръчки от цялата страна. А каузата наистина си заслужава! https://magazin.karindom.org/
  3) Чаши и тетрадки с кауза „Аз приемам“ от Фондация „Живот със Синдром на Даун“ – също една страхотна кауза, която вече прави истинска промяна за приемането на децата и хората в обществото https://lifewithdownsyndrome.com/kupi-s-kauza/

  1. thriftsheep says:

   Привет, Ивелина. Благодаря за предложенията, страхотни са! А Академията даже са ни съседи по офис и препоръчвам книжките с две ръце, познавайки хората, които стоят зад тях :)))

   Усмивки,
   Рада

 2. thriftsheep says:

  Допълвам списъка с идеи с още няколко неща, които забелязах или ми изпратихте след публикуването на статията:

  – Още един пухкав календар с лапички на Фондация “Шаро – подай лапа на изоставените”: https://bit.ly/2PyZdDU
  – Вълнени чорапи с мисия – терлици, изплетени от бабите в с. Климент – https://bit.ly/2Ba5jp8
  – Онлайн магазин за продукти с кауза на мрежата Volontime: https://store.volontime.com/store
  – Шоколади Гайо с опаковки, рисувани от дечица в кризисен център: https://bit.ly/2Eic3Eu

  “Обичайте се и вие” и Весела Коледа!

  Рада / thriftsheep

Leave a Reply

Your email address will not be published.