ВЕЛИКО ТЪРНОВО TO DO LIST

Липсвах ли ви? Лятото всички си взимат почивки и отпуски, аз също, но умерено. При нас работният график е натоварен баш когато всички сърбат коктейли на красиви плажове и отмарят под планински сенки. Моята персона хич не я свърта в София и гледа да забяга накъдето може, когато са топлите месеци. Миналото лято от абсолютно същата хотелска стая, в която се намирам в момента, ви разказвах за едно морско женско приключение с мининум багаж. Сега премеждията не бяха по-малко.

Накратко: трябваше отново да наблюдаваме звездите с телескоп и приятели, но вместо това онемяхме пред супер Луната в компанията на бинокъл и вино. И вместо да се връщаме в градската софийска среда, където или ще те вали яко, или ще ти спрат водата, или ще ти ремонтират улицата, или пък всичко заедно… сменихме градския пейзаж. Няколко дни на редуване на разходки и работна атмосфера с любимото човече се оказа компромисно добър вариант.

Преоткрих Велико Търново и му се насладих, защото винаги съм била или за твърде кратко там, или за някое спортно състезание или конкурс.
Наехме студио в центъра, а аз предварително разучих какво можем да видим и посетим, докато сме там. Е, очевидно недостатъчно добре и влаковите разписания за Трявна, защото чакахме около 3 часа и половина на жп гарата, а впоследствие още 30-40 минути, защото имало авария по пътя. Държавни железници, как да не ги обичаш <3

Ето и моите 10 предложения за Старата столица, изпълними както за един-два дни, така и за свободна програма като нашата в 4-5 дни:

  1. Царевец!

Излишно е да споменавам, нали? Символът на Търново е видим отвсякъде, а гледката от самия хълм и Балдуиновата кула е още по-внушителна.


2. Мини България 

Нов парк – музей с макети на популярни сгради и природни забележителности в България. Била съм в Мини Европа в Брюксел, тогава бях и по-малка и се почувствах като Гъливер. Е, там България беше представена от Рилския манастир, а великотърновският парк ще ви срещне със сладки макети на варненските и пловдивските жп гари, Панорамата в Плевен, Мадарския конник, 1300 години България – Шумен, Ларгото в София, манастира в Шипка, варненското летище дори и още много други.
Лятното работно време е от 9 до 19:30, цената е 10/ 5лв, и се намира под хълма Царевец.


3. Разходка и кафе в старата чаршия и из стария град – и пак, и пак по ул. Стефан Стамболов и всички съседни пресечки и малки стълбища нагоре и надолу, та докато не ви писне.
Наложи се да обяснавам какво означава “чаршия”, а какво по-нагледно обяснение от лайв разходка? Т.нар. Самоводска чаршия почти няма как да я пропуснете, ако се движите по главната. Разходете се из уличките, пълни с различни занаятчийски работилници – тъкачница, калайджия, резбар, шекерджиййница, бижутерия..

Когато сте в района на Търново/ Габрово-Етъра/ Боженци/ Трявна, абсолютно задължително е да хапнете пърленки и да пиете кафе на пясък.

4. “Звук и светлина”

Вероятно сте чували за светлиннозвуковия спектакъл, който пресъздава историята на хълма Царевец. Половинчасова програма, която разказва за падането под византийско робство през Първото българско царство, за въстанието на Асеневци и последващите векове и битки за Освобождението от турско.
Светлинното шоу се излъчва вече над 30 години, като петъците лятото са езплатни, а ние пристигнахме в събота и наблюдавахме шоуто от панорамната тераса срещу 20-25 лв. на човек. Повече информация тук.

5. Най-величествената за мен гледка се разкрива от островчето насред река Янтра

Тук са паметникът на Асеневци и художествената галерия, която впечатлява с архитектурата си. От тук гледката към Старо Търново е страхотна и удивително много ми напомня на Флоренция. Къщите, повечето от които позанемарени, са накацали по хълма, а разни хора са се настанили на тераси и балкони дали от вкъщи, или от някое заведение.

6. Света гора

Този парк ми е още ранен детски спомен, от едно зелено училище във втори клас, а сетне и една практика с гимназията и състезание с отбора от униврситета. Изключвам, че трасето за последното беше ужасен и едва не припаднах на финиша. Паркът е симпатичен, и продължи да ми се струва такъв, дори след стотиците, хиляди стъпала, които преодоляхме от Галерията нагоре. От тук се разкрива страхотен поглед отгоре на Царевец…и на “айде да си ходим, че виж какво се задава, скоро ще завали” в далечината.

7. Instagramable панорамни тераси 

Освен гореспоменатите площадки в 6. и 7., на всеки няколко сгради има тераса с гледка от почти птичи поглед. A must е тази до магазин “На тъмно”. 😉

8. Музеят с восъчните фигури 

Друг интересен музей, който съм посещавала преди години след едно море, когато го отвориха. В Търново се води Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“, а вътре не ви очакват Джордж Клуни, Джони Деп и Мерилин Монро, ами братята Асевенци, Иван Асен II и Ирина Комнина.

9. Нощен и/или културен живот

Искахме да идем на летен театър в парка в близост, запасих се с билети още от София, защото улучихме постановка, но времето това лято май не е на ничия страна. Все пак ври и кипи от събития, фестивали – фолклорни и всякакви, опера под звездите на Царевец, театър на открито и др. А барчета има на всяка кръчка.

10. Съчетаване на дестинации 

Е, не е нужно а прелитате от Габрово и Етъра като нас, но целият район си заслужава вниманието ви. Само на 3 км. от Велико Търново е красивият, но леко комерсиаризиран Арбанаси, недалеч пък е римският град Никополис ад Иструм, или пък градът на майстора Колю Фичето – Дряново, и Дряновският манастир. Сега си спомням, че една практика в Търновската света гора посетихме и Елена и Соколският манастир, но радиусът е по-голям.

Въпреки работният режим, се поувствах не вкъщи, почти като в чужбина. Когато просто вървя, вървя, наслаждавам се на времето там и времето заедно и откривам по нещо ново зад всеки ъгъл. Било то и яката графити сграда на жп гарата, на която си изчакахме чакалото.

thrift sheep
Последвай ме: Facebook // Instagram

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.