БЪРЗАТА МОДА СЛЕПИ ГИ РАЖДА

Признавам, дръзко заглавие, но такава е реалността.  Живеем в консуматорско общество и модата не е мода, а бизнес – мръсен и тъмен. Не говоря за бляскавите ревюта за седмицата на модата в Милано, Париж и Ню Йорк, за бутиковите магазини и дизайнерските облекла. Говоря за веригите, франчайзите и другите потребителски центроубежища – торбичка след торбичка, закачалка след закачалка. И аз съм жена, и аз обичам да се глезотя с дрехи, аксесоари и нови придобивки. Но някак умерено. Не робувам на моди, знаете. И добре че! Качество > количество.

Няма да навлизам в подробности. Ако не сте навътре в темата, само ще ви препоръчам да изгледате документалки като “The true cost” , “Minimalism”, “Fashion factories undercover”. Да гугълнете неща като “fair fashion”,  “fashion revolution” и “who made my clothes?” – за повече прозрачност в модната верига.

Не искам и да ви пропагандирам тъжни истории за подценявана работна ръка, мизерни работни условия и нищожни фабрики в Бангладеш. Просто….подвигам темата, за да се замислим.

Тенденциите идват и си отиват. Е да, вярно – няма нищо ново измислено и топлата вода няма да я откриваме. Връщаме се към стари тенденции и възкресяваме – в случая на 2018 – плетки, сламени чанти и шапки, кожени ботуши, триъгълни ретро очила. До след няколко месеца. И пак така. 

Правим си снимки за инстаграм, ходим на 1-2 почивки и толкоз. После прибягваме към животинските принтове, защото тази есен това ще се носи. (Това е толкова 2001-ва?) Eat, sleep, wear, buy, repeat. Един безкраен кръг, но не по начина, по който аз го виждам.

В устойчивия кръг говорим за дълготрайни материи, по-малко природни ресурси, локално пазаруване, преизползване и рециклиране, етично отношение и пр. Вече ви разказах за стъпките към по-устойчивия начин на живот: reduce, reuse, recycle. Аспектите му са много, модата също участва. Ако се чудите какво да правите със старите си или ненужни дрехи, тук подбрах няколко съвета, които се надявам да са ви били полезни.

Още съм далеч от капсулния гардероб*, but hey, at least i try! Внимавам какво и от кого пазарувам, рециклирам, дарявам, и залагам на качествени и дълготрайни (особен проблем е качеството на изработката) брандове и материи. И най-вече: не се ръководя от (временни) моди. Стилът не е тенденция от корицата на някое списание – той е личен, трае повече от половин сезон, той е с вкус и с усет, и когато е така, това определено си личи. Все още ли ти трябва точно онзи блейзър?

*Капсулен гардероб – Да притежаваш едва няколко, ограничен брой дрехи, обувки и аксесоари, но с високо качество, вместо безброй много евтини и нискокачествени такива. Следователно визиите са изчистени (но не и скучни!) и лесно могат да се съчетават помежду си и все пак да има разнообразие.

 

За финал ще добавя и разясня и няколко ключи думи по темата:

*Бавна мода – Термин, свързан с обратното на тенденцията консуматорите да купуват повоче, ами да живеят и пазаруват осъзнато. Да си купуват артикули, които ще изтраят по-дълго, ще бъдат носени повече от един сезон.

*Етична мода – Когато в модата все пак е замесено и уважение към служителите и животните, заплащанията са справедливи и съобразени с човешките права, правото на читава работна среда – чиста, безопасна и здравословна, в т.ч. и работното време, и адекватни крайните срокове.

*Sweatshops – Фабрики с неблагоприятни и несправедливи работни условия – трудни, опасни, недобре платени позиции и пр.

 

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

*Публикацията е в партньорство с Jun-i
*Снимки: С. Спиридонова

Нося тениска от новата колекция на испанския бранд Jun-i – минималистичен и устойчив. Изпозвайте код ‘Thriftsheep15’, за да се възползвате от отстъпка при покупка на някой артикул, а пък Jun-i, от своя страна, ще засадят по едно дърво за всяка закупена тениска. Не е ли страхотно?! <3

 

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.