НАПРАВИ СИ САМ ВОСЪЧНИ КЪРПИ – ОПАКОВЪЧНО ФОЛИО ЗА ХРАНА ОТ ВОСЪК

Ако се интересувате от zero waste начин на живот или удобни практики за намаляване на ненужните опаковки и отпадъци, то със сигурност сте попадали на реклами за едни приятно изглеждащи парчета плат, които “лепват” върху купичката или сандвича и ги запазват свежи – досущ като фолио.
Честно, не разбирам някои хора, които опаковат половин краставица с 30 см. фолио. Не че аз не съм си “запазвала” салатата в хладилника така 2-3 дни, но… Защо да го правиш, като може и да не го правиш?

Най-накрая сядам да ви споделя една колкото хитра, толкова и лесна рецепта за домашно “фолио” за съхранение на храна от пчелен восък – т. нар. восъчна кърпа (bees wrap). Има немалко рецепти в нета, та днес ви споделям цели 2 варианта, които съм прилагала в кухнята си.

Единствените излишни нерви, които може да хвърлите, са по настъргването на восъка, за което трябва да приведете в жертвоприношение едно ренде. Не правете като мен: да си действате с любимото, само защото има дръжка – мне!

Восъчната кърпа е биоразградима, природосъобразна алтернатива на пластмасовото опаковъчно стреч фолио.

Нужни са ви само няколко съставки:

 • парче пчелен восък; (продават се насипно на брой, по около 1,50 лв. за брой)
 • парчета плат според нуждата, 10х15, 20х30, 30х30….;
 • ренде, което ще жертвате за каузата;
 • хартия за печене (… малко отпадък, но пък без нея става мазало); хубавото е, че може да си преизползвате листата поне няколко пъти!;
 • масло от жожоба: не е задължително, но е силно препоръчително;
 • четка;
 • фурна/ютия;

♥  ♥  ♥

Аз преизползвах един красив шал, който купих от един секъндхенд на килограм и ми излезе стотинки, както и една малка памучна кърпа, пак от там. Разбира се, след това изпрах.

Нарязах шала на четири сравнително големи парчета, които да използвам на воля, но ако имате някой конкретен съд наум, например купа – спокойно можете да я обърнете и да начертаете кръга, като добавите 10-на сантиментра отгоре, за да може восъчното фолио после да обхване купата, дори и с помощта на въженце.

Вариант 1: Върху голяма тава и хартия за печене поставям парчето плат, и работя здраво за предмишница, настъргвайки част от восъка върху плата. Разстилам количеството да е равномерно от всички страни, докато фурната ме чака добре загрята на 180-200 градуса.
Поставям смело във фурната и чакам едва няколко минути восъка да се разстопи.

Когато това се случи, вадя тавата и с четка разстилам каквото още е останало недоразмазано по нашето to-be-фолио. Слагам го на балкона за минута, и в компанията на вятър, студ и прочие, и за нула време си имам готово направи-си-сам опаковъчно фолио без отпадъци!

(update 2020) Вариант 2: Върху лист хартия за печене поставям парчето плат в средата, настъргвам част от восъка върху парчето плат директно. Капват се 3-4 капки масло от жожоба. Поставям друг лист хартия в същия размер и с нагорещена ютия притискам върху плата през хартията. В случая хартията ще е предпазна мембрана. Повтарям движенията, докато не се разтопи всичкия восък. Премахва се горния лист и след минутка-две парчето плат вече е изсъхнало и готово за употреба!

Имайте предвид, че е възможно да сте сложили повечко восък и той да се разтече, така чи постелете стара кърпа под долния лист оризова хартия или хартия за печене.

Ако ти е интересно, виж нагледно как да си направиш восъчна кърпа във видеото от гостуването ми в БТВ.

♥  ♥  ♥

Бележка: Маслото от жожоба се продава на много места, и има множество приложения, най-вече в козметиката – влияе добре на акне, суха коса и суха кожа. Но също така си е вид течен восък, така че може да добавите 2-3 капки към “сместа” за beeswrap-а, за хубав аромат, блясък и още по-добър резултат. (Това, което аз имам, е без пипета, и струваше около 17 лв.)

Бележка 2: Сладкишът на снимките е постен/веган кекс с ябълки от село – не е авторски, но понеже го правих отдавна, съм затрила рецептата. 

♥  ♥  ♥ 

Как да се грижите за своето фолио?

Поради своята полираност и загладеност, след употреба, можете просто да изплакнете със студена вода, а ако се налага – да използвате и сапун.

За да може да обхване желания от ваш съд/сандвич/парче кашкавал и тн., е нужно всеки път преди употреба да “активирате” восъчната си кърпа, като я намачкате на топка няколко пъти.

Защо bees wrap/ восъчна кърпа?

Този тип фолио за храна има мноооого предимства – освен че е природосъобразно и съвсем в духа на минималните отпадъци, че и цветно, красиво и готино…. Но и доста по джоба ни. Ако си поръчате готови такива – да, ще спестите половин час домашни занимания по труд и техника, но пък хем ще се забавлявате, хем ще си спестите 3-4 пъти по-голяма сума, хем и кухнята ви ще заухае приказно.

♥  ♥  ♥

Завръщам се лека-полека към рубриката Rada’s ReduceReuseRecycle и ще ви споделям много и все интересни рецепти. Подсказвам, че освен за храна и DIY проекти, ще си говорим и за козметика в духа на нулевите отпадъци и устойчивия начин на живот.

—–

Edit: Получих няколко коментара относно използването на восък и пчелни продукти – във връзка с това, че не са съвсем веган. Понякога хапвам мед и восъкът от изпитани източници не е проблем за мен, но ако някъде в България забележите да се продава соев восък, моля да ми изпратите или пишете в коментар! 🙂

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

(6) Comments

 1. Бисерка says:

  Много интересно,креативно и полезно!Ще пробвам и аз да си направя.

 2. Дияна says:

  Здравейте, благодаря за споделения опит, чудесното обяснение и полезната информация 🙂
  Искам да попитам само памучна ли трябва да е курпата или може и друг вид. Защото пробвах със стар шал и не знам дали се получи така добре, като на вашите снимки 🙂

  1. thriftsheep says:

   Здравейте, Дияна 🙂 Благодаря за коментара и отделеното внимание <3
   Мисля, че с памучен плат или поне такъв с високо съдържание на памук ще бъде оптимален варианта. Не мога да кажа със сигурност, защото не съм пробвала другояче. Препоръчително е платът да е сравнително тънък, за да може все пак да се огъва добре и да му "лепне" восъкът равномерно при печене / гладене 🙂

   Поздрави,
   Рада

 3. Калина says:

  Би ли споделила няколко магазинчета/пазари от където може да купим пчелния восък?

  1. thriftsheep says:

   Привет, Калина,
   По фермерските пазари винаги има до бурканите мес. Иначе аз взимам от верига магизнчета за насипно кафе и ядки “Арома”. Например на пазара Димитър Петков в София 🙂

   Поздрави,
   Рада

 4. Калина says:

  Благодаря за бързия отговор, Рада! Вече знам, къде е следващата ми спирка утре сутрин!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *