ЗЕЛЕНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА + 10 МАЛКИ ИДЕИ ОТ МЕН

Преполовихме годината, а какъв по-добър повод от това да започнем “начисто”. Така де, на зелено?

От време на време си позволявам в инста сторис да споделям за готини инициативи и предизвикателства. За някои от тях ви споделям в седмичния бюлетин (който в момента е в творческа пауза), и си се трупат, за да бъдат описании събрани в цял блог пост. Така след като през юни “тичахме за океаните” с Runtastic и Adidas (Вж. Run for the oceans), реших, че баш сега му е времето да събера зелените предизвикателства в блог пост. Поводът – Plastic Free July, който чука на вратата.

Миналата година точно по това време започнах да разгръщам широката и необятна тема за отпадъците и екологичния начин на живот. Честит рожден ден на рубриката Rada’s ReduceReuseRecycle, в такъв случай 🙂

Какво е Plastic Free July? Месец, в който се самопредизвикваш да не генерираш излишен отпадък в продължение на 31 дни. Ако свикнеш достатъчно, навиците ще остават и след това. А ако вече си започнал този път, това е добър повод да поработиш върху някои “пропуски”. По-лесно е, отколкото изглежда!

Вж. Колко струва да си Zero waste и Какво научих до момента

За втора поредна година Plastic free July ще се случи и в България като общо предизвикателство, инициирано от @zerowastesofia. Регистрирай се на plasticfreejuly.org и избери:

– да замениш пластмасата за еднократна употреба – сламки, чаши, торбички, прибори и други, с продукти за многократно ползване;
– да не пазаруваш продукти в пластмасови опаковки;
– изцяло да откажеш ползването на пластмаса за еднократна употреба за ден, седмица, месец или повече.

Присъедини се към събитието тук. Откривай вдъхновение и споделяй резултати и идеи за устойчиви алтернативи в групата
Zero waste Sofia и в Instagram с хаштаг #PlasticFreeJulyBg. 🙂

Едно подобно глобално предизвикателство е “Plastic Free EcoChallenge”, което не е задължително през юли, и също има за цел да отърве хората от излишните пластмасови опаковки, и да изгради трайни навици у потребителя.  Това, което ми харесва, е че можеш да се присъединиш към какъвто аспект поискаш: хигиена, храна, транспорт, домашни любимци, общество.

Trashtag

Всички сме виждали снимки на замърсени близки и далечни плажове. И всички сме виждали селското сметище в гората или в запокътаната част на квартала. Кампанията Trashtag набра популарност едва тази година, но всъщност стартира още през 2015 г. от аутдоор компанията UCO Gear като част от опитите им да опазят дивата природа от замърсяване. Посланието е отправено към отегчените тийнейджъри, които вместо да се чудят какво да правят, могат да отидат и да почистят градинката. Да снимат “преди” и “след”, и да използват #trashtag. Знаем, че с изхвърлянето на боклука в кофата, или с рециклирането му проблемът не се решава, но разбираш накъде бия.

Plogging

Не се изненадах, когато разбрах, че шведи стоят зад плогинг-а. Думата е комбинация от jogging (тичане) и “plocka upp” (събиране на боклук на шведски), а предизвикателството зарибява любители бегачи да не подминават боклуците край себе си, а да съчетават полезното с приятното, като разичстват по пътя си. Всичко, което ти трябва, са (многократни, измиващи се) ръкавици и чувалче/та. И знаеш ли какво? Н е нужно да бягаш, и на разходка или друг спорт (виж долу) е също толкова постижимо начинание. Виж повече на plogga.se и любителския goplogging.org.
“Plogga” пък е една от шведските думи на годината за 2017 г.

Планета или пластмаса? – Дай своето обещание на Nat Geo

“Целта на международната инициатива „Планета или пластмаса?“ е да информира и да провокира действие, за да предотврати попадането на 1 милиард пластмасови предмета в Океана. Инициативата призовава всеки да даде публично своето обещание и да ограничи количеството пластмасата, което използва ежедневно.” Особен тласък предизвикателството придоби в началото на годината, времето на обещанията и промените, които сме готови да предприемем с разлистването на календара. Все още не късно да го направиш и можеш да дадеш своето обещание тук.

Към датата на писане на този текст в платформата са дадени 204,766 обещания, и по този начин са спестени прибизително 258,439,751 пластмасови предмета в океана.  

Мой ред е. Чувствай се предизвикан да се включиш всякога, по всяко време.

Още 10 мини предизвикателства от мен, които да изпълняваш и с малки крачки да помагаш на Земята да бъде по-зелена и истинска:

 1. Къпи се по-кратко, спести вода
 2. Носи си своя битулка за вода навсякъде. Виж кои са най-близките публични чешми около теб и не забравяй да се хидратираш по време на летните жеги!
 3. Избери следващото си уикенд пътуване и стигни до там с влак, а не с кола;
 4. Качи се на колелото до работа или училище!
  София не е особено bike-friendly, но с малко повече желание и ентусиазъм, се превръща в предпочитан начин за придвижване – хем е безплатно, хем екологично, а и доста по-бързо, ако знаеш откъде да минеш!
 5. “Спаси” грозните плодове и зеленчуци от неизбежна сметищна гибел. Или разгледай секцията с намалените стоки поради изтичащ срок на годност – нищо им няма, дай им малко съпорт 🙂
 6. Ако си месояден, лятото е чудесен период, в който да хапваш по-лека и прясна храна. Намали приема на месо, а в менюто си залагай повече на местни, български продукти – домати и краставици от някоя баба, коприва и лапад, нашенски боб или ягоди. Интересувай се от произхода 🙂
 7. И в този ред на мисли, защо не се самопредизвикаш и да пробваш да си изготвиш меню за седмицата? Излез в неделя и напазарувай (със собствени торби, разбира се, нали сме клуб #НеМерсиНосяСи) за идните дни, експериментирай с комбнациите и вкусовете и може даже да спестиш не само време, но и ресурси.
 8. Замени обикновените крушки у дома с LED такива – доказано е, че използват до 80% по-малко енергия, а и може да са наглед скъпи, но определено са дългосрочна инвестиция и равносметката показва, че дори излизат по-евтино;
 9. Отпиши се от абонаментите си за списания, бюлетини или брошури, а също и сметки за консумативи, и ги замени с електронни такива. От физическите няма много смисъл, нали?
 10. Ако можеш да стигнеш пеша, с колело или с градския до желания от теб магазин – избери го пред това да поръчаш онлайн.

Надявам се, че съм успяла да ви вдъхновя да мислите по-зелено днес. Форматът “предизвикателство” / challenge чисто психологично действа по по-различен начин на хората, мотивира ги, придава им смисъл и цел. Събира съмишленици и предразполага към свободен обмен на идеи, съвети, а защо не и неуспехи. Нали от тях се учим. Неслучайно пускам статията дни преди Plastic Free July.
И не на последно място, не забравяй, че за да започнеш, не ти е нужен целия арсенал прибори и приспособления за устойчив начин на живот. Започни с онова, което вече имаш, и просто следвай сърцето си и добрата воля.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!
if ( has_post_thumbnail() ) { the_post_thumbnail(); }

(2) Comments

 1. Anonymous says:

  Здрасти Рада, тази сутрин си препускам в блога ти и супер много ме кефи, ама много, толкова е полезно и непретенциозно и добре казано и забавно. Поздравявам те

  1. thriftsheep says:

   Здравей! Много благодаря за подкрепата! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *