20 ЗЕЛЕНИ МОБИЛНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА ПО-ЕКОЛОГИЧЕН ЖИВОТ

Когато бяхме малки, ни дърпаха по-назад от телевизора, “за да не си развалим очите”. Прекарвахме значително повече време по улиците, играейки, отколкото пред екраните.  Преди майка ми да ме заведе насила в магазина на телекома и да ми купи телефон, бях твърдо убедена, че не ми трябва нов такъв – за интернет си имах настолен компютър, за снимки – семейната сапунерка, за музика – mp3-ка. И вече трудно можем да си представим ежедневието си без поне един мини суперкомпютър в джоба. 

А знаете ли, че има нещо, наречено дигитално екологично въздействие? Да, това че ползваме интернет и сме дигитално обвързани по всяка линия, пак замърсява по един или друг начин околната среда. Макар че усещането от наша страна изобщо не е такова.

Каква (природна) следа оставяме от присъствието си в цифровата среда зависи от времето в социалните мрежи, качването и свалянето на снимки и друг вид съдържание, безцелното скролване, гледането на видеоклипове и сериали и много други неща? По-крайните екоактивисти дори не стриймват музика, филми и сериали, ами гледат стари DVD-та и CD-та, отново и отново. А пък самите данни, които оставяме за себе си в този процес, се наричат “дигитален отпечатък”. 

Виж още: Дигитална чистка и дигитална трезвеност

Близо 4% от всички парникови газове в атмосферата се появяват вследствие на понякога прекомерната употреба на всички наши “джажди”, съобщава доклад за “Дигиталната трезвост” от март 2019 г. А това е почти колкото отпечатъка на авиолиниите. Всичко това е свързано с разхода на огромни количества електричество, сървъри и облаци на другия край на света (или пък не), а доста често в този процес са намесени и изгорени изкопаеми горива (т.нар. data centres). Обещавам друг път да разкажа повече за това.

Зная, че горното не е особено логично, при положение, че четете този материал на лаптопа или на телефона си, но пък е още един повод да ви покажа, че БАЛАНС има. Можем да бъдем интернет потребители, да черпим вдъхновение, да намираме онлайн развлечения, и да бъдем природосъобразни.

Виж още: Идеи за зелени предизвикателства

В днешната статия, планирана от твърде твърде отдавна, събрах няколко приложения (apps) и уебсайтове, които са по едини или друг начин свързани с природата и/или нейното опазване.  Повечето са безплатни.

Кликни върху синичките надписи в заглавията и ще те отведат към съответния линк. Подредени са на случаен принцип.

♥  ♥  ♥ 

1. ECOSIA – Зелената търсачка

Сн. blog.ecosia.org

Към момента на писане на тази статия имам 1814 търсения с Ecosia – търсачка, която в някои аспекти върши също толкова добра работа, колкото Google, но има позитивен отпечатък върху природата. А именно – около 45 търсения са необходими за “посаждането” на едно дърво. Създателите на търсачката публикуват детайлни доклади за своята дейност, която се изразява в засаждане на дръвчета в пострадали или обезлесени райони по проекти Африка и Южна Америка – Кот Д’ивоар, Гана, Бразилия, Етиопия, Никарагуа, Буркина Фасо, Мадагаскар, Танзания.

Търсенията се случват благодарение на електричество, изцяло захранвано от възобновяеми източници. Компанията е създадена през 2009 и към 2019 г., цели 10 години по-късно, отчетът показва свършена работа, измерена в над 60 милиона посадени дръвчета. 

Аз лично използвам Ecosia като default search engine за Chrome, като homepage в браузъра си, както и като иконка за бърз достъп на началния екран на телефона си.

2. Forest – Бъди продуктивен и засаждай дръвчета (4,99 лв.)

сн. Forest Press archive

Ако и вие се припознавате в образа на без-да-искам посягащия към телефона си пристрастéн човек, то може би платформата е точно за вас. Настройвате таймер за определено време, в което Forest да е активен, и дърво започва да расте. Ако посегнете към телефона – дървото умира. Като тамагочи, но по-хубаво и ползотворно. Колкото повече напредвате в отглеждането на виртуални дръвчета, толкова повече видове ще можете да отключвате. 

Приложението, което е най-добър приятел на еко мислещите ученици, студенти и разсеяни хора, си партнира с глобалната инициатива Trees for future, позиционирана в Африка (с програми в Кения, Танзания, Уганда, Камерун и Сенегал) Тя спонсорира засаждането на реални дървета от името на всички онези, които са успели да отключат и спечелят “монети” за своето търпение.

2.1. Ant Forest 

Сн. chinaplus.cri.cn

Подобно приложение е китайското Ant Forest, спечелило наградата Champions of the Earth 2019 на Обединените нации, най-важната награда в областта на опазването на околната среда от 2005 г. насам. Признавам, че за Ant Forest научих, едва докато си правих допълнителното проучване за тази статия. 
Целта на апа е да съчетаваш полезното с приятното – да играеш игра, докато се учиш да прилагаш природосъобразни дейности и навици в ежедневието си. Като например да караш колело до работа, да платиш сметките си онлайн и др. Трупаш “зелени точки”, с които разрастваш гората си в играта, а създателите поемат отговорността да засадят истински дървета за всяко едно виртуално. 

“В китайската култура имаме особена и емоционална връзка с дърветата. Практика е да се засаждат дървета, когато се роди новородено, или когато се случи нещо важно в живота на хората.” 

♥  ♥  ♥ 

3. Refill – напълни си вода 

сн. City To Sea

Кампанията на англичаните от City to Sea – Refill, е за мобилно приложение, с което да откриваш завадения, които биха ти налели вода в твоя бутилка – където и да се намираш като град. От не съвсем отдавна има и българско представителство в лицето на Refill Bulgaria, така че ако сте заведение, което се усмихва, когато види бутилка за многократна употреба, можете да им пишете. (Аз вече го сторих за CakeLab Sofia)

Спомням си колко бях изненадана, когато отидох в Англия, откъдето тръгва Refill, че дори сами ме питат дали искам бутилирана вода или вода от чешмата. А тук в България – особено в София, която има десетки минерални извори, някак даже те гледат странно, ако поискаш чаша обикновена, чешмяна вода. Да не говорим за безплатна вода в кана, която се сервира по заведенията, абсурд. Добрите примери в това отношение у нас се броят на пръсти, а тази практика е широкоприета по целия свят.

4. Чешмите на България – кажи не на пластмасовите бутилки

Илюстрация: Милена Трифонова за zerowastesofia.com

Като заговорихме за безплатна вода и пълнене на шишета, няма как да не спомена локалния проект, наречен “Чешмите на София” и впоследствие разраснал се до “Чешмите на България”. Създаден е от Симона от Zero waste Sofia, с която съм ви срещала цели два пъти в подкаста си. Интерактивната карта показва източниците на годна питейна вода около вас, в това число и добронамерени и загрижени заведения.

Можете да отворите картата и от google профила на телефона си, а можете и да добавяте нови чешми, които липсват. От 2018 до сега на картата има нанесени над 1000 чешми. Една немалка част набелязани и въведени и от мен, признавам си.

♥  ♥  ♥ 

5. Urbid – Бъди част от промяната на средата си

Сн. facebook.com/pg/urbid.official

“Промяната в града идва не само с големите ремонти, но и с малките намеси. Сега е твой ред.” – Запознах се виртуално с проекта Urbid, когато прочетох новина за монтирана инсталация за измерване на шумовия трафик в близост до НДК. Неправителствената организация си има мобилно приложение, чрез което можете да номинирате (и респективно – да гласувате) за някоя спирка, трафопост, градинка или друго, което има нужда от реновиране и “разкрасяване”. 

След съгласуване с гражданите и местните власти и отворен конкурс, избраната идея се реализира от екипа на Urbid, в който могат да участват и други граждани като архитекти, дезайнери, доброволци или пък спонсори.

6. INCI beauty, Clean Beauty, CosmEthics 

сн. Unsplash

Използвам комбинация от тези трите неща (в този ред), за да проверявам качеството на съдържанието на даден козметичен продукт. Някои се сканират, други се снимат, на трети се въвежда някоя съставка. Така успявам да разбера повече за състава на натуралната, органичната и био козметика, чиито имена често са замаскирани зад сложни формулаторски термини.

*Ако темата ви е интересна, хвърлете едно ухо на подкаста ни с Мери от Green for Beauty, посветена на природно чистата козметика.

7. Good on you

Освен козметиката, можем да проследяваме и качеството и екологичната репутация на брандовете за дрехи. С Good on you можете да си откривате нови етични компании, да давате рейтинг на други или просто да черпите идеи. Друго подобно приложение е Faer, а в категорията влиза също и платформата MUSA.

8. CaptureCarbon Footprint Calculator 

Съществуват немалко приложения, уебсайтове и таблици, чрез които можете да изчислите приблизителния си въглероден отпечатък. Парниковите газове, които “спомагат” за климатичните промени, са въглероден диоксид, метан, двуазотен оксид – райски газ, хлорофлуоровъглероди, перфлуорометан и др. Въглеродният диоксид има способност да се разтваря във вода, но бавно; следователно останалата част може да влияе на климата още хиляди години. Макар всеки от нас да нанася различен въглероден отпечатък, всъщност домакинствата са последни в списъка на най-големите източници на парникови емисии, 76% от които е именно CO2. (Класацията водят енергийният сектор и селското стопанство, следвани от промишлеността и транспорта)

Калкулатор, който ни показва какво въздействие върху планетата имат някои наши навици като често пускане на пералня и сушилня, пътуване с автомобил, често пазаруване на дрехи и др., може да послужи като “отваряне на очите” и търсене на по-природосъобразни алтернативи.

9. RainViwer – Радар за бури

сн. RainViewer

Приложението върши страхотна работа, ако сте активни сред природата или ходите наляво-надясно из града. Показва ви и ви информира за прииждащи дъждове и бури и отчита къде са облаците в реално време. Когато ти каже “Хей, идва дъжд след 40 минути”, имаш време да реагираш и да се прибиреш на сухо, дори към момента да ближеш сладолед и да се криеш на сянка, защото е 40 градуса. 

Само се уверете, че сте разрешили да използва мобилните ви данни и да ви показва известия дори когато приложението не е включено.

10. PlantNet – Онлайн определител за растения

сн. Unsplash

“Като Shazam за растения”, така бих определила това приложение. Близки биолози потвърдиха, че това е възможно най-точното от десетките подобни съществуващи. Когато ходя на разходки в планината, заснемам растения и и си ги записвам, понякога го правя още на място. Служи перфектно при бране на билки, при разходки в парка, при пазар на цветя и т.н.

11. CardBox

Български ап, който използвам от повече от 2 години, за да не мъкна 108 клиентски карти със себе си. Въвеждам вече наличните карти за отстъпки и се възползвам от нови. Все пак е добре да имате скрийншоти на баркодовете, защото понякога не зареждат, ако няма добър интернет.

12. ShareWaste – Намери компостер близо до теб

личните ми компостери

…Или да намерите хора с хранителни обелки, които търсят къде да ги “изхвърлят”. Очаквай скоро и статия за компостирането у дома!

Edit: Добавяме и картата на споделените компостери в България, разработена от Zero Waste Sofia и Uneco Eco Club към СУ. Ще откриете картата и подробности за начинанието ето тук.

13. Сипи.eu

Още една карта, този път локализираща заведенията и магазините, които са склонни да сипят храна и напитки във ваш собствен съд. Инициативата е още от 2014 г., и вече е добре позната на повечето екомислещи хора. 

 • Може би тук ще е и мястото да завърша с друг познат информативен сайт с карта – Sofia NoWaste Map, проект на Столична община. Той дава по-подробна информация за цветните кофи, специфичните и вредните отпадъци, графиците за събирането им и други.
Update 2021:

14. Спаси Гората с WWF BULGARIA

WWF Bulgaria пуснаха собствено безплатно мобилно приложение за Google Play, наречено “Спаси гората”. Целта му е подаване на сигнали и сигнализиране за нарушения в реално време.

С приложението което можеш да подаваш сигнали, ако станеш свидетел на незаконни дейности или природни бедствия в гората. Изпробвай го и помогни на организацията не само да получава сигнали за злоупотреби, но и да го усъвършенства все повече. Към момента приложението работи само с телефони на Android. Повече информация можете да откриете тук.

15. Едно Дърво – дигитална карта на градската растителност

“ЕдноДърво” е инициатива, която стартира през април 2021. “Работата на ЕдноДърво цели да повиши общото познание за дървесната растителност и да допринесе за по-качествено планиране, проектиране и стопанисване на зелената система в градовете, като създаде условия за включване на гражданите в тези процеси.”

Платформата има и раздел „Знание“, който предлага богата информация за всички дървесни видове, срещащи се на територията на България, техните характеристики, особености, изисквания и свойства.

16. ПриРоден на лов за отпадъци

Група младежи създадоха ПриРоден – мобилно приложение, което дава възможност на всеки да добавят бързо и лесно геолокирани мисии за доброволно почистване на замърсени участъци. Всичко се случва под мотото “Хайде заедно на лов за отпадъци!” –
Иначе самото приложение е игрово – “В тази игра целта е да подобрим реалния свят, в който живеем. Всеки докладван обект, всяка изпълнена мисия и всяко добро дело Ви носят точки опит, различни награди и престиж.”

17. Tree Doctor

Тree Doctor е първата платформа за оценка на здравословното състояние на дървета в градска среда. Оценката на дърветата се осъществява чрез иновативни уреди, които дават възможност за изключително детайлно обследване на дървесните видове. На помощ се стичат експерти, които да дадат оценка, насоки и последващо лечение. Налично и за android, и за ios.

18. Чешмите

Фондация „Наука за природата” стартира кампанията си за възстановяване на чешми в Южна България. Чрез апликацията „Чешмите“ всеки ще има възможност да отбележи чешма, която да бъде реновирана.

Фондацията иска да реновира 84 крайпътни чешми в Южна България, а всеки от нас ще може да отбележи чешмата, която желае да бъде реновирана. Партньори на инициативата са Българската асоциация по водите и Хидротехническият факултет на УАСГ. Налично за Android и ios.

19. FoodoBox – спаси храна с 2 клика

Няколко човека се захващат да съзадат работещо приложение по образец на западните си популярни “събратя”, за да предотвратят разхищението на храна. Foodobox вече работи и за двете операционни системи.
Добре че служебният ми телефон е андроидски, та успях да се възползвам един-два пъти още в началото, и да грабна 2 порции от обедното меню на Crazy Diamond. Първото даже се оказаха постни чушки – направо ударих веганския zero waste джакпот.
Принципът е – отваряте апа, виждате какво има налично около вас, и в какъв времеви прозорец можете да се отбиете, и отивате намясто да си вземете кутията. Тоест, при по-правилно планиране, можете да занесете и своя кутия, в която да ви сипят чушките/манджата/сладкишите.

20. Sofia2Go – спасявай храна бързо и лесно

Още нещо подобно, за което ще ви разкажа днес. Принципът е подобен, само че влизаш на https://sofia2go.eu , избираш си място, от което да вземеш кутия със съдържание изненада, и отивате в съответния часови диапазон.
“Храната е вече приготвена, така че обикновено след 10 минути от плащането, тя би била готова за вас.”

И още няколко неща, за които смятам, че заслужават да бъдат споменати:

 • ПСС – Приложението на Планинска спасителна служба, което, надявам се, да не ви се налага да ползвате, ако закъсате в планината. С него бихте могли да се локализирате и да податете сигнал на планинските водачи. Безплатно е.
 • iHELP – От няколко години си пробива път и в България, а целта му е да успее да намери хора, които да окажат долекарска помощ, ако се случи инцидент. Приложението лесно локализира, има спешни контакти, показва болници в близост и др. Повече за него съм ви разказвала в 2 поредни видеа в IGTV. 

♥  ♥  ♥ 

Беше ли ви полезен днешният материал? Ще се радвам да ми оставите обратна връзка, както и предложения за още зелени мобилни идеи, които разцъквате понякога. Ако пък си свалите някое от споменатите, не забравяйте да ми го покажете в действие! Ще ме откриете тук и в социалните мрежи.

*Материалът не е в партньорство с нито едно от споменатите неща и статията не е спонсорирана.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!
if ( has_post_thumbnail() ) { the_post_thumbnail(); }

(2) Comments

 1. Калин Ненов says:

  Благодаря за предложенията!

  Единственият ми проблем с Ecosia (който обаче е доста сериозен 🙁 ) е, че за основа ползва Bing на Майкрософт и съответно резултатите, които открива, са с около две трети по-малко от тези на Гугъл. (Сравнение на качеството им не съм правил.)

  А буквално тези дни би трябвало да излезе мобилното приложение на WWF – България за подаване на сигнали при проблеми в гората: незаконни сечи и т.н. Него го чакам от над една година. 🙂

  1. thriftsheep says:

   Привет, Калин! Благодаря за коментара и отделеното време!
   Тъкмо вчера научих за приложението на WWf и смятам да го добавя към статията. За съжаление обаче го няма (още) и за iOS, за да го разцъкам.
   А относно Ecosia – тъй като и на мен работата ми е обвързана с дълбок search, едва когато не открия онова, от което имам нужда, тогава сменям на Google. Признавам, че не е така ефективна като него в това отношение…

   Поздрави! Р.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *