10 НАЧИНА ДА БЪДЕМ ЕКО НА ПЛАЖА

Щеше ми се да чувам чайки и плисък на морски вълни, докато пиша тези редове, но пък имам тъмен тен и жарко августовско слънце, което да ми напомня, че все пак е лято и то далеч не е приключило.

Пътуванията са факт дори през година като 2020, а когато сме в движение е трудно да спазваме здравословен начин на хранене, а понякога и попадаме в капана на пластмасата, дори да се опитваме да я ограничимпрез останалото време на годината.

Само преди няколко дни се завърнах от обиколка по Северното черноморие и се вдъхнових да ви “заведа” с мен на плаж! А дали ще ви е интересно да споделя повече за локациите на север от Варна в отделен травел блог пост? 

1. Логистиката

Като започнем от това, че нямам книжка, то пътуването без кола си е екстремен спорт. Повечето лета това се случва и с +1 палатка на гърба. А когато не сме на къмпинг, избирам къщи за гости или студио, където задължително има хладилник. Негласно се бяхме разбрали да се храним сутрин в квартирата, и едно от храненията на деня да бъде в ресторант. От София взимам с мен за останалото емайлирани съдове, сгъваема силиконова купа, газов котлон, мока кафеварка. Правя си кафе сутринта и още едно, което нося на плажа. 

2. Какво е това еднократна пластмаса?

Ако решите да хапвате на плажа, помолете да ви сипят във ваши съдове или седнете на място, където ще ви сервират в “нормални” чинии и прибори. Нося със себе си висока чаша като за фрапе (или коктейл, зависи от часа), 2 бутилки за вода – общо 1, 5 л. , както и различни по размери торбички за пазар през останалото време. Така без проблем си взимам нектарини, розови домати, свежи краставици, смокини и други летни благинки. Също нося и 2 кутии с капак, в случай че имам нещо приготвено. (Забележка: Не си ги забравяйте в хладилника на хотела като мен…)

3. Прибори

Притежавам комплект – несесер с бамбукови прибори по 2 бр. ножчета, вилици и лъжици. Последните вършат перфектна работа и ако си вземете сладолед във фунийка (не харесваме чашките, нали) и си помагате за изяждането му. Едно универсално швейцарско ножче също върши работа. Към комплекта няма как да не минем и без метални и/или бамбукови сламки, които използаме за лимонади, сиропи, джинове, фрапета и други. Любимото ми е да си поръчам домашна лимонада и да “скрия” един малък джин вътре! 

4. Снакове

Ако сме цял ден на плажа или на разходки, няма как да не минем без т.нар. прихапвания. Понякога това е геврек, увит със салфетка, или кочан царевица. Аз залагам на свежите плодове като нектарини и банани, и чия пудинг с ядково мляко в бурканче или чашата за кафе, която се затваря. Леко е и хранително! За сандвичи може да разчитате на восъчни кърпи за по-компактно увиване.

5. Филтър за вода

За съжаление не навсякъде водата е годна за пиене, така че вариантите са два: голяма туба, която да рециклираме (носим си помпа за нея от София), или бутилки с филтър. Ако не разполагате с такава, проверете за филтър от активен въглен, който е много удобен при пътувания.

6. Банските

Тъй като банските костюми са произведени от синтетични материи (полиестер, вискоза, найлон, spandex – ликра), ако тепърва ще купувате нов такъв, разровете се за устойчиви и природосъобразни брандове. Това ще им гарантира дълъг живот, и инвестицията ще си заслужава. Има такива дори мъжки!

Моите бански не са сменяни от поне 5-6 години, и са купунани секъндхенд. Разбира се, старателно изпрани и дезинфекцирани след това.

7. Кърпата

Новото ми откритие това лято е именно по тази точка. Кърпата от снимките е Dock & Bay, американо-английски бранд за бързосъхнещ спортен и плажен текстил. В България се внасят от Podredeni.eu. Това, което ме спечели, от една страна са свежарските дизайни, които загледах на мига в Station Zero, но също това, че повечето артикули са от текстил от рециклирана пластмаса/полиестер

Заравям крака в пясъка и си мисля: а може би някой е отпивал утоляваща глътка минерална вода от пластмасова бутилка на другия бряг на морето, на което съм разпънала кърпата си? Според програмата на ООН за околната среда над 80% от отпадъка в Световния океан идва именно от сушата. От своя страна, годишно около 90 милиона текстилни изделия свършват на сметището. 

Години наред ходех на плаж най-вече с обикновен шал, тъй като приоритет винаги е бил олекотеният багаж. Кърпите на Dock & Bay идват в малка памучна торбичка, която се събира кажи-речи в джоба. Размерът е 160 на 90 см., а моят модел е Fin-tastic от серията Jungle, от 100% рециклирани бутилки

Китовете на щампата не са случайни – серията е в подкрепа (изразена в 20% от приходите й) на партньорите на бранда за 2020 – WDC (Whale & Dolphin Conservation), организацията за Опазването на китове и делфини на ООН. Годишно около 1500 кита и 100 000 делфина биват убити умишлено по бреговете на Норвегия, Япония и Исландия, които използват животинките за туристическа храна, за медицински цели, а част от тях са излавяни и използвани за забавление отново на туристите. Тъй като и тук зачестиха случаите на изтормозени делфинчета, а в Черно море имаме няколко вида защитени, то приемам каузата особено присърце. Партньорството с организацията One tree planted пък отделя средства и на всяка кърпа се падат по около 4 засадени дръвчета. 

По същество за кърпата, че се отплеснах: освен че е компактна и със свеж и благотворителен дизайн, е дооооста бързосъхнеща и лека. Точно това ти трябва, когато постоянно сменяш локациите и не би искал тепърва изсъхваща мокра кърпа в раницата си.  Разходих и “test drive-вах” моята на пясък, на вятър, на скали и на шезлонг!

Планирам да разхождам моята Dock & Bay и по екзотични плажове някой ден, но до тогава – каквото ми позволяват границите. Налични са онлайн на Podredeni.eu и в партньорските магазини: Zoya, Station Zero, K2 OUTDOOR, 103 SPA Hotel, Atama Spa, Belize Fitness. 

8. Ефективна слънцезащита

Отдавна-отдавна забравих мазането единствено с кокосово масло, защото някъде бях прочела, че е достатъчно универсална защита от слънчевите лъчи. В същата графа спадат и маслото от малина и гроздови семки. В последните години съм в търсене на натурална и веган UV защита, която обаче не е опакована в излишни бутилки и помпички. Към момента съм открила няколко стика, бурканчета и метална кутийка, но тепърва ще ви споделям впечеталения и натрупан опит по темата. Аз ходя на море основно заради гледката и шума на водата, така че рядко ще ме видите да плувам. По-скоро ще се пържа и въртя от едната страна на другата (а светкавично бързо хващам тен), затова е важен както комфортът на кърпата, така и хидратацията, слънцезащитата и шапката.

9. Козметиката

Като споменахме лек багаж, няма как да подмина неоспоримото предимство на козметиката без отпадък, по-точно твърдата такава. Вместо 1-литров шампоан, който лесно би се разлял, нося твърд, във формата на сапун. Нося 2 торбички за сапун – за тяло и за ръце, както и таблетки за миене на зъби вместо туба. Дървеният гребен ме спасява след дълъг ден под слънчеви лъчи + морска вода + влажен климат. 

10. Мисия ЧИСТО ЛЯТО

Може би сте чули, че стартирах предизвикателство, наречето #чистолято. Целта му е да почистите поне няколко боклука по пътя си, на които очевидно не им е там мястото. Е, 98% от включванията на хората до момента са именно от плажа. Фасове, бутилки, опаковки, чашки, брошури, водомери… А близо 13 млн. тона различни видове пластмасови отпадъци си проправят път към водите всяка година. Понякога на брега попадаме на опаковки от другите черноморски брегове – турски, украински, руски и т.н.

Така че моят съвет е да мушнете в плажната чанта по някой и друг чувал (биоразградим, ако намерите такъв) и ръкавици за многократна употреба или щипка, и да съчетаете полезното с приятното. Единият ден бях забравила своите, но любезно помолих близкото (и единствено) заведение да ме снабди с чувал:

Списъка си днес ще допълня и с:

 • електронен четец, ако сте минималист и не купувате физически издания;
 • книги втора ръка от някой кашон или сергия;
 • подвързия за книга или тефтер от плат – след една изпусната на брега книга, повярвайте ми, тези пижами вършат чудеса!
 • сандали вместо джапанки – кракът е стабилен, когато реши да се катери по скалите…
 • преносима слънчева батерия за телефон;
 • като цяло повече наслада тук и сега, отколкото време на телефона и таблета;

Кои от тези малки стъпчици изпълнявате? Къде срещате най-големи трудности, в кой аспект? Знаехте ли за същестуването на текстила от рециклирана пластмаса?

**Публикацията е в спонсорирано партньорство с Podredeni, но всички мнения, снимки и впечателния са изцяло мои, базирани на личен опит и обвързаност с идеологията на бранда.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

(2) Comments

 1. Моника Спасова says:

  Поздравления! Вчера открих блога и не мога да спра да го чета! Страхотни теми, страхотен начин на писане и невероятно добри снимки! Успех с всички начинания за теб и все така интересен контент за нас 🙂

  1. thriftsheep says:

   Здравей, Моника! Много благодаря за обратната връзка и за подкрепата! Добре дошла в нашето малко, будно зелено общество 🙂 Радвам се, когато някой оценява усилията ми – блогът е сбъдната мечта, която съвсем скоро ще стане на 4 години. <3 Как лети времето....

   Поздрави,
   Рада

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *