МАГАЗИНИТЕ ЗА ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ ВТОРА РЪКА В СОФИЯ

Когато изгубя вдъхновение, именно вие сте онези, които ми дават отново посока за това. Докато се чудя дали вече не е късно да споделяне на планински маршрути и се чудя как да вмъкна в графика си приготвянето и заснемането на някоя рецепта (по светло), идеите за статии си валят.

В инстаграм профила си често споделям на каква музикална вълна съм, и това най-често е някоя и друга грамофонна плоча. Сменихме жилището и колекцията ми от плочи вече има почетно, самостоятелно място – защото освен вечният аналогов звук, плочите са и страхотно естествено допълнение към интериора. Придават уют и топлина, а звукът на някое рок, джаз или фънк парче е идеалното допълнение към прииждащите студени вечери.

Вече съм ви разказвала защо грамофонните плочи за специални (поне за мен) – на какъв принцип работят и защо някои музикални находки са толкова ценни в България.

Вж. още: Винил и звукът на винтиджа

Днес обаче потеглям на една обиколка из града, за да ви разведа из местата в столицата – и не само, в които аналоговият звук е на почит, и то ако може втора ръка. 

На един базар преди време ме попитаха “Ама ти още ли слушаш плочи?”, защото явно било някаква хипстърия и мода, която взима да отшумява. В колекцията ми може да видиш модерни неща като Lamb Of God и Alter Bridge, но в никакъв случай Ed Sheeran или нещо подобно. Не че в последното има нещо лошо, де..просто аз не съм това, и моята дефиниция за меломан включва друг тип заглавия.

Така че вярвам, че и на много от вас, особено тези, които редовно ме питат откъде се снабдявам с плочи, този материал ще ви бъде полезен. За някои от най-търсените заглавия трябва да си редовен в посещенията на обектите, защото трудно се откриват добрезапазени класики. Често до цената на винила ще видиш G, VG, VG+ и тн., което ни насочва за качеството на дадената плоча – добро, много добро и прочие. Някои, за съжаление, стават основно за декорация, но ако са в дома ви – и това все пак е начин да им вдъхнете нов живот. 

P.S. Та в този ред на мисли, има един готин български бранд – Kloshar bags, който дава нов прочит на негодните за звукоизвличане плочи, като ги пресътворява на екстравагантни чанти. Подобни правят и любимците ми Zona Urbana, а на едно-две места в града съм виждала и часовници от стари плочи. 

Вж. още: 3 любими места за секъндхенд дрехи в София

Дюкян Меломан

“Дюкян Меломан” е най-старото място в София за любителите на аналоговия звук – нови и стари плочи, касетки, дискове, и радващо с музикалния си пир столичани вече над 20 години. В подземието зад Кристал ще откриете всякакви жанрове, с фокус върху джаз, блус и производни, с каталог с хиляди, хиляди заглавия. Когато и да ходя там, все ще попадна на хора, които прослушват плочи и си приказват с екипа на магазина за любими изпълнители или епохи. На такива места и с лекота ще те насочат към онова нещо, дето го търсиш, ама не знаеш точно какво търсиш.

Създателите на “Дюкян Меломан” (Маргарита Борисова и Явор Ганчев) освен разбирачи на физическите копия, са много наясно и със пренасянето им в реалността  – организатори са на редица джаз концерти. А само меломаните са наясно колко близко е слушането на плочи до изживяването от музика, изпълнена на живо! А самото дюкянче пък ми носи усещане тип студиото от NPR Music. Който знае – знае!

Освен това тук можете да си направите плоча по поръчка до 20 минути на страна! До колкото разбрах, точно тук е единствената по рода си машина в целия източноевропейски регион. От едно подробно интервю разбирам, че уредът е изработен и закупен от стар немски инженер, който лично те обучава как да боравиш с нея занапред. Колко точно яко е това?! 

“Дюкян Меломан” се намира на ъгъла на ул. “6-и септември” и ул. “Аксаков”. Работят всеки ден без неделя (въпреки че съм ходила и в неделя привечер и е било отворено 🙂 ), от 10:00 до 20:00 ч. Влиза се през вътрешната врата вляво на надписа и червената врата, и се слиза по стълбите надолу.

Последвайте ги: Website / Facebook / Instagram

Catch a Fire

Едно от новите пространства за музика втора ръка, намиращо се в сърцето на София. Негов съдържател е Лазар Ангелов (по клубове и концерти се подвизава под псевдонима Selector Lazy Face), а отскоро магазина се шири в собствено пространство на ул. Ангел Кънчев, като доскоро делеше “земя” с друг любим магазин за скандинавски интериор в съседство. Заглавията са разделени по жанрове, като на фокус, струва ми се, е фънкът и хип-хопът.

Лазар е така добър да публикува ежедневни ъпдейти с новите наличности на ул. Ангел Кънчев, така че да можеш да прежалиш някой и друг лев от бюджета и да си заплюеш нещо по твой вкус. Като приятели на музиката, Catch A Fire са и място за разни партита и събития, а за това подсказват и немалкото разписани обложки по стената. 

“Catch a Fire” се намира на ул. Ангел Кънчев 24, на ъгъла със Street Chefs, ул. Парчевич и 127 училище. Работят всеки ден от вторник до неделя, от 12 до 19 ч., а в неделя – до 18 ч.

Последвайте ги: Facebook / Instagram / Catalogue

The Records Corner

От ABBA до ZZ Top – прилежно подредени, на “Ъгъла” ще те посрещнат стотици заглавия за ценители. Лично мен страшно ме улеснява подредбата по изпълнители, по азбучен ред, за да мога лесно да открия предпочитаните от мен стилове, от поп, през реге, до класически рок и по-тежка жица.

Дори оприличавам щайгите в магазина на Сава Николов като книжна борса, тъй като разнообразието е толкова голямо, че често можеш да избираш албумите сред няколко налични бройки от него – според качество на звука, на обложката, година и държава на производство..

А ако времето е оставило своята следа върху някоя ваша плоча, можете да им я занесете, за да я почистят професионално и/или да я изправят. Така животът на любимите ви парчета ще бъде удължен, а какво по-готино от това? Имайте предвид обаче, че изпрвянето не се случва веднага и може би ще трябва да остивите плочата да пренощува в “рехабилитационния център” на The Records Corner.

“The Records Corner” се намира на ул. Неофит Рилски 11, на няколко крачки от бул. Христо Ботев и трамваи 6, 7. Работят всеки ден без неделя, от 10:00 до 19:00 ч.

Последвайте ги: Web/ Facebook

Taba Record Store

Мястото открих случайно, докато разцъквах с колелото из града, а локацията помня отпреди немалко години, когато ходих с приятели драскачи да си купуват спрейове от бившето Trip House. Тук обаче нямам лични впечатления за предлаганите заглавия, защото Taba са се специализирали във винил изданията с различни видове електронна музика (а тя не е съвсем моята бира).

TABA се намират на ул. Цар Асен 52, доста близко до метростанция НДК и края на пешеходната част на Витошка. Работят абсолютно всеки ден, от 11 до 20 ч.

Последвайте ги: Web/ Facebook / Instagram 

Vintage Stereo

С Vintage Stereo вече съм ви срещала в предишната си статия по темата. От вратата те посреща надпис “мястото на меломаните”. Безистенът срещу Съдебната палата може да е тъмен и студен, но магическия свят на грамофонния звук може да стопли душата на всеки любител.

Тук ще откриете всичко от детски приказки, през фолклорна и естрадна музика, но немалко съвременни и класически рок заглавия, т.к. Весо и екипа му са от запалените метъляги. Веднъж месечно в магазина се организира неделен винил базар за търговци и слушатели колекционери. Следете фейсбук страницата им, за да разберете кога се случват.

Vintage Stereo се намира на бул. Витоша 1а, в търговския дом – безистенът срещу Съдебната палата. Работното време от понеделник до петък е от 12 до 19ч., а събота – от 11 до 17 ч.

Последвайте ги: Web/ Facebook 

Yo Music Студио

Може би един от първите магазини (даже т.нар. “Студио за презаписи”), от който съм си купувала музика, само че тогава залагах на касетки. Тонове музика във всякакъв формат, подредена азбучно, и обикновено има отстъпки за закупени Х бройки.  Йо е и мястото, на което можете да продадете своите плочи или други физически формати, като също така могат да обърнат аудио или видео от плоча и касета на CD, kна mp3 или друго. Снимала съм ценоразписа по-долу, можете да отворите изображението в нов таб и да го увеличите, аки имате интерес.

Yo Music Studio се намира на ул. Княз Борис I 134, на две крачки от задната страна на метростанция Сердика. Работното време през делничните дни е от 10 до 19 ч., а събота – от 11 до 17 ч.

Последвайте ги: Web

Бонус: 

Още някои попадения от света на винила бихте си открили в магазинчето за свещи “Дар за горене” на ул. Цар Иван Шишман, в който всъщност основни артикули са ирански, марокански и др. мебели, декорации, аксесоари. Но металното ми куфарче* за плочи, което виждате на някои от снимките, е закупено именно от магазинчето галерия. 

*Други варианти за съхранение са дървени щайги – Catch a Fire вече продават свои, а бюджетен вариант е квадратна модулна секция на Икеа тип Eket. Ако пък питате за дървената ми масичка от лешник от снимките – изработена е по поръчка от българските дърводелци Ourhood. 

Извън София:

По време на морското ти пътешествие тази година, успяхме да посетим и Vinyl Home Varna в центъра на морската ни столица, а за съвременни изпълнители се доверяваме (имайки предвид двамата с брат ми) най-често на My Vinyl, които са от Пловдив. За още нови заглавия бих похвалила и богатия асортимент на книжарници “Сиела”.

Разбира се, мой верен другар в търсенето на любимата музика (освен Битака), си остава OLX и базароподобните сайтове. Винаги обаче имайте едно наум, тъй като никога не можете да бъдете на 100% сигурни в качеството на плочата, та дори и съдържанието. От магазин за употребявани стоки със солидно количество Балкантон успях да намеря рок компилация от благотворителната серия на Greenpeace (1978), и то за 1 лв., само че накрая вътре открих Лили Иванова. 🙂

Гореизброените изпитани места предлагат, както може би сте се убедили, всякакъв вид подбрана музика, от всевъзможни десетилетия и течения. Ценовият диапазон варира между 3-5 и 120-150 лв., но не се изключва това, че е нужна доза късмет, както и набито око, за да откриеш каквото търсиш, или да попаднеш на находка – да си на точното място в точното време.

Ако имате още предложения за места за грамофонни плочи в София или в други градове в страната, оставете ми по един коментар отдолу! А защо не и просто да споделите какви са музикалните ви находки от гореописаните места 🙂

*Настоящата статия не е създадена в партньорство с нито едно от изброените места, а е подтик да подредя и подкрепя готините локации на още по-готините хора, които стоят зад тях.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

(11) Comments

 1. Много ти благодаря за споделената информация! :)))

  Със сигурност ще се впусна в някое от магазинчетата, които посочи. За момента “ловувам” основно по eBay и Discogs.

  1. thriftsheep says:

   Необичайната музика изисква необичайни мерки, хаха. Наистина има неща, които не могат да се открият по нашите ширини. Радвам се, че съм била полезна и се надявам да сме успели да помогнем на малките бизнеси! 🙂

 2. В wax.bg също може да откриете силно лимитирани хип-хоп и фънк издания

  1. thriftsheep says:

   Благодаря за споделянето! Ще разгледам 🙂

 3. rover says:

  браво на дамата, че се е потрудила да събере на едно място информация за нещо хубаво!
  имаше един доси в дюкяна, по времето, когато авторката е била… малка, да речем. 🙂 по времето, когато дюкянът (не помня така ли се е казвал винаги) се намираше в някогашното кино “левски” и кратко след това. той беше и капацитетът и душата мястото. после пътищата на тия хора се разделиха… а и аз почти престанах да ходя там. може и съвпадение да е…
  най-често си купувам плочи когато пътувам навън (предпочитам нови) или пък си поръчвам.
  изборът на плочи у нас (нови и втора ръка) е ограничен, за съжаление.

 4. reni says:

  здравейте, знаете ли в кой от тези магазини бихме могли да намерим български плочи 🙂

  1. thriftsheep says:

   Здравейте, съвременни или по-стари издания търсите? В “Дюкян”-а със сигурност има и нови, а на всички останали би трябвало да откриете други български класики, като рок, естрадна музика, фолклор, приказки и т.н. Някои нови комерсиални издания има и в книжарници Сиела, и респективно – онлайн на сайта им.

 5. Петър says:

  Grasshopper craft beer shop в Габрово – в момента имам малък набор от плочи, но се увеличава с времето. Скоро с други съмишленици ще направим и импровизиран базар

 6. Нели says:

  Благодаря за информацията. Посетих ги всичките, защото търсех нещо определено, но за съжаление не успях да намеря ( плочи на група КЛАС ). Обещаха ми в Меломан, ако намерят да се свържат с мен. Много ми допадна The Records Corner, дори си поговорихме за Балкантон 😀, но господина ми даде и добър съвет. Taba ми беше много мрачно, във Vintage Stereo много се забавляваха, като разбраха какво търся, но не се отказвам и ще продължа да търся👻

 7. Нели says:

  Благодаря за информацията. Посетих ги всичките, защото търсех нещо определено, но за съжаление не успях да намеря ( плочи на група КЛАС ). Обещаха ми в Меломан, ако намерят да се свържат с мен. Много ми допадна The Records Corner, дори си поговорихме за Балкантон 😀, но господина ми даде и добър съвет. Taba ми беше много мрачно, във Vintage Stereo много се забавляваха, като разбраха какво търся, но не се отказвам и ще продължа да търся👻

  1. thriftsheep says:

   Чудесно, радвам се, че съм била полезна! Успех в търесенето 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.