КАК ДА СИ НАПРАВИМ ФОНОВЕ ЗА КУЛИНАРНА ФОТОГРАФИЯ

С такова намръщено време навън, някъде между хоум офиса и хоум фитнеса, какво друго ни остава, освен да се развихрим. Да отприщим творческата си енергия, да пишем, снимаме, готвим – или всичко изброено. Да слушаме и записваме подкасти, да водим zoom разговори за всеки повод, да посещаваме виртуални музеи и галерии… и може би да пренареждаме и разместваме къщата.

Този пост му трябваха 3-4 месеца да узрее, за да намери мястото си в блога. А и за да видите фоновете реално в действие и задкулисни кадри. Колкото повече рецепти създавам, толкова повече искам да развивам и фотографските си умения. Скролвам до полуда в pinterest и instagram, когато търся вдъхновение и идеи.

Въпрос на време и опит е всеки да открие своя стил на снимане, като за едни това са цветове, цветове, цветове; други са привърженици на минималистичния стил; трети – на светлите фонове и снимки, четвърти – на тъмните. Аз все още се уча, но забелязвам гигантски скок за последните години. Какви ти години, само при смяната на апартамента условията и светлината се промениха драстично, така че и желанието да готвя и снимам повече се увеличиха многократно. И за няколко месеца, разликата е осезаема. 

Виж още: Интериор с природосъобразни материали и български творци

Конкретни съвети за фотография и копмозиция няма да давам, защото не съм аз човекът за това. Лично аз го карам на вдъхновение и на усет. Не разбирам от физика и математически формули, от наука за цветовете и т.н.

Имам един шкаф и още 2 рафта с props – единични чаши, чинии, чинийки, купички, вазички, кърпи, покривки и дървени подноси и други реквизити, които да ми помагат с аранжировката. Ако искате апетитно изглежащи снимки, малко вероятно е да успеете да го пресъздадете, ако снимате “реалната” обстановка. Тоест така, както изглежда масата ви, покривката ви, ежедневните чинии, приборите. При кулинарните снимки си играем с форми, цветове, контрасти, елементи и съставни части спрямо ястието (напр. ако десертът е портокалов – резенчета портокал на заден фон). 

И тук важна роля играе фонът. Дълго време снимах на обикновена бяла масичка от Икеа, защото исках изчистен фон, върху който да си подхождат както светли, така и тъмни ястия. Разбира се, с времето не се задоволявах само с това. В момента използвам масата за основа, върху която поставям фоновете, за да не са на земята. Както споменах, в интернет гледах и гледам какви ли не снимки, все върху някакви привидно ретро маси или гранитни плотове. С малко повече проучване – до колкото знам, в България такива  фонове не се предлагат, а от и дори в чужбина са ненужно скъпи. Скъпи – при положение че лесно можете да си ги сътворите сами, без дори да сте особено сръчни.

В магазини за дома и градината като Практикер има отдел, в който продават различни плоскости, а когато си изберете вид, могат да ви нарежат съответния размер на място. Хубавото е, че след подобни “операции” винаги има по някой сбъркан размер или изрезки, и (в частност Практикер) ги пускат за продажба, и то на 50% намалена цена. Дълго време ползвах само такива плоскости, които бях съчетала в комплект за основа и задна страна (ако снимам фронтално, а не само flatlay).

Как си направихме сами фоновете?

Нека имаме предвид, че интериорните бои, както и индустриалните такива, все пак са синтетични и са сред най-големите замърсители в света, ако попаднат в природата. “Като най-обща препоръка към избора на боя анализаторите препоръчват водоразтворимите бои. Те не изискват разтворители на петролна основа и обикновено могат да се прилагат и в помещения за чувствителни хора като възрастни, болни, деца и др.”, четем в статия относно избора на безвредни бои. Вътре е упоменато и кои са кодовете за маркировка на стандарта за бои, зададен за страните членки на ЕС.

Така че идеалният вариант е да оползотворите вече налична следремонт боя вкъщи, която иначе не знаете какво да направите. Аз разполагах и с такива, но за по-разчупени цветове си купих акрилни бои. Количествата, които се използват, са доста малки, имайте предвид.

Ще ви трябват:

 • акрилна интериорна боя – МАТОВА;
 • стара гъба за съдове или конджак;
 • четка за ефекти; четки за боя;
 • плоскости от дърво, пдч, мдф и др. в желан размер;

И тук е моментът да се развихрите! Гледах да заснема целия процес, така че снимките да говорят за себе си.

 • Не е задължително да ползвате ръкавици, тъй като боята пада след това. Постелете си стари вестници и си пригответе кофичка с вода отстрани.
 • По средата смесвате бяло и черно за сив ефект, може би лилаво и зелено за нюанси. Червено и бяло за розово и т.н.
 • Разнасяте със стара гъба за съдове или за баня, полека с въртеливи двежения и потупване. Можете да мажете здраво, докато не получите задоволителни шарки.
 • Със специална права четка за ефекти могат да се нанасят финални щрихи като на олющена боя, например. Хубавото е, че преди да засъхне съвсем, боята може да се отмие с гъбичката и да поправите нещо, което не ви харесва.
 • Аз лично оставих плоскостите да съхнат на терасата един ден, а след това обърнах на задната им страна и намацах и друг вариант за фон. Така си имам двулицев фон за (кулинарна) фотография, който избирам според нуждите си. 

99% от времето снимам през деня, на естествена светлина. Ето тези снимки тук са правени след залез слънце в домашното студио, където е фотографското осветление, рингове и т.н., но аз лично не съм удовлетворена от резултата и се придържам към дневните снимки. Хоум офисът доста помага в това отношение, тъй като мога да сготвя нещо за обяд, да го снимам половин час и да продължа с работата.

В процеса много ми помага фото рефлекторът/ дифузер, който купих втора ръка от OLX. Той е 5-лицев и е сгъваем, побира се в раницата ми, когато имам работа в града. Най-често използвам сребърната страна, но по Коледа златният беше право в целта. И понеже не винаги имам другарче на разположение, а ако го държа сама е хиляди пъти по-трудно, използваме изостанала стойка + закупихме регулиращо се “рамо”. (Не знаех, че се казва така, докато не се разрових повече).

От едната страна светлината пада от прозореца, от другата – дифузерът доста омекотява сенките. Затова е и важно фонът, и по възможност чиниите и посудата, да са матови

Лесен начин за създаване на фонове за снимки е да използвате плоскост + да купите залепващо се фолио. Но в такъв случай трябва да внимавате с отраженията, ако е лъскавко.

Можете да си помагате с регулирането на светлината и с парчета картон, съответно тъмни или светли, според желания ефект. Стативът за фотоапарат също е страхотен помощник, който ви спестява функцията на Многоръкия Шива.

Толкоз от мен по частта с приготовленията за снимки! Планирам пролет-лято на село да се развихря с дървени дъски, пирони и шкурка, но засега готвя и снимам с наличното. Ако ви е интересно какви ги върша в кухнята, хвърлете по един поглед в секцията с лесни и вкусни веган рецепти!

Надявам се да съм била полезна! Оставам на линия за допълнителни въпроси – тук или в долупосочените социални мрежи. Поздрави!

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

(2) Comments

 1. Здравей, страхотна информативна статия. Благодаря ти, че си я написала, да те попитам какъв размер рефлектори препоръчваш?

  1. thriftsheep says:

   Здравей! Зависи колко големи обекти снимаш. Моите са кръгли и по 110 см. диаметър, съществуват и по-малки, както и елипсовидни освен кръглите. 🙂
   Поздрави! Р.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *