ЧЕСТВАНЕ НА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА (и как Google го прави)

Въпреки че много често ползвам търсачката Ecosia и при мен тя е по подразбиране на всички устройства (припомням тази статия със зелени мобилни приложения), всеки ден с любопитство отварям Google, за да видя интерактивното лого и какво честваме днес.

Намирам нещо особено симпатично в това да празнуваме по нещо малко всеки ден, да си припомняме някои герои, научни открития, литературни произведения и така нататък.

Но планетата ни се остава по-назад. За настъпването на всеки нов сезон, Гугъл ни приветства с обагрена в зелено, оранжево или снежно бяло-синьо страница. Аз реших да се разровя и да ви покажа как търсачката е отбелязвала Деня на Земята (22 април) през годините, и още няколко свързани екологични признания. Към това добавям и куп интересни факти от първото честване на Деня та досега.

Както каза наскоро една еко влогърка, “при мен всеки месец е месецът на Земята и всеки ден е Денят на Земята така или иначе”, плюс че намирам за особено готино, че рожденият ми ден е на следващия ден след 22.04. Нека да видим как са го отбелязвали и как можем да го отпразнуваме и ние!

Виж още: Зелени предизвикателства, в които да се включиш

Credits: https://www.nytimes.com

Самата инициатива за честване на Ден, посветен на Земята, идва от активиста за мир Джон МакКонъл през 1969 г., и на следващата година е одобрена от сенатор Гейлорд Нелсън. И така тази година ще отбележим 51-ия International Earth Day. “Празникът” е повод да отдадем нужното внимание на нашата планета, да присъстваме на тематични събития, да гледаме дадени филми, или да се включим в разни активности тип залесяване, почиствания и пр.

Почвата преди това е “обработила” американската биоложка и изследователка Рейчъл Карсън (Rachel Louise Carson), която през 1962 г. издава книгата си “Silent Spring”. Именно този труд се счита за старт на движението за опазване на околната среда, тъй като критикува химическата индустрия и упетребата на пестиции. Тя предрича изграждането на “имунитет” и все по-голяма устойчивост на химикали от страна на екосистемите. Авторката се превръща в защитник на идеята за разбиране и осъзнатост за въздействието им, а не ги отрича напълно.

Credits: Peter Kuper/ New York Times / nytimes.com

Денят на Земята за пръв път се отбелязва през 1970 г.

След голям петролен разрив в Санта Барбара през 1969 г., и множество антивоенни младежки протести, обществото е разбунтувано. Гореспоменатият Сенатор Нелсън от Уисконсин повежда движение за осведоменост за замърсяването на водата. Избират гласността относно проблемите да се даде на 22 април, когато датата е точно на границата между пролетната ваканция и изпитите на студентите. EARTH WEEK се случва межу 16 и 22 април 1970 г. във Филаделфия, Fairmount Park.
За организатор е назначен активиста Денис Хейс, който запретва ръкави с още близо 100 човека по случването на разнородни събития, с които да “заразят” всички американци да се изправят срещу петролните разливи, влиянието на промишлеността, употребата на пестициди, унищожаването на дивата природа и т.н.

Целият екип на мюзикъла “Коса” изпълнява “The Age of Aquarius” на 22.04.1970 пред 20,000 души пред Залата на независимостта във Филаделфия; Credits: http://earthweek1970.org

През 1970 г. движението получава подкрепа от Демократите и Републиканците, а впоследствие се създава United States Environmental Protection Agency (EPA), чрез която да се прокарат природозащитни закони.

Всъщност…. Ето едно не толкова кратко лирическо отклонение.

Политическият аспект на движението за опазване на околната среда започва в края на 60-тте години на миналия век, със създаването на т.нар. Римски клуб – кръг от учени, предприемачи, защитници и политически лидери, за да анализират световните проблеми и заедно да търсят алтернативни сценарии. Те издават „Границите на растежа”, първият международен документ, който обръща внимание на екологичната нуестойчивост спрямо икономическия модел.

През 1972 г. за пръв път са признати въздействията на екологичните промени върху жизнения стандарт, и след Конференцията на ООН в Стокхолм се създава т.нар. Стокхолмска декларация с план за действие с 26 принципи за права и отговорности на човека към околната среда.

Ричард Никсън засажда дърво по повод първия Ден на Земята на 01.01.1971; White House Photo Office;

В края на 70тте се провежда и първата световна конференция за климата, а през 80тте излиза Докладът от Брунтланд “Нашето общо бъдеще”, и се формира IPCC – Международният комитет по изменение на климата, който е основният орган от ООН за оценка на климата.

Денят на Земята се превръща в световно събитие едва през 1990 г., когато се включват над 140 държави от цял свят. Това е първата крачка преди Срещата на върха в Рио, на която участват 172 правителства, 108 държвни ръководители и 2400 други представители, за да коментират изменението на климата, биологичното разнообразие и случващото се опустиняване. Създадената “Декларация от Рио” и “Програма 21” определят основните точки на устойчивото развитие – здравеопазване, въздух, планини, гори, селско стопанство, отпадъци и др.

Резултат от Рио 1992 е UNFCC и рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, т.е. първият международноправен инструмент по темата, който има правото да задължава правителствата да предприемат спешни мерки. Нейните основни принципи се опират на: СПРАВЕДЛИВОСТ, ПРЕДПАЗЛИВОСТ И УСТОЙЧИВОСТ.

Credits: https://sgkplanet.com

През същото време тогавашният президент Клинтън е подканен да удостои Сенатор Нелсън с най-високото гражданско отличие в Щатите – Президентския медал на свободата, заради заслугите му като учредител на Деня на Земята. (Това се случва през 1995 г.)

Видно е, че темите, вълнували обществото през 70те години, са актуални – и дори задълбочени – и в наши дни. Това превръща датата 22 април в глобално движение за околната среда, в повод да удостоим планетата си с уважение и, така да се каже, специален “ден за размисъл”.

Как е отбелязван Деня на Земята през годините?

За 20-годишнината от Деня, през 1990 се организира тематично изкачване за мир, на вр. Еверест, водено от Джим Уитакър – първият американец, покорил първенеца. Участват 22ма планинари от Съединените щати, Китай и Съветския съюз. Заедно успяват и да направят почистване на района на хиляди отпадъци, оставени от други алпинисти.

Credits: http://earthweek1970.org

Първият Google Doodle за Earth Day е през 2001 г.; през 2003 г. темата е “Водата на живота”; през 2005 г. – необходимост от здравословна среда за децата; 2006 г. отваря дебат между религията и науката; през 2011 пък поемат инициатива да посадят над 1 милион дървета в най-обезлесените територии в света. През 2015 г. водещата тема е “Наш ред е да поведем”, през следващата година – “Дърветата на Земята”. Неслучайно точно тогава се подписва и Парижкото споразумение.

Преди три години, през 2018, темата на честването е “Да сложим край на замърсяването с пластмаса” и пускат онлайн калкулатор за пресмятане на това колко пластмаса използваме в ежедневието си като потребители, а търсенето на ключовите думи чупи всички рекорди по търсения в Google.

През 2019 г. темата на Earth day e “Да защитим нашите видове” в защита на изчезващите животински и растителни видове; организира се масово световно почистване.

През иначе особената по всички параграфи 2020 г. отбелязахме 50-годишнината от Деня на Земята, а през 2021 очакваме специална виртуална Среща на върха, водена от американския президент Джо Байдън, и с участието на 40 държавни лидери. Тазгодишната тема е “Да възстановим нашата Земя” / Restore our Earth.

Скрол-ни надолу, за да разбереш как можеш ти да отбележиш Деня на Земята тази година… а и по принцип.

Google Doodles @Earth Day at 2001-2004-2007-2008; Credits: https://www.google.com/doodles

Концепцията за Гугъл драскулките (Doodles) се ражда още през 1998 г., при създаването фирмата, когато основателите се заиграват с логото и пламъци в чест на епичния фестивал Burning Man в Невада. Драскулките започват да се показват редовно след 2000 година насам, хиляди на брой, съзадени от куп илюстратори през годините.

“В ден като тези се присещаме да отпазнуваме нашия дом и прелестната му екосистема”, споделят от Google.

*Following Photo Credits: Google Doodles

2010

2011

„Брейнстормвахме с екипа, включвайки шеги за планетата и миймове дори. Когато потребителите задържат мишката на картинката, може да уловят сьомга, да прелетят папагали, да заподскача жаба в тревата, мечка да се храни, коала да се раздвижва . Ще видят заспал лъв, прелитащи пеперуди, пингвин, който се спуска по айсберг, както и кихаща бебе панда.”, обясняват създателите на илюстрацията от 2011 г.

2013

В илюстрацията за Деня на Земята през 2013, се показва как животинските видове отговарят за климата, и идва заедно със списък, когато излизаш навън на излет.

2014

2015

Преди 6 г. Google пуска quiz “Какво животно си?”, по случай празника на планетата Земя, като добавя и куп интересни факти за животинските видове. В интрет има куп видеа на известни личности като Джейн Гудол и Джаред Лето, които са направили анкетата и споделят кое животно са. За съжаление в момента не откривам активна тази анкета, но за себе си съм 99% сигурна, че съм овца, хахаха! 😀

2016

Илюстрациите на Sophie Diao показват основните биоми – гората, тундрата, пасища, коралови рифове и пустини.

2017

Историята зад илюстрациите от 2017 г. разказват за една лисица, която, притеснена от настъпващите климатични промени, се събужда и решава да направи някои промени, за да помогне на природата, заедно с приятелите си – жаба и котката Момо. Техните предизвикателства включват яденето на по-малко месо, изключването на неизползвани контакти, споделеното пътуване.

2018

“Съществено важно е в наши дни да се чувстваме обнадеждени и да си вършим работат, що се отнася до защитата на живота на планетата. Ндявам се тази драскулка да послужи като напомняне, че все още има толкова много неща по света, които си заслужават да се борим за тях… Ако всички ние работим заедно, вярвам, че не е твърде късно да преобърнем нещата” – това споделя през 2018 г. великата Джейн Гудол. Жената, посветила живота си на изучаване на животните и поведението на природата. Вероятно я познавате покрай откритията й относно шимпанзетата от 60-тте години, и основания от нея през 70-те Jane Gooodall Institute.

“Всеки един от нас има значение, всеки индивид има своето ежедневно въздействие върху планетата ни, така че имаме избор за това каква промяна ще създадем.”

2020

Миналата година Google отдели специално внимание на The Honeybee Conservancy, Ню Йорк. Опрашване на дигитални цветя, докато научаваш интересни факти за пчелите? Звучи супер!

Създателят на организацията споделя, че когато емигрирал от Куба в Щатите, получил културен шок от липсата на всякаква природа, и от магазините, пълни с преработена храна. В Северна Америка голяма част от пчелите, които са фундаментални за нашата храна и природа, са застрашени. Така че илюстрацията на Google по случай 50 г. Деня на Земята, цели да покаже точно колко голямо въздействие има дори една-единствена пчеличка.

*Този материал бе подготвен и публикуван първо сред хората, които ме подкрепят в платформата Patreon. Ако това, което правя, ви допада, можете да станете и вие патрон-ец с избрана от вас сума на следния линк.

Google Doodle @ Earth Day 2009

А как можем да се включим ние в Деня на Земята, и да го отбележим – не само на 22 април, а и по принцип?

 • Изгледай някой научно-популярен филм по темата и/или да научим нещо ново – Аз лично наскоро изгледах “Life on our Earth” на Дейвид Атънъбъроу, документалния “Seaspiracy” на Netflix, както и “Kiss the ground”;
 • Излез на разходка, или отиди до работа с колело или пеш.
 • Изключвай мониторите и техниката в офиса и у дома, когато не я ползваш. Същото важи и за лампата, когато не си в стаята.;
 • Като сме на тази вълна, дали вкъщи си преминал на енергоспестяващо осветление?;
 • Планирай менюто за дома за няколко дни-седмица напред и помисли как да включиш максимално много сезонни продукти в него. Може през уикенда да отскочиш до Фермерския пазар в Лозенец, ако не обичаш онлайн пазаруването.;
 • Ако си месояден, набележи си през този ден да хапваш изцяло растителна или вегетарианска храна; Тук можеш да откреш доста рецепти за вдъхновение.;
 • Помисли как да оптимизираш пространството, за да си направиш домашен компостер. (Разгледай статията по темата тук);
 • Залепи бележка или стикер, че не желаеш рекламни брошури в пощенската си кутия и го обсъди със съседите си;
 • Напиши имейл до голям бизнес със запитване да обмислят изцяло електронни брошури; Разпитай местни модни брандове за техните политики на производство.
 • Ако все още не си преминал на електронно плащане на сметки, данъци и така нататък – помисли дали не е време да направиш тази крачка.
 • Ако имаш скъсана чанта или разлепени обувки, спрял часовник – занеси ги на шивач, обущар, и респективно – часовникар. Не се впускай в импулсивни нови покупки за “свеж старт” на пролетта, особено ако харесваш това, което вече имаш, но има нужда от освежаване.
 • Разчисти електронната си поща от ненужни бюлетини, спам и празни имейли, които само хабят енергия на сървъри в другия край на света.

Разбира се, възможностите са безброй и няма да ми стигне деня, за да изброявам. Но май сханахте посоката на мисълта ми:) Надявам се днешният материал да ви е бил интересен и полезен!

Източници:

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.