МУЗЕЙ НА ПЧЕЛАТА В СОФИЯ

Насред градската суматоха се крие нещо с идея – Музей на пчелата. Малката шестоъгълна сграда от естествени материали е различно занимание, място, където да научите повече за дейността и важността на пчелите. Особено подходящо и вълнуващо за децата. Споделих ви в инстаграм за музея около големите празници през септември, но реших да увековеча полезната информация и тук, за да я откривате по-бързо и лесно.

Музеят на пчелата се намира точно на метростанция Г.М. Димитров, по диагонал от кулите. Работното време е от 16:30 до 19 ч., и то не всеки ден (например без уикенда, но вижте в maps)

Повече за важността на пчелите, медоносните такива, техните качества и условия на живот – можете да чуете в специално посветения на тях подкаст епизод с Георги Пчелин от Фондация “Bees 4 Peace” тук.

Има истински пчели, които могат да се видят и усетят. Твърди се, че градското пчеларство е изключително чисто и надеждно, заради липсата на пестициди. На покрива на сградата има растения, които помагат на пчелите да си вършат работата.

Музеят работи на дарения, символично около 2 лв., вътре могат да се купят и пчелни продукти от доверен производител. Могат да се вземат ваучери от Grabo за работилници за свещи, за фигурки за рисуване и други тематични занимания за малчуганите.

Имайте предвид, че съвсем скоро свършва сезона (септември-октомври края), и кошерът ще бъде зазимен. Самите пчелички също живеят по около 45 дни, така че се надявам все пак днешния пост да не е закъснял ☺️

Няма да издавам повече от всичките интересни факти за тези невероятни същества, за да отидете на място и да чуете сами ☺️ Кътчето е изградено по инициатива на Био Град София, и вътре работят доброволци.

Виж още: Бъди турист в собствения си град

А ако ви е любопитно, можете да хвърлите поглед и към графита (виж долу), направен по инициатива на гореспоменатата Фондация “Да спасим пчелите”, който можете да откриете на гърба на 134 СУ в София, в градинката зад метростанция Опълченска – парк Свети Никола.

*Материалът не е в партньорство с Музея, организацията и прочие. Всички снимки и впечатления са лично мои.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Графитът “Да спасим пчелите”
Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.