DIY КОЛЕДНА УКРАСА БЕЗ ОТПАДЪЦИ – част 2

Мина доста време от последната ми статия за коледна украса “направи си сам” – тогава публикувах цяла поредица материали в празничния дух. Миналата година пък съчетавах работата у дома с дейности по труд и техника сутрин и нощем – и десетина последователни дни споделях идеите в Instagram профила си. Тогава #коледнаработилница много ви се хареса, и реших да запаметя предложенията и в тук, в блога, за да бъде всичко на едно място и на няколко клика разстояние.

Държа да отбележа, че не съм открила топлата вода, и варианти на следните идеи ще намерите в безброй версии из инстаграм и пинтерест. Дали съм се вдъхновила от такива западни профили, или съм измислила нещо, което със сигурност и друг се е сетил за него – накрая важното е да се забавляваме. Да прекараме време офлайн, докато творим с ръцете си, по възможност с приятел, дете/деца, половинка, ученици.

Виж още: 10+ детски книги, с които да възпитаме уважение към природата

Доказано е, че ангажирането на съзнанието в подобни дейности успокояват и ни разсейват от злободневните неща. А към това ще добавя и немалката подробност, че не са ни нужни огромни кашони с китайски играчки и пластмасови гирлянди, като можем да създадем празнично настроение и уют дори с подръчни средства, с естествени материали и без излишни опаковки и отпадъци. Приятно творене!

Виж още: 10+ идеи за подаръци със смисъл и кауза (updated 2021)

♥  ♥  ♥

1. Елхички от картон, прежда и копчета

Тези елхички са чудесно допълнение към подарък, което човекът може да си закачи навсякъде и да си ползва дълго. Могат да се направят с изрезки от прежда, с поизостанали копчета, стари кутии.

Трябват ви:

 • Парче картон, например страничните крила на някой кашон;
 • Прежда – каквато имате у дома. Правила съм елхички дори в оранжевата и розовата гама, така че е въпрос на вкус и наличности!
 • Копчета, също каквито имате у дома. Доста ефектно се получава с дървени, но нямах – Всеки у дома има по една кутия с конци, карфици и изостанали единични копчета. В кварталните кинкалерии също има избор с шарени копченца, продават се на бройка.
 • За улеснение би ви послужило, ако имате горещ силикон или лепило тип C200.

А ето и как:

 • Разрязвам начертания картон, после с лепило си очертавам основата и първите линии. 
 • След това свободно започвам да увивам прежда в 3-4 цвята (една по една), докато не ми хареса как се получава и докато не запълнят дупките. 
 • С лепило или силикон с закрепям коледните “топки” от копчета, и добавям снежинки, звездичка или друго копче за връх. 

♥  ♥  ♥

2. Направи си сам опаковъчна хартия

По-миналата зима работих по една статия за Green Revolucia за Коледа, Нова година и Свети Валентин, а подобни текстове винаги са добър повод да бръкнеш по-навътре в статистиките и цифрите. Често в словосъчетанието “опаковъчна хартия”, реално частта с “хартия”-та е излишна. Масово продаваните ролки са оцветявани с тежки химикали и бои, имат пет слоя гланц, допълнителни релефни елементи и брокат. Който, на практика, си е абсолютно ненужна пластмаса, която е обречена на вечен живот и не е никак рециклируема. Същото се отнася и за панделките, които съпътстват хартията. 

Виж още: Направи си сам преспапие

Статистика сочи, че ако всяко (американско) семейство използва дори само 50-на см. от опаковъчна панделка, ще се получат 61, 155 км., с които можем да завържем възел около планетата. Вярно, че американците и тяхната коледна обсесия не са ни мерило, но придаваме мащаб на текста.. И плод за размисъл за предстоящите седмици. 

На снимките виждате част от моята хартия – честно казано използвам предимно чиста, крафт (продава се в хоби магазините, в цветарските такива или в книжарници), и доукрасявам с канапена връвка, сушени портокали, канелени пръчки и клонки. Но да си направиш сам принт е доста забавно занимание за хора с деца или такива, на които коледният ентусиазъм им е в повече и трябва да го пренасочат някъде. Възможностите са безброй!

Ето няколко:

🎄 Вариант 1: Изрязвате половинка картоф (на ширина или на дължина) и с помощта на нож и сръчност или малка формичка за курабийки Изрязвате и очертавате желаната фигурка. Тези боички са акрилни и са ми от няколко години, така че има още много коледи да видят.

🎄 Вариант 2: С молив с гумичка или кръгла писалка топвате крайчето в боя и правите точки. По- бавно е, но пък може да се заиграете не само с бели, но и да редувате зелени, червени, жълти.  Да ги направите като коледни светлинки и да теглите една черна линия да ги “свърже”. 

🎄 Вариант 3: Друг ваш “дизайн”, рисуван с моливи или пастели. Може да изрежете букви от вестник и лесно да обозначите за кого е подаръка. Да добавите детска рисунка с пожелание като картичка.

🎄 Можете да опаковате подарък и с вестник, кръстословица, плакат от списание, а по-долу ще откриете идея за поднасяне с парче плат.

♥  ♥  ♥

3. Опаковане на подаръци с плат

Фурошики е японска техника за съхранение и пренасяне на багаж и вещи. Историята й датира още от 8 век, и се развива все повече, успоредно с развитието на текстилната индустрия. Смята се, че самураите са опаковали така дрехите си, докато са били на публична баня. Самите японци с течение на времето и с появата на найлоновите торбики са започнали да ги предпочитат пред парчетата плат, защото е по- лесно и удобно.

Е, древната японска традиция се оказва добър приятел на еко хората – много лесен, красив и нестандартен начин за опаковане. В този дух – на кутии с подаръци. На български му се вика “бухча” – и всеки път се сещам за детските приказки, в които героите са нарамили една пръчка през рамо, а накрая й – вързопче с вещите им.

♥  ♥  ♥

4. Декорации от кора на мандарина

Супер лесна идея за декорация и аромат вкъщи, която съм срещала неведнъж из нета. Сега я увековечавам тук в мой прочит и ви предизвиквам да се развихрите при следващото Велико ядене на мандарини. (защото никога не е само 1 или 2, нали…)

 • Не изхвърляйте обелките и гледайте да отделяте малко по-големи парчета от кората. С помощта на малки формички за курабийки или ножче (за по-сръчните), изрежете желаната фигурка. С портокалови кори не става особено, защото са по-дебели и жилави.
 • Можете да продупчите с игла или отвертка и да направите гирлянд, а когато изсъхнат, да поставите в купа в средата на стаята, или пък в буркан с канелени пръчки, портокали борови иглички и други чудесии.
 • Внимавайте да не са влажни, защото ще мухлясат иначе. Може да си помогнете, като ги изсушите бавно във фурната или върху радиатора.

♥  ♥  ♥

5. Джинджифилови къщички от стари картонени кутии

Освен че можете да си ги спретнете от тесто и истински курабийки, можете да намерите ново приложение на някоя кутия от пратка. Ако изключим островърхия покрив, може направо да сътворите красива и уникална по рода си опаковка на подарък за любим човек – win-win, дет се вика!

Първоначално се заиграх да рисувам с акрилна боя и четка, но ви съветнам да се запасите с бял маркер отрано. Защото при рисуване с боя, още по-важна е сътпката, в която предварително си рисувате скица отдолу с молив, която да повторите отгоре. с четката.

Преизползвах кутии от свещи, защото размерът им е супер удобен, а за жилищната сграда не помня от какво е била, може би бутилка за вода. (Покривите доста нескопосано съм прикрепила с горещ силикон, но той сигурно може и да мине за заскрежени висулки.)

На високата кутия изрязях дупка отзад, където спокойно могат да се поместят “свещи” на батерии и да предаде магическо усещане в декорацията вкъщи вечерно време.

Държа все пак да кажа да не слагате истинска свещ вътре, защото огън и хартия не са добра комбина…!

♥  ♥  ♥

6. Бродирани коледни картички

По принцип не съм особен фен на задължителните картички, въпреки че посланията наистина са ценни и идват от близки хора… Но в един момент се натрупват страшно много от тях. Тези тук са си самодостатъчни сами по себе си – най-много да се сложи един надпис “Весела Коледа”, “Весели празници” и тн. Моите са леко несъразмерноа снежинка, крива планина, но пък сътворени с много любов!

 • А всъщност не са никак трудни – трябват ви парчета по-тънък картон, игла и конци (аз използвах мулине – конци за гоблени, защото са по-дебели и цветни). 
 • Може да си начертаете предварително “схемата” с молив, за да не дупчите прекалено много впоследствие.

В Щатите ежегодно се изпращат по 2 млрд. картички и средно по 30-на долара за поздравителни картички годишно. И тук отново идва проблемът с гланцираната нерицеклируема хартия, брокатите, пайетите и други дребосъци, които причиняват големи щети на почвата и водата.

Ето няколко бързи алтернативни идеи: 

 • Изпратете електронна честитка на колеги и партньори;
 • Ако подаряватe например книга, напишете пожеланието си отвътре ☺️
 • Подкрепете някой български илюстратор, който е създал уникални и красиви поздравителни картички с авторски картинки принтове – най-често са просто картон или рециклирана хартия. Ще ги намерите в галериите за ръчноправени неща. Списък с любими мои български илюстратори ще намерите тук.

♥  ♥  ♥

7. Венци от картон и канап

Вдъхнових се от елхичките от прежда, а също и от сладките венци от бисквитки на @cakeandpancake 🍪🍩

 • Тези тук са от основа отново от стар, преизролзан картон. В случая картонена опаковка за книги от Ozone.bg 😁
 • Очертах желаната големина (малка е по-добре) с чиния, а вътрешния кръг – с по-малко купа.
 • Изрязях и започнах да навивам канапена връвка, прокарвайки цялата тази огромна макара (?) през дупката на венеца-to-be. За първите няколко “обиколки” сложих двойно залепващо тиксо, за да прикрепи основата. Може и с телбод, но нямам.
 • Мотах и заплитах около половин час, докато постигне този вид. Завръзвам накрая, на задната страна на венеца, и залепвам с нещо, за да не ходи никъде и да не се разхлабва.
 • С помощта на добрия стар приятел – пистолет с горещ силикон, прикрепям шишарки, заблудени паднали памучни цветове, анасон, лешници, може още: орехи и орехови черупки, борови клонки, шипки, канелени пръчки, сушени портокали, лимони и грейпфрути, вълнени кълбенца и какво ли още не.
 • Добавя се съвсем накрая още една връвка горе по средата, за по-удобно закачане.

♥  ♥  ♥

8. Венци с евкалипт и естествени материали

Венците от естествени материали се срещат във всевъзможни вариации, размери и с различни детайли и акценти. Пробвала съм да правя венци от паднали борови клонки (истински), само че след нова година изпопадаха бодличките (Вж. Как го направих – в този блог пост от 2018 г.)

За вкъщи на вратата съм окачила един венец от кълбета прежда, за който знам, че ще ни служи дълго, но така и така купих голяма връзка евкалипт за “елха” у дома, и имах клонки за оползотворяване. Нямаме елха у дома, но такива дребни детайли определено внасят малко празнично настроение.

Евкалиптът е вечнозелено растение, което човечеството познава от стотици, хиляди години. От листата се извлича вълшебно етерично масло – евкалиптол, което действа срещу възпаления, простуди, рани и др. Макар и да не вирее по нашите ширини, евкалиптът може да има дълъг живот. Когато изсъхне, се хербаризира. Губи част от хубавия си зелен цвят, но клонките остават ефектна декорация. Намира се в различни видове из цветарските магазини, трябва да разпитате 🙂

 • Венците са от основа от метална закачалка (може да се увие във вестник, за да не боцка), оттам и безформеността им. 
 • Добавих омотан и стръкове евкалипт, закрепен с малки телчета от стари кабели с махнат изолация.
 • С дпълнителната декорация може да се развихри човек – сушени портокали и грейпфрути, дребни шишкарки, шипки, канелени пръчици, звездовиден анасон, зрънца кафе, лешници и жълъди, глинени фигурки…

♥  ♥  ♥

А ЕТО И ОЩЕ НЯКОЛКО ИДЕИ:

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *