ПРИМЕРИ ЗА КРЪГОВА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ

Редовно настройвам РАДАра си, и дебна за нови и вдъхновяващи проекти не само по света, но и по нашите ширини. 

Кръгът е вечният символ на безкрайността, на съвършенството и единството. То е онова, което свързва вчера, днес и утре, и няма определено начало или край. И най-общо казано, кръговата икономика е цикълът на отговорно и рационално използване на природните ресурси и материали по такъв начин, че когато продуктът изпълни своята мисия, да продължи да живее живота си отново и отново.

За да внесем малко контекст, ще споделя акценти от тази предишна статия по темата, която пък е по-подробна. – Докато линейната икономика се ръководи от принципа “взимаш-произвеждаш-изхвърляш” (take-make-dispose), то кръговостта ни води в няколко посоки (и накрая отново сме в изходната позиция), които изглеждат горе-долу така: дизайн-производство-използване-повторно използване-рециклиране и обратно

Основните посоки по пътя към кръговост са:

– устойчив дизайн на продукта (напр. чаши от кафена утайка, дрехи от остатъчен материал);
– здрави връзки между технологиите и производителите (оторизирани сервизи и монтьори, update-и);
– удължаване живота на вече съществуващото;
– преосмисляне на бизнес моделите;
– (пре)използване на отпадъците като ресурс и др.

Затова днес реших да ви споделя няколко идейни и вдъхновяващи примера от България, които умеят да виждат по-широката картинка, и се гмуркат надълбокото. Не претендирам за изчерпателност, и е възможно вбъдеще да ъпдейтвам статията.

♥  ♥  ♥

Zero Wave

Блажка Димитрова (вж. повече за ресторанта й, или чуй подкаста ми с нея) и Денимир Димитров стоят зад Zero Wave – компания, която се занимава с производството на биоразградима посуда, крекери и брашно от материал, който бива изхвърлян и се третира като боклук – остатъчния малц след производството на бира. А с всеки пакет “спасявате” 100 гр. малц от изхвърляне. Идват в няколко вкуса – слънчогледови семки и сушени домати, тиквени семки, бял и черен сусам. Вървят чудесно с плодове, сирена, вино и бира.. и особено с долния пример.

♥  ♥  ♥

От нищо-нещо

“Бирата е толкова древна напитка, че провокира въпроса дали предците ни са отглеждали зърно, за да правят хляб или пиво. И докато учените спорят*, ние се заехме с практическата задача да произвеждамe крафт бира от хляб, който не е стигнал до трапезата.” – Новата бира на Harmonica носи чудното име “От нищо – Нещо” (макар първоначално да го прочетох като “ниещо”) За направата ѝ освен познатите български ечемичен малц, немска мая и хмел, използват и специална съставка – непродаден хляб. По този начин се вдъхва нов живот на напълно годен за консумация хранителен продукт, който иначе би свършил на боклука. Бирата в 3 варианта – светъл и тъмен ейл, и пшеничена бира*.

“Причината? Искаме да намерим още един начин да се използва годна за консумация храна с кратък срок на годност, а хлябът е ежедневен пример. Така вместо да се губи вече произведена храна, ние потърсихме и намерихме начин да даваме нов живот на няколко стотин килограма непродаден хляб в София. И се надяваме това да е само началото.”, пишат още Хармоника.

“Благодарение на майстора ни пивовар заменяме 20% от малца в рецептата с хляб.”

♥  ♥  ♥

Свещ с кауза

(изчерпана в момента)

Ани и Стойчо от рефилница StationZero.bg създадоха специален аромат солен карамел соева свещ, съвместно с българския бранд за свещи Scentique. Тези тук са лимитирана бройка, защото са направени от стъклените бурканчета от изхабени свещи на бранда, които връщаме в магазина. Каузата е на Дивите животни – 5 лв от всяка свещ ще бъде дарена на организацията, за да си закупят специфична пералня, с която да обгрижват малките и големи муцунковци – мишоци, таралежи, диви котки, костенурки и други. (Към януари сумата е почти събрана и дарението е на финалната права)

FYI: Фондаци “Дивите животни” постоянно събира дарения не само под парична форма, но и материална – нужни са им вестници, чаршафи, одеяла, храна и ядки, хранилки и др.

Виж още: 15 идеи за подаръци с кауза

♥  ♥  ♥

Infinity Toy Box 

Зад Infinity Toy Box стои семейството на Боряна и Иван, и техните дечица Антон и Златина. “По време на Ковид пандемията, когато и четиримата се озовахме предимно вкъщи, осъзнахме колко много детски неща имаме, но не ползваме активно. Започнахме опити за разпродаване чрез OLX, фейсбук групи и тн, но това се оказа доста времеемка задача. Същевременно пък децата (тогава на 3г и на 6м) бързо се отегчиха от последователните локдауни и се налагаше да държим интереса им с нови придобивки.”

Така се вдъхновяват от Канада (където са живели) и други подобни проекти в чужбина, за да създадат библиотека за играчки и у нас. Децата бързо губят интерес към дадена играчка, други ги надрастват, и не винаги има някое друго детенце наоколо, с което да направите междусъседски обмен. 

Досущ като в (онлайн) магазин, влизате на уебсайт и избирате играчка за детето си, а тя идва до врата. Само че тук идват вече употребявани, но запазени и почистени играчки, които са готови да продължат своята мисия да сложат усмивка на детското лице. Можете да задържите кутията за седмица или пък няколко месеца, според абонамент, който сте избрали. Като даже има безплатен 7-дневен тестов период, за да видите дали това работи за вас 🙂

Снимки: InfinityToyBox Facebook

♥  ♥  ♥

Ritika

Като заговорихме за стоки под наем, ред е и на жените и майките. Всички сме изпадали в ситуация, в която ни предстои някоя сватба или друго, по-натокано събитие. Като човек, който се възпира не само от импулсивни покупки, но и от трупането на излишни вещи въобще, търсенето на официална рокля си е цяло предизвикателство за мен. Към това ще добавя и факторът “не искам навсякъде да нося едно и също”, и това съвсем усложнява уравнението.

Ако нямате приятелки/роднини със сходен на вашия стил и размер, то в полезрението ми отскоро са Ритика – рокли под наем. Могат да се наемат за 4 дни, или да се направят две поръчки, ако е нужно повече време. Има дадена депозитна сума, която обаче се възстановява, когато дрехата се върне невредима. Всичко това се случва чрез куриери, но е възможно и лично пробване в ателието в София, с предварително записване. 

“Нашата мисия е не само да те накараме да се чувстваш добре, докато изглеждаш ослепително, но и да опитаме да променим възгледите за съвременната мода и за дрехите втора употреба. Ритика дава възможност да не се затрупваш с вещи, да пестиш и в същото време – да изглеждаш ослепително, когато пожелаеш или имаш нужда.”, пишат в уебсайта си.

♥  ♥  ♥

Modeteka

Библиотека.. ама за мода. Едни сатри познайници, за които съм ви разказвала и преди. В сърцето на града се крие малкото магазинче на Ангел Кънчев и Парчевич, със своите секъндхенд съкровища. Освен че можете да приберете което си харесате у дома, срещу месечни абонаменти (от 35 лв.) могат да се наемат по 3 артикула (с възможност за замяна), а химическото накрая е от тях.

Рокли, поли, обувки, панталони, палта – каквото ти душа иска!

Аз пред Modeteka през 2018 г.

♥  ♥  ♥

ЧитАлнЯта

Стига толкова библиотеки за дрехи и играчки, този път наистина говорим за книги. Малкото симпатично пространство пред Народния театър се пука по шевовете от книги, и е мое любимо книжно убежище от самото си създаване от 2015 г. насам. Ако и ти като мен често се възпираш от книжни покупки, защото не смогваш с информацията, или прибързваш със заключенията и рискуваш да останеш разочарован… то трябва да ти кажа, че библиотеките пак на са мода. Макар в повечето квартални/градски библиотеки арсеналът да е поостарял, в ЧитАлнЯта ще намериш само нови книги. Така де, нови по отношение на периода на издаване – след Втората световна война насам. Чудесен повод да дадеш шанс на някоя понашумяла стихосбирка или роман, но без частта със закупуването им. Е, ако нещо ми допадне – след това си зареждам личната библиотека със съответното издание. Но генерално гледам да оставям само онова, което наистина ми харесва и бих посегнала към него отново.

С карта за ЧитАлнЯта можеш да се сдобиеш, ако им дариш книги. А всъщност това е чудесен начин да подпомогнеш каузата им – не всичко остава по рафтовете там, ами бива разпределяно към различни училища и читалища из страната, които имат спешна нужда от “освежаване”. Можете да си взимате до 2 бр. книги, като любезно получавате напомяне по имейл, когато е настъпило времето за връщане.

♥  ♥  ♥

Woood

Sharing is caring!, са казали хората. А споделената икономика е пръв приятел на природосъобразните ни навици. Woood Makerspace е първата споделена работилница и творчески център в София. В рамките на 400 кв.м. споделено пространство и co-working space, работилницата дава не само поле за изява 24/7, но и куп инструменти, машини и специализирано оборудване за по-сръчните. Освен това организират и курсове и работилници по керамика, дърворезба, 3D принтиране и др.

“Инициативата ни да създадем споделена работилница се основава на желанието ни да споделим дългогодишния ни опит и да създадем общност от амбициозни хора. Разностранен опит, който придобихме чрез изработването на архитектурни макети през последните 15 години. Woood е за дизайнери, художници, занаятчии, инженери, изобретатели, свободни професии и предприемачи. За всеки с идея, проект, прототип, Woood спестява обвързването с дългосрочни наеми, инвестиции в инвентар и подръжка.”

Снимка: Woood Facebook

♥  ♥  ♥

The Bucket

За онези специални моменти, които искаш да запазиш вечно. Калина и проектът й The Bucket има мисия да твори ръчно багрена коприна, като използва пигментите от изсушени цветя от сватбени букети (“Обет върху коприна”) или други специални поводи. Уникалните шарки и неповтаряеми десени говорят сами за себе си, и живеят нов живот върху нежно бельо, спално бельо, халати, пижами или аксесоари.

“Освен прелестните цветя, природата ни предлага още безброй багрила – кори и корени на дървета, метали, плодове, зеленчуци… Техните „истории“ аз запечатвам върху естествен текстил и им позволявам да „разказват“ дълго след като приключи живота им. (..) Когато видя резултата от творящата върху плата Природа, се възхищавам от потенциала на всичко онова, което се изхвърля като ненужно. Това вдъхнови и името на бранда: The Bucket – кофата, в която поставям „отпадъците с бъдеще“.

Снимки: The Bucket Facebook

♥  ♥  ♥

Borovini

Боровини-тата са тефтери, плод на труда и въображението на две арт души, разпокъсани между София и Берлин. Момичетата са завършили художествената гимназия, затова и всичко в продукта е изпипано от-до, но това вече съм ви го споделяла в тази предишна статия. Повече от година по-късно съм преполовила втори тефтер. 

Тефтерите са “смарт” – дизайнът е свеж, материалите са рециклирани (трева, камък, еко кожа, бирен картон и др), страниците са функционални. Направени са така че лесно да се свалят и разместват. Плюс че можеш да си за купиш допълнителни страници от сайта им, и да си ги слагаш и местиш още на воля – да пишеш още или да рисуваш, защото имат и с чисто бели листа. Всеки тефтер си има своя “самоличност” и разказва дадена история. Разбира се, аз веднага се припознах във Вида (зеления), и в него систематизирах всичко прочетено и хрумнало ми покрай бъдещи подкаст епизоди. Малкото тефтерче пък е Микси – съставен от остатъци от останалите тефтери. 

Щастлива съм, че Borovini отключиха цяла нова функционалност на сайта си заради мен, за да мога да ви предоставя код и да ви помогна в избора на готин подарък за близък или за себе си. Използвайте “rada10” на borovini.com с удоволствие и без мярка.

♥  ♥  ♥

Коледна елхичка под наем

Макар че Коледа отмина, нека оставим една идея за следващите такива. Няма нищо по-автентично от живо коледно дръвче у дома… стига разбира се наистина да е живо и истинско. Хората от “Коледна елхичка” отглеждат представители на вида Кавказка ела, а също и Сребрист смърч,  Балкански смърч и Балканска ела. Естественото местообитание на Кавзазката ела е на до 500 км от браговете на Черно Море, което го прави подходящ за нашите географски ширини и благоприятсва възможността за прихващане при засаждане и пресаждане.

Елхичките се отглеждат по специален, щадящ начин, така че да им се гарантира дълъг и щастлив живот. След празничните дни, елхичката може да продължи живота си спокойно, като се връща обратно в разсадника в Рила, сред природата.

Снимка вляво: Коледна елхичка – Facebook; вдясно: Елхичката под наем в магазин StationZero

♥  ♥  ♥

Сигурна съм, че пропускам много хора и идеи, но 10-11 са добър старт, нали? 🙂 Надявам се, че подобни проекти с мисъл за дизайна, обществото, и цялостния им отпечатък върху природата, ще се множат и ще можем да допълваме и споделяме занапред!

Сещате ли се за още вдъхновяващи примери в духа на кръговостта и споделената икономика? Оставете ми ги в коментар под този материал!

*Тази статия не е спонсорирана, а се базира само на лични наблюдения и проучвания.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

(2) Comments

 1. Anjela says:

  Много як списък! Научих за поне 3 нови места/creators 🙂

  1. thriftsheep says:

   Благодаря ти за хубавата обратна връзка! 🙂 Поздрави!
   – Рада

Leave a Reply

Your email address will not be published.