ЛЮБИМИТЕ НАХОДКИ НА НЯКОЛКО ИНСТАГРАМ МОМИЧЕТА

Когато създадох блога си през 2017 г., основната му идея беше да разчупи стереотипите в България относно купуването на секъндхенд дрехи и вещи.

С рубриката “Любимите находки на..” в поредицата от материали за любими находки каня различни хора – от фешън и травел блогъри, през продавачи на секъндхенд стоки, до мои приятели и читатели. Отново с тази умисъл – да покажем, че немалко хора “посягат” към втората употреба, надявайки се да открият мечтана, конкретна находка, или пък тръгват без особени очаквания. 

Пазаруването секъндхенд е забавно, природосъобразно, доста често и икономично, да не говорим за добавената стойност и чувството да притежаваш нещо, което не много други хора имат.

Отдавна не се е появявало ново издание на рубриката, но събирането на материали е муден процес. Обещавам тази година да бъда по-настоятелна и да ви запознавам с още куп интересни личности и техните находки.

В този брой: няколко любими мои момичета, които следя с интерес в Instagram, и които разбират от стил и удобство.

Виж още: Любимите находки на блогърите –
част 1 / част 2
/ част 3

♥  ♥  ♥

Мила Стоянова, @millaaa.nova, съосновател на femmeperium.com:

“Рядко мога да си направя снимка, на която да не съм облечена в секънд хенд от глава до пети, защото 80% от гардероба ми е thrift-ed. Като бях малка, една моя кака ми показа най-най-любимата си дреха – сако в прасковен цвят само за 3 лв от втората в София, та от тогава (била съм 7-8 клас) обожавам second hand шопинга. Като по-малка, естествено, за мен от най-голямо значение беше цената, но сега предпочитам модата втора ръка заради това, че е един начин, с който да допринеса към по-малко замърсяване на единствения ни дом – Planet Earth.

“А другият ми любим аспект от секънд хенд шопинг изживяването е буквално ровенето в щендерите! Струва ми се като едно мини приключение, на което отивам да търся съкровища, които никой друг няма да има. Сред фаворитите ми са съкровища от Chloe, Armani Vintage, Michael Kors, Ackery London, както и много дрехи без етикет, на които се радвам също толкова много.” 

“На първата снимка сме аз, моят любим розов блейзър от Remix, любимата ми лятна риза и любимите ми деним шорти от “Манията”, както обичам да й казвам аз.”

“Имах период, в който живеех в Италия, а там най-често можеш да попаднеш на напълно безплатни находки секънд хенд – книги, купища книги, изоставени на улицата от училища, библиотеки или просто някой объркан човек. Периодично се разхождах веднъж в седмицата из най-тесните улички на Флоренция и събирах книги. Другото ми любимо място там бяха и малките антикварии, където беше претъпкано с каква ли не литература за по евро или две. На връщане от Италия се прибирах с малък carry-on куфар, пълен само с книги.”

Виж още: Няколко секъндхенд бутици в Софиячаст 1 и част 2

♥  ♥  ♥

Генадия Момчилова, @itshyunnyieh, influencer & content creator:

“Любовта към секънд хенд пазаруването се зароди още докато бях ученичка в средното. Помня как след училище група приятелки отивахме в близките магазини, за да разгледаме какво ново са заредили. Никога не е било с намерения да се затрупвам с ненужни неща, винаги е било премерено и някак спонтанно. Мисълта, че мога да имам нещо, което никой не можеше да има, ми допадаше.”

“Най-голямата съм от 4 деца и не исках да съм в тежест на семейството и родителите ми. Учих и се трудих много, за да получавам стипендия и да си осигурявам това, което искам, без да ги притеснявам. В България дълго време секънд хенд магазините и антикварите се разглеждаха като нещо срамно  и се радвам, че в момента има някакво развитие в тази насока. Това е не просто място, а начин на изразяване и преоткриване. Както всеки човек има нужда от втори шанс, така и всеки предмет заслужава подобен втори живот”

“На снимките съм кожен черен шлифер – който може би е на повече от 11 години, чанта на Fendi – която между другото открих заровена под хиляди други чанти и мисля, че струваше не повече от 30 лв. А относно кристалната антикварна чаша – това е другата ми голяма страст, продуктова и кулинарна фотография, която изразявам чрез антикварни находки.” 

“Съвсем на скоро проведох QUIZ в инстаграм точно на тази тема – имаше невероятен интерес сред аудиторията ми, което много ме зарадва и определено обсъдихме всякакви възможни притеснения или възникнали въпроси. Повдигна се и темата за Енергиите и това, че всъщност приемайки предмет или дреха second hand ние приемаме енергията на предишния и собственик. Уважавам това мнение и аз самата вярвам в енергии, но пък си мисля още, че ако ние сме позитивни хора с позитивна енергия, колкото и да има останала такава от предишен собственик – тя не би ни навредила. Знаете, зависи дали виждаме чашата наполовина пълна или наполовина празна.”

♥  ♥  ♥

Ива Янева, @iva_y, архитект и интериорен дизайнер:

(чуй подкаст епизода ни с Ива тук)

“Аз съм от хората, които рядко пазаруват. Все по-често първо поглеждам места за втора употреба, където се намират супер качествени неща на цени като в Zara и дори дизайнерските колекции на H&M. Наскоро попаднах на The Level – онлайн магазин с подбрани секъндхенд находки, където можеш да намериш винтидж Valentino, Levi’s и Prada. Тъкмо оттам е и последната ми придобивка – oversize шлифер, който си е направо задължителен за скандинавските ширини.” (Ива живее в Копенхаген, бел. ред)

“Отвъд дрехите, на масичката ми за кафе има малка книга с творби на Моне, която намерих на един пазар в София. Разлистих я и забелязах нарисувано сърце от вътрешната страна на корицата <3 Нямаше как да не я взема.”

“Като архитект и интериорен дизайнер често се ровя и в складове и сайтове за стари мебели. Датчаните много се гордеят с дизайнерите си, инвестират в качествени мебели, пазят ги и дори ги предават на следващите поколения. Има нещо много ценно в това да притежаваш частица история, създадена с внимание и която е все още модерна десетилетия по-късно. Пък и не се тормозиш да сменяш мебели на всеки няколко години, понеже нещо се е износило или счупило. Сигурна съм, че теглейки чертата, първият вариант ще излезе и по-добър за бюджета ни, но трябва да имаме търпение, за да открием съкровището, което търсим. От няколко месеца, например, издирвам 4 стола на Thomas Harlev в точно определен цвят на дървото и седалката, с които да сменя сегашните. Отнема време и усилия, но съм сигурна, че когато ги намеря, ще си струва.”

♥  ♥  ♥

Цветослава Митова, @cvety_mitova, любител на природата и приключенията и собственик на транспортна фирма:

Със семейството й – съпруг и детенце, стягат караванка, в която пребивават през по-голямата част от времето и така прекарват качествено време заедно, сред природата, в близост до планини, морета, язовири.

“Любовта ми към секънд хенд магазините се зароди в мен през студентските ми години.  От малка обичах да шия. Постоянно кроях и шиех дрехи за куклите си. Като поотраснах осъзнах, че старата рокля на баба или мама мога да преправя в нещо ново.”

“Мечтаех да имам машина и едно лято майка ми ми подари. Така започнах да обикалям и секънд хенд магазините. В началото търсех платове или по-широки дрехи, които да преправям в дрехи, които си представях в съзнанието или пък бях видяла, но нямах възможност да си позволя. С всяка изминала година обаче осъзнавах колко прекрасно място са тези магазини. Не беше  нужно да инвестирам много средства за дрехи, за да изглеждам и да се обличам така, както си се предстаях. Започнах да си намирам чисто нови палта, рокли, ризи и какво ли още не! Дрехи с етикет, които купувах за лев-два.

“След това осъзнах, че мога да си купувам и вещи за дома, които да реставрирам, ако има нужда. А когато си купихме караванката, реших, че всичко каквото мога ще ушия сама. На снимките виждате кухнята в караваната и перденцата, които уших от една огромна покривка. Щайгата и чашката също са едни от любимите ми находки. Чашката е подарък от майка ми – тя ми е сродна душа в шопинга!”

“Предиматвото при мен е, че нося много малък размер дрехи и много често влизам в детската номерация. Там нещата са още по-запазени и много често с етикет. Такава е и бялата рокля на снимката. Тя е на Ralph Lauren, купих я с етикет за 10 лв. Мисля, че подскочих от радост в магазина , когато я видях 😁 Червеното яке на Jack Wolfskin пък е една от любимите ми находки. В детски размер, но идеално за мен, с етикет – само за 12 лв.” 

“Лично аз никога не съм се притеснявала да споделям, че пазарувам от секънд хенд магазини. Много често хората се срамуват и приемат тези места за мръсно нещо, но не и аз. Но същевременно уважавам избора на всеки. Например, половинката ми е човек, които не харесва и не желае да пазарувам лично за него, но и никога не ме е спирал да го правя за себе си. Разбираме си се чудесно като двойка с различно  виждане по темата.”

♥  ♥  ♥

Йоана Въткова, @ioivanova, дигитален експерт

“Може би 80% от гардероба ми е от секъндхенд магазини – Наричам ги “бутици”, защото можеш да откриеш у-ни-кал-ни неща. Считам се за късметлийка, защото почти винаги, когато отида с ясна цел, какво точно си търся, го намирам. Търся си керемиден oversized пуловер, който да нося като рокля, и бааам – ето го! Имам толкова любими находки, че мога да запълня цялата рубрика сама, затова и ми беше супер трудно да реша за коя да разкажа повече.”

“Може би най, най-любимата ми находка е колан на Hermes, който взех за… 8лв. от едно шано магазинче в безистена на ул. Алабин. Фиксирах го още с влизането и много ловко се спуснах да го взема, че да не стигаме до бой като по филмите. 😀 Върнах се на работа и прекарах следобеда в търсене как да разбера дали е оригинален. Има си всички белези, но кой знае. Важното е, че вече 8 години си го нося с голям кеф.”

“Обикновено първото нещо, което разглеждам в „бутика“ са обувките, чантите и шапките. Като че ли там имаш най-голям шанс да попаднеш на нещо нестандартно и различно от масовата мода, като чисто нов чифт чизми на Vera Wang, точно в твоя номер и филцови шапки за по 3лв.”

“Другата ми любима категория са мъжките пуловери. Дълго време се вайках, че не мога да си намеря готини oversized пуловери, а се оказа, че през цялото време съм гледала на грешното място. Харесва ми да се ровя в дрехите, но когато нямам време, пазарувам и online. Някой спомня ли си Par-A-Van? Мисля, че беше първият онлайн магазин за подбрани second hand находки, бях толкова ентусиазирана като го пуснаха. Взех си жестока пола на Karl Lagerfeld. Беше им водещият артикул на началната страница. Принавам, че не я нося толкова често, колкото заслужава, но пък не мога да си представя да не я виждам в гардероба си.
И последно, при любимите си магазини, слагам и тези за мебели и домашни потреби в малките градове. Ако не сте ги посещавали, ще кажа само, че не не знаете какви находки има в тях. Като това огледало за 20лв. Хванах зареждане в едно шано магазинче в безистена на Алабин и го фиксирах още от вратата.” 

♥  ♥  ♥

А сега и аз да се включа с нещо за финал…

Все по-рядко пазарувам, но когато го правя, влизам в най-случайните местенца и си откривам поне по 1 нещо. Любимците ми за есен-зима 2020-2021-2022 е синьоТО палто (2019), което успя да бъде заменено (от време на време, де) от това teddy bear яке. Не исках да инвестирам в такова от fast fashion бранд, но когато го видях на закачалката през една витрина, и беше моят размер, нямаше как да го изтърва! Връзва се чудесно с тези кафеви джинси в ретро vibe, тъй като са с широки чарлстон крачоли и висока талия.

От последните седмици секъндхенд джакпота бе ударен с пуловер Fjallraven от 100% вълна, и панталон за планина Jack Wolfskin – за съжаление и двете са два размера над този, който нося… но малко oversized неща понякога не са лошо решение.

Всъщност, как можах да пропусна шлифера дъждобран от Trash? Супер удобен за есента, тествано!

Обещавам да запретна ръкави и да пусна отделна публикация с любимите ми находки втора употреба за дома, защото имаме нужда да излезем извън обичайните jumbo/ hm home/zara home рамки, нали?

Надявам се, че днешната ми група мацки е успяла да ви вдъхнови да отскочите и да откриете следващата се находка. Разбира се, винаги с едно наум, че е добре да взимаме само онова, от което наистина имаме нужда, и което знаем, че ще ни върши работа и ще ни носи радост по марикондовски. До следващия път! : )

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.