СКЛОННИ ЛИ СА ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ ДА ПАЗАРУВАТ ПОВЕЧЕ ВТОРА УПОТРЕБА?

Когато стартирах блога си преди (току-що навършени) 5 години, както може би подсказва и никнейма ми*, за мен бе водеща идеята и концепцията за разчупване на стереотипите относно пазаруването на дрехи и вещи втора употреба в България. Беше – и все още е – актуално да списваш моден блог, да съчетаваш тоалети и да следваш модните тенденции и специализираните списания. Сякаш обаче никой не повдигаше темата около секъндхенд находки, не се показваха upcycling проекти, или пък не се говореше толкова за бърза/бавна мода.

Естествено, първите ми читатели бяха приятели, семейство, приятели на приятели. Истинската промяна за мен настъпи, когато хора, които изобщо не са сред кръга на споменатите, започнаха да ми изпращат снимки на находките си на лични съобщения. Ах, каква радост само! 

Докато при мен и моето семейство изборът да се пазарува и избира втора употреба е бил изначално финансов въпрос, то в наши дни сякаш говорим все повече и повече за осъзнатия избор от всички гледни точки, и не по-малко важен фактор – отпечатъкът върху природата. Всъщност и аз така промених светогледа си – от дневните визии и материали за моя алтернативен абитуриентски бал с рокля втора употреба (напр.), през изграждането на личния стил и тихия бойкот на масовите тенденции, та до всичко това, взето накуп, в комбинация с реалното предимство на това да дадеш нов живот на стара дреха.

Редом с редовните ми статии, паралелно дори стартирах блог рубрика, в която каня различни български блогъри и влогъри, немалко от които fashion & lifestyle, за да покажем, че и те имат своите любими секъндхенд находки и ще се радват да разкажат за тях.

Преди дни с интерес хвърлих око-две-три върху резултатите от представителното национално проучване**, проведено от агенция КАНТАР през февруари т.г., насочено към навиците на потребителите у нас при пазаруване на дрехи втора употреба, по поръчка на Remix. В Щатите идеята вече е популярна и наложена, и навлиза все повече и в Европа – по прогнози на Global Data Europe Market Sizing and Growth Estimates за thredUP, (компанията майка на remixshop.com), пазарът на дрехи втора употреба само в Европа ще нараства, достигайки 39 млрд. долара през 2025 г. и 59 млрд. долара през 2030 г.

Наблюденията ми от последните няколко години се оказаха верни – близо 50% от българите вече осъзнават, че производството на нови дрехи има негативен ефект върху околната среда, а над ⅓  от хората у нас (37%, ако трябва да сме точни) редовно купуват дрехи, обувки и аксесоари втора употреба. 

  • 40% от по-младите представители на купуващите секъндхенд, са споделили, че пазаруват по този начин поне веднъж месечно;
  • 52% от пазаруващите секъндхенд са мотивирани от доброто съотношение между цена и качество;
  • 29% от купуващите втора ръка признават, че в гардеробите си пазят дрехи и аксесоари, които не носят, а цели 24% ги изхвърлят директно на боклука;
  • Над 20% от 25-45-годишните, пазаруващи секъндхенд, са продавали свои дрехи повече от веднъж, а за 13% пък това вече е навик.

Временна тенденция ли е пазаруването втора ръка? – Не мисля. В даден момент ще надделее осъзнатостта ни за:
а) грозната картинка на (бързата) модна индустрия,
б) природните ресурси, необходими за производството както на изкуствени, така и естествени материи;
в) качеството на масово предлаганите артикули, и т.н.


В един момент ще вземем предвид всички тези фактори при избора на нова дреха за конкретния сезон. Лично при мен голямата победа бе да редуцирам артикулите, така че хем да имам по нещо различно за всякакви формални и неформални поводи, хем да не се налага да прибирам претъпкани чували под леглото при смяната на всеки сезон, просто защото всичко ми е на едно място, и съответно пред погледа.

Вследствие на горното пък, погледът ми лесно разпознава закачалките, на които някоя готина, но все невлизаща в употреба, риза, ми намига. Тогава знам, че е време да я предам нататък, и да отворя място за нещо ново (разбирай ново за мен, а втора ръка по принцип, в 95% от случаите), което да ми носи радост. И преди сме си говорили за услугата „Продайте на Remix“, с която всеки може бързо и лесно да вдъхне втори живот на своите дрехи и аксесоари. Преди броени дни присъствах на наградите “Най-зелените компании в България”, откъдето грабнах награда в специалната категория “Зелено перо”, а пък Remix си тръгнаха с отличие за “Зелена иновация” – именно за тази своя услуга, която пряко въвлича потребителите в кръговата икономика.

(Услугата е доста удобна и интуитивна, но е подобрена и променена, затова ще поясня. Най-напред въвеждаш вида (мъжко/дамско/детско), марката и категория на стоката, която би искал да продадеш, и получаваш оферта за нея. Поръчването на специалната Remix bag е безплатно, а след като получиш одобрение на изпратените дрехи, получаваш средствата от офертата, без да се чака продажбата им.)

Забелязвам, че и мнението на хората около мен, тук в родината, се пропуква все повече – втора употреба да не се бърка задължително с “винтидж”. И все пак, в някои от разговорите със събеседниците ми достигаме до следната идея – всички ние сме израснали, износвайки дрешки на братовчеди, или оставяйки такива на по-малки роднини и приятели. Разменяли сме си книги и, със сигурност, неведнъж сме пазарували от антикварни книжарници и сергии. Близко е до нас като идея и философия, и лесно можем да приложим тези навици, дори когато вече сме едни по-пораснали деца.

♥  ♥  ♥

За мен лично втората ръка е приоритет и го прилагам в много аспекти на ежедневието си. Далеч съм от идеята за капсулен гардероб, но се старая да изграждам устойчив такъв. Предпочитам естествените материи и неутралните цветове, но дори и да не е така винаги, никога не е било важно какво точно пише на етикета, стига с артикула да си “кликнем” и да експериментираме, докато открием личния си стил, с нещата, които ни карат да се чувстваме свежи и сякаш носим втора кожа. За себе си знам, че със сигурност не искам това да бъде на цената на такса “Природа” и се радвам, че не съм сама в тази мисия.

С изненада научих, че вече не само отделните потребители, но и цели индустрии правят устойчив моден избор. По-рано тази година дизайнерите на сериала “And just like that…”, продължението на иконичния “Сексът и градът” – Моли Роджърс и Дани Сантяго, разказаха за работата си с thredUP, компанията майка на remixshop.com, за да облекат Кари, Саманта и Миранда от глава до пети във vintage и pre-loved неща, и да оставят, доколкото е възможно, по-малък отпечатък в кино и продуцентската индустрия.

♥  ♥  ♥

*Thrift Sheep е игра на думи между английската дума “thrift shop” – магазин за стоки втора ръка, и “sheep”- любимото ми животно, овцата. Та дори самата ми мания по овцете започна от една плюшена играчка от магазин втора употреба.. преди 22+ години!

** Национално представително проучване за пълнолетното население, възложено от Remix на КАНТАР. Проучването за навиците на потребителите при пазаруване на дрехи втора употреба е проведено в началото на месец февруари тази година с лични интервюта в дома на респондента, въз основа на стандартизиран въпросник.

*** Настоящата публикация е в партньорство с remixshop.com , но всички допълващи снимки, мнения и наблюдения са изцяло мои, базирани на личен опит и обвързаност с идеологията на бранда.

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.