ОТГЛЕЖДАНЕ НА КОТКА С ПО-МАЛКО ОТПАДЪЦИ

През октомври 2021 г. току-що бях завършила 10-тте си километра на градския Софийски маратон, навън валеше като из ведро от 1 седмица насам, а аз си скролвах из социалните мрежи. Често във фийда ми попадат снимки на мили животинки, които си търсят дом, или приемно семейство, и всеки път си мисля “Миличкото, дано си намери дом бързо!”, и продължавам напред с живота си. В онзи ден обаче нещо ми прищрака и не успях да заспя дълго време, защото едно конкретно коте ми прикова погледа и не спрях да го мисля два дни. На следващата вечер след работа вече беше у нас, с всичките си 230 гр. прелест. Кръстихме я Рейн, защото някак е оцеляла самичка в големите студове и дъждове, които се изсипваха тогава. Ако беше момченце, сигурно щеше да е Кестен или Лешник, на такова ми приличаше.

Година и половина по-късно с Рейни сме най-добри приятелки и колкото и труден характер да има (не допуска чужди хора вкъщи и не мърка при мен никога), двете сме си чудна партия и учим много една от друга. Тя е първият ми домашен любимец и честно казано, не мога да си спомня какво е било вкъщи без нея. 

И когато е под моя покрив, разбира се, се опитвам да минимизирам екологичния отпечатък във всички аспекти, включително при отглеждането на животинка. И докато ходих да взема новата й порция суха храна, ми хрумна, че май е крайно време да споделя как го прилагаме у дома. 

Disclaimer: Това е нашият опит и разбира се, всяка животинка е различна. Аз също се водя по нейните вкусови предпочитания и се съобразявам с тях, особено когато става дума за храна, и тогава нейният избор надделява над това дали има опаковка или няма.:) Ще се радвам вие да ми споделите вашия, в коментар под статията или в социалните мрежи!

Виж още: 15 детски книги, с които да възпитаме уважение към природата

♥  ♥  ♥

Храната

Като споменах храна, при Рейн съчетаваме суха през деня с мокра на вечеря. Особено вечер няма никакво търпение да мушне един пастет! Никога не е била особено лакома и затова сухата е постоянно на разположение, а според апетита, с който я хапва, мога да разбера дали е гладна. Но генерално не яде огромни количества наведнъж, а няколко пъти през деня по малко. Разбира се, с нужното количество прясна вода винаги на разположение!

В момента “печелившата” комбинация е суха храна Lily’s Kitchen с пилешко*, и пастетчета на същата марка. Открих ги при едно посещение в Maxi Pet, но тъй като нямаме техен обект наблизо, поръчвам онлайн. Опаковката е хартиена, храната е натурална, пълноценна и многокомпонентна откъм съставки. Разработена с ветеринари, с отговорно добити и пресни съставки за нужния здравословен баланс

Брандът е UK-ски, с очарователна история зад гърба си, а бонус точките са за хартиените/метални опаковки, и това че марката е B-Corp сертифицирана (92.3 score) и смело публикува своите годишни репорти за техния “pawprint”🙂

Най-първата суха храна, която Рейн си хареса, беше на Purina от супермаркета и доста време откара с нея, макар и да не е първокласна. Именно това ме притесняваше повече, отколкото коя е корпорацията, която стои зад марката, и която в ежедневието си не подкрепям.

Относно мократа храна: започнах да експериментирам с консерви пастетчета от зоомагазина, но все нещо не й допадаше. Купих двата вида Junior храни от секцията за домашни любимци в dm, и доскоро (докато навърши годинка), си караше на тях, с голям апетит. Идват в малки алуминиеви кутийки, които просто се изплакват и могат да се рециклират. Но ми направи впечатление, че в магазина има същата храна, дори в същото количество, но тип пауч в найлон – и май е ясно кое надделя. 

*Пилешкото има по-нисък въглероден отпечатък от други видове месо, като например агнешко или говеждо.

Edit: Пробвали сме и първокласната храна на Essential Foods и бебешката беше ок, но тази за възрастни не й понесе. В магазините на Д-р Стефанов, а и в доста други зоомагазини съществува опцията за насипно пазаруване на суха храна и лакомства – хем може да пробвате да идете със собствен съд, хем можете да вземете съвсем малки количества, за да тествате. Която и марка и ценови клас да изберете, все пак трябва да е “approved” първо от муцунката вкъщи, нали?

Виж още: Локации за насипно пазаруване в София, Пловдив, Варна и други

♥  ♥  ♥

Съдовете

Купичките, които виждате на снимките, са метални, и лесно се махат от дървената поставка. Тя е е леко надигната от земята, за да е по-удобно за животинката.
Тя (поставката) е напревена от българите зад Pet Hut (цък тук). Самите купички се вадят лесно и се почистват и в съдомиялна. За вода използваме друга, керамична купа, която е уплътнена на дъното, за да не се плъзга.

Мократа храна сервираме в Licky Mat – релефни силиконови постелки, които позволяват на домашните любимци да се хранят по-внимателно и бавно, като също така стимулират естествените им инстинкти да ближат. Също така, по този начин мустачките на котето не се опират в нищо странично, което значи и че храната бива изядена.

♥  ♥  ♥

Тоалетната

Когато взехме Рейни тя беше толкова мъничка, че се налагаше аз да й върша тоалетните нужди. Започнах адаптацията директно в банята, със салфетки, за да не се стряска от шума на казанчето. Постепенно въведох нисък съд за тоалетна и стандартните камъчета, като вършехме работата над тях. Постепенно я оставях сама да открие как се случва, и че трябва да си заравя сътвореното. След месец-два въведохме и по-голям съд, с покрив и вратичка, които също добавяхме постепенно, за да свикне с новата конструкция. 

За самия пясък пълнеж за тоалетната използваме натрошени дървени пелети. Натурална алтернатива на бентонита, която е сравнително икономична, защото слепва добре заедно, и не остава по котешките лапички. Биоразградима е, и би могла да се изхвърля дори в тоалетната чиния. Да – без аромат е, но натуралните такива, които сме тествали и които са ароматизирани, дори на мен ми идват вповече, какво остава за чувствителните муцунки.

Тази, която използваме вече година, е на Cats Best, и идва в хартиена опаковка, купувам я от Д-р Стефанов. Стига за около +- два месеца.

А произведенията от тоалетната изхвърлям в биоразградими и компостируеми торбички, най-вече в показаните малък размер с дръжка от dm (тук). Ползвали сме и тези от Plastic free life, но са доста по-малки и нямат дръжка.

♥  ♥  ♥

Играчки

При котките този аспект е лесен – ти им купуваш занимавки и играчки, те се радват повече на кутията, в която са дошли. В магазините котешките играчки обикновено са грозни мишлета или пръчки със синтетични пера в искрящи цветове, пластмасови дрънчащи топчета или други конструкции, които не изглеждат стабилни.

Вкъщи абсолютен хит са малките топчета, направени от намачкано алуминиево фолио (под дивана сигурно има десетки!) и едни сладурски плетени таралежи. Идването на Рейн у дома съвпадна с получаването ми на тематична есенна/горска кутия от Lils Box, в която имаше малък плетен таралеж ключодържател от Veramana Crochet. Махнах металната част, а по-късно поръчах направо няколко бройки, за да има резерви.

♥  ♥  ♥

Други

Разбира се, имаме стандартна катерушка/легло/драскало, както и дървена хижа от Pet Hut, но в крайна сметка най-удобното легло са случайните места из вкъщи. В момента, например, е легнала на дневния си spot – шкафа за обувки, зад който се намират тръбите за радиатора, хаха. Имахме една плетена ратанова табуретка от Икеа, която бързо бе преквалифицирана в хоризонтална драскалка без нейно съгласие, но какво пък. (Ето подобна тук, в момента няма точно същата)

С наличието на домашен любимец неизменно идва и нуждата от по-редовно прахосмучене. Котката у дома никак не се разбира с прахосмукачката робот, но за сметка на това няма нищо против вече не толкова новия Bosch Pro Animal, точният модел е Unlimited 7. Светлините цепят мрака, контейнерът се изпразва супер лесно, и не прощава нито на животински, нито на човешки косми. Има си по-малки приставки за килими и дивани, с което успявам да придам вид и на някои дрехи и одеала.

♥  ♥  ♥

Не е невъзможно да отглеждаш домашен любимец с по-малко отпадъци. Пухковците са важна част от семейството и заслужават същото внимание и грижа, както бихме избирали хубава храна и дрешки за децата си, или за нас самите. А ако това е с по-малък екологичен отпечатък – още по-хубаво! Към всичко това, разбира се, ще добавя и стабилно количество игра и занимания заедно, и тук-таме по някоя наградка в знак на признателност към мъркащата/лаещата топчица безревервна любов и редовното близане по носа.

Споделете ми вашия опит в отглеждането на котета, кучета или друг вид домашни любимци (зайчета, хамстери, папагали – имаме ли тук?), ще ми бъде полезно!

*Този материал не е изготвен в партньорство с нито един от посочените брандове или магазини, а е базирана на личен опит и впечатления.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.