FASHION FOR GOOD: МУЗЕЙ НА УСТОЙЧИВАТА МОДА В АМСТЕРДАМ

World’s first sustainable fashion museum

Когато пътувам, винаги обръщам сериозно внимание на местната ЕКО култура. Разглеждам магазини за насипно пазаруване и натурални продукти, опитвам местни веган заведения, ако има Ботаническа градина – посещавам я, отбивам се в книжарници, и така нататък.

В Амстердам има за всекиго по нещо – кеф ти парти, кеф ти хапване и гурме култура, кеф ти изкуство и музеи. За Музея на Ван Гог и Къщата на Ане Франк билети купих поне 2 месеца предварително, защото интересът е огромен. Посетихме още Музея на конопа и марихуаната и Фабриката на Heineken, но за едно нещо наистина нямах търепние, и това бе Музеят на устойчивата мода.

Fashion for Good създават първия в света музей, посветен на устойчивата и етична мода, а по принцип са световна оргиназация, която разпространява тази идея и ценности. Работят по това да свързват иноваторите в текстилните иновации с брандове, дизайнери, магазини, инвеститори. “Тези иновации ни предизвикват да преосмислим как се произвежда всеки един продукт”. Мястото се използва и като пространство за събития, срещи и работилници на общността.

Виж още: Zero Waste Brussels

Но да се върнем на Музея – намира се на супер централно място (метростанция Rokin M52) в холандската столица, така че трудно ще го пропуснете. Fashion for good е малък, концептуален музей, с интерактивни експозиции и информативни и вдъхновяващи разкази. Дори аз, която по принцип много се интересувам от темата, научих нови неща.

Любопитното е, че всяка година главната експозиция се сменя, и се фокусира върху различни аспекти на текстилната индустрия. От октомври 2022 до октомври 2023 това е пътят на памука, в т.ч. и изработката на дори една тениска с всичките подпроцеси и история (“Knowing Cotton Otherwise”).

История

На подземния етаж можете да проследите историята на индустриализацията и постепенното “забързване” на модата към наши дни. От 1830 г, когато е изобретена първата шевна машина, през масовото производство на дрехи с цел достъпност в трудните години след Втората Световна война, до 70те – когато започва да се outspurce-ва производство към Азия. В началото на века бързата мода взима превес и прави дрехите все по-достъпни и все по-евтини, за сметка на евтината работна ръка и междуконкурентната надпревара на пазара. 

Разбира се, пик на всичко това е трагедията в Рана Плаза, Бангладеш, през 2013 г., в която фабриката се срути и над 1000 служителя загубиха живота си. В наши дни говорим все повече и повече за дрехи втора употреба, за устойчива мода, справедлив и етичен труд, и се появяват течения като Fashion Revolution и Slow Fashion Movement (чийто посланик съм и аз).

Памукът

Знаете ли, че са необходими близо 3000 литра вода за отглеждането на памук за една-единствена тениска? Отделно от това, рядко носим блузи от чист памук, защото той се смесва с други, синтетични материи. За самото отглеждане на памука се използват пестициди, които уморяват и изчерпват земята, върху която расте. Но това май вече го знаете 🙂

Пресметнато е, че една такава тениска изминава около 14,000 км. преди да я закупите. В крайната й цена повече от половината % взима търговеца, в сравение с едва 0,6% за работника във фабриката. Докато достигне до нашите ръце, около 100 други ръце минават през тази дреха – от полята за добив на суровина, през преработката й, тъкане, багрене, кройки, транспорт, продажби. Затова винаги апелирам към уважение на ресурсите – яжте си храната, носете си дрехите и не приемайте всичко около нас за даденост 🙂

Настояще и бъдеще

На приземния етаж на музея има модерна инсталация със съвременни списания (“Luxideres”) и книги по темата, както и табло за “обещания”, в което можете да заявите готовността си за някое еко предизвикателство – като например “Няма да си купувам нови дрехи за 3 месеца” или “Ще наема или взема назаем някоя дреха”. На входа ви дават и гривни с чипове, с които можете да отбележите кои предизвикателства приемате, и да ви бъдат изпратени по имейл с инструкции по-късно, за ваше удобство.

На горния етажна Fashion for good ще откриете зала с люботни материи и иновации в текстилната индустрия – например еко биоразградима кожа, направена не от животни, а от ябълкови обелки или мицел (гъби). Вместо памук – фибри от банани, или остатъци от храна.
Боядисване не с химикали, а с натурални багрила, като например остатъци от производството на чай в Шри Ланка. Което – багренето, боядисването – може да намали цялостния въглероден отпечатък на една дреха със значителни проценти. Има изложени и алтернативни, компостируеми опаковки, които имитират пластмаса, тъй като това също е значителен аспект от цялостното пазаруване, особено онлайн. 

♥  ♥  ♥

Входът за музея на устойчивата мода е 10 евро за възрастни. От уебсайта им прочетох, че можете да си организирате и виртуална обиколка на английски език при поне 10 души, което, смятам, е доста готина опция и едно по-различно преживяване. Ако тези теми са ви близки и интересни (пък и не само, защо не?), ви съветвам да отделите половин-един час при следващото си посещение в Амстердам!

Обещавам да разгръщам темата още по-нашироко в блога, и да споделям още информация за това как да избираме устойчиви решения в модата.

Консумирайте разумно и пазете природните ресурси, peace for all! <3 

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.