Уикенд в Рила: КАК НАПРАВИХМЕ “ЛОВНА” ХИЖА С НУЛЕВИ ОТПАДЪЦИ

Когато забележа нещо интересно, в което мога да се въвлека, почти не се замислям дали да пренаредя всичко останало, за да го вместя в план-графика си. Някое събитие, среща с интересен човек, възможност за пътуване или кой знае какво още. Научих се да се впускам в непознатото, дори да не срещам съмишленици, с които да поделя изживяването. Така ходех много самичка по концерти, литературни четения, събития, разни групови срещи, театри – до момента, в който се социализираш до такава степен, че няма шанс да идеш някъде и вече да не познаваш някого. И така е най-сладко, защото ви обединяват общи интереси и виждания за света.

Затова преди месец, когато попаднах една интересна инициатива в една от всичките zerowaste, еко – планинарски групи във фейсбук, в които членувам, моментално попълних формата за регистрация. Да направим хижа “Ловна” в Рила хижа с нулеви отпадъци! Найс, а? Близо до комерса, но далеч от това. До тук добре. Не знаех какво да очаквам и точно това винаги и най-сладкото.

В ранната съботна сутрин се отправяме една кола – 4 човека и едно сладко куче, пристигаме на паркинга към Рилските езера, половин час пеша и сме там тамън за сутрешното разпределение на задачите и последните глътки кафе. Виждам непознати физиономии, но пълни с ентусиазъм очи, и ръце, треперещи за работа и предизвикателства. Бяха разделени на групи и всеки си избираше такава според възможностите и интересите. Аз бях в банда “Събирачи”, които отговаряха за билките за хижарския чай, съчките за разпалване на огъня, копривата за обедната чорба и шишарките. Оказа се, че много по-икономично е да използваме шишарки за разпалка, тъй като лесно могат да нагреят 400 л. вода за печка или бойлер, пък и така не хабим от дървата за огрев в камината. Времето бе доста влажно и дъждовно, което може би затрудни (забави) леко съчкосъбирането в търсене на качествен и непрогнил материал.
Един горски трик: ако пречупите пръчката или клончето с ръка или крак, и тя изпращи, както когато пука в огъня, значи е достатъчно суха и е окей за разпалване. Ако пък не се поддава на чупене и се огъва, по-добре изберете друга. 🙂

Докато си припявах Деян Неделчев из гората, край хижата, другите няколко бандисе възползваха от появилото се слънчице. Целите и задачите бяха ясно определени от самото начало и всеки от нас искаше да бъде максимално полезен и продуктивен, за да си заслужи последващата почивка. Пък и с такова начумерено време гледаш да свършиш колкото се може повече, докато условията ти го позволяват! Арт отборът трябваше да измайстори подходящи табелки и да “реставрира” старите – не само пътните и указващите маркировката, но и билингва такива, които дават указания за новото функциониране на хижата. От “На самообслужване” и “Отсервирай тук”, през “Използвай многократно” и  “Имаш ли свое канче?” и сътворената дървена скара – поставка за метални канчета, до буркан за бакшиши. Изобретателните момичета пресътвориха парчета стари дъски в табелки с номерата на стаите, илюстрован check list за умна раница, указания за компост тоалетната, боядисани кенчета-пепелници, дори и пребоядисана маркировка по пътя за “Ловна”. Изчистихме едната барака дърварник, за да освободим още място за новите дърва и шишарки, а другата бе изпразнена. Откритите вътре предмети си намериха нови приложения – пейка от ски, пребоядисана врата за тоалетната, барбекю от барабан на стара пералня. Втори живот на забравени от бога съкровища. Trashless отвсякъде.

Сътворихме компост* за органични отпадъци отвън на хижата, и един вътре – за бърз достъп в кухнята. Кофи приканват за разделно събиране както отвън, така и вътре. Дори успяхме да сътворим био препарат за миене на съдове от 3 лимона, 200 гр. морска сол, 100 мл. оцет и 400 мл. вода, с малко етерично масло за отбиване на аромата.

Вечерта премина в зяпане на мачове и филм с послание, близко докаузата ни, и в сладки приказки покрай лагерния огън под открито небе. Общата ни група бе около 35 души, половината от тях избраха да лагеруват на палатка на широката поляна под звездите и на фона на шума на реката. Хижа “Ловна” е dog friendly, кученцата бяха почти колкото нас, и каквото и да правиш, винаги се намираше по някоя влажна любопитна муцуна около теб.

Неделната сутрин премина в полово разделение – мъжете запълваха дупки и пропадания по пътя с камъни, жените тупахме одеала и черги, работейки за предмишница на аутдор фитнеса, почиствахме и разтребвахме наоколо. И където и да се обърнеш, ще видиш жена с чук и два пирона минимум.

Иван, главният отговорник за случилото се, е новият хижар на “Ловна” от миналата година насам. Банда съмишленици, все “наши” хора, впрегнахме сили и видяхме нагледно как сговорна дружина планина повдгига, че даже две и три. Съорганизатори бяха чудесните Wild berries, Умна раница , с участието и на За Земята – общо взето все познати муцуни за компетентния народ, който е навътре в темата. Целта им/ни беше заедно да реновираме мястото и да я направим хижа за пример, да предадем посланието за отговорно планинарство. Защото всички обичаме природата и за да продължаваме да й се наслаждаваме, трябва не само да я пазим и да се грижим за нея, но и да ставаме посланици на идеи. А това най-често става с добри дела за пример 🙂 И разбира се, да не се съсредоточаваме върху идеята за рециклирането, колкото за избягване на създаването на отпадъци изобщо. Планината е дом и любов!

Как да стигнете до хижа “Ловна”?

След Сапарева баня се отправяте по посока Паничище и Рилските езера. Оставяте колата на паркинга и поемате по пътя вляво от лифта. От там – около 30 мин. ходене по черен път, който все пак до някъде може да се мине с автомобил. Има маршрут и от хижа “Вада”, и от “Скакавица” в другата посока. “Ловна” е оборудвана с над 20-25 спални места, има и заведение с храна и топъл чай на самообслужване. Но най-хубавото, което си има, е гледка-един път към боровата гора, и умна система за рециклиране и нулеви отпадъци. 🙂


Преди да тръгнеш на път, увери се, че раницата ти е поумняла. Ние предлагаме следния чек лист:

 • метално канче за напитки
 • бутилка за многократна употреба;
 • прибори за многократна употреба – виличка, лъжица, нож;
 • купичка и/или чиния;
 • торбичка от плат;
 • лек чаршаф (вместо в 3 хижи да спиш на 3 различни и да се налага пране – мже и спален чувал);
 • тоалетна хартия;

*Как да използваме компостера? Слагаме обелки, костилки и черупки, кафе, хранителни остатъци – без животински продукти и цитруси. Добавят се дървесни трици или листа и се разбърква веднъж седмично.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

(2) Comments

 1. Цвета says:

  Снрахотно! В началото на месеца бяхме там с кучето 5г и бебето 11м и усетихме невероятен уют и топлина. Сега разбирам защо 🙂

  1. thriftsheep says:

   Радвам се да го чуя! Това е една от най-готините хижи, в които съм попадала 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.