Rx4: ZERO WASTE ЛИ? ТРИ СТЪПКИ КЪМ ПО-МАЛКО ОТПАДЪЦИ

Снощи ме наваля летният дъждо-порой, ама яката. Подгизнала до уши, в един момент реших да спра да се правя на смела и да почакам да поотслабне в подлеза на метрото, не бях и сама. Храна и вода си имах, почти бях готова да прекарам вечерта там. Погледът тип “майната му” си личеше ясно пред всеки, който заставаше на стълбите, ослушваше се наоколо, вдигаше поглед към небето и му идваше прилив на смелост свише да прави дължини до вкъщи. Един обаче прибра покупките от пазара от торбата, направи набързо две дупки отстрани и една отгоре и изведнъж трансформира чувала в дъждобран. За момент си казах “брей!”, за секунди му завидях, после погледнах платнената си торба и вечерните си покупки и се усмихнах на себе си вътрешно. Постоях още малко, но очевидно криенето нямаше смисъл, та подгизване една идея повече или по-малко, означаваше единствено един или два чая и топли душа повече у дома.

Така ме посрещнаха последните няколко юлски седмични дни, заедно с още 1500 публикации в интернет на тема Plastic Free July. Явлението цели да повиши информираността около прекалената употреба на пластмасови изделия от всякакъв вид, в случай, че живеете в пещера и не сте разбрали. Сякаш стана модерно да се говори по тази тема, някои пъти може да бъде досадно, но в никакъв случай не бива да бъде лошо. Някъде сред активистите прочетох, че пътят към масова осъзнатост минавал през пречупване през призмата на модерното. Защото гледай колко е хипстърско да ползвам платнена торба, да си мия дрехите с хендмейт сапун и да пия коктейл със сламка от макарон. Е, вероятно в цялата тази концепция има доза истина, но в ежедневната си тиха “просветителска” мисия някои пъти усещам борба с вятърните мелници.

Какво е zero waste, или на български – нулев отпадък? Ще се опитам да бъда максимално кратка, но информативна. Това е тенденция, концепция, направо начин на живот, при който не само рециклираш отпадъците, които произвеждаш, но и се стремиш да не създаваш такива. Ако не изобщо, то поне да са сведени до минималния минимум. “Living less is living more” беше казала Беа Джонсън, автор, блогър и вдъхновител по темата zero waste home. Преди повече от месец ни гостува в София като част от турнето си и каза много и смислени, вдъхновяващи неща. Концепцията за нулевия отпадък се опира на няколко принципа, които залягат и в рубриката тук – Reduce-Reuse-Recycle. Демек, Намали-Преизползвай-Рециклирай. Че даже стълбовете са още няколко, започвайки от Refuse – Откажи, и завършвайки с Rot – т.е. Да изгние.

Да кажеш “Не, благодаря” или “Не, имам си” на “Искате ли торбичка?”

Първата крачка към по-малко отпадъци е възприемането на тези поне 4 р-та. Всеки сам определя границите си, но все пак не е чак толкова трудно, колкото може би звучи. В поредицата публикации под името Rada’s Reduce Reuse Recycle (Rx4) ви представям различните и разнообразни аспекти на устойчивия начин на живот, защото не са малко. Започнах от кафето, ще продължа с български стартъпи за пример, аспекти от ежедневния живот и др.

Месец юли, определен за “свободен от пластмаса” е едно предизвикателство към всеки, който има желание да усвои тези р-та. Или поне повод това да се случи, защото не ти трябва 1 или 31 юли, за да се решиш на подобни стъпки. Да, производство винаги ще има, и съм далеч от мисълта, че с моето неизползване на найлонови торбички ще спася Океана еднолично. Промяната обаче започва с този в огледалото и с нашите малки стъпки, всеки ден. Така че това не бива да те обезкуражава!

Ето и моите предложения за най-лесни, бързи стъпки към живот с по-малко отпадъци в ежедневния живот:

  • Торбичката

Уча се да не се ядосвам тихо, когато в супермаркета пред мен някой опакова една-единствена краставица в пликче, един пъпеш или две ябълки. Имам по-малки и по-големи платнени торби, които ползвам за пазар и дори често придуктите ми да не се събират на везната на касата, то те лесно могат да бъдат претеглени на два пъти. В квартала вече ми свикнаха, нищо че често се налага да се обяснявам. “Старая се да използвам колкото се може по-малко търбички, госпожо. Не, наистина не желая. 🙂 Ами защото след 5 минути ще я оставя при стоте други такива вкъщи.” Няма да влизам в повече подробности. Просто ви показвам тази моя, която е служебна, но на гърба напечетах с щампа от SitoStudio на събитие на Икеа, и даже често-често разнасям из града или на плажа като дамска чанта. Готина е, нали?

Ако си нямате платнени, пишете ми. Вече изпратих на една мила читателка, за което аз благодаря! Или пък лесно може да си ушиете от стара възглавница или тениска.

 

  • Бутилката за вода

Приятелите ми ми се подиграват, че си купих стъклена бутилка, при все че знаят колко съм непохватна. За сега е здрава, пък и пластмасовата за еднократна употреба е краен, но все пак приемлив вариант пред стотиците малки шишенца, които ежедневно купуваме. Каните с филтър за вкъщи и офиса също са достъпни, а до сега не ми се е случвало да ми откажат чаша вода към кафето в някое заведение, наместо досадните бутилчици. За активен водопиец като мен, с тия поне 3-4 л. на ден, направо не ми смята..

  • Бамбукова четка за зъби

Не е много по-скъпа от тези, които сме свикнали да ползваме. Естественият материал, от който са изработени, ги прави не само нехлъзгави на мокри повърхности, но и абсолютно разградими. Е, косъмчетата не се разграждат, но лесно се компостират. Бамбукът е изключително подходящ материал за приготвянето на такъв тип продукти и посуда, тъй като освен че е лек, това е и най-бързо растящото растение в света. Може да израстне с до 60 см на ден, а и по природа притежава антибактериални свойства, тоест не му трябват допълнителни пръскания. Четката за зъби от бамбук е лесна и бърза кръчка, тъй като мислим в малко по-дългосрочен план при покупката й. А за бутилката вода от 500 мл. май не се замисляме много-много?

Е, предсоти още да разнищвам темата. Пък и не само аз. Следете групи и страници, определено има много материал, и аз не съм открила топлата вода. Още утре ми предстои интересно приключение в планината по тази тема и вече нямам търпение да го облека в думи тук идната седмица!

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

Second Hand Look:
тениска @ Humana
панталонки Tommy Hilfiger
сандали Forever 21
очила @ frea.bg
бижу кактус 3va’s handmade

 

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!
if ( has_post_thumbnail() ) { the_post_thumbnail(); }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *