TALLINN, ESTONIA – EUROPEAN GREEN CAPITAL 2023

Как изглежда Талин, Зелената столица на годината?

Влюбих се в Талин! Въпреки брулещия северен вятър и бурното море. Но пък заради красивия стар, достолепен град, и модерния и зелен прочит, който пък умело се преплита с пост-социалистическия реализъм, който ми напомня на вкъщи. 

Нека ти разкажа как прекерах 5 дни в Естонската столица, в които събрах програма като за 15 дни!

Поводът беше фактът, че Талин бе European Green Capital – 2023, и най-голямата конференция за устойчиво развитие в региона – Impact Day.

ПЪТУВАНЕ. ТРАНСПОРТ

Уви, градът не е място, през което просто “минаваш”, ако си българин. Обикновено се съчетава с обиколка на класическата троица – Литва, Латвия, Естония.
Варианти за маршрут има няколко, и обичайно включват Лондон, Мюнхен, Виена и Стокхолм.

Аз пътувах сутрин рано с Wizz Air до Стокхолм, Швеция, който обаче каца в отдалеченото летище Skavsta. Купих си предварително онлайн двупосочен билет за автобус до града, защото имах 12-часов престой, през което време ми се искаше да разгледам града*.
Оказа се, че еднопосочен билет за автобуса е напълно достатъчен, тъй като другият ми полет (Ryanair) тръгваше от главното летище Arlanda. Билети могат да се купят и на място в автобуса от шофьора, и може да се плаща с карта. 

След дълъг и изморителен, напоителен от дъжд ден в Стокхолм, вечерта направих и краткия полет Стокхолм – Талин. Възможен е вариант и с ферибот.

На връщане полетите ми бяха Талин – Виена – София, с няколкочасов престой във Виена. Пътувах с малка раница за ръчен багаж, и въпреки смразяващото време, се вместих в капацитета дрехи.

*Стокхолм: По време на престой оставям багажа си на някой locker, по-често ползвам услугата Bounce. Имаше опция в близост до автогарата, а останалата част от деня прекарах в обиколки с метрото (което в Стокхолм си е цяла галерия и всяка спирка си заслужава) и пеша – стария град Gamla Stan, Hermans веган ресторант (all you can eat) и Fotografiska Stockholm. За следващия път си оставих Skansen, Музея на Abba, Avicii Experience и др. 

ОТСЯДАНЕ – HEKTOR CONTAINER HOTEL

И тук започва интересната част. Имах щастието да спя в изключително интересен хотел – Hektor Container Hotel. Разположен в “рециклирана” стара индустриална сграда, стаите са стари контейнери за транспортиране на стока, и надписите по стените ти напомнят за предишния им живот и колко банани или кафе са събирали. Разположени на 2 етажа, така че максимално да се оползотвори пространството.

Ще си кажете – щом са контейнери, сигурно е клаустрофобично? Ами не, напълно достатъчни за 1-2 души да се чувстват комфортно и да имат всичко необходимо на разположение. Хем имаш уединение, хем – голямо легло, малко бюро, пространство за съхранение, и отделна баня. Цената също е супер достъпна!

Имаше и куп допълнителни удобства и неща, които ми направиха впечатление, които биха били полезни на дигитални номади и фриленсъри като мен:

 • Пространства за коуъркинг и отделен офис – споделено работно пространство;
 • Голяма кухня с печки, миялни, хладилници, блендери и всичко необходимо;
 • Зала за йога и тренировки;
 • Безплатна пералня с екологични естонски препарати;

Отделно от това, надпис в банята ти напомня, че е важно да ценим ресурсите и че душът спира на 10-ата минута; няма козметика в еднократни малки шишенца, а на бара в лобито могат да ти направят кафе в ядлива вафлена чашка Cupfee (българско производство, както знаете). Процесът по чек-ин и чек-аут е автоматизиран, а самата сграда има няколко входа/изхода, така че да излезеш от която страна ти е удобно, включително откъм трамвайната спирка, от която си в центъра за 3 минути.

Hektor Container Hotel се намира в артистичния квартал Telliskivi, в непосредствена близост до Fotografiska, до пазара Balti Jaama Turg, до жп гарата, и на 10 минути пеша от Стария град.

IMPACT DAY

Както споменах, поводът за посещението ми в Талин бе Impact Day – най-голямото събитие за устойчиво развитие в Прибалтийския и Северен регион. 

Така, както бях тръгнала, много ми вървеше на реновирани стари индустриални сгради, и мястото на провеждане на Конференцията също бе такова – Pohjala tehas. Бивша обувна фабрика в покрайнините на града, която днес е притегателен център за 100 стартиращи бизнеса, артисти и инициативи. В най първия ден се впуснах на частна обиколка с гайд, за да опозная мястото и енергията му. Самото събитие се провежда в огромните халета, които оживяват за 3 дни.

3 дни, 3 сцени, 150+ говорителя, 2500+ гости. 

Трудно ми беше да “огрея” навсякъде, но най-често се навъртах около Inspiration Stage по теми като устойчива мода и капсулен гардероб, кръгова икономика, човешки взаимоотношения, продуктов дизайн. Събитието се провежда на английски, разбира се. Успередно се случваха и работилници и дискусии, като аз успях да посетя само една – за изработка на декорации със сухи цветя и стъкла от Балтийско море.

Няколко неща в цялостната организация, които ми направиха впечатление от зелена гледна точка:

 • Връвката на баджовете е за многократна употреба, и трябва да я върнеш;
 • Нямаше еднократна пластмаса. Водата се поднася безплатно в стъклени купи, а кафето е с благотворителна цел.
 • Чашите за кафе са част от депозитна система и също се събират и връщат обратно, както и съдинките по време на обяд. Приборите са еднократни, но компостируеми.
 • Храната бе само с 1 или 2 опции, но растителни, приготвени от ресторанта на Fotografiska Talllinn, които имат Michelin Green Star за устойчиви практики.
 • Както и на други събития в града, правителството насърчава използването на алтернативен (на автомобила) транспорт, и заедно с билета си за даденото събитие – получаваш включен пропуск за градския транспорт за съответния период. В случая на Impact Day беше част от баджа – на гърба на пропуска за конференцията.

Целта на Impact Day бе да  стане първото Балтийско въглеродно неутрално събитие – като си сътрудничат с експерти, за да направят съответните изчисления за въглеродно компенсиране. Наскоро организаторите публикуваха и първия си Репорт за цялостно въздействие. От него разбирам, че събитието е било изцяло захранвано със зелена енергия и отоплявано от алтернативен дизел от възобновяеми източници (трябва да прочета повече по темата 🙂 ). А най-голям процент на емисии от Конференцията – 60-70% – идва от транспорта, с приблизително 32 kg CO2e на участник.

Тазгодишните дати на провеждане на Impact Day са 10-12 октомври 2024, и отново ни очаква пъстра и интересна програма.

TALLINN – GREEN CAPITAL 2023

Друг повод на моето посещение бе фактът, че Талин бе Европейска Зелена столица за 2023 г. По време на моя престой присъствах на награждаването и обявяването на новите зелени градове за 2025.

Европейската Комисия стимулира по-природосъобразни практики в малките по-големи населени места в Европейския съюз, като връчва няколко приза. European Green Capital Award се дава на големи градове (над 100 000 души) със системни усилия за повече устойчиви практики и политики, а European Green Leaf Award – на градове с население между 20 000 и 100 000 души. (Габрово бе “Зелен лист” за 2021 г., а София бе финалист за столица за 2023, едновременно с Талин)

На бляскава церемония в още една реновирана индустриална сграда, превърната в културен център – стана ясно, че Вилнюс, Литва, е Зелена столица на Европа за 2025 г., а Зелено листо носят цели два града – Тревизо, Италия, и Виладеканс, Испания.

По данни на Euromonitor International, естонската столица е 5-ото най-природосъобразно място за посещение в света, по последни данни. 

Трасе за разходка по време на екипни срещи в бизнес парка Ulemiste City

Населението на Талин е няма и половин милион. По отношение на (устойчивото си) развитие, управляващите са задали цел за неутралност към 2035 г., което включва, например, план за изграждане на инфраструктурата на 15-минутния град. Талин е и първата европейска столица, която може да се похвали с безплатен градски транспорт за своите граждани.

Носейки короната “зелена столица” на годината, това позволява на дадените градове да насочат усилията си в тази посока, и да работят за това още по-усилено в продължение на няколко години. В Талин такива проекти са Green Tracks, и програмата за насърчаване на инвестиции и технологии Test in Tallinn.

Запознах се с част от ландшафтния екип, който е трансформирал централния площад на града с 14 подвижни повдигнати дървени лехи с медоносни растения и билки. Освен място за отдих в сърцето на града, това кътче със зеленина довежда и насекомите и песента на птиците, което обичайно донякъде липсва в рамките на крепостните стени и калдъръмени улички.

Местните са създали и Гражданско събрание, което предоставя възможност на гражданите да дават предложения и да участват в процесите по взимане на решения.

Тук се намира и т.нар. “Pollinator highway” – Магистралата на опрашителите – проект, финалист на наградите на Новия Европейски Баухаус. Представлява 14-километрово трасе, минаващо през 6 квартала, и включва поляноподобни площи, зелени коридори за безопасно преминаване на птици, насекоми и опрашване на растения. 

Telliskivi Creative City

Като изключим Стария град, Катедралата и площада пред нея, задължително място за посещение според мен, е аристичният квартал Telliskivi, недалеч от центъра.

Тук има куп магазинчета на различни артисти, симпатични кафенета и барове, изобилие от улично изкуство, а също и гореспоменатия хотел Hektor.

Но важно място заема и Fotografiska – галерия и музей за съвременно фотографско изкуство. (Освен в Талин и Стокхолм, ще го откриете и в Берлин, Ню Йорк и Шангхай) 

Цели 3 етажа с различни временни експозиции, като на приземния има готино кафене и възможност за обяд, а на последния – ресторантът с Michelin Green Star. Билетът за галерията е 11-17 евро.

Какво да посетите:

 • Vegan Restoran V;
 • Telliskivi Creative City, Fotografiska Tallinn;
 • Balti Jaama Turg маркет с магазини, заведения и thrift shops;
 • Solaris търговски център – целият първи етаж е посветен на местни и устойчиви брандове;
 • Estonian Health Museum;
 • Kohtuotsa viewing platform, Patkuli Viewing Platform;

♥  ♥  ♥

Талин е един от най-добре запазените средновековни градове. Очарова със своята кокетност и северна скромност, оставайки, струва ми се, недооценен. 

Надявам се, че днешната разходка, макар и нетрадиционна и не-баш-туристическа виртуална разходка ви е била интересна и ви е вдъхновила да се отправите към Прибалтийския регион. А ако четете това именно защото планирате – завиждам ви!

**Тази публикация е създадена в партньорство с Hektor Container Hotel, както и медийното отразяване на Impact Day и Green Capital Awards. Всички снимки са мое дело.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.