КАК ИЗГЛЕЖДА КРЪГОВРАТЪТ НА ЖИВОТА В РОДОПИТЕ?

Нов филм показва богатството и потенциала на дивата природа в Родопите

Знам, че добре знаете колко е красива и богата природата ни, и колко обичаме да я показваме на света. Но още по-топло на сърцето ти става, когато го видиш на картинка, снимка, клип, филм – подредено и през очите на другите.

Така на 05 декември 2023г. вечерта се настаних удобно на седалките на кино Люмиер за софийската премиера на късометражния филм на Фондация “По-диви Родопи”, и последвалия тематичен филм, част от програмата на Дни на предизвикателствата. Тръгнах си озарена, вдъхновена и напълнила очите с красоти – в случая от Източни Родопи, та чак до Патагония (филма Wild Life). 

Е, документалният филм вече е достъпен за всички, в Youtube канала и на Faceboook страницата на Rewilding Rhodopes. „Кръговратът на живота в Родопите“ / “The Circle of Life in the Rhodope Mountains” направи своята (онлайн) премиера на 14 декември – в стегнат 12-минутен формат и с английски субтитри. 

С помощта на магията и вълшeбствата на кино изкуството, екипът на White Fox Pictures успява да представи упоритата работа на експертите от Фондация “По-диви Родопи”.  

Нека припомним, че Фондацията, известна още като Rewilding Rhodopes, функционира от 2014 г. насам, и е част от общоевропейската мрежа Rewilding Europe. У нас областите на фокус са: Маджарово, Бяла река, Студен кладенец и Кърджали.

Относно термина “rewilding” ето тук ви разказах по-надълго и нашироко в предишната статия, както и специфичните начини, по които може (и се) прилага, но ако трябва да обобщим:

Rewilding е иновативен подход, който позволява възстановяване на ритъма в природата по естествен и устойчив начин.

Документалният филм „Кръговратът на живота в Родопите“ ни превежда през необятните пейзажи на любимата Родопа планина, и ни запознава с личната мотивация на всеки, и все пак част от работата на терен на експертите Христо Христов, Андреана Трифонова, Стефан Аврамов, Тодор Тодоров и др., на представители от Rewilding Europe, както и други местни герои.

Екипът

За да създаде филма, Фондацията работи с френския режисьор Еманюел Рондо (Emmanuel Rondeau) и неговото студио White Fox Pictures, което през годините работи още с добре познати компании и природозащитни организации като WWF, BBC Studios, National Geographic Wild, Animal Planet и др. 
White Fox Pictures са специализирани в създаването на въздействащи къси и пълнометражни документални продукции, вдъхновени от природата и науката. “Никога досега не е било от толкова голяма важност за филмовата индустрия да окаже своето възействие върху света.” 

Самият Еманюел е носител на не една  награда (над 60, ако трябва да сме точни) за режисура и фотожурналистика. Сред редките видове, които е заснемал, са сибирски тигри, ягуари, азиатски носорози, американски бизони, африкански лъвове и европейски вълци.

За силата на филмите за природата

“През последните 60 години филмите за дивата природа и околната среда оказаха огромно влияние върху съзнанието на хората. Мисля, че наративът, при който природата е най-невероятният и крехък спектакъл на Земята, става все по-важен в световен мащаб за всички на планетата и това не беше така през 60-те години! Моето усещане и усещането на мнозина е, че филмите, въпреки че са само филми, трябва да имат истинско въздействие и да се търси промяна в начина на мислене.”, споделя режисьорът в едно доста интересно интервю пред “Дневник”.

Настоящата продукция е втората част от вълнуваща поредица от късометражни филми, представящи работата на мрежата Rewilding Europe. 

Ако искате да разберете повече за невероятното и ценно биологично разнообразие на Родопите, и как дивата природа в лицето на европейски бизони, лешояди, диви коне, благоодни елени и други създания на природата, всяко със своята роля – полека се завръщат – настанете се удобно и си пуснете документалния филм „Кръговратът на живота в Родопите“ :

*Тази публкация е осъществена с помощта на Фондация “По-диви Родопи”

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.