МЕНСТРУАЛНА ЧАШКА И ТЕМАТА ТАБУ

Който следи блога отдавна – е проследил и моя път към живота с нулеви, или хайде – с минимални отпадъци. Общността членуваме и в разни групи и дискусии – от това с какво си изхвърляме боклука, през заведението с кутии за обяд до офиса, та до отношенията в семейството по темата. Примерите са колкото и добри, толкова и не чак толкова, а много въпроси остават неотговорени, много теми – незасегнати.

Колкото и да се стараем, в някакъв момент всичко опира и до финансова възможност, до географско положение, до нагласа. Понякога губум и мотивация, и се обезкуражаваме да “заразяваме” обществото с мисленето си, което мнозина намират за чисто и просто изправяне срещу вятърни мелници.

Говорила съм за това колко струва да си zerowaste, разбулвали сме някои митове и легенди, правили сме украса и други DIY неща. Споделяла съм кадри от продуктите за баня, а тепърва ще говоря за борбата с акнето, в която, за мое съжаление, не съм безотпадъчна. Да, понякога толкова вярваме в нещо, че може да допуснем да се превърне във фикс идея, може да ни отдалечи от приятели и от нас самите. Но да не бъда толкова негативна, де.

Днес съм избрала най-накрая да седна и да попиша върху една сравнително “срамна” тема, независимо дали живееш екологично или не. Дори момичетата рядко си говорим за “онзи период от месеца” помежду си и като че ли понякога се правим, че такова нещо не съществува. А то е толкова важна част от живота ни, от самосъзнаването ни като жени… А цялата бъркотия от хормони доста повлиява не само на настроенията, изживяванията ни, хладилника дори… Но и близките ни също са пряко замесени в тази вихрушка от емоции. Понякога го използваме като оправдание.

И толкоз за разговорите и споделянето.

Не съм открила лек, който да обезболи мъките в първите менструални дни, или пък с магическа пръчка да паузирам процеса. И аз се превивам от болки и не ща да погледна никого един-два дни, блъскам се с хапчета “само в краен случай” и всячески се опитвам това червено чудовище да не възпрепятства динамиката на ежедневието ми.

Открих обаче един друг приятел, който, защо-под-ягодите, някой не ми пробута още преди години?

Опасявах се, че има шанс да ви кажа “обещаваха ми чудеса, но при мен не проработи”. Уви, не. 🙂

Преди 2-3 г. колежката ми поръча менструална чашка за приятелка и името ми прозвуча толкова странно, че дори не се поинтересувах повече, та евентуално да опитам. Като естествен ход от пътя ми към минимални отпадъци и отговорно консуматорство обаче ща-не ща, се сблъсках с Чашката.

Преди повече от 3 месеца от Lila.bg, български вносител, специализиран само в този вид асортимент, ми изпратиха първата ми (и няма да бъде последна, това е сигурно!) чашка. От екипа бяха безкрайно мили да ми обърнат внимание да ми изпратят и материали за четене, да ме посъветват за марки, форми, че дори и устойчиви практики на брандовете. Не съм подозирала какво разнообразие има, честно!

*Публикацията е в партньорство с Lila.bg, но мненията са изцяло мои, изпитани след 3 месеца личен опит, четене и стремеж да бъда полезна. Скролни надолу за код за отстъпка.

Аз се спрях на V-образна Ruby Cup – една от най-изестните марки в нишата, които се оказаха супер sustainable. Идва заедно с памучно калъфче за съхранение, и опаковано в минималистично, биоразградимо найлонче. За всяка закупена чашка, компанията дарява по една на момиче в Кения. Спрях се на среден размер, синя (според наличността). Цветът няма особено значение, но при прозрачните онова жълтеникаво-кафеникавото оцветяване, което се получа след известно време ползване, си личи малко повече.

Ако сте решили да пробвате чашка, ще падне едно голямо чудене и каква форма, размер и твърдост да изберете. Някои дами са по-чувствителни и избират по-малък размер и/или по-меки. Затова сметнах, че в моя случай средният вариант ще бъде удачен, пък после ако е нужно, ще се нагаждам и ще сменям.

Ако чуденето стане прекалено голямо, марката Yuuki предлага пакет от 2 бр. – малка и голяма / мека и стандартна, но на цената на една нормална.

Чашките имат и различен край, който помага за изваждането. Моята е с опашчица, има и такива с пръстенчета. Вади се, като натискаме с долните мускули и се “избутва” чашката – всичко, което е имало да тече, се е изтекло в нея. Изсипва се в чинията, измива се със сапун или се изплаква със студена вода, но дори да нямате мивка наблизо, може да си изкара и няколко часа от денонощието и просто така.

В началото и в края на цикъла стерилизирам чашката си с преваряване за 5 минути в специален за целта съд.

През останалата част от месеца си стои кротко в калъфчето, а когато не я ползвам на момента – държа на специалната малка кръгла памучна подложка.

Първи ден: олеле, какво да го правя това сега?

През първия ден се уещаше дискомфорта, но аз от години ползвам предимно и само тампони, така че не е било някакъв гигантски шок за организма. Определено се приспособяваме, и то по-бързо от очакваното!

При избора трябва да се вземе предвид и обилността на течението. Затова през първия и втория ден освен чашката, използвам и текстилни превръзки за многократна употреба – по-дебелите съм поръчвала от ebay, останалите са от Lila. Перат се лесно, но все пак по-хигиеничният вариант, струва ми се, са чашките. За почистването – по-късно.

♥  ♥  ♥  

След първия ден и чуденето как да наместиш това “нещо”, се свиква изключително бързо. Бях чела, но не вярвах – дори не разбираш, че си в цикъл!

При слагането чашката се сгъва на две или четири, тя се “отваря” и създава вакуум, който не допуска протичане. Всички момичета добре познаваме ситуациите, в които се допитваме до приятелка дали не сме се изцапали отзад. Доста е неприятно, когато се случи, и дискомфортът е нописуем. Ще прозвуча ли като в реклама за превръзки, ако кажа, че вече без проблем ходя с бели дънки?

Преродих се и не знам какво съм правила до скоро без този женски помощник, честно. Може би не всяка дама ще бъде в комфорт с менструална чашка, но определено си заслужава опитването. Цената е на пръв поглед висока, но производителите обещават дори 10 години живот. Месечно даваме минимум 10 лв. за дамски превръзки и 5 лв. за тампони, така че инвестицията за чашка от 40-50-60 лв. абсолютно си заслужава, не само от екологична гледна точка, но и от финансова.

♥  ♥  ♥  

Как да изберем правилната менстуална чашка?

Както споменах, освен по цвят и форма, които са общо взето естетически предпочитания, трябва да познаваме и тялото си. Да преценим дали малка, стандартна или голяма чашка ще ни пасне, дали да е по-твърда или по-мека.

Предвид трябва да вземем и течението си, и динамиката на ежедневието си, и разположението на шийката на матката – цервикса, който заема различно място в различната част от месеца. Повече информация за измерването на цервикса и другите фактори, ще откриете в тази полезна статия.

По-твърдата ще създаде по-голям вакуум и ще се сгъва по-лесно при поставяне, но ваденето би било малко по-трудно. С пръсти сгъвате чашката си на две – на “капка” и поставяте навътре във влагалището, като пускате сгънатия край. С помощта на опашчицата или пръстенчето накрая я завъртате и се уверявате, че е добре поставена и се отворила, за да не протече отстрани.

Виж тук: сравнителна таблица с размери и твърдост

Как да почиствате дамските си превръзки?

Няма проблем и да ги перете в пералнята, но като всяко петно от кръв, е добре да се накисне в студена вода. Чак тогава с гореща вода и сапун, за да не остава жълтениквия цвят от желязото.

♥  ♥  ♥  

Вие изпробвали ли сте менструална чашка и какви са впечатленията ви? Вярвам, че срамни теми няма, а когато става въпрос за собственото ни здраве и хигиена – съвсем.

Затова и с Lila.bg решихме да помогнем в предприемането на тази крачка към zero waste менструация и върха на удобството – до края на месец май (2019 г.) можете да се възползате от код 10may за 10% отстъпка от асортимента на магазина. А те отговорят на вашите въпроси като професионалисти, а и аз също съм насреща!

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube


Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!
if ( has_post_thumbnail() ) { the_post_thumbnail(); }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *