КАНЬОН МАТКА, МАКЕДОНИЯ

В духа на по-дългия призничен уикенд и безбройните майски празници, отскачаме в съседна (Северна) Македония. Реших да ви покажа, макар и една година по-късно, къде избрахме да прекараме семейно миналогодишните майски празници и това ни бе нещо като тренинг за предстоящото тогава 3-седмично околобалканско пътешествие, за което вече съм разказвала тук.

Избрахме да прекараме няколко дни в Охрид, Струга и Охридското езеро, а на връщане се отбихме и през Скопие и приказния каньон Матка.

За Охрид и околността, мисля, има достатъчно пътеводители и статии. 🙂

Ако обичате места като Ждрелото на река Ерма, Триградското ждрело или околността на Ягодина или пък Велинград, каньонът Матка също неминуемо ще стане фаворит! Каньонът се намира на около 17 км. югоизточно от центъра на столицата на (Северна) Македония, а Скопие, от своя страна, e на 112 км. от границата Гюешево и на 235 км. от София. Открих го съвсем случайно, докато реших да проверя какво препоръчва Trip Advisor, въпреки че организацията на пътуването – в т.ч. забележителностите, не бяха моя грижа този път. Е, всички останаха доволни и с пълни очи!

Каньонът, оказа се, е популярна туристическа дестинация, затова е добре да се отбиете през седмицата и/или в ранните часове на деня. Отделете утрото – проломът е дълъг 18 км., но ние минахме само първите. Определено бих се върнала за цялата обиколка и внушителни гледки наоколо. По средата тече река Треска, а малко по-надолу се намира и едноименното езеро.

На обособения паркинг се оставя автомобила, снабдете се с удобни обувки, лека раница и широка усмивка – след 5-10 минути пеш ще се озовете на тясна каменна пътека, а вляво все повече ще се разкрива величествения пейзаж на високите варовикови скали и дивата природа. Снимайте, вслушайте се в птичата песен и в шума на водата, но гледайте и в краката си – нищо че има заграждения, някои участъци са заблуждващи.

Районът е богат на много растителни и животински видове, а наоколо се крият безброй пещери за любителите на единия вид туризъм, и средновековни църкви – за другия. За любителите на активностите навън има за всекиго по нещо! Може да се качите на лодка, да погребате на кану, да се гмуркате или катерите. Или просто да се разходите семейно, отбивайки се или в изпипания хотел-ресторант* с гледка за обяд и кафе, или на пикник на открито на някоя от пейките в пролома? А защо не и да се потича трейл, ако тълпите го позволяват –

Колкото по-навътре навлизате, толкова по-спокойно, тихо и уединено става. <3

*В добавка: там за пръв път от читири дни хапнах нещо различно от хляб с айвар или картофки и беше страхотно! Въпреки че са комерсиализирали маршрута.

Ако изберете да нощувате в хотела край реката, стаите варират между 49-59 евро за двойна стая, в зависимост от гледката.

Комбинирахме спокойствието сред природата с разходка из македонската столица (мнението ми е противоречиво, но пък не е лошо човек да вижда нови..неща), пихме кафе в Старата чаршия и сладко-сладко си приказвахме със скопската ми приятелка, покрай брега на Вардара.

Скопие, Old Bazaar
Скопие
Скопие

Със същия успех можехме да започнем, а не да свършим там (В Скопие). В град Струга на албанската граница ни поваля голям порой, от който се скрихме за две баклавички време. Не останахме назад от туристите и видяхме и спиращата дъха панорама от Св. Наум, но повече препоръчвам разходката с лодка по изворите в близост. Попитахме водача ни защо наоколо не се чуват птици – били ги стреляли. Внимавайте с пътя до Св. Наум – пълен е със завои и препятствия, които могат да развалят удоволствието и на шофьора.

Били ли сте в Македония? След миналагодишните пътешествия из съседни страни на полуострова, недникнах в един съвсем нов свят – а хем сме едно. Едно голямо, балканско семейство. С подобен темперамент, с близка кухня, същата природа, а се чувстваш като изследовател-пътешественик – “у дома” си.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube

Готина тайна пътечка на Охридското езеро
Охрид
Изворите
из улиците на Струга
Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.