5+5 ИНСТАГРАМЪБЪЛ МЕСТА В МАДРИД

Или иначе казано – къде да се разходите и да си направите готини снимки? 

В началото на декември се отправихме на една много отдавна планирана и тъй необходима уикенд почивка. Посоката отново бе Испания, този път – в столицата Мадрид. Поводът бе концерт на 2 любими и на двама ни групи – Alter Bridge и Shinedown. Надявам се някой ден да пораснат достатъчно, за да наминат и през България! 

Харесах турнето, избрах си по-южна и топла за декември точка, и така Мадрид спечели пред останалите тур спирки. Ако трябва да резюмирам – градът е красив, но Барселона ми/ни хареса в пъти повече. Тук имаше прекалено много хора, които не очаквах за месец декември, и тълпите се бутаха по трите главни улици. Липсваше ми простор и цветен младежки дух, но пък Мадрид компенсираше с елегантност и красива строгост.

Виж още: Barcelona Vegan Guide

Травел гайдове и насоки за обичайните туристически забележителности ще откриете навсякъде – затова днес ще ви резюмирам някои от най-фотогеничните локации, които успяхме да посетим. Когато се подготвям за път, проучвам обстойно всички веган/вегетариански/здравословни/брънч/всичко едновременно места, информация за интересни музеи и изложби, има ли готини концерти и събития (ако не сме отишли за нещо такова конкретно).

На всяко от местата в своеобразния ми списък днес съм сложила локации, така че да ги разгледате и запаметите на Google картата си.

1. Museo ABC de Dibujo e Ilustración / ABC Museum of Drawing and Illustration

Попаднах на мястото случайно в инстаграм, пък то се оказа съвсем близо до квартирата ни. Не успяхме да влезем в музея  (входът е безплатен), но вътрешният двор е особено подходящ за минималистични геометрични кадри, игра на сенки, хоризонти, вертикали и тн.

2. Терасата на бара Azotea del Círculo

За да погледнете Мадрид от високо на почти 360-градусова гледка, трябва да влезете в Музея за изящни изкуства (Círculo de Bellas Artes). Входът е откъм улица Marqués de Casa Riera. Отдясно на входа има каса, от която се купуват билети за въпросния център (5 евро), където освен rooftop бар, може да разгледате експозициите по етажите, в т.ч. прочутата изложба на Ван Гог ‘Alive”от декември 2019 до февруари 2020. Веднъж сдобили се с билетчето, хващате асансьора до последния етаж, където има охрана и няма как да минете без ценната хартийка. Гледката от бара се простира към прочутата сграда Metropolis, главната улица Gran Via, Espacio Fundacion Telefonica и много други.

Ние се отбихме за следобедно кафе, а времето позволяваше да бъдем на открито. Когато обаче си тръгвахме – около 16-16,30 ч., изложбите от 17 ч. тъкмо отваряха врати, а опашките се виеха до края на улицата, защото народът бързаше да хване залеза от високо.

 3. Freedom cakes

Freedom Cakes е малко, сладко (буквално) веган заведение в хипи стил. Бях го набелязала, но нямаше да ни се отдаде възможност да го посетим, ако не ни беше завалял силен студен дъжд изненадващо.

Сладкарницата предлага няколко маси и безброй много сладкиши, повечето от които те е страх да отхапеш. Не препоръчвам кафето им (кой слага какао в кафе просто така?!), но добре уважихме 1-2 парчета торта и мъфини. На касата пък се плаща с машина, каквато видях на няколко места в града и ме изненада приятно.

4. Crystal Palace в парк El Retiro

Както подсказва името на парка, това е място за разходки, отдих и лежерно прекарано време. Само че когато ние го посетихме, още мнооого хора бяха решили същото. Добре че е голям и все пак има алеи, на които можеш да се моткаш спокойно, да седнеш на някоя пейка и да слушаш някой от многобройните улични музиканти и артисти (куклен театър, свирене на стъклени чаши и др.).

Въпросният Кристален дворец, сигурна съм, е най-красив напролет, когато всичко е зелено. Предполагам, че светлината отвътре е един път, когато е слънчево! Най-добре се вижда, когато се качите на моста срещу него, а за да влезете вътре ще ви трябва само търпение. Входът е безплатен, но ограничен заради тълпите в по-натоварените часове. Най-добре да се посети към 10 ч., когато отваря 🙂

5. Зелената стена от растения до Caixa Forum

Ако решите да уважите изкуството и музеите (проверете кога са безплатни в тази удобна статия), определено тази глътка свеж въздух – буквално – си е a must в арт района. Вертикалната градина е проектирана през 2007 г. от француцин ботаник, и открита през следващата година. Висока е 25 метра, и е широка 19 м., и има стотици хиляди растения!

6. Кралският дворец 

Може би Дворецът е сградата емблема на града, но какво пък – просторът повелява поне по някоя и друга не толкова традиционна туристическа снимка отпред, в двора или вътре. Входът в Двореца е безплатен за жители на ЕС всеки понеделник.

Още няколко бонуса – все места, които харесах, но не успях да посетя:

  • Calle de Palma 16 (виж долу) – Цветните графити по стените определено ще паснат на всеки instagram feed;
  • Superchulo Rainbow Food – интериорът, храната, напитките… Друго “хипстърско” и цветно заведение е Pum Pum Cafe, което не е в много приятен квартал и трябва да се има наум, че има опашки отвън – явно е популярно. 
  • Desert City – Ботаническа градина извън града, която пренася на някое по-далечно и екзотично място;
  • И истинската, Кралската ботаническа градина, намираща се недалеч от парк Ретиро; 
  • Кабинковия лифт в Rosaleda Gardens до Каса де Кампо;
  • Приказния замък в увеселителния парк;

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.