ЛЮБИМИТЕ НАХОДКИ НА БЛОГЪРИТЕ VOL. 3

Една от любимите ми/ви рубрики се завърна! Вече трето издание надникваме в скриновете на блогърите, за да разчупим тез’ стереотипи, че фешън гурутата пазаруват само последните писъци за сезона. Нова порция находки от нов куп любими момичета – пет за късмет. Шлифери, книги, дънки, мебели и кецове – накратко.
А накрая на всяко “признание” и снимки ще откриете връзките към блоговете и социалните канали на момичетата, които избрах за новия епизод.

Вж. ЛЮБИМИТЕ НАХОДКИ НА БЪЛГАРСКИТЕ БЛОГЪРИ –
част 1 и част 2

Вж. още: ВАШИТЕ ЛЮБИМИ НАХОДКИ

♥  ♥  ♥ 

Мария от Be Glam Girl

“На снимките виждате една от най- любимите ми находки, а именно – класически шлифер. Намерих го случайно в един Second hand магазин в Хасково. Един от онези магазини, в които преди беше „срамно“ да влизаш. Спомням си как като бяхме ученички, с приятелка влизахме „тайно“ в Mania-та. Често си тръгвахме с празни ръце, но прекарвахме часове, заровени между дрехите и винаги много се забавлявахме! Тогава изобщо не съм се замисляла за посланието на подобни места, но сега вече нещата стоят по друг начин.

И до ден днешен, с приятелки обикаляме, когато имаме време. Още от вратата си заплювам всичко на Victoria’s Secret.. не че те не знаят, че не трябва да ги пипат! Намирала съм 3 техни блузи, топ на Gucci за 5 лева, и какво ли още не. Имам много неща, които са без етикети и без претенции за марки и които гордо нося. Като този шлифер, който имам вече от 3 години! И продължавам да го нося, защото класиката си е класика, дори и да е от магазин за втора употреба! <3

Последвай Мими в БЛОГ / Instagram / Facebook


♥  ♥  ♥ 

Джулия от It’s Julia Petrova

“Попринцип нямам навика да пазарувам секъндхенд, но покрай инстаграм се срещнах с човек, който промени цялостната ми настройка за дрехите втора употреба. BanAnna ме подстрека да си избера нещо от онлайн магазина ѝ и така се сдобих с един от най-любимите ми пуловери, който две зими под ред ме топли. *Черният с цветята от снимката* Тази зима пък се сдобих с още една страхотна, топла находка, която усещам, че догодина ще е едно от най-носените неща през студените дни.

Но въпреки че нямам навика да пазарувам от подобни магазини, винаги съм вярвала силно в по-дългия живот на дрехите и в това да им се даде втори шанс. Например, преди 4-5 години, когато майка ми разчистваше гардероба на по-големия ми брат, намери дънки от когато е бил 6-7 клас. Вместо да ги изхвърлим реших да ги отрежа и да направя онзи модерен скъсан ефект и така се сдобих с най-любимия си чифт панталонки за лятото, за който съм получава множество комплименти. Съдбата на доста дрехи на брат ми е била подобна!

С майка ми пък много често споделяме дрехите си – използваме ги максимално. Любим артикул както на мен, така и на нея е това синьо палто, което и двете обожаваме да носим. Силно вярвам, че всяка дреха заслужава да бъде използвана до край и дори в един момент да излезне от мода, по-добре да я приберем някъде на сигурно в гардеробите си, защото всяка мода рано или късно се връща. Като дънките тип чарлстон например – добре че мама е прибрала този страхотен чифт със звездички, че да мога след повече от 10 години да го нося аз!”

Последвай Джули в БЛОГ / Instagram

♥  ♥  ♥ 

Лия от Contrabond

“Любовта към секънд хенд съкровищата не е нещо, с което съм закърмена. Дори напротив – за майка ми доскоро тези магазини изглеждаха меко казано непривлекателни и сбърчваше нос, когато й разказвах за най-новите си попадения. В последните години обаче успях да запаля и нея, най-вече като обикаляме винтидж съкровищници в градове, известни с култа към индивидуалния стил, като Берлин например. В годините, през които живеех при семейството си и аз не се изкушавах от секъндхенд, просто защото не разбирах какво богатство от предимства предлагат тези магазини. Впоследствие приятелки запалиха искрата, а през последните години любовта ми към този тип пазаруване така се възпламени, че го приемам до голяма степен като екологична и социална кауза.

Така например никога не си купувам нови кожени дрехи и аксесоари.

Вярвам, че когато изберем даден продукт, гласуваме за него с парите си.

Затова производството да продължава и дори се увеличава. В същото време няма спор, че индустрията за кожи е една от най-жестоките и замърсяващи планетата (не само заради метана, но и всички ресурси, които се използват). Ако обаче много харесвам секънд хенд кожена дреха или аксесоар, не се колебая. В крайна сметка така не се „захранва“ порочната индустрия и в същото време давам допълнителен живот на предмет, изоставен от друг.

Две любими такива находки са клъч в бордо на Boutique Bally и портмоне Moschino, и двете изработени в Италия. Първата открих в Pick N Weight Berlin, където успях да създам интерес и у нея към културата. Там струваше по-малко от €10, а чантите на бранда обикновено са за над 1 000. Портмонето открих буквално преди седмица на неделния бит пазар Avissinias в Атина. С продавача „потанцувахме“, докато успея да го спазаря за €7 и определено мисля, че е нещо, което ще нося дълго време. Сам по себе си този факт го прави по-екологично.

Повечето мебели в дома ми също са секънд хенд. Харесвам еклектичното обзавеждане, което съчетава класиките с индустрален стил и шантави акценти. Така например след ремонта на кино „Влайкова“ взех няколко от старите им столове, претапицирах ги и сега са кът за сядане до стената с обувки. Столовете и масата за хранене са от масивно дърво, а струваха 10-20 лв. всеки. Това е още една от причините да обожавам винтидж – можеш да си купиш наистина качествени неща, без да влагаш в изкуствено надути цени.

Въпреки че напоследък не си купувам много дрехи, защото се запалих по филосифията на минимализма, ми харесва да имам нестандартни попълнения в гардероба, които да контрастират с класическите линии. Блестящият розов клин от снимката, неговият побратим – зелен на люспи, и много други любими щуротии, са от групи във Фейсбук, събитията за размяна на дрехи на Empty Your Wardrobe, и всякакви секънд хенд магазини по света.

Винаги слагам тези местенца в списъка на нещата, които правя докато пътувам, понеже ме карат да се чувствам като Алиса в Страната на чудесата. Всеки от тях е малък свят, който чака да бъде изследван! “

Последвай Лия в БЛОГ / Instagram / Facebook

♥  ♥  ♥ 

Нина от Ninahaveheart

“Откакто се помня пазарувам втора употреба. Никога не ме било срам, дори ми е гордо, че го правя. Защото смятам, че това е доста отговорен избор – модната индустрия е един от най-сериозните замърсители на Земята. Друга причина е, че новите колекции са потресаващо ужасяващи понякога. И просто няма никакъв шанс да си харесам нещо в мола, а пазаруването онлайн на дрехи от чужди сайтове все още не съм го усъвършенствала. Преди години обичайно обикалях по вторите употреби около Пиротска, но наскоро установих, че много от тях са затворени и няма чак такова струпване като преди.

Но пък от същата тази разходка се сдобих с тениска на Juicy Couture за левче, хаха. Други локации в София, на които има големи втори употреби, от които съм си намирала чудни неща, са Орлов мост и районът около Гарата. Проверявам и Маниите, въпреки че нещата там са дъното напоследък. Най-големите ми находки обаче са от онлайн магазина remix.bg. Преди години улучих с едно черно елече с качулка с много уникални детайли, и до днес ме питат откъде ми е. Другата ми най-любима находка е кадифено яке с две лица – почти не съм го свалила, откакто го купих.”

Последвай Нина в БЛОГ / Instagram / Facebook

♥  ♥  ♥ 

Ани от Statera Life

“I get highs, to be totally honest, in second-hand shops. My hunting instinct, I expect, really kicks in.” – Bjork

“Париж, пазарът и една кукла. Имам смътни детски спомени от битака в София. Първата ми романтична среща със секънд хенда обаче беше в Париж.

Майка ми  винаги е обожавала антикварните пазари. На един такъв, тя загледа кукла от 60-те. Куклите всъщност бяха 2, но едната, момчето, беше някак жива и доста чаровна. Чар и кукла. Интересно, нали? Куклите не са моето нещо, но тази ме вдъхнови. Притежаваше чар и носеше своята история. Прибрахме се с нея. После намерих чанта, и копринена риза… Все с история.

Всъщност не ходя често по секънд хенд магазинчетата, отнема си време, но много харесвам цялото преживяване; да намериш нещо уникално, единично и автентично, понякога с история и винаги с определена енергия. И съвсем не е задължително да е дреха. Може да е книга, плоча, списание или чаша. В София има готини антикварни книжарници – „Антикварницата“ на „Гладстон“, точно до Drekka.  „Светът на книгите“ (svetanaknigite.com), е друга онлайн антикварна книжарница. от която си взех стара българска книжка със заглавие „Сказание за розовата долина“, понеже съм голям фен на Казанлък и роза дамасцена.

Що се отнася до дрехи, преди няколко години приятели ме заведоха в един секънд хенд в Пазарджик, откъдето се сдобих със слънчева тениска с шамански пера, както и с шарен хип гащеризон. А тази есен открих много приятен кроп от pop-up магазинче на Frea. Въобще Frea са супер. Трябва да ги посещавам по-често. И да не забравяме sustainable ползите от second hand шопинга! “

Последвай Ани в БЛОГ / Instagram / Facebook

♥  ♥  ♥ 

Мария / Marie Andreeva

“Second hand пазаруването не е просто развлечение. Second hand е задължение! С други думи, пазаруването втора ръка е последната ми глъдка въздух, когато отчаяно се нуждая от нещо ново (каква ирония!), дом за душата на сладката баба, която се е настанила в мен, бягство към един друг свят и родилно отделение за нови приключения.
Не е тайна, че се увличам по старинните неща, а гореспоменатите магазини, освен всичко останало, са и златна мина за винтидж дрехи и аксесоари. Днес обаче ще ви разкажа за онези мои находки, които са си „находки‘ в истинския смисъл на думата. Знаете, говоря за тези вещи, които си откриваш съвсем случайно по пътя към дома. Или в другия край на града.

Живея във Франция от вече 7 месеца и е невероятно колко много неща от жизнена необходимост (споменах ли, че преувеличавам понякога?) си намерих тук.  Или те ме намериха. Все още разяснявам въпроса. Първо ми липсваше стол – намерих стол. После закачалките не ми бяха достатъчно, затова ми се изпречиха на пътя и бързо се озоваха в новото си (ни) вкъщи.

Използвах отсечено палмово листо, за да декорирам стаята си през топлите месеци, а после реших да добавя есенно настроение с палета, която беше оставена пред един завод. Една бяла дъска пък ми послужи за снимачен фон, а дървена касетка за плодове и зеленчуци се превърна в органазайзър. Нека не споменавам и книгите с пожълтели страници и вълшебни истории, които ми шептяха от всеки ъгъл, от всяка малка уличка, от всяка пейка… Всички те сега са осиновени и прилежно подредени върху шкафа ми.

Едва ли някога бих разбрала колко креативна мога да бъда, ако не бях започнала живота си „наново“.

„Неволята учи“, биха казали някои – аз обаче ще кажа, че не неволята, а желанието ми да направя от нищо нещо,  е това, което наистина събуди творческото животно (звяр) в мен. Харесва ми да вдъхвам живот там, където той липсва, и това е то!”

Последвай Мари в Instagram / YouTube

♥  ♥  ♥ 

Рада / ThriftSheep за финал

Е, този път аз се пускам накрая с любимите ми бели Найкове, които избиха рибата тази есен.зима. В добавка – топъл вълнен пуловер, който грабнах в един ден с елече в бордо, за да ми е комфортно и топло в планината. Ще видим какво ще поднесе пролетта откъм находки  😉


thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!
if ( has_post_thumbnail() ) { the_post_thumbnail(); }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *