ЛЮБИМИТЕ НАХОДКИ НА БЪЛГАРСКИТЕ БЛОГЪРИ

Секънд хендът си е цяла наука. Нямате представа колко ме радвате, когато ми пишете или дойдете при мен за някое тайно местенце или просто съвет. Това винаги е бил моят начин на живот и не смятам да променям този факт. Да, това не е типичният моден блог. Даже не е и моден блог в истинския смисъл на думата.

Реших да надникна в скриновете на други български блогъри-съмишленици и ги предизвиках да ми покажат кой е техният любим артикул от секънд хенд или антикварен магазин – книга, чанта, дреха или аксесоар. Няма да скрия, че се чувствам по-мотивирана от всякога!

Ето и какво ми споделиха те:

Преслава от Games Of Fashion

“Обожавам Second Hand пазаруването! Или както аз го наричам… Second Chance пазаруването. Страхотно е как нещо, което не е нужно на някоко може да направи теб щастлив. Както и обратното, разбира се! Имам си няколко любими Second Hand сайта, които преглеждам доста често. Remix най-вече. Именно от там е това разкошно манто, което е най-скорошната ми находка – и струваше само 17 лева с доставката! Толкова отдавна търсех нещо подобно. Кройката и шевовете са безупречни!

Това, което харесвам най-много в трифт шопинга, е разнообразието, пред което стоиш. Толкова е различно от това да бъдеш в магазин – нещата са в най-различни стилове и може да осъзнаеш, че имаш жива нужда от нещо, за което не си си и помислял до сега. Най-често се оглеждам за връхни дрехи, но често окото ми попада и върху рокли и пуловери.

Разбира се, обръщам внимание и на състоянието на артикулите. Това е най-важно! Досега съм имала само една “неуспешна” секънд хенд покупка. Разкошно палто в черно и бяло, което умирах от яд, че ми е поне с два размера голямо. Сега го пазя за мама, за да видим дали на нея ще й допадне.”

Последвай Преси в: БЛОГ / Facebook / Instagram

Савина от Mademoiselle-s

“Не пазарувам често от магазини за втора употреба, защото напоследък нямам време да пазарувам като цяло, но тази риза-рокля е една от любимите ми находки. Брандът е Zara, а цената й бе само 2 паунда!”

Последвай Сави в: БЛОГ / Facebook / Instagram

Тодор от Kashkaval Tourist

“Интересът ми към винтидж артикулите, битаците и дрехите втора употреба има много общо с любовта ми към историята и културата и любопитството ми към “света на другия”. Когато посещавам ново място, почти задължително е да се разходя и по антикварните пазари.
А любимите ми скорошни находки са тази съветска метална кутийка за грузински чай от Сухия мост в Тбилиси и тази миниатюрна “KLM къщичка” от делфтска керамика от IJ-Hallen в Амстердам. Холандските авиолинии KLM раздават такива къщички (пълни с джин!) на пасажерите от бизнес класа от 1950-те години насам, в резултат на което са се превърнали в колекционерски артикул… и страхотен подарък. Къщичката използвам за украса на дома, а в кутийката наистина държа торбички грузински черен чай.”

Последвай Тодор в: БЛОГ / Facebook / Instagram

Симона от My New Sofia

“Дънковото ми яке е Diesel, мъжко и си е oversized отвсякъде. Миналата есен започнах сериозно да се оглеждам за такива. Разбира се, предпочитах магазините секънд хенд,  за да бъде автентично. С конкретното якенце се намерихме на един базар в Берлин и изобщо не се замислих, много ми хареса, комбинирам си го с всичко от тениска до бохо рокля!
Цялата идея зад секънд хенд-а, за мен има три основни плюса. Първо и най-важно: вече сме добре запознати с природните щети, които масовото производство на дрехи причинява (има много хубави клипчета). Второ – има специфична тръпка да си намериш нещо много готино! И трето – инспирирам се да бъда по-голям експериментатор, приятно ми е да видя някоя странна дрешка и й вдъхна нов живот! : )”

Последвай Симона в: БЛОГ / Facebook / Instagram

Звезделина от MintStories

“Бързата мода сякаш ни направи от една страна по-алчни, да имаме нещо ново всеки ден. През последната година изпитвам много по-голямо удоволствие от случайно откритите vintage находки. Веднъж с Кало (моята половина в живота и в MS) се уморихме от коледната лудница, която властваше в Лондон на Oxford Street, и решихме да се “загубим” в по-непознатите улици. Не си спомням къде и как точно го открихме този vintage shop, но там намерих най-страхотните MUSTANG Jeans за 3 паунда, с висока талия, за съжаление бяха с дълги и доста широки крачоли, но реших да си ги скъся сама и станаха най-любимият ми чифт дънкови шорти  за лятото.

Това са дрехи с минало и характер и всъщност ставаме част от един процес на взаимно споделяне. На един от basic market-ите с някои от участничките си разменихме някои вече омръзнали ни неща и всъщност обновихме гардеробите си без да ни костваше нищо.
Искам да не принадлежа на вещите си и лесно да давам шанс на нещо ново.

Покрай блога се научих да не робувам сляпо на тенденциите и се придържам по-скоро към идеята за капсулния гардероб. Пробвайте да изградите нещо по-компактно и практично за вас, ще видите колко много пари ще ви остават за по-истинските и важни неща, като това да откривате нови места по света, например.”

Последвай Звезди в: БЛОГ / Facebook / Instagram

Полина от Polinasofia

Рядко пазарува second hand, и няма любимо място. Понякога просто все едно ме зове – влизам и намирам нещо яко. Като тези чанта и блуза, например. “Самата философия за “размяна” на дрехи на добри жени всъщност много ми харесва!”

Последвай Поли в: БЛОГ / Facebook / Instagram

Рада от .. вие си знаете!

Май дойде и моят ред, а? Целият блог е отражение на де-що-имам любими находки и изборът определено е труден. Вече ви споделих моите 10 причини да откривам предимство в стоките втора ръка (но не и по качество!). Все пак  мисля, че ключът към това да познаем колко ни е присърце дадена вещ, е или по това колко често я носим/използваме, или колко ни е страх да я ползваме, просто защото е твърде shiny.

Такива са кожените ми платформи ала Jeffrey Campbell, но чистак нови, на h&m, които хем са най-удобните токчета на света, хем наричам “обувките ми за дъжд”. Няма локва, която да ми се опре от 3 години насам! Обичам да ги комбинирам с впити дънки, а тях пък – с еко кожено яке или палто. Чувствам се като в “Сексът и градът”, но не крачейки по Тайм скуер, а по Шишман и Графа – с червеното зимно палто. Обувките намерих за около 20 лв., а палтото – за ок. 10 лв. Шкафът ми крие още сто красоти, но дрехите настрана – най-голямото ми съкровище so far е книгата с автографи, за които дори не подозирах, когато ровичках из грамадните купчини на Битака. Вече ви разказах за Сороян и Чийвър, но съм любопитна да чуя и за вашите попадения!

Трифт шоповете и антиквариатите са цяла съкровищница от неща, за които не подозираме. Крият особена тръпка, а когато попаднем на нещо “наше си”, непременно се чувстваме като откриватели и… почти като Амгъл във “Властелина” (“my preciousss” :))

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.