СТАРО ЖЕЛЕЗАРЕ – СЕЛО НА УЛИЧНОТО ИЗКУСТВО

Как превръщаш едно малко пловдивско селце в туристическа атракция? Още когато резервирах почивката в Хисаря около рождения ми ден, знаех, че няма как да подминем прочулото се село Старо Железаре. За него разбрах в инстаграм, след това гледах и в новинарски емисии, после предадох интереса обратно в инстаграм. И ето, че чак няколко месеца по-късно стигам до визуализирането му и в блога.

Селото стана популярно с впечатляващите си рисунки по стените – но не просто някакви безсмислени графити и тагове, нито псувни по нечий адрес, нито и футболно или политическо самоопределяне. Тук няма значение дали си от Ботев-Пловдив, Левски или Лудогорец. Защото можеш просто да оставиш колата и да се потопиш в света, в който Карл Лагерфелд завързва забрадката на старожелезарска баба, а Бийтълс и Ван Гог си правят компания на съседната улица.  Наскоро вандали пък се опитаха да заличат част от лицата, които ще спомена.

Виж как се разходихпо стъпките на Бийтълс в Лондон

Старо Железаре се намира на 12 км. от курорта Хисаря, недалеч е и от Старосел, така че ако сте в района, програмата определено би могла да бъде запълнена от спа – разкопки – гробници – изкуство – селски туризъм. Селото на изкуството крие арт загадки зад всеки ъгъл – ние просто оставихме колата на централния площад, грабнахме камерата и се скитахме безцелно. Докато се осъзнаем, бяха минали час-два. 

По дуварите ще разпознаете Фидел Кастро, Доналд Тръмп, Мерилин Монро и Бриджит Бардо, тук-таме “поседнали” с някой емблематичен кадър – жител на селото. Фаворит за мен обаче си остава улицата на MOMA (уж Museum of modern art, но тук чета на български), където голям надпис върху трафопост гласи “ВСИЧКИ АРТИСТИ НА СЕЛО !!!”. Тук намирам пресъздадени върху глинена стена Кийт Харинг, Фрида Кало и Пикасо, а на входна дървена порта жълтенее емблематичният банан на Анди Уърхол (The Velvet Underground).

Но как се стига до това преобразяване? Бях чула, че рисунките са дело на полски студенти, в интернет прочетох, че “Автори са Венцислав Пирянков, чиито родови корени са в Старо Железаре, и съпругата му Катажина” и че всъщност Катажина е полякиня, а Венцислав – българин, е преподавател по рисуване в Познан. Няколко години подкред те организират фестивал за стенна живопис. Именно ученици от Артистичния университет творят по стените на селцето, като увековечават бележити образи на селото, редом до звезди от политическия, музикалния и филмовия светове. 

Със сигурност са останали къщурки, през които не сме минали. Но следващия път, когато имате път натам (а и да нямате), отбийте се в хисарското село, пийте по кафе от местния магазин и разгледайте селската зала на славата.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *