СПРЕТНАХ СИ LONDON MUSIC TOUR

Великобритания е дала на музикалния свят толкова много! И отивайки в Лондон за първи път, нямаше как да подмина този факт. Знаете, че не съм фен на комерсиалните туристически занимания и рядко ходя по музеи, галерии, дори имам твърде малко снимки пред популярни забележителности. Обичам да виждам мястото през моите очи, с дълги разходки на бързи обороти (вървя доста бързо и всички винаги се оплакват, затова когато съм сама си е плюс). Ще се радвам да ми споделите вие какъв тип туристи сте?

В двете части на влоговете от Лондон ви разказах и показах какви ги вършех в британската столица – къде по работа, къде не толкова. Оставих си няколко дни, в които да разгледам пълноценно и да попия каквото и както аз си мога. Макар Лондон никога да не ми е била топ дестинация (дори не е била и в топ 10), още щом ме одобриха за проекта вече правех планове и маршрути, уговарях срещи. Бях попадала на една статия в интернет, вдъхнових се, и реших да си сътворя мой музикално-литературен тур. И за филмов бих се пробвала, но не обичам да гледам филми и не се смятам за компетентна все още.

След кратко проучване вече бях набелязала не само места за хапване и интересни сгради, но и локации с музикална значимост – популярен клуб, звукозаписно студио или пък локация от някоя обложка на албум. Повярвайте ми, Лондон има по много от всичко! И днес ви развеждам из това, до което аз успях да се докосна.

Е, още първата вечер оставих багажа в хотела, заредих батерията на телефона и хванах метрото към Islinghton Assambley Hall, за където предишния ден бях букнала билет за Dubioza Kolektiv. Браво, Рада, в София така и не стигна до техен концерт, трябваше да отидеш до Лондон да ги слушаш, така ли? Цялото преживяване от концерта и от престоя ми в града можете да видите в двата аматьорски влога, които сглобих –

Виж: London Travel Vlog pt 1 & Part 2

 ♥  ♥  ♥ 

1/ Класиката: Abbey Road Studios

Това е може би най-известното студио в света. Отваря през 30те години, а през 60те работи с музиканти като the beatles и pink floyd 😉 Студиото се прекръства на ARStudios след като албумът ‘Abbey Road’ на Beatles става толкова популярен – онази яката обложка, на която четиримата пресичат пешеходната пътека, която всъщност е точно пред студиото, демек пред този скутер, който снимах през оградата. За реалността с пешеходната пътека и навалиците на туристи, които крачат като бръмбари по улицата и спират движението, ви разказах във втория влог от Лондон.

Помолих непознати да ме снимат, докато пресичам като Beatles, разменихме координати, но… още тогава имах предчувствие, че снимките няма да стигнат до мен. Затова и забавих поста. Е, визуализирам ви прочутата пешеходна пътека, а вие си представете, че аз съм там 😀

Локация: 3 Abbey Rd, London

Как да стигнете до там? – Така си бях начертала маршрута и местата за деня, че стигнах пеша, тръгвайки от Baker street. Недалеч от Студиото е метрото на St. John’s Wood Station.

*Мислех си, че съм отметнала и сградата на EMI от The Beatles Red/ Blue Albums от 1962-1966/ 1967-1970, но съм се подвела от грешен адрес. Недалеч от Carnaby str. снимах настоящата сграда на EMI & Sony, докато се оказа, че фотографията от популярното балконче, пресъздавана не веднъж от четиримата рок музиканти, всъщност е на Manchester square. (20 Manchester Square, Marylebone, London). Е, поне опитах.

 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

WHERE IT ALL STARTED 🖤 Оказа се, че немалко хора не са много наясно с #abbeyroad и затова бързам да поясня важността на това място за музикалната сцена: това е може би най-известното студио в света. Отваря през 30те години, а през 60те работи с музиканти като the beatles и pink floyd 🤓 Студиото се прекръства на ARStudios след като албумът ‘Abbey Road’ на Beatles става толкова популярен – онази яката обложка, на която четиримата пресичат пешеходната пътека, която всъщност е точно пред студиото, демек пред този скутер, който снимах през оградата. За реалността с пешеходната пътека и навалиците на туристи, които крачат като бръмбари по улицата и спират движението, ви разказах във втория влог от Лондон. Линк има в био 😋

Публикация, споделена от thrift sheep | Rada Boneva (@radah.b) на

 ♥  ♥  ♥ 

2/ Електроцентралата от албума “Animals” на Pink Floyd (1977) 

Прочутата фабрика (поне това си мислех, че е) се намираше недалеч от хостела ми – до колкото в Лондон са релев антни представите ми за “близко” и “далеч”. Предпочетох да спестя време и да не ходя до самата сграда, тъй като се виждаше отдалеч, ако се разхождаш по продължението на реката.

Сградата всъщност е Battersea Power Station – вече изведена от експлоатация въглищна електроцентрала, която  в момента се ползва като място за кафета, офиси, барове и др., дори домове за живеене.
След кратка справка става ясно, че културната стойност на централата скача – не само е част от албума на Floyd (1977), но през 1965 се е появила и във филма Help! на The Beatles.
За Флойдския албум е изпозлано известното надуваемо прасе, зад което стои интересна история, а премиерата на клипа на парчето “Pigs on the Wing” се е състояла баш в Battersea.

Локация: Battersea Power Station Estates, 1 Circus Road West, в югозападен Лондон
Как да стигнете до там? –
Нямам идея. Аз просто се въртях в района на хостела си, в близост до Victoria Station.

 ♥  ♥  ♥ 

3/ The 100 Club

Един от най-популярните клубове в света, безспорно. От тук започват клубната си кариера не едно и две имена – още от 40те (тогава още Feldman Jazz Club), през ключовите 70s години – Louis Armstrong, Mick Jagger, The Clash (виж долу) и The Sex Pistols, Oasis. Тук са свирили и продължават да го правят легенди като Metallica, Alice Cooper, The Rolling Stones, Queens Of The Stone Age – за клуб от такъв калибър говорим. Е, не успях да го посетя отвътре за някое шоу, но пък достатъчно ми бе да се разровя повече в историята му и да го зърна на живо, тъй като така или иначе туристът има път наоколо.

Локация: Oxford Street 100, London

Как да стигнете до там? Разхождайки се по Oxford str., недалеч от метростанция
Oxford Circus и на две преки от квартал SoHo.

 ♥  ♥  ♥ 

4/ Camden Market и обложката на едноименния дебютен албум на The Clash (1977)

В Camden се отбихме за по чаша греяно вино и малко акустична лайв музика, но наоколо бе пълно с всякакви магазини от всички части на света, барове, клубове, включително и един огромен щур магазин в неонови цветове и електронна музика като в дискотека. (виж го тук)

Благодарна съм, че щурите ми нови приятелки ми се навиха да пресъздадем заедно обложката на дебютния едноименен запис на пънкарите The Clash. Фотографията е точно от мястото пред вратата на студиото им насред Camden market през 1976 г. Издирих оригиналната, untouched снимка, където ясно може да си види, че е в сравнение с преди, сега има стълби. Ние прескочихме една преграда (упс), за да снимаме, но никой не възропта наоколо.

Ако се поразходите из маркета, няма как да пропуснете и статуята на Amy Whinehouse.

Локация: Camden Market, Camden High Street, London

Как да стигнете до там? Ние стигнахме пеша от Kentish town, защото имахме работа там, но със същия успех може да се възползвате и от няколкото метростанции в близост.
Локацията е отляво на главния Stables вход.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by thrift sheep | Rada Boneva (@radah.b) on

♥  ♥  ♥ 

5/ David Bowie и албума The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)

В центъра на Лондон, недалеч от Oxford str., е въпросната сграда, където Боуи се е снимал пред надписа на “K. West”, бранд за кожени дрехи. В момента до нея има барове и ресторанти, а някога там е имало телефонна кабина. Прочетох, че оригиналната снимка за обложката е била заснета черно-бяла от фотографа Brian Ward, а Terry Pastor й е придал цветовете, сякаш излезли от илюстрация на художник. Bowie много пъти се е връщал на малката лондонска улица, за да развежда приятели, или пък да заснема фотосесии по един или друг повод, а сега при номер 23 има само мраморна плоча, по която можете да познаете прочутата локация.

В разходката си в района отново трябваше да помоля непознати да ме снимат – този път това бе една мила дама, която работеше някъде там, и бе излязла за по цигара. Зарадва ми, че се съм самичка, и че обикалям по такива места, защото и тя го правела. Всъщност, с когото и да говорех за музикалната си обиколка, всеки кимаше одобрително и даже се включваше с някое и друго предложение.

Локация: 23 Heddon Street, London

Как да стигнете до там? Аз слезнах на метростанция Oxford Circus, за да разгледам района – наоколо е долният обект, както и Soho, Carnaby street, Piccadily circus, Regent str.
Heddon street е малка уличка без изход, едва забележима пряка на Regent str., близо до Zara и Burberry.

*Ако сте фенове на Bowie, посетете и родното му място – Brixton. В Brixton transition town има култ към личността на музиканта, и даже валутата им е с неговия лик.

♥  ♥  ♥ 

 

6/ Rough Trade Record shop

“Бащата на всички музикални магазини в Лондон”, днес е повече от просто магазин от ‘76-а насам: не само е лейбъл, но имат сцена, кафене, кът за книги и всякакви джажди.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by thrift sheep | Rada Boneva (@radah.b) on

Е, останаха доста места за посещение и следващия път  – например Berwick Street, където е заснет кадърът от обложката на (What’s the Story) Morning Glory? (1995) на Oasis. Този път успях да се шмугна и в музея на Sherlock Holmes на Baker Street 221B, но оставям литературно-филмовите обиколки за next time, най-вече защото искам да експлорна Хари Потър частта с любимото човече. Ако темата ви е интересна и имате път към английската столица, а гайдът ми е неодстатъчен, само подшушвам за The Beatles London Walking Tour, 101 ideas for music fans, или London rock walks.

 

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *