1 ПЪТ ДО ВКЪЩИ – 2 ТОРБИ БОКЛУК

Краят на лятото. София е полупразна, тиха. Моя приятелка чужденка ми идва на гости и остава възхитена от спокойствието, което цари тук. Нормално – завърнала се е от Истанбул, живее във Флоренция, а се запознахме в Лондон. Вероятно София наистина е такава не само в нейните очи – и не само в момента. Докато работната въртележка постепенно ме завърта, грабвам последни слънчеви лъчи. Изпратих август полека, впуснах се в дълги разходки из града. Извадих колелото и кракомобила. 

Виж: Моята история с велосипед

Живея недалеч от центъра и когато нямам среща или ангажимент, и когато не съм с Кольо (на галено от “кольольо”), избирам да се прибера пеша. Отнема ми между 30 и 60 минути в зависимост от спирките по магазините по пътя, хаха. Слагам слушалките и потеглям, гледам си в краката. И то не (само) за да не се спъна, а защото откакто минавам този маршрут, т.е. 1 година, обичам да събирам отпадъци. Още миналото лято, когато София бе потънала в ремонти и ми беше невъзможно да карам, мислех да заснема какво намирам напът за вкъщи. Сякаш това остана на заден план и не е било случайно. 

Няколко дни преди Световния ден на почистването 2019 – 14 септември, използвам случая пак да ви предизвикам. Преди време ви разказах за практикуването на plogging – термин, комбинация от jogging (тичане) и “plocka upp” (събиране на боклук на шведски. Е, оставям тичането за друг път и приканвам да слезете от колата или дори градския траспорт и да опознаете града пеша. Ако сте от по-крайните квартали – и наполовина ще ви го призная :)) 

Виж: Няколко зелени предизвикателства, които да си откраднеш

Обикновено срещам всякакви отпадъци, макар че минавам по сравнително централни улици и булеварди, които уж регулярно се почистват. Взимам нещото и го изхвърлям в близката кофа в съответния цвят. Този път обаче грабнах една торба и се въоръжих с търпение. Още 5 минути след затварянето на офисната врата торбата вече беше наполовина пълна. Не, не съм ровила по кофите заради снимката. На два пъти спирах и изпразвах съдържанието. Наближавайки махалата недалеч от вкъщи обаче вдигнах ръце – излишният отпадък, намиращ се далеч от контейнерите, беше твърде много. И твърде мръсен, а времето – твърде малко. Някой ще каже “добре ги учиш така – нека си цапат, ти им чисти!”, но боклукът е техен – градът е общ. И селото, и паркът, и гората, и плажът. И няма да влизам в излишни спорове 🙂

Всичко това е наше, и колкото и клиширано да звучи – ако ние не се погрижим за тях, то кой? 

Instagram VS reality

По време на своите маршрути по чистота откривам всякакви отпадъци – през стандартните бутилки и кенчета, мнооого кутии от цигари, сламки и бъркалки, до бутилки от парфюм, дрехи, мебели. Извън това, но пак по темата: преди няколко дни на Витоша открих опаковка от кроасан с познато лого, на известна марка… отпреди поне 15 години. Най-голямо количество “небрежно забравен” боклук се откриваше до бизнес сградите. В малките саксии, в които виреят цигарени фасове и чаши за кафе вместо зелени цветя. 

Не е моя работата да влизам по къщите на хората и да възпитавам на хигиена и социални навици. Но нищо не ми пречи да си направя вечерната тренировка с дълга разходка и стабилно количество клекове, докато е още топло навън. Бъди добрият пример!

Публикацията е в партньорство с бТВ, а аз съм сред посланиците на националната им кампания “Да изчистим България”. Не говорим за един ден или един уикенд – заедно можем да бъдем добър пример и да облагородяваме средата си всеки ден, целогодишно. 

Можете да изберете локация и активност, в която да се включите тази събота, 14.09 или да създадете своя върху разработената за целта “зелена” карта. При създаване на акция за конкретна точка в страната, картата автоматично геолокализира съответното място. Всяка маркирана точка на картата притежава и индивидуален линк, който ще може да се споделя в онлайн пространството и социалните мрежи с цел по-мащабна и прецизна информираност. А този път за първи път се акцентира и на чешмите на България. На територията на страната има хиляди чешми, които имат нужда от почистване или облагородяване. – Благодарение на любимата ми Симона от Zero Waste Sofia

От старта си досега, „Да изчистим България заедно” е получила подкрепата на над 2 050 000 доброволци от цялата страна. За същия период по информация от Министерството на околната среда и водите са събрани близо 90 000 тона отпадъци, а от картата на България са изчезнали над 13 700 нерегламентирани сметища и замърсени зони.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!
if ( has_post_thumbnail() ) { the_post_thumbnail(); }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *