ОЩЕ 3 ЛЮБИМИ ТРИФТ МЕСТА В СОФИЯ

Srew Google, ask me! Понякога приятелите ми подхождат към мен като енциклопедичен справочник, що се отнася до готини заведения, веджи манджички, магазини, или всичко свързано със секънд хенд-а. Вече ви представих три от любимите избрани местенца за дрехи втора ръка из столичния център, ред е и на продължението на рубриката “Second Love”.

Днес на фокус са други три места, в които се отбивам често и търся “мойто си”. Или пък просто съм се абонирала за социалните им канали и следя с интерес последните зареждания ежеседмично.

Този път правя крачка встрани от кифленската, плексигласова Витошка, пространство на копи-пейст мода. А трите съкровищници в #2 са една минута/ една метроспирка разстояние!

Представете си типичната градска дама от центъра на София. Грациозна, с аристократична осанка и прорязващ поглед, будещ уважение. Тя е млада или възрастна, но винаги стилна. Има красив апартамент на “Оборище”, купува хляб само от ХлеБар, пие кафе наоколо и пазарува в хартиени торби без дръжки. А когато крачи из паветата на “Дондуков”, “Сан Стефано” или “Велико Търново”, токчетата й ехтят подир нея.

На ул. “Върбица” до Независим театър, в близост до парка Заимов и Канала, едно симпатично, стилно магазинче изненадва с непретенциозност и кокетност. “Три” възниква преди година и половина като проект на три дами с афинитет към секънд хенда. Причините да се влюбиш в мястото обаче са повече от три. С любов към детайла и уютна обстановка в меки тонове, “Три” ме влече към самозабравяне във времето, когато вляза.

Елена ми разказва, че “Афинитет към дрешките и да се обличам хубаво имам от баба ми – варненка, докато беше по-млада много ме водеше по опери и балети, много държи на бижутата, дрехите, някои си ги шиеше.”. Придържа се към филисофията, че секънд хендът не само е по джоба на всеки, но напук на масовото мнение е, че винаги можеш да откреш много хубави, маркови и качествени неща. Не е влизала с години в моловете и се замисляме за трика на консуматорското общество, а именно: безумно скъпи дрехи срещу ниско и краткотрайно качество. “Три” грабва с изчистени форми, по-класически неща, естествени материи. Дори да не говорим за висша мода, “в по-елегантните дрехи можеш да откриеш много по-интересни неща.”

Ще намерите “ТРИ” във фейсбук и на ул. Върбица 8, всеки делничен ден от 13 до 19ч.

“Стаяяя с лилави стении”, пееше едно време Дон ИмомЧил. Аз пък пея “..с бели стени” и бели закачалки, рамки, шкахове. Ohhla на “Асен” е малък, сладък бял бонбон – “магазин за приятни дрешки” и глътка свеж въздух. Вече близо 7 години почти ежедневно зарежда с шарени, свежи и интересни отбрани секънд хенд находки. А и не само – още първоначалната идея е да има авторски неща – чанти, брошки, тениски, шалчета, бижута, най-сладките и оригинални поли (които често се творят в работилницата отзад). Палитрата от цветове и десени е гамата върху бялото платно; куп настроения, които да те усмихнат дори в дъждовен ден. Скоро Ohhla ще тръгне на училище, но си спомня как се е родил: влюбват се в мястото, но се оказва, че собственикът го е продал.

Впоследствие, месеци по-късно, новата собственичка се включва: “Така ми се обади на рождения ден, няколко месеца по-късно и без да знае, че имам рожден ден.Каза ми, че го дава под наем, и всичко стана така – спонтанно. При мен нещата или се случват, или не се случват.” Когато стартира, Ohhla е насочен изцяло към винтиджа и суинга, въпреки че последното не е толкова популярно спрямо сега.

OHHLA e тук и на ул. Цар Асен 25, понеделник – петък от 11:00 до 19:30, събота до 17:00 ч.

На метри от тях често се отбивам и в Trash. Усмихната Цвета ми разказва, че преди повече от 5 години “Сама реших да го отворя, супер на шега, без идеята, че всъщност в последствие ще се окаже мое призвание”, в търсене на “нещото”, което да работи, но и да носи удоволствие.  Още името подсказва за това какво предлага, но и с лека закачка. Именно повторната употреба и желанието да покаже на хората, че няма нищо лошо в рециклирането на дрехи, даже напротив. (My point exactly! Радвам се на отзвука от блога и затова ви споделям други “посланици” на философията 🙂 )

Не скрива и афинитета си към секънд хенд лайфстайла и традиция: в България дрехите идват от държави с качествени марки,  в резултат получваме хубави материи, получаваме нещо, което едва ли ще видите върху друг човек на улицата. И не последно място: позволява ни сами да градим стила си и той да е уникален, на достъпна цена. На “Кърниградска” 7 намирам разнообразие от дамски и (е, по-малко) мъжки дрехи и аксесоари за всякакви размери и възрасти. “Избирам ги първо с идея да са удобни, лесно комбинативни в ежедневието, качествени и все пак атрактивни.” Зареждат няколко пъти седмично, активни са онлайн, в обедните почивки наваксвам с изпуснатото, а след работа се отбивам да пробвам, хихи.

 

Ще откриете TRASH във facebook / instagram и на ул. Кърниградска 7,
от понеделник до петък: от 11ч. до 19.30ч., а всъбота – от 12ч. до 19.30 ч.

Три позитивни дами с усет към детайла, материята и премислената мода. До следвашия път, когато ще разкрия още три “скрина” – задължителни точки от моите градски маршрути!

Ако пък не сте от София или по друга причина предпочитате онлайн модата, все още можете да се включите в съвместната ни игра с FREA Vintage Second Hand, с които ви даваме ваучер за 25% намаление на всичко налично до края на януари. Последвай линка във в блога, Инстаграм или Фейсбук!

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

 

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!
if ( has_post_thumbnail() ) { the_post_thumbnail(); }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *