МАЦКИТЕ ОТ СЕКЪНД ХЕНД БРАНША И ТЕХНИТЕ НАХОДКИ

Понякога обикалям втори употреби с часове, друг път залагам на разни трифт “бутици”, друг път нямам време и нерви за хобито си с месеци дори. Други пъти пък разнообразявам сърфирането и работата с “я да прегледам какво ново има”, докато съм на бюрото си. Освен офлайн, онлайн пазаруването, било то и на стоки втора ръка, си е голям капан. На един клик разстояние си от похарчването на джобните. Но пък когато говорим за секънд хенд, принципът “който превари – за него си е” важи с пълна сила и при онлайн магазините. Някои от тях съм нагласила в “see first” на фейсбук стената си, за да не изпусна най-интересното. Е, не е нужно и ти да го правиш, но определено помага.

Зимата ви представих любимите находки на българските блогъри (включително и моите) – ето тук, и стана ясно, че дори модните гурута си имат своите секънд хенд попадения. Този път реших да разпитам първоизточниците, истинските трифт маниаци, които дори са превърнали това в свое хоби и професия. Секънд хенд мацките са онези момичета, които отделят безумно много време в лов за находки за момчета и момичета. Така че да разбера кои са техните любимци от любимците, бе повече от интересно и за самата мен.

Ани от BanAnna

Любимият плод на Анна е смокиня, която обаче не се римува с името й. “Когато бях малка, категорично бях решила, че и аз като Пипи Дългото Чорапче съм нещотърсач и редовно прибирах вкъщи неща, които съм открила на улицата.
Въпреки че пораснах, любовта ми към “нещотърсачеството” се запази, макар и леко трансформирана – започнах да обикалям магазини за дрехи втора употреба. От седми клас, та чак до днес (вече съм на почти 25) все още се вълнувам като малко дете всеки път, когато влизам в такъв магазин. Търся дрехи с история. Е, не всички находки са в моя размер, а и не разполагам с неограничено пространство, където да трупам тонове дрехи.

Така се роди и идеята за БанАнна – исках, ако не мога да ги имам аз, то да мога поне да им намеря собственик, който да иска да им вдъхне нов живот и да ги носи с усмивка. Тя (усмивката) е най-важното нещо, което трябва да носиш всеки ден. Дрехите в даден момент спират да ни харесват, спират да бъдат модерни или пък се късат. Те са преходни и за тях не си струва да даваме много пари.”


“За мен по-важно е настроението, с което нося конкретна дреха. Затова и ми е много трудно да си избера любима находка. Днес се чувствам красива в едно, утре в друго. Но тази розова рокля солей на абсолютно безизвестна за мен марка е дрехата, която може би смятам за най-ценната, красива и винтидж находка, която притежавам. Обичам я от дантелената бродерия с цветя при деколтето, през всяко едно плисе та чак до къдричките отдолу в цялата й розовост и нежност.”

Моята любима БанАнна находка:

Мина от ThriftShop Sofia

Понякога с нея ни бъркат в онлайн пространството. А какъв по-чудесен повод да се запознаем? “Идеята за Thrift Shop Sofia се роди непринудено. Тогава по-голямата част от дрехите, които продавах, бяха от личните ми запаси, но с привършването им започнах все по-често да обикалям по секънд хенд магазините. Днес, без колебание бих казала, че това да ровя из купища дрехи е най-сладкият елемент от работния процес.

“Не следя модни тенденции и не съм роб на марки. Водя се по вътрешния си усет и с годините спечелих лоялността на много девойки. Едва ли ще изненадам някого, като споделя, че дрехите в гардероба ми са основно втора ръка. Тази зима попаднах на две дънкови бебчета, които нямах търпение да облекла с настъпването на пролетта. Едното е тревисто зелено дънково oversized яке, което изрових от щанд за работни облекла. Струваше ми 2 лв., има си качулка и съм сигурна, че ще се превърне в някой мой мащабен проект за бродерия.

Освен него си намерих и едни дънки с висока талия, класически светъл деним (и те бяха 2 лв.). Не са Levis, но за мен това няма значение. Бомба са си и съм щастлива, че вече мога да разголя глезен и да покажа чорап. Имам си и една блуза от 2 години (взех я за 4-5 лв.), с дълъг ръкав и е цялата на цветя. Толкова е яка, че се разтапям всеки път, щом си я видя. А с къси панталони и морски тен стои най-добре. Най-прясното ми откритие е тази риза. Широка, с къси ръкави и с адски ретро визия. Цената й беше 1,50 лв.

Често казано, имам афинитет към всяка дреха, която съм запазила за себе си, и бих препоръчала на всеки да се води по максимата – „Количество пред качество“.

Алекс от In&Out

“Любима секънд хенд находка ми е този суичър на Acne Studios, с който не се разделям откакто съм го купила. Аз съм ,,вманиачена “ на тема секънд хенд и затова създадох и In&Out, за да мога да приобщя повече хора към това удоволствие. Радвам се, че все повече хора приемат и разбират тази култура!”

В този ред на мисли, ако не само ти се купува, но и продава, хвърли едно-две очи на статията ми с предложения за местата и начините, по които можеш да занесеш старите или ненужни дрехи и аксесоари. Подсказка: In&Out е част от тях 😉

Искате ли да обединя втора порция блогъри и инстаграмъри и любимите им находки? Или пък да ви вдъхновя за нови трифт приключения в компанията на НеБлогъри? Безумно ви се радвам, когато ми пишете и се хвалите с нови придобивки или набелязани места. Продължавайте в същия дух! Thrift Sheep е моя сбъдната мечта, а разчупването на разни стереотипи бе една от целите още в началото. Очевидно – успешна!

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.