КАКВО ДА ПРАВИМ СЪС СТАРИТЕ ИЛИ НЕНУЖНИ ДРЕХИ?

Ако за нова година сте си поставили едни цели и мотивацията още не ви е дошла свише, няма по-подходящ сезон да “започнете начисто”. Колкото по-зелено, цъфнало и топло става навън, толкова и хората се усмихват повече, имат настроение за всичко, обикалят и навъртат километраж в дълги разходки под пролетното слънце. Правим пролетни почиствания на ума и дома си – отърваваме се от излишното. И сякаш сме по-склонни да го направим с лекота, защото сме в настроение за ново, а това означава да освободиш място от старото – за новото. Тези правила важат с пълна сила и за гардероба!

От много време, още откакто бяхме затрупани в преспи сняг (ок, това май не беше толкова отдавна), планирам да ви спретна кратък наръчник с местата, където можете да занесете, продадете или кой знае още какво, всяка ненужна дреха или аксесоар.


ПРОДАЙ

Светът на продажбите не е същият, откакто съществува интернет пазарът. Съвсем друга бира си е, когато любимите маратонки, новият спортен клин, принтер, хладилник или CD са на буквално един клик разстояние. Понякога се оказва пагубно за портфейла (дебитната карта), но чувството на разопаковане на една пратка е почти толкова вълнуващо, колкото и обикалянето в търсене на нещоТО по магазините. А и си е удобство, ако не си падате по шопинга… или най-просто: сте мъж.

Встрани от продавалници, битаци, и подобни сайтове за обяви, има няколко сайта, на които се доверявам редовно. Когато става въпрос за секънд хенд дрехи, аксесоари и техника, списъкът с такива също е неизчерпаем.

Фейсбук групите не оставят модата да ги подмине и дори вече не е нужно да излизате от Лицекнигата, за да продадете несполучливия бански или скрина на баба ви. Даже ще се аднете с продавача и ще го гледате как си копае доматите на лятос в градината, къде ходи на море с жена си и прочие. Ами така де, купили сте му фотьойла, ще се поглези човекът. Само ще спомена моите приятели от In&Out, които ми обърнаха представите за “момичешко” resell-share общество и пространство.

Нов прочит на модата!

Част от това общество са и слънчевите дами, в чийто ръце отскоро е Modeteka на ъгъла на ул. Ангел Кънчев и ул. Петър Парчевич. Отдавна следя концепцията на магазина, и те заслужават внимание наравно с любимците ми от рубриката за софийски бутичета #SecondLove. Играта на думи в Модетеката е на ниво, а мястото е по-различно с това, че дрехите и аксесоарите там са от нас… за нас. От първо до десето число на всеки месец носите онези дънки тип “ще отслабна”, блузата, която поръчахте два пъти, тениската “много е яка, ама е S, аз нося L” и прочие несполучливи подаръци или позабравени находки (до 10 бр.). След това момичетата взимат мерки, качват и снимки с описания, размер и цени; след два месеца се обаждат на клиента – той си взима спечеланата сума и/или непродадените артикули, защото не всичко успява да се продаде.  В селекцията си залагат на по-редки и ценни марки или по-интересни модели на известни такива. 

Ще намерите Модетека ул. Парчевич 62, от понеделник до петък от 11 до 19:30ч, събота – до 19 ч. Или надникнете на modeteka.bg и фейсбук страницата

edit 2019: Станах верен почитател и редовен ползвател на СКРИН. Двете дами зад проекта селектират изпратени от вас дрехи, и годните остават за продажба, а процентът завас след продажбата е добър. Бихте могли да изберете да подкрепите благотворителна кауза от техния “каталог”, когато продавате дрехите си, или пък когато си купувате такава. Или пък да използвате сумата от виртуалния портфейл в онлайн магазина.
Аз лично им изпращам и дрехи, които очевидно не са годни за продажба, но съм сигурна, че момичетата ще се погрижат за тях и ще преценят дали са за даряване или рециклиране.
От време на време правят офлайн базари. А самото изпращане на дрехите става с куриер или от адреса ви с т.нар. “скринмобил”.

Най-популярният напоследък способ за препродажба е REmix Bag, което се получава доста лесно, но пък, от друга страна, бавно. Ако все още не сте пробвали, пояснавам процедурата:  Поръчвате си една торба, пълните я до горе със запазени и готини дрешки, изпращате я с товарителница обратно и чакате обработване. Чакате, докато забравите, че сте пратили изобщо, но пък в дългосрочен план одобрените от REmix ваши неща са вече в каталога им, подробно описани, снимани и оценени; портфейлът се пълни по малко, а спечелените средства могат да ви бъдат преведени или остойностени във ваучер за магазина. “Водете се по правилото – ако става за подарък на приятелка, става и за REmix Bag”.

Друго популярно място, на което се доверявам, е Shedd. Профилът ми плаче за обновяване, но тук процесът е значително по-улеснен, тъй като връзката се прави без посредник между продавач и купучач, а новите находки се крият в хаштаговете.

Edit 2019: Това приложение вече не съществува. Споделете ми, ако знаете със сигурност.

ДАРИ

Има всевъзможни кампании, но детайлната работа ще оставя на TimeHeroes и Google, тъй като те се менят буквално всеки ден, а докато подготвях този пост три от инициативите бяха изтекли.

Все пак дългосрочни такива са контейнерите на Texcycle, а също и контейнерите на кортовете на Тенис клуб Малееви. За тези на БЧК не съм чувала добри неща.

Edit 2019: Контейнери за рециклиране на текстил вече има почти навсякъде из страната. Препоръчвам да проверите Texcycle; както и тези в магазини Mania под надслов “Дрехите не са боклук!”.
Ако ви е интересно за пътя на секъндхенд стоките от контейнера до магазина, разказвах надълго и нашироко за това тук.

Полезна бележка: От опит знам, че домовете за възрастни и сираци са затрупвани от дрехи и играчки. Хората там имат нужда от време, прекарано с други хора, от разходки и четене на приказки, игри и музика. Материалното няма никаква стойност без личния контакт!

Дари тениска, спаси една плетка!

Тепърва ще ви запознавам с работата и философията на “Плетчица”, тук само казвам, че имат една супер любопитна инициатива за събиране на тениски с цел преработването им в прежда и вкарването им отново в производство. Така се опитват да повишат иформираността сред широката общественост по теми, свързани с рециклирането на текстил – една болна за Земята тема.

ТРАНСФОРМИРАЙ

Най-любимата ми категория. Въпреки множеството белези по ръце, крака, рамо и къде ли още не по мен, съм си майстор сръчко от малка и с татко все майсторяхме нещо. Дори не си играех с куклите Барби, ами реших да ги подстрижа късичко и да им шия дрехи. Беше забавно, признавам. Сега продължават да ми липсват шиваческите умения (просто никой не ме е научил) и необходимата техника, но пък не и ентусиазмът.

Обещавам цяла серия още DIY идеи и моя личен опит в тях, но има още много думи да изпиша и много снимки да изтращам, докато ги изпълня, време е нужно. Винаги можете да пуснете YouTube и Pinterest за идеи и вдъхновение, но не е сигурно, че ще се получи отведнъж, ако хващате ютия или метър за първи път.

С една ножица можете да направите дългите дънки – къси, дългите крачоли – тъкмо тамън над глезена, а oversized тениската – в чуден потник, със или без деколте. Не забравяйте нашивките, значките, мънистата и достъпните текстилни бои, които изискват една идея повече сръчност, но финалният резултат винаги е готина нова стара дрешка с вдъхнат втори живот. Вижте как да си направите сладки апликации тук.

Или пък директно рециклирай – един от начините е да занесеш до 2 торби на ден в който и да било H&M магазин, те пък ще ти подарят ваучер за отстъпка за 6 месеца напред.
А защо не се абонираш и за събитията на Empty Your Wardrobe – виж кога е следващата Въртидрешка или следи за Sunday Fashion Session – работилница по хендмейд трансформации.

Възможности – много. Всичко зависи от степента ви на ентусиазъм да ви се “занимава”, а също и от състоянието на продуктите, разбира се. Каквото и да си говорим обаче, най-олдскул методът е доизносването от родата! Брат ми доизноси всичкото метъл тениски  – от наситено черно до сивкав нюанс, аз продължавам да ровичкам из 90-арския гардероб на мама и леля. И някой после да ми каже, че не е носил секънд хенд 🙂

*Започвам нова рубрика за различните аспекти на устойчивия начин на живот – от гардероба до хладилника. Оттук насетне ще я откриете под името R4 (Rada: Reduce Reuse Recycle)

tthrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.