ДОМАШЕН ВЕГАН СЛАДОЛЕД С БОРОВИНКИ

Днес приготвям здравословен веган сладолед – nicecream

Какво по-хубаво от домашно приготвените вкусотии? Откакто съм веган, това (домашното приготвяне) доста улесни здравословния начин на живот – вече дори не забелязвам съществуването на вафли, меденки, бисквити и други продукти в магазина. Понякога ми липсва таратор или сирене върху салатата, но алтернативите наоколо са толкова много, че бързо забравям за това. Запретвам ръкави и си приготвям сама. Същото важи и сладоледа – въпреки че в последно време се появиха няколко вида сладолед без млечни продукти, както в магазините, така и в някои джелатерии.

За днешната рецепта се спрях на актуалните за сезона боровинки, които обожавам. Вкусни и богати на антиоксиданти… лятото купувам по много и си замразявам, за да имам целогодишно. Резултатът нямаше да бъде обаче същият без един верен помощник – растителната напитка, която да направи плодовия крем на сладолед. Спрях се на бадемовата напитка на Joya, защото търсех ядков вкус. Но мисля, че спокойно може да се използва и соева с ванилия, с кокос или др. Без захар е, с допълнително калций, и нискокалорична (14 kcal на 100 мл.)

Необходими продукти за 4 порции:

  • 4 банана;
  • 250-300 гр. боровинки;
  • 250 мл. растителна напитка Joya;
  • за украса: филирани бадеми, чия семена и др;

По-рано в деня на приготвяне или още предишната вечер е добре да направим заготовките за сладоледа. Използвам техниката “shock freezing”- след като измия плодовете и ги оставя да изсъхнат, ги подреждам в тава, разпределени равномерно, и поставям в камерата за два-три часа. Чак след това ги изваждам от тавата, плодчетата – боровинки и начупени банани в случая – са останали цели. (Ако ги сложим директно в пликчета или кутии, ще залепнат и е вероятно да станат на ледена каша)

Най-напред смилам в пасатор или блендер бананите, в добавка с малко вода или растителна напитка. Тази кремообразна констистенция служи за основа и от тук може само да надграждате и да експериментиране – дали с боровинки, дали с ягоди, манго, ананас, пъпеш или друга сезонна вкусотия. Хубавото е, че когато заготовките са на standby в камерата, а веган напитката е винаги в близкия магазин – не е невъзможно да хапваш домашен сладолед и през януари. 

Към банановия крем (супер ароматен <3) добавям и две шепи боровинки. Предпочитам киселия вкус на боровинките и това сладостта да бъде естествена и да идва от бадемовата напитка, така че пропускам евентуалния подсладител, но – на всеки според вкуса.
Изсипвам една чаша Joya Mandel (Almond), която ще помогне на плодовата смес да се разбие в кухненския робот, ще даде допълнителна хранителна стойност, както и кремообразност, ядков привкус и консистенцията на сладолед, която търсим.

Хранителната стойност за 4 купички (без украсата) е ~570 kCal, т.е. по-малко от 150 kCal на порция.

Поднасям на момента в купичка или хрупкава вафлена фунийка, с украса от настъргани филирани бадеми, с пресни боровинки за разкош, или оставям в камерата за после. 
Ако рецептата ви е харесала и решите да я приготвите, не забравяйте да ми споделите резултата в думи или снимки. 🙂

*Публикацията е спонсорирана от Joya, но това не променя мнението ми на потребител, рецептата е авторска и е създадена на база личните ми предпочитания, впечатления и вдъхновения. 

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.