СУРОВ ДЕСЕРТ ЗА ДВАМА С ЯГОДИ И КАШУ

Рядко ми се дояжда сладко, но когато ми се прияде, винаги търся алтернативи или си приготвям нещо сама, в което знам какво има вътре, и е, разбира се, здравословно. И така и в една лятна вечер се роди идеята за свеж десерт тип чийзкейк в чашка. Основата му е от протеинови барчета, а кремът – от ягоди и кашу. Останалото вече са споделени летни моменти…

Става супер бързо и лесно, най-вече защото половината работа, т.е. основата се прави с готови сурови барчета, а не ми се налага тепърва да беля, да махам костилките, да кисна и смилам фурмите. Разбира се, можете да увеличите пропорциите и да преправите десерта на сурова торта, но в случая заложих на десерт в чашка, за да го споделя с любим човек или пък с гости у дома.

Необходими продукти за 2-3 порции:

  • 4 бр. сурови барчета Roobar
  • 250 гр. ягоди
  • 150 гр. сурово кашу
  • още ягоди и мента за украса

Най-напред измивам ядките от кашу, и ги накисвам във вода за няколко часа. Ако не разполагате с толкова време, спокойно можете да ги варите във вода за 10-20 минути, за да омекнат. Това са любимите ми ядки след бадемите и са чудесна съставка за всякакви “сирена”, шейкове, кремове и др. веган и невеган вкусотии. Кашуто е богато на витамините А, В2, В1, на бавни въглехидрати, много желязо, селен, цинк. Поддържа сърдечно-съдовата система и понижава холестерола. Освен това 100 гр. кашу съдържат около 18 гр. протеини, но и немалко мазнини, което трябва да се има наум.

Разбира се, кашуто може да се замени и със сурови слънчогледови семки, но кремът ще придобие една идея по-”ядков” вкус.

За основата използвах четири-пет броя барчета на Roobar, като аз смесих тъмните със светлите видове – спрях се на вкусовете с баобаб и джинджифил, с конопен протеин, с черница и ванилия, и с годжи бери. Разбира се, може да използвате и всеки друг по вкуса ви, например от серията без фурми, а със сушени плодове, която не отстъпва на класиката. Получава се ударна доза енергия, благодарение на суперхраните като чиа, годжи бери, конопени семена и др., но в същото време крайният резултат е лек и свеж десерт или следобедна закуска.

За крема:

Начупвам ги на дребно, добавям мъничко растителна напитка и блендирам – или пък направо с разделям наравно късовете на дъното на чашата и притискам с чукало от хаванче. 

В блендер или пасатор смилам ядките от кашу, заедно с изчистените и обелени ягодки. Добавям и малко ядкова напитка – каквато имам у дома, или вода, за да ”тръгне” сместа. Така се смила по-лесно, докато придобие гладкост и кремообразна тукстура. За да се улесни тази стъпка, може да си смелите или начукате ядките предварително.

Ако сте по сладкото, може да се добави мед или агаве тук, но суровия “блат” на дъното е достатъчно сладък според мен, за да компенсира и за да се съчетае добре със сладко-киселия крем с ягоди отгоре му.

Изсипвам равномерно сместа върху основата от фурми и суперхрани, оставям в хладилника да стегне, а преди поднасяне украсявам с още ягоди и листа от прясна мента. 

Весело лято от мен! Не забравяйте да снимате и да ми изпратите кадри, ако решите да приготвите рецептата. 

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube

*Публикацията е спонсорирана от Roobar. Това не променя мнението ми за продуктите и рецептата е създадена на база личните ми предпочитания и вдъхновения.

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.