НОВО В СОФИЯ: МАГАЗИН ЗА НАЛИВНИ ПРЕПАРАТИ STATION ZERO

“Рефилница” може и да звучи турбо хипстърско, но е точно онова, за което се оглеждаме, когато се опитваме да пазаруваме насипно. И докато София е едни гърди напред от останалите градове в страната, има още какво да се учим от “Запада”, който отдавна е възприел философията за нулев отпадък и пазаруването със собствени съдове и опаковки.
Дали би ви било интересно да направя публикация с любимите си магазини и заведения, които прегръщат идеята? Ако има такива извън София, които бихте ми препоръчали, стреляйте личните съобщения!

Изненада бе появилият се преди около седмица-две нов магазин в центъра на София (ул. Юрий венелин 4, на мястото на магазин “Мухоморка”, и точно до “Bez Panika” и made in Blue), а именно Station Zero, под надслов “За по-чисто бъдеще”. Специализиран магазин за препарати и козметика без опаковки и/или наливни, за природосъобразни аксесоари и артикули за домакинството и производни. Тъкмо навреме за инициативата “Юли без пластмаса” 🙂

Тук май няма нужда да казваме #НеМерсиНосяСи, тъй като – много ясно, че си носиш. Собствен съд, имам предвид.

Преди време ви попитах кое ви се струва най-трудно откъм екологична гледна точка, откакто настъпи COVID-19, и за мнозина от вас това бяха почистващите препарати и зачестилата дезинфекция, което води до токсични химикали и излишни пластмасови опаковки. Не казвам да занемарим хигиената и дезинфекцията, но като има алтернативи – добре дошли са!

Към този момент наливни препарати съм купува от: квартален магазин (не помня името), от “Чистофайници” на ул. Нишава, и от партньорските обекти на Tierra Verde. Като все пак съм изпадала в морални дилеми – с изключение на пазаруване от последните, дали все пак опаковката или качеството са по-важни.

♥  ♥  ♥ 

Завърнах се от морето и при първата си работа в центъра побързах да посетя новоизлюпеното еко съкровище и да разпитам това-онова създателя му Марин Янков (на снимката).

Той е завършил мениджмънт в туризма и именно любъвта му към приключенията и пътешествията неотдавна го отвежда в Исландия, където се зарежда от местната природа. Идеята за магазин без стоки в опаковки се върти в главата му от известно време, но основният катализатор е случилата се криза. “Откровено казано бях ядосан, че в България не правим достатъчно за по-чисто съществуване. Не можем да продължаваме да консумираме със същите темпове като досега. Всичко оставя следа.”, ми споделя Марин.

Марин Янков, създателят на Station Zero, в Исландия – личен архив

Update 2021:

През месец май т.г. Рефилницата премина в ръцете на новите си собственици – Ани и Стойчо (на снимката долу), които познаваме от бранда им Eco Switch. Те вече сляха двата магазина – онлайн и офлайн, и продължават да работят по разширяването на асортимента, привличат нови партньори и въвеждат кръгова икономика на практика, в която потребителят може да връща преизползваеми опаковки, които магазинът предава на производителите (и получава отстъъпка), а те, от своя страна, ги използват повторно.

Взета от фейсбук страницата 🙂

ИДЕЯТА

Докато се е оглеждал за подходяща локация, основателят Марин попаднал на обява за настоящия обект и го определя като любов от пръв поглед. Наложило се да настоява за оглед, тъй като собственикът не живее в столицата. Впоследствие М. среща още трудности покрай организацията, особено като се има предвид, че логистиката на наливни продукти е в пъти по-сложна, отколкото от стандартен магазин. Тези неща не го отказват, тъй като има мисия и цел да сбъдне своята мечта да има бизнес, който помага на хората и на природата.
След като създава рефилницата, занапред ще се стреми да увеличава асортимента от продукти и да създаде нови практики за пазаруване. Създателят силно вярва, че младите дейни хора не бива да се страхуват да експериментират и да вярват в идеите си.

АСОРТИМЕНТЪТ

Влизам, и веднага погледът ми се спира на познати и непознати екологични помощници за домакинството като четки с кокосови влакна, преизползваеми кърпи за кухненски плот, биоразградими гъби за съдове от естествени материали, лепенки и др.

В момента на писане на статията, са разположени 3 маси и може би 3 рафта с огромни буркани и контейнери с чучурчута с наливни течности и прахове – различни видове шампоани (суха, нормална, боядисана коса, пърхот, косопад), балсами, душ гелове, течни сапуни, течни препарати за почистване, за пране, за съдове.

Впечатление сред асортимента ми правят наливните флорални води, слънцезащитен крем и таблетки за зъби. (За паста за зъби под формата на таблетки и други любимци за баня без отпадъци съм ви разказвала в тази предишна статия).
Не отсъстват и някои вече добре познати марки за устна и лична хигиена, сред които разпознавам Georganics, INA, Сапунена работилница, Sonett и др.

“Повечето български партньори откликнаха позитивно на идеята. Това показва, че бизнесът е готов да предлага продукт, който оставя по-малък негативен отпечатък върху природата.”

На вратата ме посрещнаха две широко усмихнати момичета, които отделиха от времето си да ми обяснят и да ме разведат наоколо. По-късно не пропуснах да разпитам Марин и за неговия опит с по-осъзнатия живот с по-малко отпадъци, и се оказва, че и на двама ни ни е “просветнало” преди около 2+ години. Не излиза навън без торбичка за пазар, пие филтрирана с кана вода, но не винаги има къде да напълни бутилката си отново и “съгрешава”. Проблема си с поръчването на храна поради липса на време разрешава като се доверява на ресторанти, предлагащи биоразградими опаковки.

Друга трудност е срещал с намирането на ефективни и безотпадъчни натурални препарати и козметика, за чието явно решение ви разказвам днес в статията.

Бележка 1: За карта с чешмите с питейна вода около вас вижте “Чешмите на България” на Симона (можете и да ни изпращате координати за локации) и си свалете приложението Refill, което ще ви покаже кои заведения около вас ще напълнят бутилката ви без проблем.

Бележка 2: Такива ресторанти и заведения в столицата, в които аз ходя, са Edgy veggy, Veda House,  Blagichka Zero waste, Gelato & Latte, Zoya, Фаро и др. 

ПАЗАРУВАНЕТО

От първото си посещение на Station Zero си тръгнах с течен сапун, “слънчев шампоан” за всички типове коса, препарат за съдове, около 60 гр. таблетки за зъби в нова метална кутийка, концентрирани препарати за под и стъкло иии май е това.

Сапунът се разпенва чудесно и ухае чудно на лавандула, а таблетките са най-лесно сдъвкваемите, които съм ползвала до момента. Марката е ecoLiving и са доста свежи и ментови. Използвам в комбинация с бамбукова четка за зъби и вода за уста в стъклена бутилка. Останалите споменати продукти все още не съм тествала, но ако ви е интересно, ще споделя впечатления за тях.

Занесох си собствени съдове – вече празни опаковки от други сапуни, шампоани и прясно мляко.

Ако и вие разполагате с такива, можете да им занесете. Ако пък нямате, има кошница с такива “оборотни” бутилки. Не се притеснявайте, дори да са стъклени – съдът се претегля предварително, за да се нулира везната и да не се начислява съответното тегло от цената. 

“Продуктите от български производители в магазина пристигат в големи стъклени бутилки, които като свършат, се изпращат обратно за пълнене без никакви отпадъци. Чуждестранните производители доставят в пластмасови канистъри, които спестяват до 75% разход на пластмаса в сравнение със същото количество продукт закупувано в по-малки разфасовки от обикновен магазин. Когато те свършат, ще бъдат пращани за рециклиране.”, поясни Марин.

Цялостно удоволствието не ми излезе евтино (излезе и тежко, защото бях с раница и с колело и нямаше да се прибирам скоро, хаха), но после се сетих, че това са неща, които не купувам всеки ден, и определено правя все по-малко компромиси с качеството. Доста от изброените неща изпозвам в твърда алтернатива, но тъй като не живея сама и разполагам със скептичн мъж вкъщи, това е моят начин да намеря баланса. Друго нещо, което трябва да се има предвид, е че често течните препарати са концентрирани, тоест в дългосрочен план излиза по-икономично, защото се разреждат с вода на няколко пъти.

Нямам търпение да разбера какво още са ни подготвили от Станцията и им пожелавам попътен безотпадъчен вятър!
Лека-полека и тук нещата започват да се случват, а аз се чувствам като телевизионна водеща, предавайки от мястото на събитията. Надявам се днешният материал да ви е бил полезен и информативен – ще се радвам да ми споделите в коментар или в социалните мрежи по-долу! 

♥  ♥  ♥ 

*Работното време на магазин Station Zero е особено щедро: от понеделник до петък: 10:00 – 20:00 ч. , а събота и неделя е 11:00 – 20:00 ч. Адресът е ул. Юрий венелин 4, в близост до Седмочисленици/Шишман/Графа/Попа и др. Може да се плаща с карта.
Последвайте ги във Facebook / Instagram

♥  ♥  ♥ 

**Настоящият материал не е платена публикация и не е в партньорство със Station Zero. Водена съм единствено от личните си опит и впечатления, както и от стремежа си да ви бъда полезна. Всички снимки от локацията са изцяло мои и ползването им без мое съгласие е изрично забранено.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Козметиката на ZAO от есен 2021 е и в Station Zero, а в кутията можете да връщате празните опаковки – гримът идва в бамбукови опаковки и се купуват само пълнители
Капсули с разтворими, концентрирани препарати Ocean Saver
Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.