БОБО БЕРМУНДО: ДЕТСКА КНИГА ЗА ЧЕТЕНЕ, ЗАСАЖДАНЕ И ИЗЯЖДАНЕ

Знаете, че има специално място в блога и в сърцето ми за всякакви зелени каузи. В рубриката Rada’s Reduce Reuse Recycle ви запознавам с различни аспекти на устойчивия начин на живот. Можем много да говорим за отпадъци и техни алтернативи, за полезни навици и др., но днес с радост ви споделям за нещо съвсеееем различно. Надникваме зад страниците на детската книжка “Бобо Бермундо и Отряд “ПиПеР”, зад която стои група дами със свежи идеи и много ентусиазъм. И любов към природата, разбира се!

Когато преди около 2 години Дарина Димитрова, едно от лицата зад проекта и генератор на идеята, ми сподели за нея още в зародиш, ми се прииска и на мен да съм с едно-две десетилетия по-малка, за да изживея книгата както подобава, през очите на дете.

Научих се да чета на 4 г., а буквите винаги са ме влечали. Изяждах с кориците Андерсен и Кестнер, а между страниците им поставях четирилистни детелинки, които през останалото време търсех в двора на село.

Днес правим един съвсем различен прочит на това да “изядеш” книгата си – “Бобо Бермундо” е първият детски роман за четене, засаждане и изяждане. Отговорна авторска история, от страниците на която можеш да отгледаш мини градина със саксийни зеленчуци, ядливи цветя и ягоди. Шрифтът е за хора с дислексия, а книжното тяло е изработено от природосъобразни материали – сертифицирано еко мастило, сертифицирани семена, растително лепило, биоразградимо фолио и 100% рециклирана натурално бяла хартия. При производството е генериран нулев хартиен отпадък! 🙂 

Какво всъщност ще открием в “Бобо Бермундо и Отряд “ПиПеР” – романа за четене, засаждане и изяждане? Аз вече знам и ще подшушна, че е много близко до всичко, за което си говорим напоследък!

Вж. Low Impact Challenge-а ми в инстаграм с #НеМерсиНосяСи

„Книжката разказва историята на едно момченце на име Бобо Бермундо и неговите  приятели от отряд ПиПеР, които заедно се впускат в приключение, включващо говорещи чинари, начумерени пъпеши, чудовището Нехая и нейните слуги – боклусъмите. Интересна история с ярки персонажи и красиви илюстрации, своеобразен комуникационен мост между родители и деца, който създадохме с много желание и с идеята четенето й да бъде акт на сближаване, на съпреживяване на темите, които ни вълнуват: отношенията родители-деца, родители-родители след появата на дете, екология, хранене при децата, приятелство др. В историята ни обаче има проблеми, така както живота ни е низ от трудности и предизвикателства. Има магия, скрити послания, голяма доза искреност, малко тъга и решения, грешки и смешки”.

Идеята е на Дари, но е заобиколена от дейни хора, с които успяват да случат тази инициатива. Кристина Михайлова – илюстрации, Цветелина Вътева – автор, Ани Милкова – вижуалс, и Миглена Чернаева – предпечатар. “А пък до и зад нас стоят множество приятели и най-любимите ни – половинките  и децата ни. Оставам възхитена от уменията и будността на всички тях и им благодаря от сърце за отдадените време и усилия. И това е само началото, защото Plantaboo е зареден с идеи и страст да действа в правилната посока.”

Дарина Димитрова

Заедно създават “Бобо Бермундо и Отряд “ПиПеР” близо две години. Още в самото начало Дари установява, че проблемите са многократно повече от очакваното и от всякакво естество – производствени, административни и финансови.  Локалният пазар е лимитиран откъм природосъобразни суровини, с които да се изработи екологичен продукт, и то изцяло съвместно с местни производители, което, все пак, да не рефлектира върху покачване на цената за крайния потребител.

“Изисква се страхотно търпение, постоянство и кураж да експериментираш с алтернативни производствени методи и суровини.”

“Първи етап в работния процес бе да си отговоря защо правя тази книга и за кого я създавам? Има ли нужда нашата реалност и деца от нещо подобно на пазара?”

След това започва оформянето на идеята, подцелите и необходимия екип от илюстратор, автор, фотограф и предпечетар. Търсенето на производители, печатници, еко суровини и подходящи семена за сглобяване на прототип отнема около половин година.

“До последния ден на отпечатването на книгата изникваха неочаквани проблеми, проблемчета и проблемища. В началото скачах и се тормозих за всеки отказ  и/или невъзможност, касаеща изработването на засаждащите елементи или техническите спецификации на книгата. Но с времето се калява мисълта. Извървява се пътя на порастването не само на самия теб но и на идеята ти. С твоите малки действия се ражда търсене за правилните суровини, които раздвижват предлагането и събуждат пазара за по-щадящите околната среда продукти. Важно е такива инициативи да се случват, за да се пробие замръзналия и лимитиран откъм производство цикъл в България.”

Любопитно ми е на каква възраст според Дари едно дете трябва да започне да чете. – “Ползотворно въздействие върху детето има в пъти, когато родителят му чете и съпреживява заедно с него. Колкото по-рано започне четенето на приказки, толкова по-добре. Всяка възраст е нов етап от развитието на детето, придружен от трудни за разрешаване задачи. И тук вълшебната приказка е много важна и необходима за детето, защото му спомага за укрепване на вътрешните му сили и намиране на правилните способи с които да премине всяка фаза от развитието си успешно. “

♥  ♥  ♥ 

Надявам се след като косвено се запознахте със свежата и хрупкава идея, която вече е факт, да сте усетили поне част от енергията, които тези идейни хора влагат. Всичко това те са случили сами, разпространяват и финансират със собствени средства, за да останат верни на спонтанността си и целта си –  по-чисти продукти с ценни каузи.  За да проправи книжката сама своя път и да подкрепи малка и рядка ниша. Защото “Тази книга не е бизнес продукт и никога не е замисляна с цел печалба. Тя е много повече от всичко това. “

Аз вярвам в неподправеността, а ако и на вас ви е интересно да следите проекта и да подкрепите Отряда на Бобо, можете да закупите книгата онлайн (към момента) от  www.plantaboo.eu или с поръчка през Facebook страницата.                        

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

Снимки: личен архив

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.