15 ДЕТСКИ КНИГИ, С КОИТО ДА ВЪЗПИТАМЕ УВАЖЕНИЕ КЪМ ПРИРОДАТА

Пиша тези първи редове в края на изборния ден, и точно 2 седмици след подкаст епизода ни с Пирина за детските книжки. Личният пример, който даваме, има значение – още повече за малчуганите. Като любител на природата и почитател на детската литература – без самата аз все още да имам дете – нямяше как най-накрая да не ви споделя един своеобразен списък с готини книжки, които да ни научат за климатичните промени, разделното събиране на отпадъци и биоразнообразието.

Още в началото ще уточня, че съм подбрала родни издния, 99% на български език – вероятно на чуждия пазар има още куп, куп неща, които заслужават споделяне. Ще се радвам да ми ги споделите в коментар! Засега оставам само в рамките на нашата държава и език 🙂 

Също така – статията не е в предварително уговорено партньорство с нито едно издателство. Някои от книжките, които ще видите, са ми изпратени като комплимент от издателите, но поривът да ви ги споделя, е изцяло мой. Подребдата е случайна и това НЕ бива да се счита за класация.

Изданията ще откриете, като кликнете на линковете в заглавията – дала съм онлайн магазините/сайтовете на самите издателства (имайки предвид, че книжарниците удържат висок % и ако ще взимам една книга – предпочитам да го сторя директно от издателя). Ако решите да си вземете повече от една книга наведнъж, ето няколко идеи: Ние, децата; Ozone.bg; Laika.bg;

На снимките виждате дебюта на нашето коте – Рейн, което тук е на близо 2 месеца. Изненада се, че използвам табуретката й за драскане на нокти, за да си оставя книгите, и че съм седнала на любимия й фотьойл за катерене. Четенето с котка си е занимание от друго измерение!

♥  ♥  ♥

1. “Нашата планета”, изд. Кръгозор, 2021

Няма как да не знаете живата легенда на природозащитата – Дейвид Атънбъроу, и вероятно сте гледали поредицата “Life on our planet” * по Netflix, която може да те удиви колко невероятно интелигентна е природата. Затова бях супер развълнувана от това ново издание на български – енциклопедия за природата, която наскоро издадоха от “Кръгъзор”.
Бях впечатлена как за децата (и порасналите такива) е интересно представена смес от реални фотографии и красиви илюстрации. Така можеш да покажеш на детето и артистичната, нарисувана бяла мечка – и фотография, заедно с нейния хабитат и обяснение защо ледовете се топят и това е заплаха и за тях, и за нас. Според мен е похдходяща за по-големи деца, но също може да се нарече “семейна енциклопедия”.

 • Книгата е 93 стр., твърди корици и голяяям формат, с FSC сертифицирана хартия;
 • Цена: 30 лв.
 • WWF са научни съветници по изданието;
 • + са: Азбучен показалец; речник на основните термини;\

*Преди броени дни пък излезе книгата за възрастни “Живот на нашата платета” на Дейвид Атънбъроу и на български език, от изд. Хермес.

♥  ♥  ♥

2. “Произход на видовете”, изд. Сиела, 2020

Книжката е адаптация на научния труд на Чарлз Дарвин, дело на Сабина Радева. Илюстрациите са просто разкошни! И този епитет даже е малък. Сабина организира Kickstarter кампания и книжката се появава първо в Англия, на английски, където илюстраторката пребивава. Родом е от Русе, после завършва молекулярна биология в Германия, а сетне и магистър по илюстрация, за да се озове в Лондон, където работи като графичен дизайнер.

Имайки предвид това странно съчетание на интересите на Радева – изборът на книга изглежда съвсем логичен. Красиво е разказана историята на великия учен и неговите прозрения за видовете клюнове на птиците, за връзките между зебра, кон и магаре; разкрива ни Теорията за естествения отбор. Без никакви от съвременните технологии, Дарвин е направил невероятни научни изследвания, макар някои от тях да се считат за остарели от съвременна гледна точка.

Адаптацията е подходяща за деца над 5-годишна възраст, а ето че е особено подходяща и за такива на 25-годишна (аз :)) “В нея децата ще научат как любопитството към природата може да доведе до невероятни открития.”

 • Книгата е 56 стр., с твърди корици; съдържа кратък речник;
 • Подходяща за деца над 5-годишна възраст;
 • Цена: 23 лв.

♥  ♥  ♥

3. “10 идеи как да спасим планетата”, изд. Робертино, 2021

Книгата е от 2020 г., написана от италианска телевизионна сенаристка и питалка Елеонора Форнасари. Красивите илюстрации са дело на Класира Корадин, възпитаник на Академията за приложни изкуства в Торино.

В рамките на 40 стр., книжката дава няколко идеи как можем да помогнем на планетата, ако сме ученици – от това да използваме по-малко пластмаса, носейки си бутилка за вода, през консумирането на сезонна и локална храна, та чак до това как да помогнем на пчелите. Дадени са идеи, в стъпки – с подходящитеразяснения, и допълнени с обяснения ЗАЩО има проблем Х, и как можем ние, като индивиди, да помогнем за неговото разрешаване.

“Нашите малки ежедневни действия винаги имат значение, особено когато говорим за по-голяма цел”.

 • Книгата е 40 стр., тв. корици, 
 • Цена: 17,90 лв.
 • Подходяща за деца над 7-годишна възраст;

♥  ♥  ♥

4. “Къде отива боклукът”, изд. Ракета, 2020

Авторката Джес Френч е ветеринар и природозащитник и с тази книга цели да покаже, че “Дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро”. Книгата обхваща всевъзможни аспекти от проблемите на климата и тяхното разрешаване – от замърсяването с отпадъци и домакинствата, през обезлесяването, космическите отпадъци, а също и хранителните и електронните отпадъци. Изданието е подходящо за по-големи деца (напр. 8-10-12 г.) – включени са изключително много статистики и данни (накрая са посочени и източници), много илюстрации и фотографии. Шрифтът е голям и се чете лесно. 

“Едно от любимите занимания на Джес Френч като дете било да претърсва плажа за захвърлени от морето съкровища. Живеела по крайбрежието и оглеждала с часове пясъка за морски създания и фосили. Откривала най-различни находки, но за съжаление, се натъквала и на много боклук – от балони до седалки за тоалетни чинии.”

Книгата е издадена с подкрепата на Еко Партнърс България, най-новата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки у нас.

 • 72 стр., твърди корици, FSC сертифиицирана хартия;
 • Цена: 19,90 лв.
 • Съдържа азбучен показалец и кратък речник. 
 • Номинация в конкурса “Бисерче вълшебно”, категория “Нещотърсачи” – 2021 г.
 • Подходящо за деца на възраст 8-10-12 г.

♥  ♥  ♥

5. “Да спасим Земята”, изд. Пан, 2020

“Нуждаем се от доброволци, за да направим Змята по-щастлива.” Още едно практично и удобно издание, което отговаря на важни въпроси по опростен начин. Полудяло ли е времето? Какво станава с дупката в озоновия слой? Какви са принципите и предимствата на слънчевата и вятърната енергия? С какви проблеми се сблъскват горските и морските екосистеми?
Книжката на Мария Манеру дава кратки обяснения, но и конкретни идеи решения – къде къде можем да рециклираме, какво можем да си направим от използваните ролки тоалетна хартия или от чорпи; и завършва с 10 екосъвета как да защитим планетата. 

 • 44 стр., твърди корици;
 • Цена: 14,90 лв.
 • И тук има номинация в конкурса “Бисерче вълшебно”, кат. “Нещотърсачи” – 2021 г.
 • Подходящо за деца на възраст 8-10-12 г.

♥  ♥  ♥

6. “Къде ли да изхвърля това?”, изд. Тат Криейтив, 2020

Зад “Къде да изхвърля това?” стои Мая Бочева – Уики, която е не само автор, но също така и илюстратор на книгата, погрижила се е и за оформлението. Книгата е 2 част от поредица – трилогия “Защо си тръгнаха пчеличките?”. (Предишната се казва “Защо медът е толкова сладък?”, 2019)

Размерът е сравнително по-малък, харията е лъскава и твърда. Разказва историята за Мъдрян и Любка, която почиства стаята си, и изведнъж се озовава в света на приказната книжка “Туй-онуй”. Задено тръгват на мисия, да разберат какво се е случило с пчеличките, и какви ги върши “изперкалата вещица” Шонка (съкратено от Корнишонка).

Освен вълнуващата история с богати илюстрации, книгата дава добавена стойност, като включва куп рецепти, загадки и задачи, а по средата има стикери, които също имат предназначение в историята, напр. растенията в градината, или видовете опаковки в цветните контейнери на Еко Булпак. Така през забавно приключение, децата се учат как да рециклират, но и как да създадат разни неща от едни, наглед обикновени отпадъци. 

 • 44 стр., малък формат, твърди корици;
 • Цена: 21 лв.;
 • Включва стикери, много задачи, и QR кодове за още загадки;
 • Подходяща за деца 4-8 г.;
 • Номинация в конкурса “Бисерче вълшебно”, кат. “Нещотърсачи” – 2021 г.
 • Използваният шрифт е като този на блога ми, който четете в момента, Adys, и е подходящ за хора с дислексия.

♥  ♥  ♥

8.1. “Пчелите”, изд. Дакелче, 2018

Въпреки че всички са невероятно красиви и да ти е кеф да си ги разлистваш, дори без да четеш – “Пчелите” обират всички точки за мен. Книгата на Пьотр Соха* подробно проследява мястото на тъй важните пчели в историята – та до наши дни. Какво е танцът на пчелите, какви са техните задачи и йерархия, как се случва опрашването и кои плодове и зеленчуци дължим на пчелите. Не липсва и информация за структурата на кошера, принадлежностите на пчеларите и видовете мед – а огромният размер на изданието помага за детайлното проследяване на илюстрациите към всичко описано.

 • 72 стр., шиокоформатен печат; тв. корцици, цена: 36 лв.

*За Пьотр Софа – автор, дизайнер и илюстратор от Полша,  разбираме, че баща му е пчелар и детството му минава край тези вълшебни същества.

8.2. “Дърветата”, изд. Дакелче, 2018

Не се доредих до свой екземпляр на тази чудна книга, когато му беше времето, затова виждате кадри от магичната библиотека на Матей, синът на Пирина от “Ние, децата”. (Подкаст епизода ни с нея можеш да чуеш тук)

Илюстраторът на “Дърветата” е същият като на “Пчелите” (вж. горе), и книгата е не по-малко специална. Разказва за видовете дървета и как народите ги почитат по света. Автор е полският биолог Войчех Грайковски. За съжаление към момента на писане (и последните няколко месеца също), тиражът е изчерпан, но от “Дакелче” обещаха нов, така че ги следете изкъсо.

 • 72 стр., шиокоформатен печат; тв. корцици, цена: 36 лв. 

♥  ♥  ♥

9. “Healthy Earth”, 2021

“Когато преди година и половина прочетох, че еко тревожността измежду децата се увеличава, сърцето ми се скъса. Но после се замислих: Мога ли да направя нещо по въпроса? – Обедених уменията си по психология и комуникации, направих сериозно проучване. Така 16 месеца по-късно, с илюстраторката Ивелина Василева създадохме 60 страници позитивно и креативно място, с което да изградим пълноценни бъдещите герои на природата, от които отчаяно се нуждаем.” – това сподели наскоро Петя Георгиева – Милър, приятел на блога и подкаста.

Виж още: Подкаст епизод на тема еко тревожност

 “Healthy Earth” е образователна книга със страници за оцветяване и 60 практични идеи (почистване на стаята, рециклиране, доброволчество и др.), които да разкрият “климатичния герой” у всяко дете. Целта на проекта е да даде структурирана и ценна информация за устойчивия начин на живот, но без да предизвиква екологична тревожност. “Ученето чрез оцветяване е ефективен подход, защото съзнанието е отпуснато”, споделят създателите.

Тъй като Петя и екипа й са в Щатите, книгата, очевидно, е на английски език. Вече е достъпна в САЩ и Канада на hellohealthyearth.com, но не са ни забравили и тук. В момента могат да се правят предварителни поръчки през лично съобщение  към instagram.com/hellohealthyearth & instagram.com/petya.miller или по мейл info@hellohealthyearth.com. Доставките започват от 15 декември 2021 г., но побързайте, защото бройките са ограничени.

Виж още: Чуй подкаст епизода ни с Петя тук

♥  ♥  ♥

10. “Бобо Бермундо и отряд Пипер”, Plantaboo, 2019

Вече ви разказвах за тази история подробно в ей тази статия тук. – “Бобо Бермундо” е първият детски роман за четене, засаждане и изяждане. Отговорна авторска история, от страниците на която можеш да отгледаш мини градина със саксийни зеленчуци, ядливи цветя и ягоди. Шрифтът е за хора с дислексия (като този, кото четете в момента), а книжното тяло е изработено от природосъобразни материали – сертифицирано еко мастило, сертифицирани семена, растително лепило, биоразградимо фолио и 100% рециклирана натурално бяла хартия. При производството е генериран нулев хартиен отпадък! 

„Книжката разказва историята на едно момченце на име Бобо Бермундо и неговите  приятели от отряд ПиПеР, които заедно се впускат в приключение, включващо говорещи чинари, начумерени пъпеши, чудовището Нехая и нейните слуги – боклусъмите.”

Причината да е най-накрая в списъка тук, е че за съжаление тиражът засега е изчеран. Следете фейсбук страницата за повече своевременна информация. Цена: 35 лв.

♥  ♥  ♥

11. “Дивите животни на града”, изд. Българска илюстрация, 2021

Автор е Елена Павлова, илюстрациите са дело на Милена Радева. Книжката разказва истинските истории на различни диви пациенти, попаднали на неправилното място. Учи ни как да действаме, ако срещнем зайчета, сърнички, таралежи, пилета, лисици и др., при травми от автомобили, оплитане в конци, или просто обща информация за тези животинки и техните навици.

Приходите от книгата отиват като дарение за Дивата болница на Фондация “Дивите животни”, Фондация Бат уърлд България “Ден и нощ”, и Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костунурки към фондация “Геа Чалониа”.

 • 102 стр., твърди корици, цена: 35 лв.

Виж още: Чуй подкаст епизода ни за костенурките с Ива от Геа Чалониа

♥  ♥  ♥

12. “Моята първа книга за природата”, изд. Хермес, 2021

Голямата книга е разделена в няколко категории – растения, насекоми, птици и животни, а всяка от тях допълнително обхваща истории като: еволюцията на едно семенце, видовете листа, жизнен цикъл на пеперудата, насекоми рекордьори, домовете на животните по света, нощни животни и много други.

В края на книгата на Камила де ла Бедойър и Джейн Нюланд има 4 специални твърди карти, които детето може да използва за наблюдение в природата – какво насекомо, животно или растение е забелязало, и какви са били отличителните му черти.

 • 65 стр., FSC сертифицирана хартия, твърди корици, голям формат; цена: 19,95 лв.

♥  ♥  ♥

13. “Голяма книга на буболечките”, изд. Ракета, 2021

Изключително симпатична книга с внушителни размери – разглежда страница подир страница чудния свят на насекомите – бръмбари, калинки, мравки, пчели, мухи, стоножки, щурци, както и охлюви, червеи, паяци и т.н. А на всяка страница се крият напр. определен брой калинки, които детето трябва да открие и да наблюдава илюстрациите внимателно. Автор на текста и рисунките е Ювал Зомер, завършил Кралския колеж по изкуствата в Лондон с магистърска степен „Илюстрация“.

 • 65 стр., твърди корици, цена: 24,90 лв.

♥  ♥  ♥

14. “Градска география”, изд. Точица, 2016

Зад това симпатично четиво стоят Зорница Христова, Десислава Димитрова, в допълнение с красивите илюстрации на Сияна Захариева. Разказва историята на представителя на софийската котловина – т.нар. Градски сънливец, в лицето на тийнейджъра Марти. Баба му си счупва крака, и заедно с братовчед му Тони изследват тревички и цветя, берат обяд от дърветата; изготвят психологически профил на човек, който си изхвърля боклуците, където му падне; приготвят палачинки, подрязват рози и още много други, сякаш нетипични за градски деца занимания.

 • 71 стр., малък формат, твърди корици, цена: 22 лв.
 • продължение на “Вкусна география”;
 • приложение към главната история: занимания за градско градинарство за деца;

♥  ♥  ♥

15. “Домашна екология”, формат.бг, 2011

Книгата на Ирина Каракехайова е третата подред от поредицата “Племена” (предишните са “Племето на майките” и “Храната на племето”). Форматът е интересен – авторката споделя размислите си в рамките на по няколко изречения по темите за разделното събиране на хартия, българската любов към бурканите. Има ли наистина изхвърляне на боклука, или всъщност това си е просто “преместване”? Може ли един бизнес да бъде устойчив? Можем ли да сме част от обществото, но да консумираме осзнато?

Тази книжка, наглед детска, всъщност е по-скоро за възрастни. Черно-бели, семпли илюстрации, и кратки, но философски текстове, и задава въпроси, по които аз със сигурност не съм мислила през 2011 г.

♥  ♥  ♥

Бонус идеи:

“Големият бариерен риф”, изд. Дакелче, 2018

Добре дошли в света на Големия бариерен риф – най-известният в света. Чудната енциклопедия от Хелън Скейс разказва и показва (невероятни илюстрации на Лиск Фенг!) животинския и растителния свят на това огромно подводно царство. Освен да разкаже за научните изследвания, местните обитатели и историята на Рифа, книгата оставя важно послание с отговорен послевкус – “Действията, коитох предприемаме днес, ще начертаят бъдещето (…) Той (Големият бариерен риф) не може да се излекува сам.” От същата поредица и същия илюстратор вкъщи имаме и изданието “Еверест”.

*86 страници; твърди корици, голям формат; цена: 28 лв.

“Защо трябва да се грижа за природата?”, изд. Фют, 2020

Признавам, че за тази книга разбрах вече след като написах горните редове, но нямаше как да я пропусна. “Книгата отговаря на актуалната потребност от екологичен начин на живот. Кратко, но изчерпателно, на достъпен език запознава с екологичните проблеми на планетата и с ролята на човека във възникването на повечето от тях. 

Дава многобройни идеи как всеки лично може да допринесе за опазването на планетата и посочва финансовите ползи от това за домакинството – пестене на енергия, вода, материали и т.н.” Книгата съдържа 48 стр., с меки корици е, и е на цена едва 3, 99 лв. Подходяща за деца 8-12 и нагоре-годишна възраст.

“Ти можеш да спасиш планетата: 101 начина за промяна”, изд. Ентусиаст, 2015

Изчерпана. Но все пак ето какво пише за нея: “В книгата си авторката Джаки Уайнс обяснява ефекта от глобалното затопляне и замърсяването на нашата планета и проблемите, които трябва да бъдат решени” – 144 стр., меки корици; малък формат; 10 лв.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.