МИСИЯ “ЧИСТО ЛЯТО”

В момента на писането на тези редове се намирам в планината, с величествена гледка към най-високия връх на Стара планина. Последните лъчи за деня (и за лятото) огряват склона, а аз разсъждавам върху случките това лято. Хем много неща се случиха, хем нищо особено.

Винаги съм се чувствала особено свързана с природата и все съм се чудела как да предам това усещане, по възможност и да “заразя” някого с него.

По време на инициативата “Юли без пластмаса” в България се включиха стотици хора с желание да променят повече или по-малко от навиците си и да намалят приръсъствието на пластмаса в живота си. Група зелени организации обединиха сили, аз бях свидетел на процеса отрано, но някак останах само проводник на идеите. Затова и помислих – как бих могла аз да допринеса? Какво още бих могла да сторя? 

Свързах се с Вера от Green Revolucia с предложение да направим нещо повече от обикновен giveaway. А именно – да предизвикаме хората през август да почистят около себе си, когато ходят на море, в парк или на планина, а ние да наградим някого накрая. Така се роди #ЧИСТОЛЯТО, който привлече десетки съмишленици от бизнеса, които поискаха да подкрепят идеята.

Силно вярвам, че доброто е заразно. Също така вярвам, че планетата е нашият общ дом и това, че някой друг се отнася към нея с пренебрежение и е оставил боклука си на произвола, не означава, че ти трябва да го прескочиш. 

Очакванията ми не бяха големи. Все пак повечето онлайн игри са по-”мързеливи”, ако мога изобщо да ги определя така. Отбелязваш приятел, последваш профил, споделяш снимка в стори. Но колко ли човека щяха да направят почистване на градинката пред блока си? Предизвикателството ЧИСТОЛЯТО се състоя между 03 август и 03 септември 2020 г. и привлече над 95 участия по света и у нас.

Не беше нужно да пълниш по три чувала – достатъчно бе да вдигнеш боклук, чието място не е там, където си го намерил, да щракнеш “реколтата си” и да я споделиш в пост или стори в Instagram.

В началото на септември изтеглихме победителите, които бяха 6 на брой, а много ми се искаше всеки да получи по нещичко повече от вдъхновение и “добра карма”.

Благодарности към партньорите на проекта: Green Revolucia, Eco Switch, Libyana Lave, Tierra Verde Bulgaria, Designitsa, Valdera Life. – YOU ROCK!

Снимка: @wanderful.nomads

♥  ♥  ♥ 

Някои от местата, от които се включиха съмишлениците на каузата:

 • Белене, река Дунав;
 • Баш Бунар, Ловеч;
 • река Огоста;
 • София; Камбаните; 
 • Рила;
 • връх Вихрен;
 • язовир Белмекен;
 • Враца и водопад Боров камък;
 • Варна, Петрич кале, Фичоза, Кранево, Шабла, Крапец, Езерец; 
 • Крайморие, Слънчев бряг, Шкорпиловци;
 • Бургас, Солниците, Синеморец, Ахтопол, Китен, Приморско, Алепу, Царево; 
 • Лайпциг, Германия;

Сред “съкровищата”, които намираха нашите откриватели са:

 • вестници и списания;
 • автомобилни емблеми;
 • водомер;
 • маркуч;
 • леген;
 • каска;
 • обувки и джапанки;
 • латекс;
 • гъби за съдове;
 • мокри кърпички; 
 • лекарства;
 • кофички от мляко и сладолед;
 • опаковки от вафли, меденки, сокчета и обелки от кренвирши;
 • много цигарени кутии, фасове, сламки, лъжички, бъркалки и близалки; 
 • тарелки, кенчета, чаши, капачки;

♥  ♥  ♥ 

Мисля, че статията е хубав повод да ви запозная с нещо, наречено “бранд одит” (brand audit). Неотдавна приятелите от “За Земята”, по време на годишното си планинско почистване, съставиха такъв одит спрямо отпадъците, на които са се натъкнали в Рила. Те споделиха шаблон, по пример на Break Free from Plasic, към които изпратих своите резултати за съставянето на общ доклад по темата.

♥  ♥  ♥ 

Разпитвах подробно участниците в “Чисто Лято” къде са били, какви са били впечатленията им. За щастие, имаше случаи, в които хората едва-едва пълнеха шепите си – все пак какво по-хубаво от чист въздух и чиста природа? В долните редове споделям и някои от отзивите и признанията на участниците, които те споделиха с мен:

“Предния ден видях колко е мръсно и вдъхновена от твоята инициатива, си взех пликче за следващия ден.”

“Не е достатъчно само да се оплакваме и да бездействаме, а е по-добре ние самите да бъдем добрият пример”.

“Примерът Е важен! Когато излизам на разходка с един приятел, все ме вижда да обирам разни боклуци, и последния път той сам почна да събира и да ги носи в контейнерите за рециклиране!”

“Предизвикателство, в което самото участие е награда!”

“Някои събират мидички на плажа, а аз се разхождам на лов за боклучета..”

“Въпросът, който винаги ме гложди, е колко трудно може да е да не оставаш следа?”

“Надявам се хората да продължават да го правят, дори да не го показват в социалните мрежи!”

“Мен първият път ме беше срам и нищо не събрах. Страх ме беше (…) да не ме вземе за луда. После си казах, че няма какво мен да ме е срам, а тези, които мърсят. Така че за себе си знам, че преодолях един глупав страх от това да събирам боклуци в торбичка. Казах си, че кой каквото иска да си мисли за мен – аз искам да живея на чисто и приятно, и да не вадя фасове измежду пръстите си на плажа. Всички, които събираме боклук, сме добрият пример и не се знае кой има нужда да ни види, за да се престраши да направи същото.”

♥  ♥  ♥ 

… Накратко: БЛАГОДАРЯ! Дори да сме замислили и един човек, предизвикателството е увенчано с успех. Можех да направя опит да изчисля приблизително колко боклука сме успели да съберем всички заедно, но от една страна това е доста относително, от друга – хич, ама хич ме няма с цифрите.

Споделям тези редове повече от месец след края, за да припомня, че не ни е нужен хаштаг или игра, за да предаваме добро и да се учим взаимно на полезни навици. Предизвикателството продължава, макар и без формАта на игра – да поддържаме средата си чиста и спретната и да имаме #чистапролет, #чистолято   #чистаесен, #чистазима… 🙂

P.S. Под този текст ще откриете някои от кадрите, които участниците поделиха в Instagram. И все пак има още, които не успях да вмъкна днес.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

View this post on Instagram

Надя на плаж – Expectations vs. Reality С тези снимки не искам ви изнасям лекция. Само ще напомня, че всички живеем заедно на тази планета. Всички искаме да прекарваме възможо най-много време навън, в този рай! Оставяме тази красота на нашите деца. И ако нямате такива само ще добавя едно – те обожават да лапат фасове от земята. Почистих плажа не само за моето дете. И за следващите след него. Картинката след мен: млада двойка – мъж и жена, бременна очевидно в 8-ми месец. Мъжът си запали една цигара и с кеф и си зарови фаса в пясъка. Виждайки събраната от мен купчинка, разбира се. После се любуваха и радваха на Доминик, който щъкаше около тях. Завършвам с най-клишираната фраза: be the change you want to see in the world. А аз се надявам бъдещото дете на това семейство да не лапа фасове от земята и да разграничава ясно добро от лошо. . #bethechange #beachlife #expectationsvsreality #keeptheplanetclean #чистолято

A post shared by Nadya Sivkova (@rockstarslovenadi) on

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.