3 ЛЮБИМИ ТРИФТ МЕСТА В СОФИЯ

София е голяма и “кила” дебнат отвсякъде. Отдавна си мисля да ви представя любимите си, отбрани места. Не говоря за големите халета с купища дрехи и аксесоари ала “бръкни, та си вземи”, а за, както ги наричам, малките секънд хенд бижута. В поредица от няколко блог публикации ще ви разкривам по две-три от тези магазини, в които откривам много повече смисъл от който и да е друг “бутик”. Хората, които стоят зад тях, са млади, усмихнати и приветливи и наистина обичат това, което правят. И си личи!

Можете да им се доверите изцяло – техните очи, уши и ръце са втора, трета, десета цедка от масовия пазар, за да може до обичащия да се глези секнъдхенд-ър да достигне само най-качествената стока. Всяка е внимателно инспектирана, всеки джоб и ръкав са щателно огледани, използвани са най-ароматните препарати и омекотители, няма измачкана риза или шал. Такива са тези бутичета, а ако не се загледаш, на пръв поглед дори няма да разбереш, че говорим за втора ръка.

Мислено разделям центъра и пускам въображаема разделителна черта – бул. Витоша. В първата серия ви запознавам с “ветерани” (и потенциални такива) в отбраните секънд хенд магазини в столицата, които се намират от едната му страна.

Дъждовен ден. Заслушвам се в ритмичния тропот на трамвая по “Графа” и прескачам локвите, образувани под всяка *историческа* плочка. Първа спирка: Placebo на “Шишман”. Посреща ме Миро, който ми разказва, че са първият такъв магазин, а самият той е запален по обикалянето из втори употреби от тийнейджърска възраст. Placebo отваря още през 2000 г. и е оборудван главно с туристическа екипировка и градски дрешки, зареждани около три пъти седмично, но с постоянен поток. С предимство се ползват мъжките дрехи, за които и най-urban мацките могат да завидят. Всички знаем, как нечестно каретата за момчета са по-готини, а щампите на тениските – по-яки.

Е, есента дойде, дойде и тук – очакваме якета, суичери, зимни шалове, шапки с козирки. Плакна очи по красиви хендмейд бижута и джунджурийки, а се оказва, че “специалитетът на заведението” са всъщност отбрана колекция плочи втора ръка, тясно специализирани около електронната музика, която е слабост на собствениците. Можете да отриете DJ сетове и винили във всякакви поджанрове от хаус и текхаус до габа. Ако пък посещавате такива събития, освен с винил и ново яке, силно е вероятно да си тръгнете и с билет за някое ъндърграунд парти. Момчетата вече си имат коркови табла, не – врати!, с интересни плакати и флаери за концерти, изложби и други, каквито можете да занесете и вие.

Намерете ги онлайн на http://www.placeboshop.eu/ и https://www.facebook.com/placeboshop.eu/  и, разбира се, на ул. Цар Иван Шишман 51  с работно време
от понеделник до събота от 11:00 до 14:00ч и от 14:30 до 20:00 ч., неделя от 12:00 до 19:00 ч.

Съдби на кръстопът – всеки път изгубвам поне половин-един час в десетките широко отворени врати окол Малките пет кьошета. От вело кафе, през бижута и ръчно правени прекрасности, изложби в галерията, през веган вкусотийки, до букета от ефирни, красиви дрешки във Frida. Малък, стилен бутик “от нашите”, с изискан и закачлив вкус, досущ като клиентките си. Лъчезарната Мария с гордост заявява, че през техните врати влизат и излизат доволни клиентки от 17 до 70, от весели тийнейджърки и искащи да приличат на майките си малки момичета, до изискани по-възрастни дами, с всякакви професии. Този декември ще станат 7 години, откакто магазинчето е отворило, още тогава с идеята “да не бъдем чак такива консуматори.” “Да докажем, че дрехите втора ръка не са боклук, а могат да бъдат хубава дреха, на която след това някой може да се радва”.

Дамите ще изплакнат очи по всякакви дантелки, панделки, полички, роклички, и приятелското настроение на собстненичките. Мария внимателно ми разказва как подбират стоката си, защото просто не могат да си позволят да ни подведат. Зареждат колкото се може по-често, почти всекидневно, въпреки че задачата се оказва нелека – сериозната селекция е дълъг и трудоемък процес. В малката съкровищница на Frida е уютно – касата е стара шевна машина, тук зад всяко шкафче и скрина на баба ти (буквално) дебне по един портрет на художничката, а на закачалките търпеливо чакат своята нова собственичка  хармонично цветово подредени дрехи и аксесоари.

Тук сезоните идват малко по-рано, например есенният идва към август, а пролетният – през февруари. Така, когато навън е още студено, започваме да оставяме погледа си върху тънки материи, точки, цветя. Есенният сезон е любим, пухкав, мек, и в момента най-много се търсят кашмири, хубави, топли дрешки, “добрата стара приятелка, която всички обичат – роклята”. “Все по-трудно се намират качествени и истински материи; не всеки има претенция да носи коприна и кашмир, но голяма част от хората се радват”, признава Мария във връзка с това, че държат много на естествените материи.

Вече ви споделих как помагаме на Земята и колко ресурси пестим, пазарувайки секънд хенд, още повече истински материи. Е, също така една естествена дреха е много по-здрва, издържа тестовете на времето, прането, поддръжката, цвета; а на една качествена дреха й проличава веднага, и още от първото обличане и пране “минава теста”.

Намерете Frida  тук и на ул. Хан Крум 15, с работно време от понеделник до събота от 12:00 до 19:00 ч.

Тиха и спокойна и така любима, досущ като София в празнични дни, е ул. Юрий Венелин, където се крие още една внимателно отбрана селекция за градски тип хора с буден начин на живот. В магазин Charleston ще ви посрещнат Ивайло и Иван, които са в “бизнеса” вече 10 години. Малки и големи, млади и стари – ще намерите своето нещо, ако и вие, като мен, сте еднакво влюбени в оживения град и в планината. Отново ежедневна, спортна и планинска екипировка (зимата – ски, сноуборд), насочена предимно за мъжете, но “хайде, и жените не бива да бъдат пренебрегвани” ми казва, докато си харесвам поредното шарено ветроустойчиво яке.

Вторник, сряда и петък са дните, в които можете да се заредите с най-”прясна” стока според сезона, а дънки и панталони винаги има по много. Бонус са и мега яките тениски и чанти с илюстрации на Иво.

Открийте ги на Charleston shop и на ул. Юрий Венелин 28, всеки ден (без неделя) от 11:00 ч. до 20:00 ч.

До следващия път, когато ще ви разкрия нова порция любими “кьошенца” за ценители!

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

Предизвиквам Мария да ми стъкми примерен аутфит. Видя ме в дълга шарена пола, подходяща и за колело, топла керемидена жилетка с къс ръкав и бяла памучна риза.

 

Нов любим пухкав пуловер в чест на студеното октомврийско време. Atmosphere – 25 лв.

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!
if ( has_post_thumbnail() ) { the_post_thumbnail(); }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *