ЕЛАТЕ С МЕН НА ТАЕН КОНЦЕРТ! (SOFAR SOFIA)

 

Краят на април, първите наистина топли и приятни дни. Прекарвам следобеда в дъъълги приказки с добра приятелка и дъъълги кафета, минавам през магазина за сайдер и бира. Брат ми има рожден ден и ми е някак празнично и без това.
Мина се време, но нарочно оставих емоцията да отлежи, за да ви разкажа за това преживяване… Признавам, леко егоистично, и с уплах, че “някой ще ми открадне играчката”. Но толкова пък също толкова ви и обичам, а и щом четете thrift sheep, то най-вероятно мислите и харесвате същите неща като мен. Или пък просто искате да научите нещо ново! Направо не е честно да поддържаме съспенс-а 🙂

Е, всеки месец на тайна локация се случват едни тайни концерти. Такива, дето само съм ги пускала за фон, в youtube. Лека акустична музика, от която ти става топло, уютно, лежерно. Sofar  концертите започват в нечие мазе, хол, балкон… докато сега стигат над 400 града по света. Разнообразни локации и дати, и все някъде се случва нещо!
В София включително. Месеци наред се записвах и.. нищо. В един момент получих заветното accepted. От тук сложната част – да си намериш другарче. Не вярвах, че ще ми е толкова трудно да привлека някой да ми бъде +1 на таен концерт. Локацията я разбират само посветените, няколко дни преди събитието. Изпълнителите ги разбираш на момента!
В онази априлско-майска вечер слушахме Polina, Innerglow и Aled Ordu (от тогава не спирам да го слушам) . Последният после ми подари диск в хендмейд опаковка, а първата – разписа подарък на браточето. Бях сама накрая и не съжалявам – обичам да си самоподарявам и самоизживявам такива моменти.

Отдавна не съм писала репортажи от концерти. И този текст не е такъв. SoFar е магия, едно изживяване, а не просто концерт. Тръпката от непознатото, от новото, от това, което ще откриеш.
Трима изпълнители за една вечер, два часа музика в интимна обстановка и сред “твои хора”. Има нещо специално, но дори не си сигурен точно какво е.

После разбирам, че и Джерард Бътлър е бил с нас през последния сет. Човекът снима филм в България, бяха го поканили, и дойде с целия си екип. Казва ми “Hi, I’m Gerry!” , а аз с усмивка: “I know!”. Ми така де, няма да съ излагами през чужденцити. После отвисяваме до нощите в анализи на готините усамотени концерти и лудия нощен живот в любимата София.

Как се случва? Правилен въпрос. Хайде Рада, не ни дръж в напрежение!

Избирате си град и съответната дата (ако се случи да има докато сте в Лондон? Берлин? Ню Йорк?) , заявявате имейл и принасяте жертви на боговете и организаторите. После грабвате одеало, нещо студено и алкохолно*, доброто настроение също не го забравяте вкъщи. Безплатно е, до колкото накрая оставяте колкото прецените и колкото оцените труда на всички замесени.

Ако сте изпълнител, пишете им! Ако имате просторен хол с добра акустика или пък вилата на баба ви в полите на Витоша приема български (и не само) музиканти – пишете им! Иначе винаги може да ги гледаш в тубата и слушаш в спотифай.
Та да, просто исках да ви кажа, че яки неща се случват в София. За яки хора. Ако имаш очи да погледнеш и излезеш извън зоната си на комфорт 🙂

*Практиката е BYO – bring your own beverage 🙂
** Снимки: Здравко Петров

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

 

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.