КАКВО Е ПОДКАСТ И ЗАЩО Е МОДЕРНО

Някъде прочетох, че истинският милениъл* трябва да е минал през три неща: да е записал подкаст, да е преживял бърнаут и да е имал блог, примерно. И също това, че разговорът “хора, трябва да запишем подкаст” е новото “да си направим банда”.

Ако питате Уикипедия, подкастите водят началото си още през 2004 г., а името идва от комбинацията на iPod + broadcast = Епълски продукт и излъчване. “Говори Интернет” бяха казали: “Като радио предаване, ама в интернет.” , и май няма как да не се съглася на 100% с това определение. Още през 2005 г. се появява предложение подкастът да бъде наречен „предварително записана онлайн радиопрограма по интернет“. Само че дигиталната свобода в наши дни дава всичко онова, което радиото – не. 

Макар че вече имат над 15 години история, подкастите нашумаха по нашите ширини едва през последните няколко (2-3-4) години. Хората откриха свободата на стриймването** на аудио файлове и подбирането на съдържание, и то все по-често на роден български език.

На теория това… а на практика?

Звукови файлове на монолози или разговори между двама или повече души, със или без конкретна тема. Времетраенето също е относително: между 15 минути, час или два-три. И точно тази неяснота (в хубавия смисъл) и относителност ме спечелиха и направиха верен, зарибен подкаст фен. До толкова, че да си откажа абонамента за аудиокниги, тъй като открих нещо по-готино, с което да запълвам времето в движение. Или в покой?

Аудио файловете могат да се стриймват директно през мобилни данни, или да се свалят и да се слушат офлайн, в самолетен режим или по чукари без обхват. Аз съм заклет spotify ползвател, но преди това все съм намирала по нещо в Google Podcasts, Soundcloud, дори YouTube. Други популярни подкаст платформи са Apple Podacsts, Radio Public, Overcast и др. Може би друг път ще засегна техническата част на какво, как и защо, ако има интерес 🙂

А защо ви споделям тези неща?

Преди няколко месеца официално дадох старта на Thrift Sheep Podcast a.k.a. “Радини вълнения”. Отдавна-отдавна усещах нуждата това онлайн кътче (блогът) да прерасне в нещо повече, да го надградя и развия, но в никакъв случай да го зарязвам. Осъзнах, че видеата не са точно моето нещо, и изискват много повече подготовка и търпение, с които аз не винаги разполагам. Да си призная, избрах подкаста и заради това, че тази ниша тепърва ще се развива в България. Родните подкасти се броят на пръстите на ръцете, а ако броим и нередовните или неактивните – то на пръстите И на краката. 

Притесняваше ме фактът, че собственият ми брат вече има свой подкаст (Цинични химни за улиците, посветен на музиката и в частност рапа), но след недълго умуване му поисках “благословията”, а той веднага ме подкрепи. Затова и беше първият гост.

Дълго време идеята ми се въртеше в главата, но това, което ме провокира да запретна ръкави, бе една поредица от вдъхновяващи срещи с яки хора в една и съща седмица, ден след ден. Щеше ми се да запиша тези разговори, и да покажа тези хора на света..или поне през моята гледна точка. Така за нула време се роди “Thrift Sheep Podcast”!

Какво научих до момента:

  • По-времеемко е, отколкото си мислех;
  • По-времеемко е, отколкото изглежда;
  • Винаги sim картите и дигиталните устройства – далеч от микрофона! ;
  • Винаги със заредени батерии и празна памет!;
  • По-добре предварително обсъди с госта си темите и евентуалните въпроси: предразположи го, за да избегнеш да го поставиш в неудобна позиция;
  • Важно е да си подготвен по конкретната тема поне наполовина колкото госта си;

Избрах формат тип разговор, с 1 или 2 гости. За целта са необходими уговорки поне 2-3 седмици по-рано, без конкретен сценарий, но поне посока на разговора. Ако каниш някого, който не ти е супер близък, може да го попиташ дали ще се съгласи още месеци преди това. Така за да съм сигурна, че подкастът ми ще просъщестува, още с нулевия епизод надрасках план-график за месеци напред. Сигурни и потенциални гости, желани теми, за които си търся гост, или обратното. 

Така понастоящем съм издала 10 епизода, имам 2 в редакция, още 2 насрочени, и поне 5-10 планирани занапред. А самият процес е толкова удовлетворяващ, отзвукът до момента е супер положителен, така че това може само да ускори темпото на мотивацията.

“Радини вълнения”, или както е по-лесно да се запомни – Thrift Sheep Podcast, е естественото продължение на блога. Темите са същите, че и отгоре. В България все още липсва достатъчно достъпна информация за екология, устойчивост, здравословен начин на живот и т.н., така че беше време да поема нещата в свои ръце.

Подкастите са най-добрият приятел на забързания градски (и не само) човек. Статистиките показват, че на десктоп се слуша по-рядко. Цъкаш, натискаш “play”, паузираш, когато се наложи, прескачаш, ако не ти харесва нещо. Готино е, че повечето подкаст хостове, за разлика от ТВ или радио водещите, са достъпни и можеш да им задаваш въпроси, да споделяш мислите си и да даваш идеи за теми и гости, да речем. А и доста от тях имат платформи, чрез които можете да ги подкрепяте директно и финансово, не само морално и идейно.

При подкастите рекламното съдържание е по-рядко срещано, и със сигурност “по-обрано”. Нямаш цензура и без проблем можеш да споменаваш имена на марки, да псуваш дори. Нямаш ограничение във времето и това е може би също едно от най-улесняващите обстоятелствата неща: да не се чудиш как да се вместиш в 2, 10 или 20 минути. Накъдето те повее разговора – натам. 

А накъде ще ме отвее мен това ново начинание? Тепърва предстои да разбера 🙂 

Ако ви харесва това, което правя, подкрепете ме, като хвърлите едно-две уши и очи, абонирайте се за различните канали и дайте по един палец или звезда. Ще бъда много блОгодарна!

♥  ♥  ♥ 

P.S. Ако ви се слушат български подкасти, препоръчвам да погледнете тази статия.

P.P.S. Чужди подкасти слушам рядко, защото изисква допълнителна настройка на слуха, но такива, които бих препоръчала, са: The Minimalists, Guys we f****, Party in my plants, Deliciously Ella, Highest Self, Starting Sustainability, What the influence и др.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

♥  ♥  ♥ 

*Милениъл (millennial) – демографска група, т.нар. поколение Y. Така наричат младежите, родени ориентировъчно между края на 80 те и 90 те и 1997-2000 г.

** Стрийминг (streaming) – Услуга за излъчване на мултимедийни файлове, потокът от данни от сървър към потребител.

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.