КАКВО СЛУШАМ: ЛЮБИМИТЕ МИ БЪЛГАРСКИ ПОДКАСТИ

Колкото повече стоя у дома, толкова повече “шетам”. Подреждам, чистя, аранжирам, пресаждам, готвя, снимам. А всички тези действия при мен отдавна са съпътствани със слушането на минимум музика, максимум – подкасти. Имам си чудни безжични слушалки, чрез които не ми се пречкат кабели в ръцете и краката, и безпроблемно навъртам километраж вкъщи или навън, тичайки и спортувайки.

Стана точно 1 година, откакто реших да предприема приключението, наречено “Радини вълнения” – подкастът ми, който се явява и естественото продължение на този блог.

И именно защото го усещам някак празнично, в следващите дни ще публикувам редица статии и се надявам да се получи някакъв своеобразен “маратон”. 

Виж още: Какво е подкаст и защо е модерно

Започвам с материал, който обещавам на последователите си от лятото насам. Колкото повече си седим всички задружно вкъщи, толкова по-разнообразни неща си търсим за вършене, за гледане и за слушане, за да се разсейваме от обичайното ежедневие. Както казах, за мен това са подкастите и съм ужасно щастлива, че в България се заформя страхотна сцена от хора, които създават качествено съдържание с добавена стойност. 

Има един инфлуенсърски лаф “Понеже много от вас ме попитаха…”, но какво да кажа, тук той (лафът) си важи с пълна сила. Надявам се да си откриете по нещо интересно и вдъхновяващо за слушане и гледане. Подкрепете родната подкаст сцена и пишете по 2 реда на подкастърите, че ги слушате и уважавате труда им. Безценно е!

Сложила съм линкове към основните платформи на споменатите подкасти, както и spotify препратки към конкретен епизод или последно качения такъв.

♥  ♥  ♥

2&200 podcast 

Тримата от запаса – Орлин, Цецо и Фил, създадоха своя подкаст 2&200 в края на 2018 г./ началото на 2019 г., и много бързо стават любимци на мнозина от нас. Орлин Милчев е режисьор и може би повечето от вас го познават като рапър под псевдонима Атила (btw, прочети интервюто ми с него тук). Цецо – Цветомир Цанов, също е от филмовите и видео средите и работи като монтажист. Фил – Филип Търпов, е оператор и монтажист и в подкаста се показва по-рядко, защото е зад кадър, при камерите. Именно видео заснемането (т.е. не е само аудио) е нещо, което ги отличава от останалите подкасти тук днес.

Темите, които се засягат в 2&200, са най-вече свързани с изкуство, политика, философия и производни. Накрая на всеки епизод имат рубрика, наречена “Книга, филм, събитие”, в която гостът препоръчва по нещо от съответните три категории.

Публикуват всяка седмица, обикновено в неделя.

Сред любимите ми техни епозоди са: този с Васко Кръпката (27), първият епизод със стронгмен състезателя Тарек Щеуи (03), разговорът за стоицизма (54) и други.

За мен беше чест да гостувам на момчетата през май месец, така че ако сте пропуснали да гледате/слушате, можете да наваксате тук или на линка долу.

♥  ♥  ♥

InСтории

Може би повечето от вас са разлиствали страниците на списание InGlobo. Развлекателни и увлекателни статии, истории за вдъхновявщи личности и житейски пътища. С огромна усмивка посрещнах новината, че списанието надскача пределите си и вече си има подкаст от началото на лятото.

Основният фокус на “InСтории” са пътешествията – от Мадагаскар, през Мианмар и Индия, до кемпери в Хърватия и Норвегия. Водещи са Свилен Георгиев (главен редактор на списанието) и Мартин Граховски, оператор и документалист, автор на поредицата 3 minute Bulgaria. Допълнителна “екзотична” нотка (ако мога така да го определя) е фактът, че Мартин е млад българин, израснал в Канада и САЩ, и е обиколил света – говори с акцент, но водещо е желанието му да популяризира красотата на българското. 

Публикуват всеки втори четвъртък от месеца. 

♥  ♥  ♥

Градски детектив

Още един подкаст за пътешествия, но… във времето. “Детектив”-ът разказва любопитни истории от миналото и настоящето на любимата ни София – от това какви птици я обитават, през това коя е първата сграда с електричество, как е възникнал Джулай морнинг, има ли цял подземен град от тунели под краката ни, кой е създал катерушките с форма на животни  и много други истории. 

Създатели на подкаста са Ана Благова, Яна Пункина и Радослав Чичев, а гостите са всевъзможни и винаги професионално обвързани с конкретната тема.

Любимите ми епизоди до сега са историите за Зоологическата градина и за графитите в града

♥  ♥  ♥

Дизайнът на нещата

Дълго време отлагах да дам шанс на “Дизайнът..”, защото си мислех, че не би бил подходящ за мен. Оказа се, че предразсъдъците ми са били напразни – може да не съм илюстратор, дизайнер или програмист, но съм творческа личност и научавам интересни истории за живота на фрийленсър, за създаването на компании, следенето на прогреса, и то в най-различни аспекти: реклама и маркетинг, гейминг, социализиране, събития, видео, анимация и др. 

Водещи са дуото Серго и Антон – Сергей Пунчев (дизайнер и създателна интерфейси за игри) и Антон Аладжов (уеб и графичен дизайнер). Нов епизод се появява всеки петък, ще ги познаете в стрийминг платформите си по зеления брандинг.

Епизод, който бих препоръчала, е този с режисьора и видео продуцент Luba6ky. Разбира се, има и още, но да започнем от някъде. 

♥  ♥  ♥

Още няколко предложения за подкасти за слушане:

 • The Roadtrip Podcast – чудната Мария, травел блогър, позната като Travelling Buzz, си направи наскоро цял подкаст за пътешествия. До момента са говорили за Великденските острови, Швеция, Исландия, Сейшелите и потайностите на София.
 • Говори интернет – Може би един от най-известните и старите български подкасти изобщо. Еленко и Владо обхващат всякакви теми от живота и бизнеса, и са създали цяла мрежа от под-подкасти – Дроб и чили (за храна), Транзистор (за технологии), XPLNR. Първият 1 час на епизодите на ГИ са разговор между двамата водещи, които обсъждат новини, технологии и интересни покупки, а втората част на подкаста е именно по дадена в заглавието тема и с гост.
 • Ф.А.К. Podcast – Още в стартова точка, но това е новото начинание на брат ми Момчил, заедно с негов приятел, Огнян. Абревиатурата може да ви се стори “агресивна”, но новият подкаст ще говори за Филми-Албуми-Книги. Смятам, че всички имаме нужда от малко повече култура в животите си.

That’s all, folks. Засега. Приятно слушане!

♥  ♥  ♥

Продължавам да изследвам дебрите на българските подкасти в търсене на качествено аудио, с интересни гости и добавена стойност. Последното за мен е особено важно и затова днес споделям (основно) български подкасти с гости. Това придава по-широк обхват на дадена тема, различни гледни точки, разнообразие.. пъък и посока на разговора. 

Ако пък сте изтървали моя подкаст “Радини вълнения” (Thrift Sheep Podcast), можете да ме откриете в почти всички стрийминг платформи. Говорим си основно за екологичен начин на живот, връзката с храната, любопитни професии и други. Абе – един по-дълъг и разгърнат вариант на този блог.

Кои са вашите любими подкасти? А по-конкретни епизоди, които бихте ми препоръчали? Давайте ги насам в коментарите или ми пишете в социалните мрежи! 🙂

P.S. Очаквайте продължение на тази статия в по-нишов вариант с препоръки за ЕКО подкасти!

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

(6) Comments

 1. Петя says:

  Благодаря за полезната статия! Всъщност твоят подкаст беше първият, който започнах да слушам

  1. thriftsheep says:

   Благодаря и аз за подкрепата! 🙂

 2. Нуши says:

  Страшно благодаря! Аз съм доста голяма фенка на подкастите и това е на практика единственото което слушам, но както не живея в България нямах нито един на български!
  Моята приятелка ми препоръча “дизайнът на нещата” и така намерих пътя до теб и тази статия!
  Страхотна работа! Давай напред и нагоре ✨
  Поздрави !

  1. thriftsheep says:

   Радвам се, че съм била полезна! А момчетата от “Дизайнът” са страхотни:) И е чудесно да следиш постепенното развитие на подкаст сцената – несамо откъм създатели на съдържание, но и откъм култура на слушане от хора от всички възрасти. Поздрави и честита нова година!

   – Рада

 3. Мимето says:

  Много благодаря! Подкастите много помагат за чистенето, наистина, пък и донякъде важи принципът „колкото повече, толкова повече“! Тъкмо се нуждаех от нови вдъхновения за домакински задължения!

  1. thriftsheep says:

   Страхотно, много се радвам, че съм била полезна! Приятно и ползотворно слушане :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *