Elephant Bookstore – АНТИКВАРНАТА КНИЖАРНИЦА НА ШИШМАН

Не знам коя миризма харесвам повече: тази на нови или на стари книги. Всяка носи своя собствен чар и уюта, съпътстващ домашната топлина, чашата черно кафе, чай или розе, без компанията на които четенето просто не е същото.

Да подариш книга не е просто жест и празничен повод – има нещо дълбоко символично в опаковането на такава правоъгълна частичка уют, на внимателното подбиране – на точните заглавие, корица, сюжет – за точния човек. Коледните празници и понякога сякаш преекспонираната консуматорска еуфория отново ме върнаха в размисли.

Парадоксално, но книгата наистина е най-баналният, и едновременно с това най-личен подарък. Било то и от теб… за теб си.

Всяко парче хартия носи своята история и всичките Киндъли на света няма да заменят онова чувство.

Едно такова попадение, може би фаворитът в личната ми библиотека, е едно Битак-ско бижу, сборник с класики на английски и американски разказвачи на “Народна култура” от 1976 г. Купуваш на принципа “тънка – левче, дебела – два”, но не мога да опиша емоцията, когато най-накрая стигам до него в to be read pile-а, а сред страниците откривам автентични автографи от 1979 г. от Уилям Сороян (“Нещо като нож, нещо като цвете, нещо като нищо друго на света”) и от Джон Чийвър (“Насладите на самотата”).

Прескачаме няколко години след началото на новия век, аз съм кой знае къде и върша кой знае какво от обичайното.

Невероятно е, като си представиш откъде е минало това “парче хартия”, през чии ръце, за да се озове в твоите сега.

И се чувстваш като едно малко петънце в огромната (книжна) вселена. 

Такива случайности на съдбата обаче са едно на хиляди, но, казвам ви, нищо случайно няма в задушевната атмосфера на “скрина” за щастие на Шишман 31. Ще те примамят топли светлини, раздвижваща суинг музика и унасящия аромат на книги (представете си кафе реклама), но ще те задържи много повече от това. Машината на времето

Elephant Bookstore е една от любимите ми малки съкровищници – и вече пет години внасят допринасят за винтиджа в ежедневието на софиянеца. Какво обаче означава винтидж? Тук не говорим за някаква мода, тенденции, материи, външен вид, претенции и надпревари по антикварност. Истинският винтидж е непринуден, красив сам по себе си, идва отвътре. Усмихнатият и отзивчив персонал на Elephant е нещото, с което най-много се гордеят, като оставим настрана буквално преливащите лавици наоколо.

Казват, че тухла по тухла, са направили мястото това, което е – онова, което чувстват и искат да виждат; място, от което да не искат да излизат – почти като бар, само че без частта с алкохола. Та тук всяка стена е с тапети от 50-60-70-те години, дървото е напълно истинско, и дори четката за палта е от “едно време”. “Elephant”, защото слонът е много благородно животно, което помни добре. А книгите помнят.

А пък знакът на входната врата – личен авторски подарък, е измислен още в самото начало: буквите изписват слончето.

Ще се намерите във водопади от секънд хенд книги и оригинални артикули, и както казах – нищо тук не е попаднало случайно. Библиотеката пътува от Великобритания, САЩ, Индия и други далечни места, от оторизирани доставчици – почти същите, които срещаме и в amazon. Майтапят се, че най-готиният им доставчик отпреди е “най-смотаният в момента”! Влизаш през вратичката с нарисуваните книги, описваш хобитата на приятел, за когото търсиш перфектния подарък, и мигом иззад касата се вади стълба, водеща към конкретно заглавие – както е редно да бъде във всяка добра книжарница.

Или пък шариш с поглед половин час и откриваш неща, от които дори не си знаел, че имаш нужда!

Първоначално Elephant предлагаше само книги. Да – сега те са основният повод да си поговоря с тях, но отчитам и съвсем удачния развой на събитията – тук кукли за пръсти във формата на Фрида и Айнщайн стоят редом до чаши на супергерои и стилни папийонки, до английски преводи на Захари Карабашлиев и Капка Касабова. На фона на автентични ретро броеве на мъжки списания и супер яки комикси (“Господи, как не сме се сетили по-рано?!”), всичко това изглежда като един добре споен аранжимент.

Синтез, който, ако видиш поотделно, не би дръзнал да комбинираш. Просто си се вписва. А знаете ли, че зад витрина може да видите дори подвързан с брезент молитвеник от 19 век, видял доста тежки дни?, всъщност и какво ли още не. От няколко години предлагат сертифицирана подписана меморабилия и подписани книги от известни автори, започвайки от Тери Пратчет и приключвайки с JK Rowling. В момента са един от най-богатите като брой подписи магазин в Европа.

За тези няколко малко, но еволюиращи години, Elephant bookstore е заживял свой собствен живот. Гостите на Шишман 31 са всякакви – и малки, и големи; и тийнейджъри, но и клиенти, които рядко влизат в търговски обекти в тази част на града, но идват специално: добре балансиран таргет. Но в крайна сметка всички ги влекат общите интереси.

Тук, олицетворението на винтиджа през очите на добродушни ентусиасти-работохолици, развихря въображението ми за термина. Правя го с уговорката, че “винтиджът” не  е нещо забито, плоскост, то е нещо експресивно, преминава, пречупва се през погледа на винтидж-а, актуален тренд от новия век. Поне пред очите на масовата публика.

“Може би е носталгия, но хората няма да си го признаят, защото не обичат да признават, че са слаби, че им липсва нещо от миналото.” Неповторима е класиката от дрехите от 20-30-40-те години – това, което се случва тогава, диктува всичко, което се случва до днес в модата; всички кройки днес идват от тогава.

“Навсякъде остава старото. Дори да не го осъзнаваш, на подсъзнателно ниво човек има нужда да се абстрахира от света, в който живее днес.”

Няма как се съглася повече! Колелото се върти – интериор, архитектура, модата, лайфстайлът. Че и книгите! Далеч от миризмата на вехто, но на старо-ново и добре запазено; от случайните, хаотични купчини – в добре премислен, подбран дом, под подходящи светлина и етажерка, пазаруването – или дори само разглеждането – на винтидж книги за ценители преминава на съвсем ново ниво.

Разбира се, има издания, които излизат на пазара и нямат време да станат винтидж, но намират мястото си тук, пропътували хиляди километри от кой-знае-къде. Почти всичко в Elephant се свързва с винтидж-а (ето пак тази дума, не мож избяга), а дори да не е – то просто става такова. Не защото е модерно, а просто защото идва от сърцето!

В тези предколедни трепети препускам отново забързано по любимата ми софийска улица, от работа на университет и обратното, какафонията в главата ми е толкова ужасна, че дори не забелязвам, че бабата с печената тиква я няма днес.
Чакай!
Спри за миг – порадвай се на топлите декемв
рийски дни, виж огромните ята над теб, усмихни се – за всички любими хора, с които отново ще прекараш почивните дни.

За всичките new year’s resolution-и и обещания, изпий по едно питие, отвори любима книжка с история, вдишай я, запали си свещ, пусни си джаз и суинг. Любов!

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

* Ще откриете Elephant: на ул. Иван Шишман 31, на elephantbookstore.com и в Instagram.

Само попитайте!
Знаете ли, че участвах в ирландски сборник с разработка за Толкин в метъла? Познайте откъде са книжките 🙂
Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!