КАК ДА СИ НАПРАВИМ ДОМАШНО ПРЕСПАПИЕ

Glitter is a girl’s best friend! Дали? Е, никога не съм си падала особено по бляскави и дрънкащи неща, даже до скоро изпитвах тих ужас от тях и от всички такива момичеподобни визии – в чанти, обувки, аксесоари. Положението вече е умерено бляскащо, но няма да скрия, че покрай празниците като че ли всичко от този сорт не само е поносимо, но и даже празнично и компромисно приятно.

Красотите, за които ще ви говоря днес, са нещо, което отлагах да напиша и публикувам сигурно няколко седмици – именно защото са направи-си-сам проект, с който ще ощастливя приятелите си за Коледа, а те всичките ми четат статиите. Затова и не ги снимах всичките в готов вид, поне някакъв минимален съспенс да поддържам, нали така? 😀

Виж още: Рецепти за украса без отпадъци и Идеи за подаръци с кауза

И преди съм се опитвала да творя преспапиета / glitter snow balls, но нещо не ми се получаваха. Сега, с рецепта от милите ученици по химия и биология, с които работя (и която показваха на един проект с деца в лаборатория), успях да се справя, че и да получа одобрението им за крайния резултат.

Преспапието не само е чуден last-minute (вече) подарък, но и добър начин да избегнете всичкото молове и гифт магазини, защото ви трябват единствено подръчни материали

и…. глицерин, който ще откриете в аптеките. А там опашките се съмнявам да са същите като в големите търговски центрове.

 ♥  ♥  ♥ 

За половината преспапиета използвах стари бурканчета, които аз по принцип винаги си пазя – за подправки, козметика или кой знае какво друго. Измивам ги добре, подсушавам ги и… трупам, трупам. Сега ги накиснах отново в топла вода, за да им махна етикетите за целта на работилницата. Наложи се обаче да си купя и няколко празни и готови за употреба бурканчета от “Слънчоглед”, където има всякакви размери и ми свършиха чудна работа.

Ще ви трябват:

 • малко чисто бурканче (или няколко);
 • шишенце глицерин;
 • горещ силикон;
 • моментно лепило;
 • малка фигурка – играчка от яйце, стар ключодържател, коледна декорация;
 • различни видове брокат или декорации за нокти*;
 • панделка;
 • вода;

 ♥  ♥  ♥ 

Ако използвате само подръчни материали, ще ви излезе доста бюджетно – едно шишенце глицерин е около 75-90 стотинки, аз си купих 6-7 броя за около 10 преспапиета. Е, купих си и бурканчета (2,50 лв) и ключодържатели заради фигурките (3 лв), та може да се каже, че с всичките материали, остойностявам едно преспапие на около 8 до 10 лв.

*Брокатите ми са стари, и най-накрая им намерих приложение. Съветвам ви да не замърсявате излишно с нови!

За фигурките вътре, разбира се, можете да намерите добро ново приложение на малките играчки от шоколадови яйца, обаче аз моите си ги подарих неотдавна на едно мъниче. За себе си, ако стигна до там, ще си направя едно с някоя “излишна” овчица.

 ♥  ♥  ♥ 

Как се прави?

 • Най-напред почиствам всичко, за да е сухо и без останали хранителни остатъци, почиствам и фигурката;
 • За да съм сигурна, че няма да “мръдне”, я залепям с горещ силикон към вътрешната част на капачката на бурканчето и “запечатвам” с малко моментно лепило. Необходимост си е, защото вече имаше паднали меченца в боя, като съм затворила всичко останало;

 • Пълня бурканчето с филтрирана вода на около 60%, после капвам някакъв едноцветен брокат (една щипка);

 • Постепенно добавям глицерин, но само няколко капки, вие сами ще разберете кога е достатъчно – зависи от размера на бурканчето – колкото по-малко е то, толкова по-малко глицерин;

 • Добавям и някакъв друг вид брокат – звездчки, сърчица, лунички или каквото ми е под ръка и си подхожда с фигурката;

 • Разбърквам с дървена бъркалка;

 • Когато фигурката на капачката вече е изсъхнала, затварям буркана и правя тест – разклащам, и проверявам дали има нужда от още глицерин, от още брокат или пък ако случайно пропуска течност от някъде;

 • Когато вече всичко е наред и се оказва, че вече имам брокат по веждите, ушите и носа, залепям вътрешността на капачката с лепило, която веднага завъртам на бурканчето;

 • Последни щрихи: връзвам панделка или декоративна дантелка, или пък с декуппаж украсявам капачката. Може да се добави и етикет с лично послание за човека, за когото е снежната топка.

Целият този процес отнема не повече от 10 минути всяко, а аз работих два дни по партидата. Единия ден си залепих фигурките в подходящите за тях бурканчета, а докато съхнеха, пълних съдържанието, бърках и т.н. На другия ден вече запечатвах финалния резултат и уплътнявах.

Щом стигнаха здрави по кутиите чрез Български пощи, май всичко е наред!

Ако решите да си направите такива брокатени бурканчета и вие вкъщи, непременно ми споделете резултата, ще се радвам да го видя!

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!
if ( has_post_thumbnail() ) { the_post_thumbnail(); }

(2) Comments

 1. Мира says:

  Брокатът всъщност е адски кофти, понеже си е пластмаса. Иначе идеята е много добра.

  1. thriftsheep says:

   Така е, Мира, права сте! И благодаря за коментара.
   Така или иначе имах поизостанал още от училищни проекти, така че гледах да го оползотворя 🙂
   Във всеки случай не бих посъветвала хората да дават “грешни пари” за излишни пакетчета и кутийки с глитър, а да открият ново приложение на онова, с което вече разполагат.

   Поздрави,
   Рада

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *