7 ИДЕИ ЗА ПОДАРЪЦИ СЪС СМИСЪЛ И КАУЗА

Като човек, работещ и движещ се около неправителствените среди, осезаемо различавам коледните празници с внезапен прилив на дарения и желание да се помага. Не казвам, че е лошо, и че корпоративните дарители (най-вече) тогава осъществяват своята CSR… Но тези помощи и инициативи могат да се случват целогодишно. Май ви бях разказвала за тинейджърските си години, когато лично се убедих, че децата в домовете нямат толкова нужда от дрехи и играчки, колкото от любов, време и внимание.

Има множество инициативи, в които можете да доброволствате периодично. Конкертно в единия случай се свързахме със софийски кризисен център, изплетох/ме промишлени количества мартеници за базар и накрая ремонтирахме част от къщата им и прекарахме няколко дни с тях – в раздумки, четене на приказки и музика с китари.

Навън е пълно (и все повече ще бъде) с всякакви маркетингови трикове, реклами със звънченца, белобради старци и досадни песни, но… извън този червено-бял миш-маш има няколко лъча светлина, на които попаднах, и в които смятам да се включа тази Коледа. (и вече се!) Дарителски инициативи, които ви дават нещо в знак на признателност, че сте подкрепили каузата – а това “нещо” често е страхотен подарък за някой друг.

Да подкрепиш кауза означава да повярваш, че имаш силата и куража да променяш света около себе си. – “България дарява”

♥  ♥  ♥

 1. Мисията на WWF Bulgaria за Коледа 2020 е спасяването на кафявите мечки в България –

Мисията на WWF Bulgaria за Коледа 2018 бе спасяването на последните вековни гори в България. Те са едва 4%, а над половината от тях не са защитени и във всеки момент могат да бъдат унищожени. Дори само с моите 25 лв., бяха така мили да ми изпратят сертификат за дарение, printable оригами на рис, а скоро и торбичка. Ако дарението ви е над 70 лв., ще получите и емблематичен плюшен рис, който е чудесен подарък.

Update 2020: Мисията за тази  Коледа са кафявите мечки. За последните 10 години броят на мечките в България е намалял наполовина. Повече за темата с мечоците и защо опазването им е важно, разказваме в подкаст епизода с Роси и Костадин от WWF.

Иначе имат мега готин и кютав онлайн магазин, чрез който можете да подкрепите опазването на вековните български гори, реки, и техните обитатели. Разгледайте всичките им дейности, в които можете да ударите рамо.

През 2020 WWF Bulgaria, съвместно с Ozone.bg лансираха първата си настолна игра – “WheelVille”. Тя е с кауза – отново кафявите мечки по нашите ширини, а целта й е да се забавляваш и едновременно да се учиш как да опазваш околната среда. Повече за играта разказвам тук.

♥  ♥  ♥

2. Страхотни ръчноправени коледни украси творят хората от “Светът на Мария” 

Аз съм се заплеснала по едни играчки от копчета и мини елхички от плат за офис бюрото.
Мисията на фондация “Светът на Мария” е да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и да подпомага личностната им реализация.

Виж още разкошни брошки цветя, които творят, тук.

♥  ♥  ♥

3. Сигурно сте чували за “Оле мале”? 

Това е сайт в помощ на майките на деца с увреждания и работната им независимост. Под мотото “Търся втора работа”, изпод ръцете на българските майки излизат чудни работи, а всяка Коледа си имат голям каталог с красоти. Има няколко начина (тук) да се сдобиете с пухкаво венче или дървена играчка, като сред тях е и възможността за подаръчна кутия “Коледна изненада”.

Update: Продуктите и играчките на “Оле мале” се предлагат в техен магазин в Сердика център на етаж 1, както и в 15-на магазини Фантастико. (Списък с обектите в кампанията ще намерите в този пост.)

♥  ♥  ♥

4. “ДАР ПАЗАР”

Правя редакцията на тази статия преди настъпването на Коледа 2020, като междувременно това се е превърнала в една от най-четените статии в блога. Благодарна съм, че хората имат интерес към дарителството, благотворителността и смислените инициативи!

Миналата година се появи смислената платформа “ДарПазар”, която представя продукти и услуги на социални предприятия в България. Можете да изберете каузи, свързани с деца, животни, образование и др. Оставям линк, за да разгледате по-подробно.

На снимката виждате полярните изследователи от APECS Bulgaria – Асоциацията на младите полярни изследователи в България, на място пред българската антарктическа база на о-в Ливингстън. Тяхната мисия е да образоват и разказват за чудния свят на Южния полюс, за острова и работата на и около Ледения континент. Техните продукти с кауза, книги и отличителни пингвинчета, можете да откриете в платформата “Дар Пазар” тук

♥  ♥  ♥

5. “От Plet няма как да не ви стане топло. На душите.” 

Plet са съвременни вълнени шалове, изплетени от български баби.  Хем някоя сладка баба се занимава с нещо смислено, хем вие получавате топла бабешка прегръдка за студените дни, която е уникална и няма друг такъв… дизайн. Докато аз си чакам моята плетка от мен за мен, научи повече за Plet.

“Любимото им време за плетене е или рано сутрин, или надвечер преди лягане, когато по телевизията няма ни новини, ни сапунени сериали. И така, когато планетите са се подредили така, че да е ни пролет, ни лете, да няма нищо интересно по кабелната и внуците да не са на гости, нашите баби започват творческия процес.”

Еdit: Бях толкова впечатлена от опаковката и цялостната концепция, когато ми пристигна шалът, че няма как да не отделя специално внимание в кадрите тук.

6. Календар с кауза

Покрай Нова година наоколо е пълно с какви ли не рекламни и нерекламни календари, така че ако ползваш такъв, защо той да не бъде с кауза? Ето няколко предложения :

 • (2020) пейзажен фото календар на Backpack Nerd, 100% от приходите за който отиват за “Дивите животни”;
 • (2020) календар на “Дивите животни” ;
 • (2020) календар на БДЗП – Българското дружество за защита на птиците;
 • (2020) цветен муцунест календар от Animal Rescue Sofia;
 • (2019) благотворителни тениски от Animal Rescue Sofia;

7. “Магазин за добри дела” на “Подари книга” (които всъщност не подаряват книги, а време и любов)

…крие някои страхотни възможности за дарения – като например поемането на разходите за час по функционална грамотност за децата от домовете, пътуването на доброволци до децата или…. просто готина Кутия с коледни късмети, измислени и подбрани лично от малчуганите <3 Аз мисля да спестя главоблъсканиците с късметите за баниците тази година 😉

     Вижте тази публикация в Instagram.

💌 Днес искам да ви разкажа нещо. (както винаги) Ей тези късметчета, за които бях писала в последния блог пост (подаръци с кауза) пристигнаха, и толкова ме трогнаха и усмихнаха! Писани са от децата от домовете, с които фондацията (#подаривреме) работи, и много бързо те приземява за това кои са важните неща в живота. Детското съзнание е неподправено, чисто и.. честно. А когато става въпрос за деца, които имат по-малко от което сме имали – е вече съвсем друго нещо. И аз искам да съм Любчо и да нямам никакви проблеми, ама не съм. Или пък проблемите са иррелевантни тук? Е, винаги съм си мислела, че ако ме попита златната рибка да си кажа едно желание в тоя живот, то ще е всички желания да ми се сбъдват. Брои ли се? Искам щастие и любов за всички, най-вече за тези хлапета тук и целия им малък голям свят. И вълшебни лампи и кученца за всички 🧡🎄 Благодоря ви, че продължавате за ме засипвате с готини идеи и каузи. Споделяйте и с таг #споделидобрина 💌 Аз ги поръчах уж за баницата, а сега ги раздавам на случайни хора и колеги. Колежката поръча за маникююристката си, за да споделя добрина на клиентите си. Не са ли прекрасни сами по себе си? Така – неподправени 🙂

Публикация, споделена от thrift sheep | Rada Boneva (@radah.b) на

♥  ♥  ♥

Бонус идеи към 2020:

 • Ellie After и детски кукли за театър с кауза

Комплект ръчноправени цветни и сладурски играчки за куклен театър и аксесоари за тях – 100% от всички приходи от детските куклени театри отиват за фондация „За нашите деца“, които вече 28 години работят за това всяко дете в България да расте в сигурна и подкрепяща семейна среда.

Вторият проект на Ellie After е дървена елха с текстилни украшения ябълки, средствата от продажбите им са в полза на Animal Rescue Sofia. ARS са създатели на приют Фермата, където 200 кучета получават медицинска помощ и грижа 365 дни в годината.

♥  ♥  ♥

 • Осиновете диво животно

Спасителен център “Зелени Балкани” вече над 20 години се грижи да лекува, рехабилитира, работи за размножаването и връщането в природата на редки и застрашени от изчезване диви животни. Освен че можете да подкрепите Центъра с дарение или с DMS с текст DMS OREL (17777), можете и – условно казано – да си осиновите животинче.

За да станете осиновител първо трябва да си изберете “питомец”. Това можете да направите от списъка на животните за осиновяване. Там е информацията за предложените за осиновяване животни. Вие си избирате любимец, както и периода, за който искате да го осиновите (например месец, няколко месеца, година…) след което се свързвате със “Зелени Балкани” (wrbc@greenbalkans.org или 042 607741), като посочвате точен пощенски адрес или отивате на място.

♥  ♥  ♥

Горните редове ме подсетиха, че илюстраторът Дидо Пешев сътовори специален постер, който продава благотворително за “Зелени Балкани”.

През март месец 2020 г. черният лешояд, кръстен Ултрон, бе прострелян. След като природозащитниците т 30 години работят за завръщането на ценния вид у нас, Ултрон бе дарен на България от белгийския зоопрак, отгледан и пуснат на свобода в дивата природа. Красивият плакат е артистичният отговор на художника към тази несправедливост, и артуъркът е лимитиран в едва 99 бройки, и 100% от приходите от продажбите му са за Сдружнието. Открийте го тук.

♥  ♥  ♥

Споделете ми още подобни инициативи и подаръци с кауза 🙂

Не съм толкова навътре с видеата, за да стигна ВлогМас, но през декември на thriftsheep.com се очаква нещо като БлогМас – задават се немалко статии в коледно настроение и с аромат на домашни печива. Абонирай се (полето вляво/вдясно – зависи дали ме четеш от мобилно устройство или компютър) и не изпускай овчите новости!

Виж всички материали в категория “Коледа”

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!

(9) Comments

 1. Ивелина says:

  Здравейте! Поздравления за поста! Искам да споделя още няколко „детски“ каузи:
  1) Детска книжка с кауза в подкрепа на Академията „Анди и Ая“ за децата от глухата общност. Книжките са поредица „Приключенията на Анди и Ая“, в която се разказва за глухото момиченце Дара и нейните играчки жирафа Анди и куклата Ая. От любовта на момиченцето играчките оживяват и имат много приключения заедно. От поредицата вече са излезли две книжки – „Неслучайна среща“ и „Коледни истории“, които са по идеи на децата от Академията. Информация: https://books.deafkids.bg/
  2) Продукти в подкрепа на каузата на „Карин дом“ – терапевтичен център за работа с деца със специални нужди във Варна. Имат вълшебни ръчно изработени неща – плетени шалове, одеяла, ръчно правени бижута, както и други най-различни продукти – календари, тениски, картички и какво ли още не. Вече имат и онлайн магазин и приемат поръчки от цялата страна. А каузата наистина си заслужава! https://magazin.karindom.org/
  3) Чаши и тетрадки с кауза „Аз приемам“ от Фондация „Живот със Синдром на Даун“ – също една страхотна кауза, която вече прави истинска промяна за приемането на децата и хората в обществото https://lifewithdownsyndrome.com/kupi-s-kauza/

  1. thriftsheep says:

   Привет, Ивелина. Благодаря за предложенията, страхотни са! А Академията даже са ни съседи по офис и препоръчвам книжките с две ръце, познавайки хората, които стоят зад тях :)))

   Усмивки,
   Рада

 2. thriftsheep says:

  Допълвам списъка с идеи с още няколко неща, които забелязах или ми изпратихте след публикуването на статията:

  – Още един пухкав календар с лапички на Фондация “Шаро – подай лапа на изоставените”: https://bit.ly/2PyZdDU
  – Вълнени чорапи с мисия – терлици, изплетени от бабите в с. Климент – https://bit.ly/2Ba5jp8
  – Онлайн магазин за продукти с кауза на мрежата Volontime: https://store.volontime.com/store
  – Шоколади Гайо с опаковки, рисувани от дечица в кризисен център: https://bit.ly/2Eic3Eu

  “Обичайте се и вие” и Весела Коледа!

  Рада / thriftsheep

  1. Sis K. says:

   От 2014 година сме осиновители и дарители на “Зелени Балкани”. При възможност също се включваме и в кампаниите на WWF България. Страхотно е, че съществуват и има реални резултати от работата им. Последните две години сенейно си разменяме кутиите на “Оле мале”. Изключително красиви и стойностни вълшебства.
   Пожелавам повече хора да прочетат статията и да открият вдъхновение!

 3. С вяра в доброто – подари надежда – Жени от цялата страна плетат играчки, средствата отиват 100٪ за избрана от дарителя кампания от тяхната страница за болен човек, основно са представени дечица
  За календарите допълвам този на Фондация Дивите животни

  1. thriftsheep says:

   Привет!
   Да, точно вчера и аз поръчах 2 бр. от “Дивите животни”, когато ги обявиха. Днес ъпдейтнах линковете спрямо тази година и добавих някои неща. Ще разгледам предложенията за вяра в доброто. Благодаря! 🙂

   Поздрави и усмивки,
   Рада

 4. Sis K. says:

  От 2014 година сме осиновители и дарители на “Зелени Балкани”. При възможност също се включваме и в кампаниите на WWF България. Страхотно е, че съществуват и има реални резултати от работата им. Последните две години сенейно си разменяме кутиите на “Оле мале”. Изключително красиви и стойностни вълшебства.
  Пожелавам повече хора да прочетат статията и да открият вдъхновение!

  1. thriftsheep says:

   Благодаря за коментара! надявам се и аз 🙂 Какви животинчета сте си “осиновявала” до момента? 🙂

 5. Здравейте, веднага ви споделям и моята кауза, наречена “Биенале на илюстрацията”. За втора година успявам да организирам изложбата, която да представи света на родната илюстрация на едно място. Най-голямата ми гордост, но и тежест, са каталозите. Тях финансирам лично, защото НИЩО от изложбата не е по проект или външно финансиране.
  След покриване на личния разход и данъците, които трябва да се платят, остатъка се заделя за следващата изложба. За щастие каталозите от 2018 свършиха. Останаха ни тези от 2020. Към тях предлагаме и чаши, канчета и чанти, които също допринасят за финансирането на изложбата.
  През 2018 г. събрахме 117 художници, през 2020 – 231, готвим се вече за 2022 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.