10+ ИДЕИ ЗА ПОДАРЪЦИ СЪС СМИСЪЛ И КАУЗА

 • Като човек, работещ и движещ се около неправителствените среди, осезаемо различавам коледните празници с внезапен прилив на дарения и желание да се помага. Не казвам, че е лошо, и че корпоративните дарители (най-вече) тогава осъществяват своята CSR… Но тези помощи и инициативи могат да се случват целогодишно. Май ви бях разказвала за тинейджърските си години, когато лично се убедих, че децата в домовете нямат толкова нужда от дрехи и играчки, колкото от любов, време и внимание.

Има множество инициативи, в които можете да доброволствате периодично. Конкертно в единия случай се свързахме със софийски кризисен център, изплетох/ме промишлени количества мартеници за базар и накрая ремонтирахме част от къщата им и прекарахме няколко дни с тях – в раздумки, четене на приказки и музика с китари.

Навън е пълно (и все повече ще бъде) с всякакви маркетингови трикове, реклами със звънченца, белобради старци и досадни песни, но… извън този червено-бял миш-маш има няколко лъча светлина, на които попаднах, и в които смятам да се включа тази Коледа. (и вече се!) Дарителски инициативи, които ви дават нещо в знак на признателност, че сте подкрепили каузата – а това “нещо” често е страхотен подарък за някой друг.

Да подкрепиш кауза означава да повярваш, че имаш силата и куража да променяш света около себе си. – “България дарява”

♥  ♥  ♥

 1. Мисията на WWF Bulgaria за Коледа 2020 е спасяването на кафявите мечки в България –

Мисията на WWF Bulgaria за Коледа 2018 бе спасяването на последните вековни гори в България. Те са едва 4%, а над половината от тях не са защитени и във всеки момент могат да бъдат унищожени. Дори само с моите 25 лв., бяха така мили да ми изпратят сертификат за дарение, printable оригами на рис, а скоро и торбичка. Ако дарението ви е над 70 лв., ще получите и емблематичен плюшен рис, който е чудесен подарък.

Update 2020: Мисията за тази  Коледа са кафявите мечки. За последните 10 години броят на мечките в България е намалял наполовина. Повече за темата с мечоците и защо опазването им е важно, разказваме в подкаст епизода с Роси и Костадин от WWF.

Иначе имат мега готин и кютав онлайн магазин, чрез който можете да подкрепите опазването на вековните български гори, реки, и техните обитатели. Разгледайте всичките им дейности, в които можете да ударите рамо.

През 2020 WWF Bulgaria, съвместно с Ozone.bg лансираха първата си настолна игра – “WheelVille”. Тя е с кауза – отново кафявите мечки по нашите ширини, а целта й е да се забавляваш и едновременно да се учиш как да опазваш околната среда. Повече за играта разказвам тук.

♥  ♥  ♥

2. Страхотни ръчноправени коледни украси творят хората от “Светът на Мария” 

Аз съм се заплеснала по едни играчки от копчета и мини елхички от плат за офис бюрото.
Мисията на фондация “Светът на Мария” е да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и да подпомага личностната им реализация.

Виж още разкошни брошки цветя, които творят, тук.

♥  ♥  ♥

3. Сигурно сте чували за “Оле мале”? 

Това е сайт в помощ на майките на деца с увреждания и работната им независимост. Под мотото “Търся втора работа”, изпод ръцете на българските майки излизат чудни работи, а всяка Коледа си имат голям каталог с красоти. Има няколко начина (тук) да се сдобиете с пухкаво венче или дървена играчка, като сред тях е и възможността за подаръчна кутия “Коледна изненада”.

Update: Продуктите и играчките на “Оле мале” се предлагат в техен магазин в Сердика център на етаж 1, както и в 15-на магазини Фантастико. (Списък с обектите в кампанията ще намерите в този пост.)

♥  ♥  ♥

4. “ДАР ПАЗАР”

Правя редакцията на тази статия преди настъпването на Коледа 2020, като междувременно това се е превърнала в една от най-четените статии в блога. Благодарна съм, че хората имат интерес към дарителството, благотворителността и смислените инициативи!

Миналата година се появи смислената платформа “ДарПазар”, която представя продукти и услуги на социални предприятия в България. Можете да изберете каузи, свързани с деца, животни, образование и др. Оставям линк, за да разгледате по-подробно.

♥  ♥  ♥


5. “От Plet няма как да не ви стане топло. На душите.” 

Plet са съвременни вълнени шалове, изплетени от български баби.  Хем някоя сладка баба се занимава с нещо смислено, хем вие получавате топла бабешка прегръдка за студените дни, която е уникална и няма друг такъв… дизайн. Докато аз си чакам моята плетка от мен за мен, научи повече за Plet.

“Любимото им време за плетене е или рано сутрин, или надвечер преди лягане, когато по телевизията няма ни новини, ни сапунени сериали. И така, когато планетите са се подредили така, че да е ни пролет, ни лете, да няма нищо интересно по кабелната и внуците да не са на гости, нашите баби започват творческия процес.”

Еdit: Бях толкова впечатлена от опаковката и цялостната концепция, когато ми пристигна шалът, че няма как да не отделя специално внимание в кадрите тук.

6. Календар с кауза

Покрай Нова година наоколо е пълно с какви ли не рекламни и нерекламни календари, така че ако ползваш такъв, защо той да не бъде с кауза? Ето няколко предложения :

7. “Магазин за добри дела” на “Подари книга” (които всъщност не подаряват книги, а време и любов)

…крие някои страхотни възможности за дарения – като например поемането на разходите за час по функционална грамотност за децата от домовете, пътуването на доброволци до децата или…. просто готина Кутия с коледни късмети, измислени и подбрани лично от малчуганите <3 Аз мисля да спестя главоблъсканиците с късметите за баниците тази година 😉 

Публикация, споделена от thrift sheep | Rada Boneva (@radah.b) на

♥  ♥  ♥

А ето и още идеи към 2020-2021:

8. Ellie After и детски кукли с кауза

2020: Комплект ръчноправени цветни и сладурски играчки за куклен театър и аксесоари за тях – 100% от всички приходи от детските куклени театри отиват за фондация „За нашите деца“, които вече 28 години работят за това всяко дете в България да расте в сигурна и подкрепяща семейна среда. Вторият проект на Ellie After е дървена елха с текстилни украшения ябълки, средствата от продажбите им са в полза на Animal Rescue Sofia. ARS са създатели на приют Фермата, където 200 кучета получават медицинска помощ и грижа 365 дни в годината. 

2021: Ellie обяви, че тазгодишните продукти с кауза са кукли-герои в специална кутия с игра. “Тази година дарението правите директно към двете фондации, за да улесним всички. Изборът на коя от двете фондации да дарите е ВАШ”. Каузите отново са За нашите деца и/или Animal Rescue Sofia. Отделно ще допълня, че можете да подкрепите каузата на ARS със SMS с текст DMS DOG или DMS KONE на номер 17 777, на цена от 1 лв.

♥  ♥  ♥

9. Осинови кошер

Платформата “Истински мед” помага на българските пчелари да реализират продукцията си на честна цена с гарантиран произход. Осиновяването на кошер е символично действие, с което можете да подкрепите каузата, като същевременно получавате месечен абонамент от бурканчета  от златистия еликсир, получавате сертификат за осиновяване, и можете да посетите “вашия” кошер лично и много други. 

От април 2021 г. организаторите даряват на Гората.бг сумата за изработката на хартиен сертификат към всеки пакет за засаждането на медоносно дърво. Повече информация – тук.

Ако светът на пчелите ти е интересен, хвърли едно ухо на подкаст епизода ни с Георги Пчелин

♥  ♥  ♥

10. Плетени чорапи от “Резиденция Баба”

“Резиденция Баба” е инициатива на “Фабрика за идеи”, която свързва млади хора от градовете и възрастни в села из цяла България. Участниците живеят за 1 месец в домакинства на възрастни хора.

“Освен дългосрочната Резиденция, от 2020 г. организираме и доброволчески акции С ръце за село, Баба тиймбилдинги и Артистични резиденции в села. (…) Ние вярваме, че невероятните възрастни хора, които срещаме в села из цяла България, могат и искат да предадат изчезващи традиции и практики и лични разкази, а младите хора могат да бъдат полезни, за да се включат възрастните отново като активни граждани на обществото ни.”

Можеш да ги подкрепиш, като си купиш топли вълнени чорапи или терлици, плетени от сръчните баби. В магазина има юзчета и други продукти – разгледай ги тук и тук.

♥  ♥  ♥

11. Книжка “Котаракът Бойда и доброто хрумване” (2021)

В главните роли са Петулия, пилетата Фереро, Роше и Фрикасе, Д-р Мила Бобадова (Ветеринарна клиника “Добро хрумване”), розовият кърт Сотир и бълхата Виолета. Звучи като забавна банда, нали? Така си и мислех. Квижката излиза декември 2021 г., а 1 лев от всяка продадена книжка ще бъде дарение за Фондация “Дивите Животни”, вече споменавани няколко пъти тук. Подходяща за деца над 2-годишна възраст.

Ще я откриеш на https://boydathecat.eu 🙂

♥  ♥  ♥

12. Кукли с идея, плетени шалове и коледни декорации от Карин дом

„Карин дом“ е терапевтичен център за работа с деца със специални нужди, от 1994 г. насам. В него работят висококвалифицирани специалисти: кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници. Всички постъпления от дейността на магазина им “Посланици на доброто” подпомагат терапията на децата.

За куклата Карин и нейното слонче

Куклата е създадена от екипа на Дома с помощта на Marty’s Heaven и Малки човеци и  е прототип на съвсем реална личност. – “Карин е братовчедка на основателя на Карин дом – Иван Станчов, която е била с церебрална парализа. Карин е била много борбено и любознателно дете с голямо сърце, а слончетата са били нейната голяма страст. Колекцията ѝ със слончета от всички пътешествия е все още в Карин дом и продължава да ни напомня за едно смело дете, което въпреки церебралната парализа е било с несломим дух. Нейният живот и състрадателност към всеки в нужда са вдъхновили Иван Станчов да създаде преди 25 години Фондация Карин дом – организация в подкрепа на специалните деца.” 

“Децата учат чрез играта и общуването с възрастните, точно затова решихме, че играчките ще стимулират разговор между родители и деца по темата за специалните деца, а играта може да бъде прекрасен начин за споделяне и приемане.”

Още предмети с кауза ще откриете в онлайн магазина на организацията тук. А ето на този адрес пък има куп идеи с декорации за Коледа. Хвърлете поглед и на тези супер свежи цветни пухкави ръчноплетени одеяла и шалове.

♥  ♥  ♥

13. Свещ с кауза

Или иначе казано – кръгова икономика на практика. Ани и Стойчо от рефилница Station Zero създадоха специален аромат солен карамел соева свещ, съвместно със Scentique. Свещите са лимитирана бройка, защото са направени от стъклените бурканчета от изхабени свещи, които връщаме в магазина. По тази причина бройките са супер ограничени.

Каузата и тук е за Дивите животни – 5 лв от всяка свещ ще бъде дарена на организацията, за да си закупят специфична пералня, с която да обгрижват малките и големи муцунковци – мишоци, таралежи, диви котки, костенурки и други. Ще я откриете на място в магазина или онлайн в сайта на Eco Switch.

Междувременно можеш да чуеш подкаст епизода ни с Ани и Стойчо тук.

14. Книжка “Учениците на г-ца Цвета”

Г-ца Цвета е ресурсен учител, а книжката дава възможност на родители, учители и специалисти да разговарят с децата за техните по-различни съученици, и да се опитат да им обяснят как изглежда деня на едно дете с определено затруднение. И в този смисъл е добро попълнение към горната точка. Ще откриете книгата в няколко физически обекта, както и онлайн във фейсбук страницата тук.

Снимка: “Книжарницата зад ъгъла”

♥  ♥  ♥

15. Осинови диво животно

Спасителен център “Зелени Балкани” вече над 20 години се грижи да лекува, рехабилитира, работи за размножаването и връщането в природата на редки и застрашени от изчезване диви животни. Освен че можете да подкрепите Центъра с дарение или със SMS с текст DMS OREL (17777), можете и – условно казано – да си осиновите животинче.

За да станете осиновител първо трябва да си изберете “питомец”. Това можете да направите от списъка на животните за осиновяване. Там е информацията за предложените за осиновяване животни. Вие си избирате любимец, както и периода, за който искате да го осиновите (например месец, няколко месеца, година…) след което се свързвате със “Зелени Балкани” (wrbc@greenbalkans.org или 042 607741), като посочвате точен пощенски адрес или отивате на място.

Виж още: Слушай подкаст епизода ни с Елена от Зелени Балкани

♥  ♥  ♥

Горните редове ме подсетиха, че илюстраторът Дидо Пешев сътовори специален постер, който продава благотворително за “Зелени Балкани”.

През март месец 2020 г. черният лешояд, кръстен Ултрон, бе прострелян. След като природозащитниците т 30 години работят за завръщането на ценния вид у нас, Ултрон бе дарен на България от белгийския зоопрак, отгледан и пуснат на свобода в дивата природа. Красивият плакат е артистичният отговор на художника към тази несправедливост, и артуъркът е лимитиран в едва 99 бройки, и 100% от приходите от продажбите му са за Сдружнието. Открийте го тук.

♥  ♥  ♥

Споделете ми още подобни инициативи и подаръци с кауза 🙂

Не съм толкова навътре с видеата, за да стигна ВлогМас, но през декември на thriftsheep.com се очаква нещо като БлогМас – задават се немалко статии в коледно настроение и с аромат на домашни печива. Абонирай се (полето вляво/вдясно – зависи дали ме четеш от мобилно устройство или компютър) и не изпускай овчите новости!

Виж всички материали в категория “Коледа”

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

(9) Comments

 1. Ивелина says:

  Здравейте! Поздравления за поста! Искам да споделя още няколко „детски“ каузи:
  1) Детска книжка с кауза в подкрепа на Академията „Анди и Ая“ за децата от глухата общност. Книжките са поредица „Приключенията на Анди и Ая“, в която се разказва за глухото момиченце Дара и нейните играчки жирафа Анди и куклата Ая. От любовта на момиченцето играчките оживяват и имат много приключения заедно. От поредицата вече са излезли две книжки – „Неслучайна среща“ и „Коледни истории“, които са по идеи на децата от Академията. Информация: https://books.deafkids.bg/
  2) Продукти в подкрепа на каузата на „Карин дом“ – терапевтичен център за работа с деца със специални нужди във Варна. Имат вълшебни ръчно изработени неща – плетени шалове, одеяла, ръчно правени бижута, както и други най-различни продукти – календари, тениски, картички и какво ли още не. Вече имат и онлайн магазин и приемат поръчки от цялата страна. А каузата наистина си заслужава! https://magazin.karindom.org/
  3) Чаши и тетрадки с кауза „Аз приемам“ от Фондация „Живот със Синдром на Даун“ – също една страхотна кауза, която вече прави истинска промяна за приемането на децата и хората в обществото https://lifewithdownsyndrome.com/kupi-s-kauza/

  1. thriftsheep says:

   Привет, Ивелина. Благодаря за предложенията, страхотни са! А Академията даже са ни съседи по офис и препоръчвам книжките с две ръце, познавайки хората, които стоят зад тях :)))

   Усмивки,
   Рада

 2. thriftsheep says:

  Допълвам списъка с идеи с още няколко неща, които забелязах или ми изпратихте след публикуването на статията:

  – Още един пухкав календар с лапички на Фондация “Шаро – подай лапа на изоставените”: https://bit.ly/2PyZdDU
  – Вълнени чорапи с мисия – терлици, изплетени от бабите в с. Климент – https://bit.ly/2Ba5jp8
  – Онлайн магазин за продукти с кауза на мрежата Volontime: https://store.volontime.com/store
  – Шоколади Гайо с опаковки, рисувани от дечица в кризисен център: https://bit.ly/2Eic3Eu

  “Обичайте се и вие” и Весела Коледа!

  Рада / thriftsheep

  1. Sis K. says:

   От 2014 година сме осиновители и дарители на “Зелени Балкани”. При възможност също се включваме и в кампаниите на WWF България. Страхотно е, че съществуват и има реални резултати от работата им. Последните две години сенейно си разменяме кутиите на “Оле мале”. Изключително красиви и стойностни вълшебства.
   Пожелавам повече хора да прочетат статията и да открият вдъхновение!

 3. С вяра в доброто – подари надежда – Жени от цялата страна плетат играчки, средствата отиват 100٪ за избрана от дарителя кампания от тяхната страница за болен човек, основно са представени дечица
  За календарите допълвам този на Фондация Дивите животни

  1. thriftsheep says:

   Привет!
   Да, точно вчера и аз поръчах 2 бр. от “Дивите животни”, когато ги обявиха. Днес ъпдейтнах линковете спрямо тази година и добавих някои неща. Ще разгледам предложенията за вяра в доброто. Благодаря! 🙂

   Поздрави и усмивки,
   Рада

 4. Sis K. says:

  От 2014 година сме осиновители и дарители на “Зелени Балкани”. При възможност също се включваме и в кампаниите на WWF България. Страхотно е, че съществуват и има реални резултати от работата им. Последните две години сенейно си разменяме кутиите на “Оле мале”. Изключително красиви и стойностни вълшебства.
  Пожелавам повече хора да прочетат статията и да открият вдъхновение!

  1. thriftsheep says:

   Благодаря за коментара! надявам се и аз 🙂 Какви животинчета сте си “осиновявала” до момента? 🙂

 5. Здравейте, веднага ви споделям и моята кауза, наречена “Биенале на илюстрацията”. За втора година успявам да организирам изложбата, която да представи света на родната илюстрация на едно място. Най-голямата ми гордост, но и тежест, са каталозите. Тях финансирам лично, защото НИЩО от изложбата не е по проект или външно финансиране.
  След покриване на личния разход и данъците, които трябва да се платят, остатъка се заделя за следващата изложба. За щастие каталозите от 2018 свършиха. Останаха ни тези от 2020. Към тях предлагаме и чаши, канчета и чанти, които също допринасят за финансирането на изложбата.
  През 2018 г. събрахме 117 художници, през 2020 – 231, готвим се вече за 2022 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.