DIY КОЛЕДНА УКРАСА БЕЗ ОТПАДЪЦИ

Хей ръчички, хей ги две! Мнооого обичам да си майсторя разни неща. Сигурно и затова вкъщи имам поне 5 готварски книги, които обаче съм отваряла едва няколко пъти – дори в кухнята пренасям тази своя страст. Едно време рисувах тениски, майсторях бижута и брошки, правила съм дори глинена action figure на китариста на Slayer по поръчка. Когато обаче въртележката от задължения и задачи на един попораснал човек (а не тийнейджър) те завърти, чекмеджето с материали започва сериозно да събира прах.

Тази Коледа обаче го отворих и дори допълних, защото нямах търпениe да сътворя някакви украси и други чудесии. Ще излъжа, ако кажа, че е асболютно #zerowaste – какъвто бе първоначалният план за тази публикация, но пък е с минимално количество отпадъци! Истината е, че материалите, които купувам дори насипно – брокати, филц и др. все в някакъв момент идват в опаковка, но пък се използват дъъълги години и то по хубави поводи. Е, може би и аз изтерясвам вече с тази тема с отпадъците и пънякога съм готова да не си сготвя нещо, което ми се яде, или да не си сътворя нещо, защото се продава еди-как си… само задето е в някаква опаковка.

После се плесвам през ръцете и си напомням да не изпадам в крайности. Нали така?

Този пост се получи по-дълъг от предвиденото, заради което и не го пуснах в началото на декемри още, да речем.

Надявам се обаче да ви вдъхновя да запретнете ръкави и да намерите приложение на някой и друг буркан, кутия, салфетка, преждата на баба…

✪ ✪ ✪ 

Естествен венец за врата

Ще са ви необходими:

 • клонки – естествени или изкуствени;
 • метална закачалка;
 • вестници;
 • пистолет за горщ силикон;
 • декорации по избор: шишарки, орехови черупки, панделки;

Сътворих авторска “рецепта”, комбинирайки моите измишльотини, с реални примери от нета.

С клещи и с помощта на мъжка ръка, огънах неизползваема метална закачалка от химическо, като й намерих ново приложение (#reuse). Измайсторих си и домашно лепило #безотпадъци, но, да си призная, не ми влезе много в употреба тук, защото е предимно за хартия (ще опиша по-долу).

Та “съгреших” в нулевите отпадъци, правейки ги минимум такива с горещия силикон и със спомагащото хартиено тиксо.

 • Омотах огънатата закачалка с вестници, тях дозалепих по формата с домашното лепило.
 • Продължих с другите занимавки докато изсъхне, а после започнах да слагам клонките – най-напред бодличките, като гледах да не остава празно място от предната страна, за да не си личи вестника.
 • С малко горещ силикон по стеблото и оставям страничните да стърчат на воля 🙂 за по-естествен вид. Клонките с червените плодове (отровни били, внимавайте) намерих пред блока и веднага имплементирах в домашния венец – като малките плодчета залепих екстра – все пак са ествествени материали и ще окапят съвсееем скоро и първи биха заминали плодчетата, които ще натежат и ще паднат.
 • Доукрасих с дървени декорации – снeжинки, но със същия успех бих добавила и боядисани в златисто орехови черупки, шипкови клонки, шишарки или просто червени или златисти панделки.
 • Съвсем накрая прилепих и конопена нишка, за да окачим венчето на входната врата 🙂

 

✪ ✪ ✪ 

Eлха от клонки:

Това е лесно. Ще ви трябват: сухи клонки, въженце (конци мулине за гоблени) и евентуаааално нещо за доукрасяване.

 • Клонките отново намерих около блока, начупих вкъщи в низходящ ред, така че си сътворих елхата още в движение и в главата. Признавам, по връзването тук ми трябваше допълнителен чифт ръце, за да не се оплета.
 • Започнах от най-долната, най-дълга клонка, и паралелно връзвах конците и от двете страни.
 • За да има разстояние помежду им връзвах междинни възли, а за да са равни използвах вилица за разделител. (Оказа се по-добър вариант да е плосък предмет, отколкото кръглата химикалка).
 • Конецът си върви по диагонал, като гледам да е достатъчно стегнат навсякъде, за да не шават клонките.
 • Накрая, разбира се, завързах добре и оставих място за окачване и доукрасих с любимите снижинки и някои от плодчетата като от венеца горе.

Измислих още нещо, което ще сътворя в следващи години: вместо клонки, направо да прикрепя големи рафтове на стената, по които по Коледа да слагам лампички и играчки, по Великден – зайчета и пролетни цветя, наесен – цветни вдъхновения. Нямам търпение! <3

✪ ✪ ✪ 

Домашно лепило:

Брашно и вода. Толкоз. Яко, нали? Такива ги вършехме в часовете по труд и техника и консистенцията и аромата на това лепило ми напомниха точно за онези мигове. Май това ми беше любимата част от училищната програма – е, освен когато ме караха да шия 🙂

 • Лепилото забъркваме от половин чаша брашно, към което добавяме една трета +- вода.
 • Разбъркваме до хомогенна смес.
 • Ползва се основно за хартия, та ако от сместа остане може спокойно да се остави в затворен съд в хладилника поне още седмица-две.

✪ ✪ ✪ 

10101010… Гирлянд от портокали и канела

Портокали, канела, мандарини – определено са сред ароматите, с които свързвам Коледа. Пекат се сладкиши, палят се свещи и се ядат мандарини в промишени количества. /виж рецепта за сладки по-долу/ 

 • Портокалите нарязах на шайби и сложих във фурната на 75-80 градуса с вентилатор да се дехидратират.
 • Преди години пак си правих, но ги суших навън, на слънце. С фурната е по-бързо, но пак отнема поне 3 часа.
 • Всъщност най-напред се заех с портокалите, и докато из апартамента се разнасяше коледно благоухание, аз си творях венчета и елхички.

 • За подребрата на гирлянда импровизирах и сътворих даже няколко. Към поредицата от нули и единици (разбирайте портокалови шайби и канелени пръчки) сложих и няколко ог готините дървени джинджърбред-ове.
 • Но още по-добре биха се получили и с истински курабии, на които са пробити дупки при печенето.
 • След всяко орнаментче – възел с конопеното въженце .. и общо взето верен и грешен начин за подреба просто няма как да има.

Показвам ви и нашата бляскава “елха” – понеже си нямаме (или по-точно нямаме място за нея), аранжирах един ъгъл с весели снежни човеци от плат, дървени играчки и старите лампички от елхата… но в буркан.

Купувам си един тахан от 1 кг., за който има чуд-ни буркани, хаха. В редица други малки бурканчета сложих несчукани лешници, билки, шишарки и др.

 

✪ ✪ ✪ 

Обградих се от много и все зареждащи хора, които творят и еженевно споделят опита си с upcycling-а, нулевите отпадъци и разумното пазаруване – следователно идеи бликат от всякъде!

@zerowastechellengebg показа своя гирлянд от кафе капсули, @travelfordifferenceblog си има цял хайлайт с Eco Xmas в инстаграм.

Аз си имам и вестници, с които опаковам някои подаръци – другите ви ги споделих още миналата година.

Вместо лепенки за надписване на подаръци, си правя етикетчетата сама: от картон, върху който залепвам с декупаж тематични фигурки. Когато изсъхнат, изрязвам, продупчвам с перфоратор и voila 🙂

Мисля и за мини елхички от картон и прежда, но ще ви споделя в инстаграм.

Какви са вашите домашни украси, излези изпод двете ви ръце? Изпращайте ми вашите идеи за Коледа без излишни отпадъци, а аз обещавам още тази седмица да изскоча с още един DIY проект с много блясък. 🙂

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram

Рецепта за джиджифиловите сладки на Ела има в коментарите под тази снимка: 

https://www.instagram.com/p/Brcli3IjkWQ/
https://www.instagram.com/p/B6ctnuiD7AY/
https://www.instagram.com/p/B6QFuJlDmPA/
Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *