ЗАЩО Е ВАЖНО КАКВИ СВЕЩИ ИЗБИРАМЕ ЗА ВКЪЩИ?

Ако някога свещите са били необходимост, за да може човек да се справя някак и след залез слънце, то сега са си донякъде луксозна декорация на дома. Внасяме уют, сипваме си чаша чай или вино, вадим книга и се отпускаме на дивана. Тези любими мои моменти всяка вечер обаче ме предизвикаха да напиша днешната статия… и да си поговорим за влиянието и значението на свещите в наши дни.

С този материал давам началото на новата блог рубрика “Еко речник” – проект, замислян първоначално като дълга статия. Вече в отделната секция на блога ще откривате подобни строго тематични и екологично свързани теми, които се надявам да ви бъдат интересни!

Думата за “свещ” (candle) произлиза от любимия ми латински: “candere” -“светя”. Впрочем, на старогръцки една от думите за “светя” е за “lampo”. Има различни сведения за произхода на свещите допреди Средновековието – свързва се още с египтяните и техниката на потапяне на папирус в животинска мас. Древните китайски династии са използвали нещо като свещи от мас на кит, после са правели фитили от оризова хартия; восък от насекоми и от различни ядки, а в индийските храмове се ползвал восък от варене на канелен цвят. В Тибет са използвали масло от як, а обичайната суровина за восък в Европа била лой от овце или крави, но дошло времето да потърсят алтернатива, тъй като мирисът му на глицерин не бил никак приятен.

Свещите се използвали както за осветяване (най-вече до 1879, когато се появява електрическата крушка), така и за отмерване на времето. Хиляди години са били – и все още СА – важна част от различни празници, религиозни ритуали и церемонии. 

“Революцията” на свещоправенето се случила през 19 век, когато тогавашните химици търсели по-евтина и достъпна алтернатива, която гори по-”леко”. Такова било рапичното масло, а на по-късен етап Шеврьол (Michel Eugene Chevreul) създал стеарина – отново със същия животински произход (лой), но без неприятната миризма. Освен това той горял по-дълго и по-ярко, и впрочем, се използва на немалко места и до наши дни, включително Дания.

Още в първата половина на века била създадена и машина за правене на свещи с калъп, а не след дълго в Лондон се стигнало и до извличането на парафин. Парафинът и до сега е най-популярната и евтина суровина за свещи, която се среща почти във всеки дом. Обаче… тук идва поводът за днешната статия: парафинът е остатъчен, отпадъчен продукт при рафинирането на суров нефт, който “хартисва” на дъното на варелите при производство на петрол, дизел и други видове гориво. Множество проучвания сочат, че уютът от една-две запалени свещи у дома не е особено благоприятен за здравето ни. Химикали, които се отделят при изгарянето на парафинови (особено И ароматизирани и боядисани!) свещи, са опасни за хора с респираторни проблеми, а продължителното излагане на такива, би могло да причини раздразнения, кихане, сърбеж, дори алегрии или астма.

*На снимките виждате 2 бр. изостанали “обикновени” високи свещи в дървения свещник. Тук са на по-малко от половината си иначе дължина, а са били запалени само веднъж. За сравнение – соевите свещи до тях са палени десетки пъти, и то продължително време.

Как обаче влияят различните видове свещи?

Добре, съвсем естесвено е, че когато горим каквото и да било, се отделят определи частици във въздуха. Неслучайно по-горе споменахме, че наличието на аромати в свещите е от значение, тъй като това добавя “бонус точки” в полза на неблагоприятното влияние на парафиновите свещи. По-нататък в статията ще ви споделя какви са алтернативите, но още от сега мога да ви насоча към съвет: ако сте почитатели на ароматите, избирайте свещи с натурални, етерични масла, а не синтетични такива. 

Какво представляват органичните летливи съединения (ЛОС)?

Летливите органични съединения (Volatile Organic Compound – VOC) са минерални вещества на основата на петрол – частици, които се отделят във въздуха при мебели, бои, лакове, препарати, спрейове и прочее. Ние вкъщи имахме случай на чисто нова спалня, която седмици наред не можеше да се отмирише на “ново”, а присъствието ѝ допринесе за раздразнения и алергични реакции у приятеля ми. В крайна сметка с правилните уреди за пречистване на въздуха и измерване на показателите в стаята, успяхме да върнем мебелите на производител. Именно елементите, които се използват за залепване, сплав, лакиране и др. могат да повлияят на здравето ни в краткосрочен или дългосрочен план, в зависимост от експлоатацията. 

Някои ЛОС се срещат естесвено и в природата, около растения, които натурално отделят аромат, но това е далеч по-различно от ЛОС в промишлеността, изгарянето на полезни изкопаеми и т.н. Канцерогенните сажди от парафиновите свещи, естествено, също будят притеснения в това отношение. 

“Да си палиш ароматерапевтична парафинова свещ е като да си направиш здравословен фреш..и да добавиш шот бензин вътре.”, казва Ерик Джонсън от Candleworks, американска компания производител на нетоксични свещи. Е, макар някои други проучвания сочат, че количеството отделяни частици не е толкова голямо наведнъж, то поне имайте едно-две наум и винаги проветрявайте, когато решите да си запалите свещ вкъщи. Друг полезен трик (и необходимост) е да подрязвате фитила им всеки път!

Какви са алтернативите?

Ако тепърва ви отварям очите по тази тема, ще се запитате: ами тогава какво друго мога да направя, какви други видове свещи съществуват? Едва ли ползвате китска и овча мас вкъщи, и едва ли имате древногръцка лампа със зехтин. Радвам се, че вече дори в България са достъпни някои екологични и биоразградими алтернативи на познатите иначе на всички свещи на основата на петрол.

1) Пчелен восък

Ако нямате проблем с пчелните продукти, то свещите от естествен пчелен восък се считат за едни от най-природосъобразните, а ароматът им е подобен на мед, и няма нужда от допълнителни примеси, синтетични аромати и оцветители. Този тип свещи горят на по-ниска температура и за по-дълго време. Пчелният восък се получава при разтапяне на питите от кошерите на пчелите.

2) Палмов восък

НЕ Е по-добра алтернатива, но Е някакъв друг вариант. Пък нали се стараем да сме обективни и да покажем повечко гледни точки. Проблемът с палмовите масла е унищожителното действие на индустрията върху природата, нарушаването на околната среда и мостообитанията на десетки видове, най-вече в Азия, откъдето идва 85% от него. 

@nazahery / Unsplash

3) Кокосов восък

Доста по-скъп вариант. Често е етично отглеждан, тъй като на кокосовите палми не са необходими допълнителни пестициди за растеж. Плодовете се берат на ръка, което, от своя страна, спестява немалко емисии от употребата на специфична техника и машини. Този тип восък гори по-продължително, но бързо се превръща в течно състояние при стайна температура, докато, например, соевият е по-устойчив на такива условия. (И въпреки това не може да бъде поднесен просто ей така, а се продава в контейнери от стъкло или метал)

@gilleslambert / Unsplash

4) Соев восък

Може би най-популярният материал при осъзнатия избор на свещи. Но, както може би сте запознати със соята, и нейната работа не е съвсем “чиста”. Така че ако искате да бъдете колкото се може по-природосъобразни и устойчиви, доверявайте се на производители, които използват сертифицирана соя.

Соевата индустрия също често е свързвана с обезлесяването, тъй като търсенето расте, както и производството, то дори се е удвоило през последните 20-25 години. Едва 6% от произведената соя е предназначена за консумация и хранителни продукти, остатъкът се изоползва или за изхранване на животни, или за нехранителни продукти като масла, биодизел и др. 

През 2006 г., след инициатива от страна на Greenpeace, се подписва т.нар. Соев мораториум – споразумение за регулация, сключено между гражданското общество, индустрията и властта в Бразилия, където този проблем е най-засилен. Това, от своя страна, създава друг проблем – производството се премества към Серадо, регион от тропическата савана, където мораториумът е по-слабо регулиран, както и в Гран Чако, област в Парагвай. Най-големите производители на соя са именно горите на Бразилия, Боливия, Уругвай и Парагвай в Южна Америка. 

Освен употребата на генномодифицирани семена и употребата на пестициди за обработване на земите, остатъци от тези фермерски практики, съвсем нормално, се откриват и в самия восък. 

Пламъкът от соевите свещи е бял, подобен на флуоресцентна светлина. За сравнение, свощите от пчелен восък горят в по-топли цветове, напомнящи на слънчевата светлина. Самият соев восък е създаден от студенти от американския университет Пърдю, като резултат от академична задача.

Ароматите и фитилите също имат значение

Семейството на ЛОС – Летливите органични съеднинения, в контекста на свещите, включва фолмалдехид и ацеталдехид, и се отделят най-вече при ароматизираните такива. 

Към това не бива да забравяме и влиянието на фитилите, които биват използваниза цялата тази есенция от… восък, аромати и ЛОС. В някои случаи уж нагледно безобидните памучни фитили всъщност също са потапяни в парафин, цинк и др. метали. Памукът сам по себе си, също се превръща в проблемна суровина, тъй като на доста места по света тази индустрия не е регулирана и сертифицирана, и не се хвали с добри екологични и етични практики. Към това добавяме и изначално огромните количества вода, необходими за отглеждането и обработването на памука. 

Счита се, че най-природосъобразният тип фитил на свещ е дъреният, и то FSC (Forest Stewardship Council/ Съвет по стопанисване на горите) сертифициран. Пламъкът му е по-малък и нисък, и изгаря равномерно. Тук ще спомена и лекия пукот като на камина – това може да бъде голям плюс за любителите на хюга (hygge) изживяването!

Експертите съветват да се подрязва фитилчето след всяко продължително горене, независимо от материала и състава му, като дори се продават специални ножици за целта. Така се намалява количеството изгорени сажди, и подпомага равномерното горене изобщо.

Като споменах хюга, любопитно е, че датчаните използват между 4 и 6 кг. свещи годишно.. на човек. Те обичат домашния уют и почти половината население си пали поне по няколко свещи наведнъж, ежедневно. Проучванията сочат, че даже възрастните хора са по-”запалени” от младите.

И понеже датчаните са известни със своя устрем към устойчивост и хармония с природата, показателите в това отношение драстично са намалели в последните години.  

Ако трябва да обобщя същината на всичко казано до момента, то:

 • Избирайте екологични алтернативи, по възможност локални производители с мисъл за околната среда. Сертифициран восък, органичен памук, натурални аромати от масла. Бонус: рециклирана и/или рециклируема опаковка. *Добър пример по отношение на резиклируемост и кръговост, са българските Items (можете да върнете празните метални опаковки в магазин Laika.bg и да вземете отстъпка за следваща свещ) и Scentique (можете да върнете празните стъклени опаковки в магазин Station Zero, и отново да вземете отстъпка). 
 • Други красиви и екологични родни примери са Moments Now, за които вече съм ви разказвала в тази статия, а също и новото ми откритие Glim Glam Candles.

Вж. още: Статията ми за магазин за наливни препарати и козметика Station Zero

 • Да, цената на такъв тип свещи е значително по-висока (няма как да бъдат лев, два или пет), но, от друга страна, горят в пъъъъти по-бавно от парафиновите си братя и можете да им се радвате доста по-дълго време. Ще добавя и това че етеричните масла ухаят дори без свещта да е запалена.
 • Друга добра инвестиция за ароматерапия е арома дифузер. Можем да приложим етерични масла както чрез директно вдишване от шишенцето, през кожата (топично), така и чрез дифузер. Така температурата е ниска, и не влияе на маслата, които не обичат топлина. С дифузер в стаята се предотвратява разнасянето на бактерии, но и носи наслада и спокойствие, освен чудния билков аромат. С него се чувствам като модерна вещица, която забърква вълшебни отвари! Ако ви е интересно, друг път мога да споделя повече за опита си до момента, а защо не и в някой цял подкаст епизод.
 • Съветите са да проветрявате стаята при всяко запалване на свещ, независимо от материала й, за да внесете свежа глътка въздух и да намалите риска от по-интензивно вдишване на отделени емисии. Това важи и при готвене на газ и запалване на камина.

Хиляди години наред са се ползвали какви ли не животински масла и мазнини за създъването на свещи за дома или около религиозни обичаи, но индустрията, подобно на много други, е еволюирала докъдето сме в наши дни. Изначалната идея и предназначение отдавна са заместени от желанието за домашен комфорт, пресъздаване на романтика и простичка алтернатива, когато ни спре внезапно тока. (Даже и последното вече не толкова, откакто инстинктивно посягаме към фенерчето на телефона си!)

Оказва се обаче, че както в доста други аспекти, може с изборите си косвено да вредим на природата, но и пряко – на здравето си – ако сме решили да се разгорещим за Свети Валентин, например. Така че имай едно наум при следващия си избор на подарък или декорация за дома!

Отдолу оставям по-подробни проучвания и статии, ако решите да задълбаете в темата. Споделете ми, ако материалът ви е бил полезен!

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Източници:

 • Bayreuth Institute for Environmental Research – Second Evaluation of Combustion Gases in Scented Paraffin Candles (тук)
 • Danish Technological Institute – Environmentally friendly candles with reduced particle emissions (2018)
 • Derudi, Marco & Co – Emission of air pollutants from burning candles with different composition in indoor environments (тук)
 • Guo, Zhishi; Mosley, Ronald – Fine Particulate Matter Emissions from Candles (тук)
 • Kaimowitz,David; Smith, Joyotee – Soybean Technology and the Loss of Natural Vegetation in Brazil and Bolivia
 • Rezaei, Karamatollah; Wang, Tong; Johnson, Lawrence – Combustion Characteristics of Candles Made from Hydrogenated Soybean Oil (тук)
 • Policy Forum – Cracking Brazil’s Forest Code (тук)
 • The Union of Concerned Scientists – Soybeans Explainer (тук)
 • responsiblesoy.org
 • ethicalstylehunter.com 
Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.