НОВО В СОФИЯ: ФИЗИЧЕСКИ МАГАЗИН НА PLASTIC FREE LIFE

София си има ново zero waste място! Повечето от вас добре познават Зори, основател на Plastic Free Life – онлайн магазин за природосъобразни продукти за дома, козметика и препарати. 

Е, точно 2 години след старта на онлайн магазина, естественото стечение на обстоятелствата доведе до отварянето на големите и тежки врати на физическия обект на PFL (ул. Искър 16) Това се случи на 17.09.2022, в рамките на kvARTal Fest – фестивалът, който обединява всички малки и големи магазини, бизнеси и заведения из уличките около Халите/Банята/Дом на киното и т.н.

Всичко при Зори започва от едно чекмедже, разраства се до цяла стая – склад, и нови попълнения в екипа – първо един човек, а сега и още един, които да й помагат. Създава Plastic Free Life през 2020 г., тъй като се чувства уморена да проверява всичко десетки пъти, и да пазарува от няколко различни места. “Това, със забързаното ежедневие, в което живеем, за мен се превърнa повече в тежест, отколкото в удоволствие.”, споделя тя.

Нуждата да е близко, удобно и да резонира с принципите й – ражда идеята за собствен бизнес. (Знаете, че и подкастът ми “Радини вълнения” се роди по подобен начин – това, от което имах нужда, не бе достъпно у нас – и сама запретнах ръкави да го създам 🙂 )

“Когато реших да намаля пластмасата, дори и не подозирах колко голяма част е била тя от ежедневните и месечните ми покупки. Започнах да търся алтернативи на продуктите, които най-често използвам, и така, продукт след продукт, да елиминирам пластмасата от живота си.” – Повече за самата Зори, личния й път, възприятия и светоглед – сме обсъждали в епизод 79 на Thrift Sheep Podcast, можете да чуете сами!

Новият магазин на ул. Искър 16А резонира напълно с мисията на PFL – и всички предлагани продукти са:

  • без еднократни пластмасови опаковки;
  • нямат животински съставки (веган са);
  • не са тествани върху животни;
  • произведени в справедливи и адекватни условия на труд;
  • фокус върху малки бизнеси с отношение към природата;
  • произведени са основно в България и/или в Европа;

Ще кажете: е толкова много критерии, то сякаш нищо не остана?!

Както виждате сами – това изобщо, изобщо не е така. По рафтовете ще намерите продуктите на любими и познати брандове като Baba’s Soapery – сапуни, Glim Glam – свещи, Last Object – многократни клечки за уши, Eco Living – таблетки за зъби, шампоан;, Hydrophil – четки за зъби; Dock&Bay (Podredeni) – кърпи за плаж и тюрбани от рециклирана пластмаса; BamBaw – метални самобръсначки, четки за бръснене и др.; Upcircle козметика и мнооого други.

Виж още: Магазин Station Zero & zero waste кафенето Urban Embassy

Специално внимание ще ви направи животинския кът с лакомства, козметика и играчки за кучeта (а защо не и за котки) от Dogalicious. Читириногите – а и не само – са основен приоритет на Зори, като самата тя неведнъж показва нейното куче Духи в кадър в TikTok или Instagram.

А 1 лв. от всяка (онлайн?) поръчка отива за храна и лечение на бездомни животни у нас – повече за това тук.

Нещо, което аз намирам за революционно и адски любопитно в света на почистващите продукти – освен концентрираните шампоани и балсами на блокче – са разтворимите препарати. Вкъщи отдавна използваме тези на Ocean Saver, които могат да се открият на няколко места, а тук има немалко предложения от Neat., а също и Aer. Освен прах за пране и препарат за съдомиялна, брандът предлага и 3 вида препарати за дома и… сапун за ръце на прах за разтваряне! Такъв тип продукти са не само интересни, но и доста компактни. Пестят ресурси за вода и опаковки, а оттам – и емисии при транспортирането.

Plastic Free Life на ул. Искър тепърва ще разраства асортимента си, и ще допълни с още наливни и насипни опции, гримове и др. Наличието на физически обект също така значително ще улесни връщането на празни опаковки за преизползване, което досега не отсъстваше от кръговата мисия на Зори и компания. Онлайн магазинът също ще продължи да работи по обичайaния начин.

Работно време:
от понеделник до неделя: 10:00 – 20:00 ч., ул. Искър 16А, София

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.