ИНТЕРИОР И ДЕКОРАЦИЯ У ДОМА – ОТ БЪЛГАРСКИ ТВОРЦИ И С ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ

“Моят дом е моята крепост” придоби още по-важно и прецизно значение в последните месеци. При нас бе съпътствано и с преместване в ново жилище, така че този блог пост е естественият ход на нещата. Накратко казано – жилището вече си бе обзаведено и ремонтирано, боядисано в приятни цветове, следователно можех да се развихря в посока детайли и интериорна декорация.

При мен изборът в тази посока се води от две неща: природосъобразност и подкрепа на колкото се може повече български творци. От последните открих един куп още нови замен, докато правих проучванията и обиколките си в търсене на правилните елементи. Към всички тези акценти добавете и няколко десетки саксии зелени растения и бодливковци, и домашният уют е донякъде предаден!

Вж. още: Подкаст на тема Устойчив интериорен дизайн

♥  ♥  ♥

Слънчогледите

Една от стените се краси от пъзел на “Слънчогледите” на Ван Гог (Ravensburger), който редих април-май месец по време на карантината. Освен че това са любимите ми цветя, и пъзел от 1000 части е добро донякъде изнервящо-донякъде успокояващо занимание, все пак не мога да не гледам метафорично на гледащите към слънцето и по-светлите дни цветя. Друг е въпросът, че имах изгубени парченца и скъсани части, но се справихме. С лепило намазахме шперплат и залепихме наредения от мен пъзел, който рамкирахме с пасваща дървена рамка.

Музикалният кът

Вече знаете за любовта ми към аналоговите носители, най-вече грамофонните плочи. Най-накрая можех да създам музикален кът и грамофонът и част от колекцията ми да си имат специално място у дома. Само че както казах – нанесохме се в обзаведено жилище тип ателие – 4 стаи в 1, и не можех да го направя където и да е. Шкафовете, които харесвах в amazon, бяха безумно скъпи или пък неподходящи. Ходех с рулетка из магазините за мебели и обърнах всички сайтове в търсене на някаква подходяща етажерка, холна маса или подобно съоражение, по-скоро вертикално, отколкото хоризонтално. В Икеа има едни популярни квадратни етажерки, но не това беше нещото, което търсех.

В крайна сметка се спрях на българските дърводелци от Ourhood, от които бих си обзавела всииичко. Но да започнем от някъде – предлагат куб за плочи, които стандартно са с размери 33 x 33 см. Предимството да работиш с реални творци, а не да посещаваш складове с вече готови, опаковани и наредени мебели, е че имаш личен контакт и можеш да поискаш нещо по твой вкус и размери.

Моят грамофон е с размери 42 на 40 см., така че кубчето от естествено дърво го разширихме с по 10 см. от всяка страна. Крачетата са металнии издръжливи, а масичката е на подходяща височина, за да пускаш любимата си музика прав. Също така е разположена в центъра на стаята, така че да посреща весели гости в някои следкоронни времена.

Вж. още: Няколко места за грамофонни плочи втора ръка в София

♥  ♥  ♥

Дървени детайли

Дървената маса допълни и дървен часовник – спрях се на модел от Paladim, също български творци, които по принцип специализират в правенето на лампи. У дома имаме и ваза за дребни цветя от upcycled крушка. Часовника открих във физическия обект на magazinche.com, като даже успях да го взема почти на половин цена, тъй като имаше дефект. Бях харесала тотално друг модел – с неправилна форма и по-скоро правоъгълен, но с този си “кликнахме” веднага и вече обитава дома ни. А пък дефектът му е абсолютен ефет – лека вдлъбнатина на дървото – все пак природата не е перфектна и красотата се крие именно в причудливите й форми. 

♥  ♥  ♥

Като сме тръгнали да споменеваме родни творци, които боравят с дърво – тази кутия за бижута открих в магазин “Кьоше” на Шишман, от истински дъб е, и е дело на майстора Николай Ангелов. Неговата лична страничка ще откриете тук.

Трапезарията

Големият бюфет (витрина) в трапезарията също е от масив, и определено мога да кажа, че бе любов от пръв поглед. Не се връзва особено с останалите мебели в стаята, но пък толкова му “тича” посудата! Нея (посудата) избрах да бъде в синьо-зелената гама и всеки обяд и вечеря се усеща като брънч в готино заведение! На долния ред по средата виждате и част от моите т.нар. props – единични чинийки, които ползвам при заснемането на рецепти. Имам още цял един шкаф с антикварни попадения за кухнята, които използвам за реквизит, но за тях ще отделя цяла друга публикация.

Да се върна на бюфета – открихме се в Айко (колекция “Делхи”), а когато впоследствие реших да го поръчам онлайн, се случи така, че беше намален доста, тъй че извадих късмет. Тежи над 60 кг. и идва цял, така че го имайте предвид. 

Офиса

За домашното студио офис няма да навлизам в детайли, но ще обърна внимание на библиотеката в него. Или по-точно – подредбата й. Рафтовете са стандартни и икейски, и не са купувани сега, но откакто започнах да подреждам книгите си по цветове преди година, няма как каквато и да било секция да остане скучновата! Преди имах навик да подреждам книгите по височина, дебелина, жанрове и – където е възможно – по епохи, но преглъщайки тези неща в името на насладата за очите, цветовете на дъгата огряха рафтовете. 

Няколко скорошни препоръки за по-интересни и красиви книги можеш да откриеш тук. Ако пък ти е любопитно кои са моите 10 любими книги, оставям този блог пост.

♥  ♥  ♥

Красоти в рамки

За стената с ботаническите принтове изначалната ми идея бе това да е скосената част на кухната, но откакто красят зелената стена до масата, всеки път, когато минавам оттук, се усмихвам до уши. Вероятно защото е една осъществена идея и мечта, която съм визуализирала достатъчно дълго време. То не бяха boards в pinterest, то не бяха intstagram stories. С целокупните усилия на pineterest, интернет, приятели и последователите, успяхме да сглобим принтовете за стената. Само 2 от 9-те рамки са купувани специално – “сетът” зеленчуци най-вляво е дело на илюстраторката Наталия Стамболова, и го открих в галерия “Лале” на Малките пет кьошета. Другият принт е този с граховите шушулки, който открих в Art.E на ул. Веслец.

Двата принта най-вдясно (малина и захарно цвекло) имат интересен житейски път. Моя съученичка бе прочела “обявата” ми, че търся подобен арт, по възможност в България, и да избегна поръчката им от чужбина, и то най-често ненужно оскъпени принтове от etsy. Мери влязла в изоставено училище в Сандански и открила цял куп плакати, и то на български илюстратор (Петър Иванов). Но това, което не подозирах, когато ми ги връчи, е че всъщност бяха огромни! Занесо ги в копирен център, учтивите момичета там ги сканираха и след това принтираха около 4 – 5 пъти по-малки, отколкото са всъщност. В центъра имат безброй предлагани услуги, така че избрах да ги принтират върху твърд картон с ретро ефект и жълтеникав оттенък. 

Влюбена съм във всякакъв вид ботанически илюстрации на плодове, зеленчуци и растения. Толкова стари, а толкова красиви и автентични и до днес! Едно време това е бил единственият начин, по който са можели да изобразят богатия свят на флората и фауната, особено по-екзотичните видове. Илюстраторите пътували по света и изследвали красотата, формите и фазите на растенията. Детайлните рисунки са служели на учители, биолози, други учени и лекари. “Златният век” на ботаническото изкуство е между 1750 и 1850 г. Имената на някои от по-популярните ботанически артисти са Marianne Nort, братята Franz и Ferdinand Bauer, Pierre-Joseph Redoute и др.

За вас подбрах папка с 20 висококачествени ботанически илюстрации, които също можете да си принтирате и да се вдъхновите за подобен кът у дома. Изпращайте ми снимки после!

♥  ♥  ♥ 

Подари любов

Прекрасната Илияна от @happytwentysomething си направи собствен проект, озаглавен illie. Попълвате кратък въпросник, а тя създава лично посветено стихотворение за любим ваш човек! Аз й разказах историята на нашето запознанство и любов от пръв поглед с Рангел, и тя изобрази каквото е усетила в стихове, стъпка и ритъм.

Спряхме се на модел maxi – след като одобриш стиховете, получаваш невероятно красиво опакована рамка и избрана снимка. Гарантиран елемент на изненада у отсрещния човек! Специално, лично и красиво – препоръчвам работата на Илиянка с две ръце.

♥  ♥  ♥

Двете рамки над скрина в спалнята са две илюстрации, които случайно открих в интернет, но много добре си паснаха стилово и цветово, така че също принтирах вълху красива и твърда хартия. Точно до тях спомен от едно старопланинско пътешествие ми носят пауновите пера в преизползвана тъмна бутилка от вино. Оказа се, че пауните сменят перата си и дворът на къщата, в която бяхме отседнали, бе пълен с тези красоти. 

В рамки у дома ще откриете и работи на Виолета Бояджиева, Barbalena, Miss me today, БОД, и първия ми проект за картина от хербарий. Цял куп български илюстратори с уникален и разпознаваем стил събрах в този instagram guide.

♥  ♥  ♥

Друг разкошен акцент в спалнята е огромното макраме над леглото, където преди това имаше капан за сънища. Плетката е дело на една дама от Пловдив, с която заедно избрахме модела и размера спрямо посоката, която й дадох от останалите детайли в стаята.

Помолих я да използва истинска пръчка за основа и това придаде още по-готино бохо усещане! “Тотемът”, както го наричаме вкъщи, бе готов за 3 седмици. В интернет ще я откриете като “Плетенушко” и ще я познаете по логото с овца! Готино, нали? 

♥  ♥  ♥ 

Холната маса краси поднос, на който сме декорирали ваза със сушени цветя (подарък са ни, но знам, че вазата е от Pileto) и няколко ароматни свещи от соев восък. Топлината и светлината носят неописуемо усещане за уют, особено в тези студени месеци! Свещите са Moments Now и Scentique, а в банята виждате и актуалната свещ от Items. Всички от изброените са български марки, които залагат на естествените масла, и не признават агресивните съставки, които ще срещнете в “нормалните” свещи.

Когато изхабите свещта си, чашките от Scentique можете да върнете в магазин Station Zero, а тези на Items – в Laika.bg, за да удължите живота им.

♥  ♥  ♥

Голямата стъклена бутилка с евкалипт и истински памук – срам, не срам – открих до един контейнер в центъра. Грабнах в една торба и старателно почистих и дезинфекцилах вкъщи, защото подобни стари бутилки и  стъклени дамаджани винаги са красиво допълнение на интериора. Било то самостоятелно, като ваза или пък с ефектни лампички.

♥  ♥  ♥

4 страници на този текстови файл по-късно, съм успяла да разпиша отгоре-отгоре акцентите у дома. Мисия “Нов дом” я пиша успешна – комфортът на дома е пряко свързан с вниманието и любовта, които си вложил при изграждането му. А сега остава само да го изживяваш и пълниш със спомени и емоции!

*Тази статия не е спонсорирана с изброените брандове. Изключение като партньор правят свещите Moments Now, изпратени ми като комплимент от бранда, и сътрудничеството ми с illie.bg. Всички мнения и впечатления са изцяло мои.

thrift sheep

Последвай ме: Facebook // Instagram // YouTube // Podcast

Liked it? Take a second to support thriftsheep on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.